Хардуерна VPN срещу софтуерна VPN – Каква е разликата? |


Какво е хардуерен VPN?

Хардуерните VPN са устройства, които предоставят VPN функции (като криптиране / дешифриране и удостоверяване) и имат специален процесор. Освен това те също предлагат функционални функции на хардуерната защитна стена.

Хардуерните VPN са самостоятелни, което означава, че те сами се справят с всички VPN функции.

Пример за хардуерна VPN е хардуерната VPN на защитната стена на Zyxel.

Какво е софтуерна VPN?

Софтуерните VPN са приложения, които инсталирате и стартирате на собствените си устройства. От своя страна те могат да бъдат или местни клиенти, които са предварително инсталирани на вашето устройство, или трети страни VPN клиенти, които получавате от вашия VPN доставчик.

В края на доставчика, софтуерният VPN е както клиентът, който разработват, така и това, което те настройват на VPN сървърите, които използват. Софтуерът е отговорен за обработката на връзки между VPN клиента и сървъра.

Нашата собствена услуга, CactusVPN, е добър пример за софтуерен VPN.

Кой е хардуерен VPN подходящ?

Като се има предвид как хардуерните VPN работят и колко скъпи могат да бъдат, те са най-вече подходящи за големи фирми, които трябва да предоставят на голям брой служители (100+) достъп до VPN връзки.

Също така хардуерните VPN са само добър избор, ако имате квалифициран и надежден IT отдел и подходяща мрежова сигурност..

Тогава ли са софтуерни VPN-та само за физически лица?

Е, ако сте просто онлайн потребител, който иска да скрие IP адреса си и криптира онлайн трафика си, ще бъдете много по-добре със софтуерен VPN, отколкото хардуерен. Той е много по-лесен за използване, лесен за настройване и икономичен.

Но софтуерните VPN работят добре и за бизнеса – особено малките, понякога дори големите бизнеси в зависимост от разходите и вашите нужди. В крайна сметка те са прост и интуитивен начин за:

 • Заобиколете геоблоковете, които не позволяват на служителите да си вършат работата.
 • Защитете вашите VoIP разговори с отдалечени служители, партньори и клиенти.
 • Дайте на отдалечените служители бърз и сигурен достъп до вашата работна мрежа.
 • Правете тонове SEO изследвания.

Хардуер VPN срещу софтуер VPN – Кое е по-добро?

Разликите между хардуерните и софтуерните VPN мрежи могат да станат твърде технически и сложни, така че ще се опитаме да го поддържаме възможно най-просто.

Имайте предвид, че този раздел ще бъде от значение най-вече за бизнеса, въпреки че може да намерите добра информация, ако обмисляте да получите хардуерен VPN за лична употреба.

И така, ето какво всеки тип VPN прави по-добре от другия:

1. Софтуерните VPN имат по-добри цени

Ако се надявахте да чуете, че хардуерните VPN мрежи са много достъпни и евтини, имаме лоши новини за вас.

Хардуерният VPN обикновено ще ви струва където и да е между $ 100 до $ 500 – понякога дори $ 1000 или повече.

И ако бизнесът ви се разшири и започнете да наемате все повече хора, очевидно ще трябва да получите допълнителни хардуерни VPN, потенциално удвояване или утрояване на първоначалната цена.

Има някои хардуерни VPN, които можете да получите за под 100 долара, но те очевидно не са толкова мощни, колкото по-скъпите. Те могат да бъдат добър избор за домашна мрежа, но би било много по-удобно и лесно да получите софтуерен VPN и вместо това да го настроите на вашия домашен рутер.

Софтуерните VPN мрежи, от друга страна, могат да струват само от 4 до 7 долара на месец.

„Но няма ли да имам нужда да получавам няколко акаунта за служителите си?“

Е, наистина зависи за колко служители говорим Ако имате 20 служители, например, трябва да получите само четири акаунта с CactusVPN, тъй като ние допускаме до пет едновременни връзки на абонамент.

Ако сте фрийлансър, малък бизнес или просто средностатистически потребител онлайн, това е съвсем не-мозък – софтуерният VPN е много по-добър за вашия портфейл.

2. Отдалечен достъп с хардуерни VPN мрежи е малко по-сложен

Една от основните причини всеки бизнес да иска хардуерен VPN е да предлага на служителите отдалечен достъп до мрежата на компанията. След като VPN е налице, служителите ще получат бърз отдалечен достъп.

Акцент обаче върху „веднъж“.

Настройката на отдалечен достъп чрез хардуерна VPN изобщо не е проста. Ако нямате ИТ персонал, който да знае какво правят, не само ще отнеме много време да настроите всичко, но също така ще възникнат рискови грешки, което ще доведе до по-малко сигурни връзки.

