Какви типове IP адреси предлагат VPN доставчиците? |


Точно това целим да отговорим с тази задълбочена статия – какви типове IP адреси VPN доставчиците обикновено предлагат, какво определя всеки един от тях и кои биха били най-подходящи за вас в зависимост от вашите онлайн интереси.

Contents

Какво е VPN?

VPN (виртуална частна мрежа) е услуга, която можете да използвате, за да защитите вашите онлайн данни и интернет трафик, като ги криптирате. Това е и услуга, която може да защити вашата онлайн идентичност и да ви помогне да заобиколите геоблокове, като скриете истинския си IP адрес.

Какво е IP адрес?

IP означава Internet Protocol и представлява набор от правила, които диктуват как свързаните с интернет устройства комуникират помежду си по мрежа. IP адресът е уникален идентификатор, присвоен на конкретно свързано към мрежата устройство, за да го направи разпознаваем онлайн.

Какво се случва с вашия IP адрес, когато използвате VPN?

По принцип, когато използвате VPN за свързване към VPN сървър, вашият истински IP адрес се заменя със собствения IP адрес на VPN сървъра. В резултат на това всеки уебсайт, към който се свързвате, или всеки, който се опита да потърси вашия IP адрес, ще вижда само адреса на сървъра.

7-те вида IP адреси, които може да получите от доставчици на VPN

1. Статични IP адреси

Какво е статичен IP адрес?

Статичният IP адрес е IP адрес, който е постоянен, когато се свързвате с Интернет. По принцип, когато използвате устройство за достъп до мрежата, на това устройство ще бъде назначен Статичен IP адрес от доставчика на VPN. Всеки път, когато използвате това устройство за свързване към мрежата след това, той ще има същия IP адрес, присвоен му.

Професионалисти

 • Някои уебсайтове (особено платформи, базирани на абонамент – като уебсайтове за игри) може да изискват да използвате статичен IP адрес, така че да могат да ви идентифицират като повтарящ се потребител.
 • Ако използвате компютъра си като сървър, може да получите по-добри скорости за изтегляне и качване със статичен IP адрес, въпреки че не е гарантирано.
 • Ако искате да получите достъп до компютъра си от разстояние, ще бъде по-лесно да направите това със статичен IP адрес.

Против

 • Имате IP адрес, присвоен на вашата онлайн активност, когато използвате VPN. Става по-лесно свързването на онлайн търсения с конкретен потребител.
 • Статичните IP адреси обикновено са по-скъпи от техните динамични колеги. В резултат доставчикът на VPN, който използва статични IP адреси, може да таксува повече за услугите си, за да покрие разходите.

2. Динамични IP адреси

Какво е динамичен IP адрес?

Динамичният IP е адрес, който постоянно се променя, когато излизате онлайн. Така устройството, което използвате за достъп до мрежата чрез VPN, ще бъде назначен различен, временен IP адрес всеки път, когато се свърже с интернет.

Професионалисти

 • Динамичните IP адреси предлагат по-добра защита на поверителността, тъй като вашите онлайн дейности не могат да бъдат свързани с конкретен IP адрес.
 • Динамичните IP адреси са по-евтини за получаване, така че доставчик на VPN, който предлага динамични IP адреси, вероятно ще предложи по-икономични абонаменти.
 • Динамичен IP адрес е полезен, ако искате уебсайт или приложение да ви регистрират като нов потребител (например, когато играете онлайн, например).

Против

 • Динамичните IP адреси не са изключителни за вас, тъй като ще получавате нов всеки път, когато излизате онлайн.
 • Според някои онлайн потребители има вероятност да срещнете проблеми със свързаността, когато използвате VoIP и играете игри онлайн. Това обаче не винаги е гарантирано.

3. Споделени IP адреси

Какво е споделен IP адрес?

Споделен IP адрес е IP адрес, който – както предполага името му – се споделя между VPN потребители. Така IP адресът, който се присвоява на вашето устройство, когато имате достъп до мрежата, свързана към VPN, ще бъде присвоен едновременно и на други потребители на VPN..

Професионалисти

 • Споделените IP адреси предлагат висока степен на поверителност, тъй като те обикновено се споделят от стотици, ако не и хиляди хора едновременно. Така че е почти невъзможно да свържете IP адреса с конкретни онлайн дейности на потребителя.
 • Подобно на динамичните IP адреси, споделените IP адреси обикновено са по-евтини за получаване и поддържане, така че доставчиците на VPN, които ги предлагат, могат да предоставят на потребителите по-удобни за бюджета услуги.

