Каква е разликата между VPN и прокси услуги? |


Какво е прокси?

Прокси е услуга, която ви позволява да скриете вашия IP адрес и да имате достъп до уебсайтове с ограничена географска или защитна стена. Това може да бъде или компютър, или приложение, което действа като посредник между вашето устройство и интернет.

Как работи прокси?

Това е доста просто – когато използвате прокси сървър, заявката, която изпращате до Интернет (за да се свържете към уебсайт, например), се прихваща от прокси сървъра. Тогава ще се случи едно от двете неща:

  1. Проксито ще провери своя локален кеш, за да провери дали вече има съдържанието, което сте поискали да се съхранява в него. Ако това стане, тя ще върне съдържанието, без да препраща заявката ви до Интернет.
  2. Проксито ще препрати вашата заявка в мрежата, ако няма съдържанието, което искате в локалния си кеш. След като получи данните, ще ги изпрати обратно на вашето устройство.

Какво е VPN?

VPN (виртуална частна мрежа) е услуга, която можете да използвате за безопасен достъп до мрежата. Той крие вашия IP адрес, криптира вашия интернет трафик и данни и ви помага да заобиколите геоблокове и защитни стени.

Как работи VPN?

По принцип VPN действа като посредник между вас и вашия интернет доставчик. Стартирате клиента, свързвате се към VPN сървър и вашият интернет трафик се пренасочва през него. Вашият IP адрес също се заменя с IP адреса на сървъра.

Всички ваши заявки за връзка първо се шифроват от VPN клиента, след това се изпращат до VPN сървъра, сървърът ги дешифрира и след това ги препраща в мрежата. След като поисканите данни бъдат получени от сървъра, те го криптират и изпращат обратно към VPN клиента на вашето устройство. След като съдържанието бъде получено, VPN клиентът ще го декриптира за вас.

И така, каква е разликата между VPN и прокси услуги?

Въпреки че VPN и прокси услуги изглеждат много сходни, те работят по различен начин. Накратко, VPN и прокси услугите ще скрият до известна степен вашия IP и онлайн идентичност, като основната разлика в VPN и прокси е, че VPN ще криптира всичките ви данни.

Но ако искате да разберете каква е истинската, задълбочена разлика между прокси и VPN услугите, трябва да видите как се изпълнява всяка услуга в следните категории:

Онлайн сигурност

С VPN можете да се наслаждавате на по-високо ниво на сигурност в Интернет, тъй като те често използват мощно криптиране, за да защитят вашите лични данни и онлайн трафик от киберпрестъпници, като стандарта AES-256, който е военно криптиране. VPN често ще използват и защитени VPN протоколи, като SoftEther и OpenVPN.

Онлайн сигурност

Прокситата често не използват никакъв тип криптиране, така че сте оставени в Интернет. Някои прокси сървъри могат да използват криптиране от тип SSL, но този вид защита за съжаление не е много надежден.

Един от начините проксите да могат да осигурят известна сигурност е чрез блокиране на достъпа до злонамерени уебсайтове, така че потребители като вас да не се свързват случайно с тях. Твърди се, че има и вероятност, ако получите достъп до уебсайт, засегнат от злонамерен софтуер чрез прокси, злонамереният софтуер да се окаже на прокси сървъра вместо вашето устройство, въпреки че няма гаранция, че това е вярно.

И да, прокси сървърът скрива вашия IP адрес точно както прави VPN сървър. Основната разлика между прокси и VPN услугите в този случай е фактът, че собственикът на прокси сървъра винаги може да вижда вашия истински IP адрес, когато използвате прокси услугата. Доставчикът на VPN обикновено не може да види адреса ви, когато се свързвате с VPN сървър, тъй като трафикът на VPN клиент-VPN сървър е криптиран от край до край. Дори доставчик на VPN да вижда истинския ви IP адрес, ако е приличен, той няма да води никакви регистрационни файлове за него.

Поверителност в Интернет

VPN може да ви предложи по-добро ниво на поверителност онлайн, тъй като целият ви интернет трафик е напълно криптиран. Това означава, че никой няма да може да следи какво правите в мрежата – не вашият интернет доставчик, не правителствена агенция за наблюдение и не всеки потенциален хакер.

С прокси сървър наистина не се наслаждавате много на поверителността в интернет, тъй като интернет трафикът ви обикновено не е кодиран, което означава, че вашият интернет доставчик (и всеки друг по този въпрос) може да види какво правите онлайн. Нещо повече, ако имате достъп до каквото и да е чрез HTTP, когато използвате прокси, собственикът на прокси сървър ще може да проследява и вашите онлайн дейности.

Можете да намалите тези рискове, като използвате криптиран прокси, но вече споменахме, че SSL криптирането, което използват, не е изключително надеждно.

Онлайн скорости

Прокси сървърът обикновено не оказва пряко влияние върху скоростта на вашия интернет, тъй като обикновено не използва силно криптиране (или изобщо никакво криптиране). Нещо повече, прокси може потенциално да зарежда заявените уеб страници по-бързо, ако се кешира локално, тъй като не е необходимо да препраща вашите заявки до Интернет.

Интелигентна скорост на DNS

Трябва обаче да знаете, че прокси сървърите често са склонни да бъдат пренаселени. В резултат на това винаги има шанс да се справите с по-ниските скорости.

