Използване на VPN на рутер |


Да, това е изпълнимо, въпреки че със сигурност не е разходка в парка. Процесът на настройка може да бъде малко труден, ако не сте изключително интелигентни. А пропускането му чрез закупуване на предварително конфигуриран рутер може да бъде доста скъпо.

Но преди дори да стигнем до това, първо трябва да видите дали правите това е нещо, което наистина би ви било от полза.

И така, ето всичко, което трябва да знаете за предимствата и недостатъците на използването на VPN на рутер (освен всичко друго):

Contents

Какви са плюсовете и минусите на използването на VPN на рутер?

Има различни преимущества и относно недостатъците, които трябва да помислите, преди да продължите с настройката, за да сте сигурни, че използването на VPN на рутер наистина ще ви е от полза.

Предимствата

Можете да използвате VPN на множество устройства

Въпреки че повечето VPN обикновено работят на повечето устройства, това ниво на съвместимост между платформи често не е достатъчно в днешно време. Какво става, ако искате например да използвате VPN на вашия Xbox, PlayStation или смарт телевизор?

Рутер 1

Това е нещото, което всъщност можете да направите, ако настроите VPN на рутер. След като направите това, всяко устройство, което се свързва към вашия рутер, ще може да използва функциите на VPN.

Това означава, че ще можете да гледате съдържание с ограничен достъп на вашия смарт телевизор или да имате достъп до геоблокирани игрови региони на конзолата си.

Необходима е само една настройка

Няма да се налага повече да инсталирате или конфигурирате VPN приложения и клиенти на множество устройства. Достатъчно е да конфигурирате VPN на рутера веднъж и да бъдете готови с него. По същество всяко устройство, което ще може да се свърже с вашия рутер, автоматично ще използва VPN, който е конфигуриран на него.

VPN винаги ще бъде включен

След като VPN е конфигуриран на рутер, посоченият рутер винаги ще се свърже към Интернет чрез VPN. Така че няма да ви се налага да се притеснявате да забравите да включите VPN, когато излизате онлайн, и да оставите интернет трафика и личните си данни да бъдат изложени.

VPN на маршрутизатор може да ви предпази от WiFi бракониерство

Ако не сте запознати с WiFi бракониерството, просто го помислете за някой, който се свързва към вашата WiFi мрежа и го използва без ваше разрешение. Това обикновено може да бъде предотвратено, ако има силна парола на място, но – понякога – внимателен хакер може просто да може да я заобиколи.

Когато това се случи, те ще могат да събират информация, свързана с географски данни за вас, тъй като ще имат вашия IP адрес.

Но ако имате VPN оперативен на вашия рутер, ще се насладите на известна степен на анонимност, тъй като вашият истински IP ще бъде заменен с друг.

Така че, ако вашата WiFi мрежа някога се наруши по този начин, неканеният гост наистина няма да може да определи вашето местоположение. По същия начин, ако използват вашата WiFi за коварни цели, тя няма да бъде върната обратно към вашия IP адрес.

Недостатъците

Скоростта на изтегляне и свързване може да вземе удар

Например, когато използвате VPN на рутер срещу компютър, вероятно има по-бавна връзка и скорост на изтегляне. Това почти винаги ще се случи, ако маршрутизаторът ви има слаб процесор и ако използвате шифроващ VPN протокол (например OpenVPN).

За съжаление, дори и да използвате VPN протокол, който благоприятства скоростта над сигурността (като L2TP), скоростите ви в интернет все още няма да бъдат на върха си, ако процесорът на вашия рутер не работи достатъчно. Това всъщност е често срещан проблем с D-Link и TP-Link рутери.

Единственият начин, по който бихте могли да заобиколите този проблем, е да получите рутер с по-добри резултати. Това обаче може да ви струва много пари. Ценовият диапазон може да започне от $ 100 до $ 200 и да стигне до $ 500 или повече.

Не само това, но колкото повече устройства сте се свързали към конкретен VPN сървър чрез вашия рутер, толкова по-бавна ще бъде общата скорост на интернет връзката.

Не можете да получите достъп до геоблокирано съдържание във вашата страна

Тъй като конфигурирането на VPN на рутер означава, че той винаги ще бъде включен, вашият IP адрес винаги ще бъде зададен на конкретна държава, когато влизате в мрежата чрез рутера.

Така че, ако живеете в САЩ и сте настроили маршрутизатора да се свързва към VPN сървър във Великобритания, вероятно няма да имате достъп до американско съдържание, което е ограничено географско, например Netflix US или Hulu, например , Това е така, защото постоянно ще имате IP адрес във Великобритания, когато излизате онлайн.