Против

 • Възможно е забавяне на връзката, ако има твърде много хора, използващи един и същ IP сървър. Въпреки това си струва да споменем това обикновено се случва само с безплатни VPN мрежи. Платените VPN мрежи, които могат да си позволят да предлагат по-добра услуга, обикновено успяват да избегнат този проблем, като използват сървъри с неограничена честотна лента.
 • Ако някои потребители, които споделят IP с вас, го използват за извършване на незаконни онлайн действия (като кражба на самоличност) или за изпращане на спам, IP адресът може да бъде блокиран от определени уебсайтове или забелязан от властите. При качествени VPN доставчици, това всъщност не е проблем, тъй като те ще решат проблема бързо, за да се уверят, че вашето онлайн преживяване не страда. Освен това, ако имат въведена политика за без регистрация, не е нужно да се тревожите властите да получат вашите данни.

4. Специализирани IP адреси

Какво е специален IP адрес?

Специализиран IP е запазен за един VPN потребител. Това означава, че всеки път, когато влизате в мрежата с помощта на VPN услугата, само на вашето устройство ще бъде назначен този конкретен IP адрес, и никой друг.

Лесно може да объркате Специализирани IP адреси със Статични IP адреси, но тук е основната разлика – Специализиран IP е запазен за един VPN потребител, докато Статичен IP е запазен за един VPN сървър (всички потребители, свързани към този сървър сподели го).

Професионалисти

 • За разлика от споделени IP адреси, не е нужно да се притеснявате за други потребители, които споделят същия IP адрес, когато го блокирате, забранявате или проследявате поради проблемни онлайн дейности.
 • Ако сте единственият VPN потребител, използващ IP адреса, има малък шанс да се насладите на по-добри скорости, тъй като цялата честотна лента е разпределена за вас. Макар че това предимство е по-очевидно, ако използвате безплатни VPN или VPN с ограничена / ограничена честотна лента.

Против

 • Докато посветените IP адреси могат да бъдат защитени, поверителността ви може да бъде хит. Въпреки че вашият истински IP адрес ще бъде скрит, вашите онлайн действия ще продължат да бъдат обвързани с един, разпознаваем IP адрес.
 • Подобно на статичните IP адреси, специализираните IP адреси струват на VPN доставчиците повече, така че вероятно ще платите повече, за да използвате този тип IP адрес.

5. Жилищни IP адреси

Какво е резидентен IP адрес?

Жилищните IP адреси са вид Специализирани IP адреси, които предлагат още по-голяма ексклузивност – вместо да идват от световните центрове за данни, тези IP адреси принадлежат на индивидуални онлайн потребители, които ги „продават“ или „отдават под наем“ на други потребители. Например някой от Ню Йорк може да продаде / наеме IP адрес на рутер на някой от Япония.

Професионалисти

 • Жилищните IP адреси са по-малко вероятно да попаднат в черен списък от уебсайтове (като Netflix), тъй като за тях те изглеждат като обикновени ISP IP адреси вместо адреси от центрове за данни, които принадлежат на VPN.

Против

 • Жилищните IP адреси могат да бъдат много скъпи. Голяма част от онлайн доставчиците им предлагат на база абонамент / лимит на данни, като разходите започват от около $ 20 на месец и лесно стигат до $ 500 / месец или повече. Така че вие ​​- като VPN потребител – в крайна сметка ще плащате много повече за VPN услугата и може да се наложи да се примирите с ограниченията на честотната лента..
 • За доставчиците на VPN е трудно да разберат дали резидентният IP адрес, който получават за своите потребители, е легален или не. Понякога това може да бъде IP център за данни, представящ се за резидентен, докато – друг път – IP адресът може да бъде откраднат.
 • Ако вашият резидентен IP адрес по някакъв начин стане в черен списък или се изгуби (поради нарушение на интернет доставчика), може да бъде много трудно да го замените.

6. IPv4 адреси

Какво е IPv4 адрес?

Засега IPv4 е най-често използваната версия на Интернет протокола. IPv4 адрес се използва за идентифициране на свързани с Интернет устройства в мрежата и те се присвояват на вашето устройство (и), когато се свържете към IPv4 VPN сървър. IPv4 адресите използват десетичен и 32-битов формат – ето пример: x.x.x.x (където „x“ може да бъде произволно число между 0 и 255).

