Какво е анонимно сърфиране (как да бъдем анонимни онлайн) |


Добрата новина е, че подобно нещо е постижимо, но преди да започнем да обсъждаме как да бъдем анонимни онлайн, трябва да изясним едно нещо – наистина няма такова нещо като 100% анонимност онлайн. Определено можете да предприемете предпазни мерки, за да защитите поверителността си и значително да намалите риска личните ви данни да бъдат изтичани или изложени, но никой подход не е напълно надежден, като се има предвид колко обширен, универсален и склонен към риск е.

Така че, когато ще използваме термини като „анонимно сърфиране“ или „анонимно сърфиране“, това е видът, към който ще визираме.

Contents

Защо е важно анонимното сърфиране?

Вярвате или не, става все по-трудно и по-трудно да се наслаждавате на всякакъв вид поверителност в Интернет. Това, което правите онлайн, всъщност не остава само между вас и вашето устройство. Но за да получите по-конкретни, ето няколко причини, поради които толкова се нуждаете от частно сърфиране:

1. Тя поддържа държавен надзор в залива

Правителствата знаят какъв е ценен източник на информация в Интернет, и го третират съответно – като се опитват да подслушват всичко, което могат, разбира се.

И макар да мислите, че правителственият надзор се случва само в САЩ, реалността е далеч от това. Въпреки че САЩ имат десетки проекти за масово наблюдение, това не е единствената страна, която прави това.

Освен това, имайте предвид, че повечето правителства изискват националните доставчици на интернет услуги, за да предоставят на потребителите данни за потребителите и да ги съхраняват до определен брой години.

Анонимното сърфиране би помогнало за това, като затрудни правителствените агенции да водят раздели за това, което правите онлайн, и да следят вашия трафик онлайн. И все пак, заслужава да се отбележи, че няма да ви защити 100% от наблюдение. Докато сте в Интернет, това просто не е възможно.

2. Защитава правото ви на свободна реч

Въпреки че почти всички страни по света предоставят на своите граждани правото на свобода на словото, започва все повече да изглежда като теоретично право. В действителност е доста лесно да се отнеме свободната ви реч – независимо дали е онлайн платформа, която ви цензурира, или хора, които кибер ви тормозят заради вашите мнения.

Понякога дори правната система няма гръб. В страни като Саудитска Арабия, например, където самоцензурата е норма. В противен случай рискувате да влезете в сериозни правни проблеми – от хвърляне в затвора до изпадане на публично място.

Как мога да стана анонимен в интернет?

Е, хубавото на анонимния сърфинг е, че той може да ви даде глас в Интернет – дори и да нямате такъв. Тъй като хората няма да знаят кои сте, ще можете да говорите мнението си свободно – независимо дали обсъждате социални, политически или икономически проблеми (само за да посочите няколко).

3. Предотвратява търсещите машини да станат прекалено „приятелски настроени“

Няма отричащи търсачки да са направили интернет много по-лесен за използване и удобен, но знаете ли за цената? Онези резултати за автоматично довършване, които получавате, когато пишете писмо или дума, които изглеждат ужасно познати, не са само приятна функция – те са сложни алгоритми, които използват лична информация от вас, за да предоставят по-персонализирани резултати.

Какъв вид информация, питаш? Е, търсачки като Google, Yahoo !, и Bing събират следното:

 • Уебсайтовете, които търсите и имате достъп
 • Вашето геолокационно местоположение
 • Вашата възраст и пол
 • История на сърфиране от всяко приложение / уебсайт на трета страна, което разчита на услугите на търсачката
 • Всички гласови команди, които издавате на гласов асистент, който е собственост на тях (като Google Assistant)
 • Съдържание по имейл (в случай на търсачки, които предлагат имейл услуги)
 • Информация за устройството
 • Как изглеждате (някои търсачки използват разпознаване на лица в своите снимки)
 • Вашите религиозни и политически убеждения
 • Колко си здрав
 • Навсякъде, където сте били
 • Кои са вашите приятели

И това е просто надраскване на повърхността.

Нещо повече, всички тези данни също са интегрирани заедно с други битове информация, събрана чрез услуги, които търсачките притежават (като YouTube, който е собственост на Google).