Netflix Remote

За да заобиколите това, ще трябва ръчно да промените VPN сървъра във фърмуера на рутера. Ако използвате фърмуера на маршрутизатора на домати, това няма да е проблем, тъй като създавате 2 VPN сървъра и превключвате между тях лесно.

Конфигурирането на VPN на рутер може да бъде трудно

За съжаление, не е толкова просто, колкото просто да стартирате процес на настройка, да кликнете върху „Край“ и да преглеждате мрежата в свободното си време.

Вместо това обикновено ще трябва да получите достъп до адреса на шлюза по подразбиране на рутера, да настроите мрежовата връзка и дори да изтеглите и редактирате конфигурационни файлове – само за да назовете няколко стъпки. Ако нямате опит с подобни неща, това може да се почувства доста ужасяващо.

За щастие, повечето VPN доставчици предлагат стъпка по стъпка уроци, показващи как да настроите VPN на рутер. Ние тук от CactusVPN имаме и собствени лесни за разбиране уроци, в случай че се интересувате.

Не всички рутери предлагат VPN поддръжка

Някои рутери просто не могат да поддържат VPN функционалност, най-вече защото фърмуерът не го позволява. Нещо повече, дори ако рутер има VPN поддръжка, това не означава непременно, че поддържа всички VPN протоколи.

Например рутерите Tenda поддържат само протоколи PPTP и LT2P. Макар че могат да предлагат прилична скорост, тези протоколи могат лесно да бъдат блокирани, понякога могат да се борят със защитни стени и почти не предлагат никаква защита. LT2P, всъщност, няма самостоятелно криптиране.

Операционните системи на рутери не винаги са защитени

Това е видът проблем, който дори VPN не може да реши. По принцип, ако производителят на вашия рутер не пусне редовни актуализации на ОС за вашия модел рутер, ОС става уязвима за хакерски атаки.

Понякога обикновена грешка в OS или неправилна конфигурация на фърмуера може да бъде достатъчна, за да предоставите на другиго отдалечен достъп до вашия рутер.

Шифроването на VPN на рутер не е толкова сигурно

В сравнение с използването на VPN на устройство или компютър, използването на VPN на рутер означава създаване на по-слаба форма на VPN криптиране.

Това е така, защото криптирането на VPN ще отиде до рутера и това е всичко. Оттам нататък всичките ви устройства в локалната мрежа ще бъдат незащитени.

Как можете да настроите VPN на рутер?

Ето някои от основните стъпки, които трябва да следвате, за да настроите VPN на рутер. Ако търсите нещо по-конкретно, моля, не забравяйте, че вече имаме стъпка по стъпка уроци за това как да настроите CactusVPN на няколко рутера.

1. Флаш рутера си (незадължително)

Обърнете внимание, че трябва да следвате тази стъпка само ако фърмуерът на вашия рутер не предлага поддръжка за VPN. Ако това стане, можете да продължите напред и да го пропуснете.

По същество мигането означава, че ще замените фърмуера, с който се предлага вашия рутер, с нов, по-подобрен. Обикновено, ако маршрутизаторът не работи с фърмуер DD-WRT или Tomato, повечето хора решават да го променят.

Настройте VPN на рутер

Разбира се, преди да направите това, трябва да се уверите, че вашият рутер е съвместим или с фърмуера на DD-WRT, или с домати. Можете лесно да разберете това, като проверите списъка на поддържаните устройства на DD-WRT и списъка с поддържани рутери на Tomato.

Ако вашето устройство не е съвместимо, ще трябва или да получите поддържан рутер, или да купите директно мигащ рутер. Последната опция трябва да се обмисли само ако не мислите, че имате техническото ноу-хау за настройка на VPN на рутер, тъй като мигащите рутери са доста скъпи.

Сега, към самия процес. Ето какво трябва да направите:

 1. Изтеглете съответните DD-WRT / Tomato инсталационни файлове за вашия рутер.
 2. След това направете твърд нулиране. Обикновено можете да направите това, като задържите бутона Reset за 10 секунди.
 3. След като маршрутизаторът се стартира, влезте в админ страницата му. Проверете ръководството за маршрутизатор, за да видите кой адрес трябва да въведете, за да получите достъп до страницата и какви фабрично зададени по подразбиране идентификационни данни трябва да въведете, за да влезете.
 4. В панела за администриране (обикновено отляво) трябва да видите опция, озаглавена „Надстройване / Качване на фърмуер“ или подобни вариации. Кликнете върху него.
 5. Когато бъдете помолени да качите инсталационен файл, изберете инсталирания от вас DD-WRT / Tomato инсталационен файл.
 6. По време на инсталацията, уверете се, че не правите нищо с рутера, компютъра или интернет връзката.
 7. Когато получите известие за потвърждение, че фърмуерът е инсталиран, изчакайте приблизително 5 минути и натиснете „Продължи“.
 8. Направете още един твърд нулиране на рутера и след това отворете страницата на администратора.