Със софтуерните VPN мрежи ще имате по-лесно време за настройване на отдалечен достъп за служителите си. Единствената уловка е, че трябва да намерите доставчик, който предлага достъп до специализирани IP адреси.

Тъй като тези адреси не се променят и се използват само от вашите служители, можете да ги включите в бели списъци в мрежата си, за да им дадете достъп. След това те могат лесно да имат достъп до работни файлове, използвайки шифровани чрез VPN връзки.

3. Сигурността е достойна и с двете опции

Ако потърсите хардуерна VPN сигурност, най-вече ще намерите неясни твърдения за това как те са много по-сигурни от софтуерните VPN. За съжаление няма много информация, в която подробно се описва точно защо.

Най-доброто ни предположение е, че хардуерните VPN мрежи могат да бъдат теоретично по-сигурни, тъй като предлагат специални връзки, докато използването на софтуерни VPN обикновено означава споделяне на VPN сървър с десетки други потребители.

Има и твърдението, че хакерите са по-склонни да атакуват софтуерни VPN вместо хардуерните си колеги, но няма данни, които да подкрепят това.

Всъщност, ако трябваше да проверите най-новите новини, в днешно време ще видите, че киберпрестъпниците са по-ангажирани с насочване към хардуерни VPN..

И все пак хардуерните VPN мрежи като цяло са много сигурни. Те имат вградена защитна стена, предлагат SSL криптиране и могат да поддържат силни протоколи. Освен това не е нужно да се притеснявате дали доставчикът на VPN има политика за регистриране или не, тъй като вие сте единственият, който ще изпълнява всичко.

VPN криптиране

Единственият проблем при тях е, че тяхната сигурност може да нанесе удар, ако вашият екип не конфигурира VPN правилно. Също така хакерите могат да компрометират хардуерните VPN мрежи, ако успеят да насочат успешно вашия бизнес с фишинг и вишинг атаки.

Въпреки това, можете да получите подобно ниво на сигурност и със софтуерни VPN. Просто трябва да изберете доставчик, който взима сериозно поверителността ви – в идеалния случай този, който осигурява военно криптиране, достъп до протоколи като IKEv2, SoftEther, L2TP / IPSec и OpenVPN, и има ясна политика без регистрация.

Нещо повече, софтуерните VPN могат да включват други удобни функции, които защитават вашите данни и поверителност – като вградена защита от течове на DNS и превключвател Kill.

Най-доброто от всичко – не е нужно да се притеснявате за това, че вие ​​или вашият екип правят грешки, които биха могли да застрашат сигурността ви.

4. Хардуерните VPN мрежи могат да бъдат по-бързи, но не винаги

Една от най-атрактивните точки за продажба на хардуерни VPN е тяхната висока скорост. Твърди се, че хардуерният VPN би бил много по-бърз от софтуерните VPN, тъй като те не извършват процесите на криптиране и тунелиране в софтуера, което може да натовари процесора на устройството.

Вместо това хардуерните VPN имат свои собствени специализирани процесори, така че не е нужно да се притеснявате дали VPN връзките ще забавят вашата мрежа или устройства, като отнемате цикли на процесора от други приложения, които се нуждаят от тях.

Звучи доста добре, нали?

Е, има само едно нещо, което трябва да вземете под внимание – всичко това беше преди много години.

Днес не толкова.

Всъщност сега има устройства (дори мобилни телефони), които разполагат с достатъчно силен хардуер, за да могат да се справят с VPN връзки върху всички останали процеси, които те изпълняват..

Ако добавите мощна честотна лента в сместа, можете да получите прилични скорости и със софтуерен VPN.

Интелигентна скорост на DNS

Разбира се, имайте предвид, че дори при всичко това все още има шансове да изпитате известна загуба на скорост със софтуерен VPN в зависимост от това колко сте далеч от сървъра, какво криптиране използвате и дали защитната ви стена или не пречи на VPN връзките (между другото).

Като цяло, ако не е нужно да криете геолокацията на служителите си или да деблокирате съдържание и онлайн услуги, а скоростта е много важна за вас, хардуерният VPN може да работи по-добре. Въпреки това, може да е добра идея да дадете снимка на софтуера VPN, преди да започнете да харчите много пари за хардуерни VPN.

5. Хардуерните VPN не са толкова лесни за употреба, колкото софтуерните VPN

Що се отнася до хардуерните VPN спрямо софтуерните VPN, просто няма да отричаме, че хардуерните VPN изискват много повече технически ноу-хау.

По принцип, с хардуерните VPN, всъщност нямате потребителски интерфейс, на който можете да разчитате. Така че вие ​​или вашият ИТ екип ще трябва ръчно да го конфигурирате за всички, които могат да го използват.