Въпреки че анонимното сърфиране не може да ви защити срещу всяко едно нарушение на поверителността, изброено по-горе, това може да ви помогне да защитите по-добре личните си данни, за да се наслаждавате на по-голяма поверителност и да можете да използвате търсачките, без това страховито чувство „знам всичко за вас“.

4. Запазва чувствителни данни от ръцете на рекламодателите

Подобно на търсачките, рекламодателите знаят твърде много и за вас. Как, питаш? Е, можете да благодарите на търсачките и социалните медийни платформи за това (заедно с други по-малки уебсайтове). Те споделят вашите данни с трети рекламодатели, за да спечелят печалба.

И не, това не е голяма тайна или незаконно – много вероятно е споменато в Общите условия на уебсайта на търсачката или социалните медии. Ей, това обикновено са безплатни за използване платформи, така че това не е огромна изненада.

Но те не са единствените виновници. Понякога интернет доставчиците могат да продават потребителски данни и на трети рекламодатели. За щастие, това не се случва във всички страни. Засега само хората в САЩ трябва да се справят с това (макар че няма гаранция, че сенчести, задкулисни сделки с рекламодатели на ISP не се случват в други страни).

Какво означава всичко това за вас? Освен че вашата поверителност се продава с печалба, това означава, че ще започнете да виждате все повече и повече персонализирани реклами в мрежата. Например, ако ви харесва страница във Facebook за печки, не се изненадвайте, ако ще започнете да виждате реклами за печки във Facebook, Google и други уебсайтове.

За някои хора това може да бъде удобно. За повечето от нас това е просто страховито и натрапчиво.

За щастие, частното сърфиране може да помогне за това, като ограничи количеството информация, която рекламодателите получават за вас. Също така е добре да проверите Настройките за поверителност на повечето платформи и търсачки, които използвате, за да деактивирате персонализирани реклами (или нещо, свързано с рекламите, наистина).

5. Предотвратява пропускането на честотната лента на ISP

Интернет доставчиците всъщност могат да забавят скоростта на връзката ви, ако смятат, че използвате „твърде много данни“, за да направите нещо онлайн – било то поточно, VoIP разговори или игри. Уж те правят това, за да подобрят услугите си (което е вероятно), но също така го правят, за да убедят потребители като вас да платят за по-голям, по-ценен план за данни или да получат по-скъп абонамент.

Интернет доставчиците могат да направят това, защото могат да наблюдават всичко, което правите в Интернет. Добрата новина е, че можете да се откажете от анонимно сърфиране в мрежата, за да сте сигурни, че вашият интернет доставчик не може да поддържа раздели на уебсайтовете, които имате достъп или файловете, които изтегляте.

6. Той поддържа вашите данни безопасни в незащитени мрежи

Използването на WiFi, която не изисква парола в движение, е изключително удобно, но също така е много опасно. Поради липсата на шифроване, всеки може да подслушва вашите връзки и да прослушва вашите онлайн дейности и лични данни (като номера на кредитна карта и идентификационни данни за вход).

Въпреки че можете да избегнете това, като използвате вместо това защитена с парола мрежа, злощастната истина е, че и това не е гарантирано като безопасно. Защо? Поради уязвимостта на KRACK, която може да компрометира защитени с WPA2 мрежи.

Най-добрият вариант е просто да се уверите, че се наслаждавате на известна степен на анонимност, когато се свързвате с WiFi мрежа – защитена или необезпечена. По този начин, дори и някой да следи връзката ви, той няма да може да научи нищо ценно или да открадне всяка чувствителна информация.

7. Позволява ви достъп до ограничено съдържание

Въпреки че Интернет предлага почти огромен набор от съдържание, всъщност не можете да се насладите на всичко това. Много пъти гео ограниченията ще ви пречат, като ви пречат да го направите. Накратко, те са метод за блокиране на достъпа до съдържание въз основа на вашето географско местоположение. Обикновено се използват от доставчици на съдържание по правни, мрежови и авторски права.