Това трябва да са общите стъпки, които трябва да предприемете, за да флаш рутер. Ако искате по-задълбочен поглед върху стъпките, не се колебайте да проверите ръководството за инсталиране на DD-WRT и ръководството за инсталиране на домати.

2. Изберете VPN услуга

Ще ви трябва VPN потребителско име и парола за акаунт, за да настроите напълно VPN на рутер.

Нуждаете се от надежден VPN?

Разкрихме ви – CactusVPN предлага висококачествен VPN, който разполага с военно ниво на криптиране, поддръжка 24/7, Kill Switch, 28+ високоскоростни сървъри с неограничена честотна лента и до шест VPN протокола, от които да избирате. Нещо повече, ние не регистрираме вашите данни и нашата услуга работи в множество платформи.

И ако някога искате да изпробвате други начини за деблокиране на уебсайтове, ние предлагаме и услуга Smart DNS, която деблокира 300+ уебсайта за вас. Това и всички наши VPN сървъри се удвояват като прокси сървъри.

3. Вземете решение за VPN протокол

В зависимост от вашия тип рутер, ще имате възможност да избирате от множество VPN протоколи. Като цяло вашите опции ще включват OpenVPN, PPTP и L2TP. OpenVPN е най-сигурният, но това е и протоколът, който най-вероятно ще забави връзката ви и скоростите за изтегляне поради криптирането му.

PPTP и L2TP обикновено са по-бързи, но също така предлагат лоша сигурност. Всъщност L2TP не предлага криптиране самостоятелно (поради което обикновено е сдвоено с IPsec).

4. Изберете между TCP и UDP

TCP (протокол за управление на предаването) и UDP (протокол за потребителска програма) са протоколи на транспортния слой, които се използват за улесняване на обмена на данни между един хост и друг.

Обикновено ще можете да се свържете с VPN сървър, избирайки един от тези протоколи. Това, което трябва да знаете и за двете, е, че TCP обикновено се използва за стандартно сърфиране онлайн и UDP се използва най-вече за стрийминг и онлайн игри.

5. Конфигурирайте VPN на рутера

Сега, когато цялата тази информация е сортирана, можете да преминете към настройка на VPN на вашата мрежа на рутер. Ние лично препоръчваме да използвате нашите съществуващи уроци за ориентиране, тъй като имаме стъпка по стъпка ръководство за различни рутери.

В случай, че искате преглед на начина на работа на процеса на конфигуриране, ето обичайните неща, които трябва да направите:

 1. Актуализирайте настройките за DNS и DHCP на рутера, за да се уверите, че те съответстват на настройките, предоставени от доставчика на VPN.
 2. Изберете IP адрес на VPN сървър.
 3. Изберете протокол за тунел (TCP или UDP)
 4. Изберете тип криптиране.
 5. Въведете вашето VPN потребителско име и парола.

VPN маршрутизатори извън кутията

Някои доставчици на VPN и маршрутизатори са си партнирали, за да предложат на потребителите рутери с активиран VPN, които са директно конфигурирани и готови за използване.

Те обаче са с съществен недостатък – стръмният ценови диапазон. Много маршрутизатори с активиран VPN започват от около $ 200 и стигат до (а понякога и над) $ 500 – да не говорим, че трябва да плащате и такса за абонамент за VPN..

Как можете да активирате / използвате / деактивирате VPN на рутер?

VPN автоматично се активира на вашия рутер, след като е правилно конфигуриран. Не е нужно да го активирате всеки път, когато искате да се свържете с мрежата.

Активиране / използване / деактивиране на VPN на рутер

Въпреки това, заслужава да се отбележи, че повечето фърмуер трябва да ви даде опция за активиране за VPN клиента.

По отношение на това как можете да използвате VPN на рутер, можете основно:

 • Разблокирайте гео ограничено съдържание
 • Осигурете си онлайн връзки (до известна степен)
 • Използвайте VPN функции на множество устройства

Що се отнася до това как да деактивирате VPN на рутер, най-вече просто трябва да спрете VPN клиента във фърмуера на рутера. Например, DD-WRT обикновено има опция Disable / Enable до функцията VPN.

В случай, че вашият маршрутизатор има поддръжка за двойна настройка на рутера, можете просто да се свържете с не-VPN рутер вместо това.

Как можете да превключвате между VPN сървъри?

По принцип трябва да превключвате ръчно местоположенията на сървъра във фърмуера на рутера, като въвеждате нов адрес на VPN сървъра.

Например в DD-WRT можете да направите това, като получите достъп до настройките на вашия рутер и редактирате настройките на сървъра и входа..