Ако вашият ИТ персонал няма опит с хардуерни VPN мрежи, ще им е необходимо допълнително обучение. И това вероятно ще се случи, тъй като хардуерните VPN са с различни настройки за конфигурация и управление от корпоративните рутери и защитни стени.

Нещо повече, като настроите хардуерен VPN, ще трябва правилно да конфигурирате цялата си мрежа, за да я приспособите. Също така вашият ИТ екип ще трябва постоянно да го наблюдава и да извършва поддръжка, за да се увери, че всичко работи добре.

О, и екипът също ще трябва редовно да проверява уебсайта на производителя за актуализации. Ако пуснат някакви актуализации, вашият екип ще трябва да ги приложи ръчно, което може да бъде трудно в зависимост от това колко сложен е хардуерът. Също така, това може да причини прекъсване на услугата за цялата компания.

Софтуерният VPN обаче е изключително лесен. Просто трябва да изтеглите и инсталирате клиента от доставчика на VPN, да го стартирате и да изберете VPN сървър. Доставчикът на VPN се грижи за останалото.

Това е всичко, което има за него. Дори актуализациите се обработват автоматично. Обикновено клиентът ще ви изпрати известие, с което ще ви уведоми, че е време да актуализирате до новата версия.

Нещо повече, дори ако вие или някой от служителите ви все още не знаете как да използвате софтуерен VPN, повечето доставчици предлагат 24/7 поддръжка или онлайн база от знания, която можете да използвате за бързо намиране на необходимото решение.

6. Софтуерните VPN предоставят много по-голяма мащабируемост

Ако трябва да мащабирате бизнеса си със софтуерен VPN, просто трябва да получите допълнителен акаунт за новите си служители – това е просто и не струва много пари. И ако получите абонамент с няколко едновременни връзки, можете да мащабите много по-бързо и по-евтино.

С хардуерна VPN обаче ще трябва или да получите хардуерни добавки, които поддържат растежа, от който се нуждаете (допълнителни VPN сесии, например), или ще трябва да получите нов модел.

Извършването на последното означава, че ще трябва да похарчите още повече пари, а парите, които по-рано сте похарчили за хардуерния VPN, който подменяте, ще бъдат доста похабени, ако няма да намерите друга употреба за него.

О, и не забравяйте, вашите ИТ служители вероятно ще се нуждаят от повече време, за да се приспособят към новия хардуерен VPN – да не говорим, че ще трябва да преосмислят мрежовата среда на компанията още веднъж, ако новата VPN е твърде различна от старата.

Нуждаете се от надеждно и сигурно софтуерно VPN решение?

Имаме ти гръб.

CactusVPN осигурява върхово криптиране с достъп до високо сигурни VPN протоколи. Също така, ние оборудвахме нашата услуга с Kill Switch и Apps Killer и DNS защита срещу теч.

О, и ние прилагаме строга политика без регистрация, така че поверителността ви винаги ще бъде в безопасност.

И ако имате нужда от VPN за вашия бизнес, трябва да споменем, че CactusVPN е много мащабируем. Всъщност можете да свържете до пет устройства едновременно един абонаментен план. Това и вие можете да инсталирате нашата услуга на най-популярните платформи.

Плюс това, ако имате нужда от помощ, ние сме на разположение 24/7.

Звучи добре?

Приложение CactusVPN

След това продължете напред и опитайте нашата услуга – ние предоставяме безплатна 24-часова пробна версия. Не е необходимо да предоставяте данни за кредитната карта и получавате достъп до всички функции.

Нещо повече, ние предоставяме и 30-дневна гаранция за връщане на парите, ако услугата не работи както е рекламирана.

Хардуер VPN срещу софтуер VPN – Долната линия

Хардуерните и софтуерните VPN постигат подобна цел, но има ясни разлики между тях:

 • Хардуерният VPN е специализирано самостоятелно устройство със специален процесор, който обработва VPN функции.
 • Софтуерният VPN е родно или трето приложение, което конфигурирате или инсталирате на устройството си, за да изпълнявате VPN връзки – или на сървър, който притежавате, или на сървър на VPN доставчик.

Като се има предвид всичко това – хардуер VPN срещу софтуер VPN, което е по-добрият вариант?

Това наистина зависи от вашите нужди. Ако управлявате голям бизнес, имате квалифициран ИТ екип и искате да сте сигурни, че сте посветили VPN връзки, хардуерният VPN е добър вариант.

Но ако просто искате да криптирате вашия уеб трафик или връзки към вашата работна мрежа, не искате да се справяте със сложен, отнемащ време процес на настройка и по-скоро ще избегнете да харчите над 100 или 500 долара за хардуер, софтуерният VPN е много по-добър избор.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map