Netflix е доста добър пример за това. Въпреки че услугата е достъпна най-вече по целия свят, нейната библиотека със съдържание в САЩ не може да бъде достъпна от онлайн потребители извън САЩ. Уебсайтът проверява вашия IP адрес, когато се свържете с него, и ви пренасочва към „подходящата“ библиотека.

как да гледате netflix от други страни

Гео ограниченията не са единствената ви грижа – онлайн съдържанието може да бъде ограничено чрез използване на защитни стени. Обикновено това се случва, когато правителството иска да блокира определени уебсайтове (например как Китай блокира Google, Facebook и Blogspot) или когато работното място / учебната институция иска да гарантира, че служителите / студентите не се „отслабват“ чрез сърфиране в онлайн съдържание (като YouTube или Twitter).

И в двете ситуации анонимното сърфиране ще ви позволи да заобиколите ограниченията на защитната стена, без никой да знае повечето от времето.

8. Това прави торентите безопасни

В зависимост от държавата, в която живеете, изтеглянето на торенти може да бъде нещо безпроблемно, което правите в Интернет, или може да бъде незаконна дейност, която може да доведе до получаване на известия по DMCA, получаване на глоби хиляди долари (ако не и повече), и дори потенциално кацане в съда или затвора.

Дори да оставим правния аспект настрана, торентингът все още не е много безопасен, защото всички останали, които изтеглят / качват същия торент, както можете да видите почти вашия истински IP адрес, което означава, че всички частни данни, свързани с вашия IP, са оставени на милостта на непознати.

За щастие, анонимното сърфиране ви помага да преодолеете това препятствие, като се уверите, че никой не знае вашата самоличност – както за да ви предпази от потенциални хакери и тролеи за авторски права, така и да се забъркате със закона.

Като ясно отказ от отговорност: не одобряваме умишлено нарушаване на авторски права или незаконно пиратство онлайн, но разбираме, че някои хора могат да имат достъп до файлове за забавление, работа или училища само чрез P2P.

Как да бъдем анонимни онлайн – основите

В този раздел ще разгледаме по-лесните и често срещани начини да запазите анонимността си, когато сте в Интернет. Това не означава, че те не са ефективни, разбира се.

1. Използвайте VPN (виртуална частна мрежа)

VPN е услуга, която можете да използвате за анонимно сърфиране в мрежата, като маскирате истинския си IP адрес и криптирате вашия онлайн трафик, за да сте сигурни, че никой не може да го наблюдава. Поради колко лесно е да използвате VPN, това е един от най-популярните методи за анонимно сърфиране.

Предимства

 • Шифроването на VPN може да попречи на киберпрестъпниците, правителствените агенции за наблюдение и интернет доставчиците да водят раздели за това, което правите онлайн и да откраднат чувствителни данни от вас. По принцип, ако се опитат да наблюдават вашия трафик, те просто ще видят трептене – дори и в незащитени мрежи.
 • VPN улесняват достъпа ви до неограничен достъп чрез маскиране на вашия IP адрес и – съответно – на вашето геолокационно местоположение. Нито гео ограниченията, нито защитните стени няма да могат да ви стоят на пътя.
 • VPN мрежите обикновено разчитат на споделена IP технология (множество хора, които използват един и същ IP за връзка с мрежата), за да защитят анонимността на потребителите, като по същество гарантират, че никой не може да проследи връзката с един потребител.
 • VPN обикновено е много лесно да се настрои, тъй като има много доставчици на трети страни, които предлагат VPN клиенти, които работят в много платформи.

Недостатъци

 • Шифроването на VPN и разстоянието между вас и сървъра понякога могат да пречат на скоростта на връзката, което означава, че може да изпитвате по-ниски скорости, въпреки че това не се случва през цялото време.
 • VPN клиентите не работят на устройства, които нямат вградена VPN поддръжка – като например игрални конзоли.
 • Правилните VPN услуги не са безплатни, въпреки че разходите обикновено са доста ниски. Въпреки че бихте могли да използвате безплатни VPN мрежи, недостатъците просто не си заслужават, тъй като те само застрашават вашата поверителност, вместо да я защитават.

Нуждаете се от надежден VPN?