Професионалисти

 • IPv4 разполага с по-лесна подмрежа и е съвместим с повече устройства.
 • С IPv4 не сте изложени на никакви потенциални течове на IPv6.
 • IPv4 адресите се запомнят много по-лесно (важно е, ако трябва да го запишете или да го използвате за отдалечен достъп).

Против

 • Броят на IPv4 адресите започва да изчерпва, тъй като общият брой е някъде около 4,3 милиарда, а общият брой на интернет потребителите в света вече е преминал 4 милиарда марки.

7. IPv6 адреси

Какво е IPv6 адрес?

IPv6 се счита за наследник на IPv4. IPv6 адресът е уникален идентификатор, присвоен на свързано към уеб устройство, и той използва шестнадесетичен и 128-битов формат.

IPv6 адресите могат да се показват по 2 начина:

 1. Чисти формати – x: x: x: x: x: x: x: x, където „x“ може да бъде шестнадесетична стойност между 0 и FFFF.
 2. Двойни формати – x: x: x: x: x: x: y: y: y: y, където „x“ може да бъде шестнадесетична стойност между 0 и FFFF, а „y: y: y: y“ представлява IPv4 адрес.

IPv6 адресите се задават автоматично на вашето устройство (и) всеки път, когато се свържете към VPN сървър, който поддържа IPv6.

Професионалисти

 • Няма нужда да се притеснявате, че трябва да се борите за IPv6 адреси, тъй като има около 340 undecillion адреси (в общи линии 340 трилиона трилиона възможности).
 • IPv6 се отличава с по-голяма сигурност от IPv4, тъй като има вградена проверка на потока на пакети, автентификация и поддръжка на IPSec.

Против

 • Повечето устройства, свързани с Интернет, все още не поддържат IPv6, а много IPv4 устройства не са съвместими с IPV6. Всъщност само около 25% от онлайн свързаните мрежи рекламират IPv6 свързаност.
 • Ако имате IPv6 адрес, ще трябва да го деактивирате при използване на VPN, за да не се излагате на течове на IPv6 трафик при комуникация с IPv4 уебсайтове.
 • Тъй като IPv6 адресите и заглавките заемат повече място в пакета с данни, има вероятност (въпреки че е малка) някои потребители да срещнат проблеми със свързаността.
 • Тъй като превключването от IPv4 към IPv6 е доста скъпо, има шанс вие като потребител на VPN да получите повече за VPN услугата, защото е по-ценен.

VPN доставчиците не предлагат само един тип IP адрес

Имаме предвид, че не бива да очаквате доставчик на VPN да ви предложи само достъп до специален IP адрес или динамичен IP адрес. Например, ако доставчик на VPN ви предлага статичен IP адрес, той може да бъде и споделен адрес (тъй като ще го споделяте с всички потребители на сървъра). Друг пример е доставчик на VPN, предлагащ IPv6 Residence Shared IP адрес.

Някои доставчици на VPN могат дори да предлагат конкретен тип IP адрес като допълнително платена функция наред с VPN услугата – като платена специална функция за IP адрес, например.

Сравненията

Статични срещу динамични IP адреси

Статичните IP адреси са по-подходящи, когато се нуждаете от уебсайтове, за да разпознаят вашия IP адрес – или защото трябва да вземете услуга / видео игра там, където сте прекъснали, или защото сте изоставили пазарска количка и искате вашите артикули все още да се запазват. Те също са полезни, когато трябва бързо да осъществявате достъп до устройство.

Динамичните IP адреси, от друга страна, са по-добър избор, ако поверителността идва на първо място за вас и ако по някаква причина искате да бъдете регистрирани като нов потребител от уебсайт.

Специализирани IP срещу споделени IP адреси

Споделените IP адреси са по-препоръчителни, ако се интересувате от по-добра защита на поверителността си, като се уверите, че IP адресът не може да бъде обвързан с това, което правите в Интернет, а също и ако искате и някои икономически изгодни сделки.

Специализираните IP адреси работят по-добре, ако не ви пука за допълнителни разходи и искате изключителен IP адрес, който е само ваш (може да е важен, ако използвате VPN за работа) и не може да се получи в черен списък или блокиран поради действията на други потребители. Резидентен IP адрес (вид Специализиран IP адрес) трябва да се има предвид само ако абсолютно трябва да сте 110% сигурни, че IP адресът няма да бъде в черен списък и парите не са проблем за вас.

IP адреси IPv4 срещу IPv6

В момента вие сте по-добре с IPv4 адреси. По-добре е за вашата поверителност, тъй като не е нужно да се притеснявате за течове на IPv6, няма почти никакви проблеми със съвместимостта, за да се справите, а VPN услугата като цяло е по-икономична.