Заслужава да се отбележи, че маршрутизатор TomatoUSB ви позволява да запишете 2 сървърни опции, така че да можете да превключвате между тях в свободното си време.

Има ли известни проблеми с използването на VPN на рутер?

Техническите проблеми могат да варират в този случай и някои могат дори да са специфични за определен тип рутер или марка VPN.

Като цяло това са някои от най-често срещаните проблеми, с които можете да се сблъскате:

 • Проблеми със създаването на VPN тунел – Филтрирането на IP пакети, което се извършва на рутер, може да причини проблеми, когато тунел се опитва да бъде установен между клиента и сървъра.
 • Двойният NAT проблем – Ако имате различни рутери за няколко устройства или допълнителен рутер, свързан към вашия рутер, издаден от интернет доставчика, това може да доведе до проблеми с връзката, ако режимът Bridge не е активиран.
 • Пропускът без VPN – Ако маршрутизаторът не поддържа VPN Passthrough или функцията не е включена, това може да причини проблеми с VPN сървъра и VPN клиента..
 • DNS течове – За щастие, това обикновено може да бъде предотвратено чрез изключване на IPv6 в настройките на фърмуера на рутера.

Кой маршрутизатор работи най-добре с VPN?

Най-удобният за VPN фърмуер за рутери там включва Tomato и DD-WRT. Така че би бил подходящ рутер, съвместим с Tomato и DD-WRT. DD-WRT е базиран на Linux фърмуер, който може да подобри функционалността на безжичните рутери, а Tomato е фърмуер с отворен код, който може да поддържа до 2 VPN сървъра и 2 VPN клиента.

Ето списък на поддържани от DD-WRT рутери и списък на поддържани от домати рутери. В случай, че маршрутизаторът ви не се поддържа и искате да получите такъв, ето някои спецификации, които трябва да имате предвид, за да улесните избора на рутер:

 • Ако искате да използвате OpenVPN протокола, препоръчваме да изберете рутер, който има процесор с по-малко ядра. Защо? Тъй като OpenVPN е с една нишка, което означава, че не може да бъде разделен на няколко ядра на процесора. Така че двуядрен процесор вероятно ще се справи по-добре от четириядрен процесор, ако използвате OpenVPN.
 • Ако планирате да използвате VPN криптиране, може да ви заинтересува рутер с процесор, който поддържа AES-NI. Това е по принцип инструкция, която предлага поддръжка за ускоряване на скоростта на VPN шифроване.
 • Ако се интересувате от стрийминг и торент, и искате да се насладите на висока честотна лента без никакви проблеми, трябва да погледнете в рутер с процесор от поне 800 Mhz. Въпреки че, колкото по-голям е Mhz, толкова по-добро качество.

Какво представляват DD-WRT с активирани рутери?

DD-WRT-активирани рутери са рутери, които са предварително конфигурирани с фърмуера на DD-WRT. Така че не е нужно да мигате рутера, за да инсталирате DD-WRT върху тях. Те обаче са малко скъпи, тъй като повечето цени започват от над 200 долара. Рутерите с Buffalo DD-WRT с по-висока ефективност са по-икономични (започвайки от $ 50), но не са толкова ефективни.

Кой маршрутизатор работи най-добре с VPN

Маршрутизаторите с активирана домати са едно и също нещо, с изключение на това, че са флаш с фърмуера на Tomato.

Какво представляват маршрутизаторите с включен VPN?

VPN-активираните рутери са предварително конфигурирани маршрутизатори, които могат да поддържат OpenVPN от кутията. Изглежда ASUS предлага най-големия избор от маршрутизатори с активиран VPN, като неговият фърмуер поддържа OpenVPN, PPTP и L2TP.

Долната линия – заслужава ли си?

Е, това зависи от вашите нужди. Например, ако притежавате много мобилни и интелигентни устройства и наистина искате да гледате геоблокирано съдържание на всички тях, настройката на VPN на рутер би била добра идея.

Също така трябва да помислите как да направите това, ако искате да се насладите на по-голяма поверителност онлайн на няколко устройства и ако трябва да замените вашия рутер (в случай, че той не предлага VPN поддръжка) със съвместим, не е проблем..

Ако обаче използвате само компютър и мобилно устройство, VPN маршрутизаторът наистина не си струва излишни. Същото важи и за тези от вас, които може би трябва да заменят вашия рутер, но са с малък бюджет.

Освен това, ако скоростта на свързване и изтегляне наистина има значение за вас, може да не е добра идея да се занимавате с това, ако вашият маршрутизатор няма процесор с поне 800 Mhz (или повече, за предпочитане) или ако не можете позволете си да надстроите до по-ефективен рутер.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map