Ако искате да се насладите на анонимно сърфиране с VPN, CactusVPN ви върна гърба. Ние предлагаме достъпна VPN услуга, която използва AES криптиране от висок клас, за да защити вашите лични данни и онлайн трафик винаги, когато сте в Интернет. Също така, ние имаме строга политика без регистрация, което означава, че не съхраняваме чувствителна информация за нашите потребители.

Нашите 28+ високоскоростни сървъри използват споделени IP технологии и са оборудвани с неограничена честотна лента. Нещо повече, нашите VPN приложения са много лесни за използване.

Плюс това, ако се интересувате от достъп до геоблокирано съдържание, определено ще ви хареса, че нашата VPN може да се снабди с услуга Smart DNS, която може да ви помогне да отблокирате над 300 географски ограничени уебсайтове от цял ​​свят.

И накрая, трябва да знаете, че можете да тествате безпроблемно нашата VPN услуга за 24 часа, ако искате да видите колко добре работи, преди да изберете абонамент. Това не е всичко – след като станете потребител на CactusVPN, все още ще бъдете обхванати от нашата 30-дневна гаранция за връщане на пари в случай, че нещо се обърка (много малко вероятно е да се случи).

2. Използвайте прокси

Прокси е сървър, който действа като посредник между малка локална мрежа и Интернет. Много онлайн потребители разчитат на прокси сървъри, за да скрият своите IP адреси и да имат достъп до геоблокирано съдържание. Повечето прокси услуги обикновено са безплатни, но има и прокси прокси.

Предимства

 • Използването на прокси за достъп до уебсайтове може да бъде доста бързо поради способността за кеширане на услугата (запаметяване на потребителите на уебсайтове за по-късно), което означава, че вероятно ще получите намалено време за зареждане.
 • Прокситата са лесни за използване и те крият IP адресите на потребителите, за да им помогнат да анонимно да преглеждат мрежата.
 • В зависимост от предпочитанията на администратора на прокси сървъра, може да се настрои прокси сървър за автоматично филтриране на злонамерени уебсайтове.

Недостатъци

 • Въпреки функцията за кеширане, ако прокси сървърът е препълнен, може да изпитате по-ниски скорости. Това обикновено се случва с безплатните прокси.
 • Повечето прокси сървъри просто крият вашия IP адрес – те не използват криптиране, за да осигурят вашия интернет трафик, което означава, че не можете да разчитате на тях, за да защитите истински поверителността си, толкова много, ако използвате незащитена мрежа. Въпреки че някои прокси сървъри могат да използват SSL криптиране, той не е най-сигурният там – да не говорим, че NSA може да го прихване и да го счупи.
 • Липса на криптиране настрана, прокси сървърите не могат да осигурят пълна анонимност, просто защото собственикът на прокси сървъра винаги ще знае какъв е вашият истински IP адрес, ако използвате HTTP връзки.

3. Използвайте Tor (The Onion Router)

Tor по същество е мрежа за анонимност, която позволява на потребителите да имат достъп до мрежата по по-личен начин. Той работи чрез предаване на данни между множество релета (наричани също „рутери“ или „възли“) като средство за прикриване на онлайн трафик и местоположение на потребителя.

Предимства

 • Всеки уебсайт, до който имате достъп с Tor, не може да проследи вашия IP адрес. В същото време всички уебсайтове, които посещавате, не могат да бъдат проследени до вашия IP адрес.
 • Изключително трудно е правителствените агенции да затворят изцяло Tor, тъй като това е мрежа, разпространена в много страни.
 • Tor е доста проста за настройка и работи на множество платформи. Освен това е безплатна за употреба.
 • Тъй като вашият онлайн трафик се изпраща до множество релета (чиито оператори не знаят източника на трафика), уеб пакетите не могат да бъдат свързани с конкретен онлайн потребител.