Каква е най-добрата опция?

Тук няма реален отговор – всичко зависи от вашите предпочитания. Освен когато става въпрос за IPv4 и IPv6 адреси. В този случай понастоящем най-добрият ви вариант е IPv4 адрес, просто защото внедряването на IPv6 не е достатъчно голямо и се поддържа достатъчно.

Освен това, ако сте много големи по отношение на поверителността, динамичните и споделени IP адреси работят най-добре, докато специализирани и статични IP адреси са по-подходящи, ако имате онлайн репутация, която ви е необходима и ако имате нужда от бърз и удобен достъп до отдалечени устройства.

Само имайте предвид, че няма вероятност да намерите доставчик на VPN, който предлага всички тези типове IP адреси заедно. И така, типът IP, който искате, трябва да бъде детайл, който вземате предвид при решението си, когато изберете VPN.

Все пак можем да ви предложим препоръка – не търсете само един тип IP адрес. Изберете микс вместо това. Статичният споделен IP адрес, например, е достоен избор, тъй като можете да се насладите на най-доброто от двата свята (поверителност и удобство на уебсайтове, базирани на абонамент, запомнящи вашия IP адрес, а не маркирайки вас като нов потребител, например).

Търсите VPN с IP адреси, ориентирани към поверителност & Услуги?

Ние имаме вашия гръб – CactusVPN е видът услуга, която знае как да защити и уважава поверителността ви. От една страна, ние използваме висококачествено AES криптиране, за да защитим вашите лични данни и онлайн трафик от опити за наблюдение и хакери. На всичкото отгоре, вие също можете да защитите връзките си с високо защитен OpenVPN протокол, когато излизате онлайн.

Освен това ние прилагаме стриктна политика без регистрация в нашата компания, което означава, че никой от вашите данни няма да бъде регистриран от нас.

Ние предлагаме IPv4 статични споделени IP адреси за всички наши потребители

Ние открихме, че това е идеалният микс – никога няма да се притеснявате, че някой ще може да свързва вашия трафик онлайн специално с вас, тъй като е смесен с трафика на други потребители на CactusVPN.

Плюс това по този начин няма да се налага да се притеснявате, че редовните ви уебсайтове няма да ви разпознават поради различен IP адрес всеки път, когато влизате в интернет – и всичко това без вашата поверителност да се налага да предприемате удар!

О, и не се притеснявайте за потенциални ограничения на честотната лента, защото използваме споделени IP адреси – всички наши високоскоростни сървъри имат неограничена честотна лента. Освен това споделените IP адреси ни помагат да предлагаме и по-добри цени.

Повече от просто VPN услуга

Нашата VPN услуга също се предлага в комплект с Smart DNS услуга за тези от вас, които искат да се насладят на още повече разнообразие от съдържание. По принцип с нашия Smart DNS ще трябва да отблокирате над 300 уебсайтове с ограничен географски характер от страни като САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Германия, Полша, Швейцария, Швеция, Франция.

Първо изпробвайте нашата услуга

Чувствайте се свободни да предоставите на нашата VPN услуга бърз тест-драйв, за да видите дали тя може да отговори на всички ваши нужди, преди да поемете ангажимент. Не е необходимо да давате данни за кредитна карта.

Нещо повече, след като се регистрирате за CactusVPN, пак ще бъдете покрити от нашата 30-дневна гаранция за връщане на пари.

заключение

VPN доставчиците обикновено предлагат на потребителите един или два от следните IP адреси:

 • Статични IP адреси
 • Динамични IP адреси
 • Специализирани IP адреси
 • Споделени IP адреси
 • Жилищни IP адреси
 • IP адреси IPv4
 • IP адреси IPv6

Всички те имат своите плюсове и минуси, но основната същност на това е това – динамичните и споделени IP адреси са по-ориентирани към поверителност и по-евтини за поддържане (по този начин VPN услугите струват по-малко за потребителите), докато статичните и специализирани IP адреси са по-изключителни, скъпи и предлагат по-малко защита на поверителността, но е по-малко вероятно да попаднат в черен списък въз основа на действията на други потребители (надеждни VPN доставчици обаче могат да управляват и предотвратяват този проблем) и да бъдат маркирани от абонаментни уебсайтове за „подозрителна“ дейност.

Като цяло „смесен“ IP адрес (като статичен споделен IP адрес) е най-добрият начин, тъй като можете да се насладите на това, което и двата различни адреса могат да предложат.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map