VPN, от друга страна, вероятно ще забави скоростите ви понякога поради криптирането му. Разстоянието между вас и VPN сървъра също може да допринесе за този ефект на забавяне (същото може да се каже и за прокси сървърите). Разбира се, това не е гарантирано, че ще се случи 100% от времето и може дори да не е твърде забележимо.

И все пак, ако изберете доставчик на VPN, който предлага множество VPN протоколи, може да сте в състояние да използвате такъв, който има тенденция да предлага по-добри скорости (като SoftEther, например).

Освен това, още нещо, което си струва да се спомене, е, че VPN може да ви помогне да се отървете от ограничаване на честотната лента, тъй като криптира вашия трафик. Ако не сте запознати с намаляването на честотната лента, това е, когато вашият интернет доставчик ограничава вашата честотна лента, защото използвате „твърде много данни“, нещо, което всъщност може да намали скоростите ви в мрежата.

Допълнителни функции

За разлика от доставчиците на VPN, прокси сървърите обикновено не предлагат допълнителни функции като Killswitch, Apps.Killer и DNS защита от теч. Такива неща допринасят за нивото на сигурност и поверителност, на които се наслаждавате, но също така влияят и на потребителското изживяване.

Ценообразуване

Прокси сървърите често са свободни за използване – особено публичните прокси сървъри. Въпреки това, безплатните прокси сървъри често са управлявани от доброволци, което означава, че услугата може да премине офлайн на случаен принцип. Нещо повече, около 79% от безплатните прокси сървъри дори не използват HTTPS, което означава, че вашите данни са изложени онлайн. Не само това, но някои безплатни прокси сървъри могат дори да използват JavaScript за инжектиране на реклами в клиента, който използвате.

Що се отнася до VPN мрежите, въпреки че можете да намерите безплатни услуги, те изобщо не си заслужават. Много по-добре е (и по-безопасно) да използвате платени VPN услуги. За разлика от безплатните VPN и безплатните прокси сървъри, платените VPN предлагат по-добра надеждност, поддръжка и сигурност.

VPN vs. Proxy – Кой трябва да изберете?

Съдейки по това, което току-що обсъдихме, изглежда, че VPN е най-добрият ви залог, ако искате страхотно онлайн изживяване. Разбира се, в крайна сметка решението зависи от вас. И все пак, ако искате да сте сигурни, че вашите онлайн данни и трафикът са напълно защитени, искате надеждна поддръжка и искате да сте сигурни, че никой не може да шпионира вашите онлайн дейности, VPN е начинът да отидете.

От друга страна, ако просто искате да заобиколите геоблокове и да скриете IP адреса си, без криптиране да ви пречи и не се притеснявате за състоянието на поверителността си в Интернет, можете да опитате да използвате прокси сървър.

Търсите висококачествена VPN услуга, която също предлага прокси сървъри?

CactusVPN е точно това, от което се нуждаете тогава. Ние предлагаме VPN услуга, която също е сдвоена с прокси услуга, тъй като нашите VPN сървъри всъщност се удвояват като прокси сървъри.

Нашата VPN услуга използва мощно AES криптиране, за да гарантира, че вашите данни и трафикът винаги са в безопасност. Освен това, ние също така гарантираме, че вашата поверителност е защитена с нашата политика без регистрация и нашата функция Killswitch, която гарантира, че никога няма да бъдете изложени, ако връзката ви към VPN сървъра се понижи.

Говорейки за VPN сървъри, ние предлагаме 28+ високоскоростни сървъри по целия свят и всички наши сървъри се предлагат с неограничена честотна лента. Освен това CactusVPN работи на множество устройства и операционни системи, използвайки нашите удобни за потребителя приложения.

Искате ли да използвате прокси? Няма проблем!

В случай, че се интересувате само от използването на прокси сървъри или мислите, че понякога предпочитате да използвате прокси вместо VPN, можете да използвате нашите VPN сървъри, които се удвояват като прокси сървъри. Можете да използвате тази допълнителна услуга безплатно, ако сте потребител на CactusVPN.

Разблокирайте над 300 уебсайта с малко кликвания

Ако някога се нуждаете от гладък, неограничен достъп до още повече съдържание, за вас имаме допълнителна услуга – нашият Smart DNS, който ви позволява да имате достъп до 300+ уебсайтове с географски ограничения от страни като САЩ, Великобритания, Канада, Австралия , Франция, Германия, Швеция, Швейцария, Полша.

Test-Drive Нашите услуги без такса

Ние предлагаме безплатна 24-часова пробна версия за нашите VPN и прокси услуги, така че имате достатъчно време да видите дали те отговарят на всички ваши нужди. Не се притеснявайте – не са необходими данни за кредитна карта.

Освен това, след като изберете абонаментен план, ще продължите да бъдете покрити от 30-дневната ни гаранция за връщане на парите, ако услугите не работят както са рекламирани.

Разликата между VPN и прокси услуги – Долната линия

Въпреки че услугите са доста сходни, разликата между VPN и прокси услугите е доста очевидна – VPN ще ви предложи допълнителна онлайн сигурност заедно с неограничен достъп до уебсайтове с ограничен географски и защитна стена. За да получите най-доброто изживяване, трябва да потърсите доставчик на VPN, чиито VPN сървъри също се удвояват като прокси сървъри, така че да можете да се насладите на най-доброто от двата свята.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map