Недостатъци

 • Въпреки че броят на релетата на Tor изглежда доста голям (над 7000), това не е достатъчно, за да бъдете в крак с броя на потребителите. По този начин използването на Tor означава често да се справяте с по-бавни връзки.
 • Възможно е ISP да блокира реле Tor, ако го забележи. Дори страните могат да направят това, като Китай е добър пример. Когато това се случи, за вас като потребител на Tor е по-трудно да се свържете с мрежата.
 • Въпреки че Tor е доста сигурен като цяло, той все още има своите слабости. В един момент неговите Mac и Linux клиенти имаха уязвимост, която потенциално би могла да изтече потребителските IP адреси. ФБР също успя да хакне многобройни потребители на Tor (по уважителна причина), като използва непублично известна уязвимост на Tor.
 • Възлите са управлявани от доброволци, което означава, че вашата поверителност често е в полза на човешката грешка.
 • Последното реле Tor трафик преминава, преди да достигне своята дестинация е известно като изходно реле. За съжаление изходните релета всъщност не използват никакво криптиране, тъй като те са отговорни за дешифрирането на трафика. Това почти означава, че който работи на изходното реле, може лесно да следи целия трафик, преминаващ през него.

4. Използвайте режим инкогнито / поверителност в браузърите си

Повечето популярни браузъри се предлагат с режим инкогнито / поверителност. Идеята е да го използвате, ако не искате да се съхраняват данни, свързани с текущата ви сесия. На теория това означава, че не се използват уеб кеш, бисквитки или уеб история.

Имайте предвид обаче, че тази функция се използва най-добре заедно с инструмент за поверителност като VPN. Режимите за поверителност / инкогнито предлагат определена степен на анонимно сърфиране, но те не защитават връзката ви. Също така, поверителността е само на вашия край.

5. Изчиствайте кеша си редовно

Една от основните причини да изчистите кеша на браузъра си е да се отървете от всички бисквитки, които се поставят на вашето устройство, когато сърфирате онлайн. Ако не сте запознати с бисквитките, това са малки текстови файлове, които се поставят на компютъра ви, когато посещавате уебсайт (не се притеснявайте – често ви се иска да дадете съгласието си за това).

Бисквитките се използват за съхранение на информация за навиците ви при сърфиране, така че уебсайтовете да ви предложат по-персонализирано и удобно изживяване (като например да не изисквате от вас да въвеждате отново идентификационните си данни за вход или да съхранявате артикулите на вашата кошница за известно време, дори ако изоставите кошница).

Изчистване на данните за сърфиране

Обикновено това не представлява голяма грижа. Въпреки това, фактът, че бисквитките могат да се използват от рекламодатели за проследяване на вашите движения онлайн, може да бъде доста досадно – да не говорим за нарушаване на поверителността ви. Плюс това, според Cookie Central (голям ресурс за интернет бисквитки), недобросъвестните трети страни всъщност могат да използват бисквитки по начин, който им позволява да „изграждат подробни профили на вашите интереси, навици за харчене и начин на живот“.

Въпреки че не можете да се отървете изцяло от бисквитките, можете да изчиствате кеша на уеб браузъра си редовно, за да затруднявате уебсайтовете да проследяват вашите навици. Ако искате да сте изключително старателни, можете да изчистите кеша си след всяка уеб сесия.

Освен да помагате с бисквитките, изчистването на кеша ви също може да подобри скоростта на зареждане и да поправи грешките в браузъра.

6. Използвайте блокиращи реклами

Google твърди, че показва около 29 милиарда реклами на ден на онлайн потребителите. И това е само Google – не вземаме под внимание платформи като Facebook.

„Добре, така че може да получавам спам с тонове реклами ежедневно, но това не е толкова голям проблем.“

Вярно, това може да не изглежда проблемно, но помислете за това – онлайн рекламите не са просто текстови полета, които са само за показване. Те всъщност „слушат“ какво правите – основно наблюдават вашите кликвания и действия, за да ви последват в Интернет. Защо? Така че, разбира се, може да ви се показват още „персонализирани“ реклами.

И не, това не се счита за незаконно.

Освен това, освен нахлуването в поверителността ви, някои реклами могат да съдържат и злонамерен софтуер, лесно заразявайки вашето устройство, ако се ангажирате с тях.

Ето защо винаги трябва да имате adblocker в браузъра си. Ето някои препоръки:

 • Adblock Plus
 • uBlock Произход
 • uMatrix

Силно препоръчваме uMatrix, тъй като той не само блокира реклами, но и нежелани скриптове, рамки и други заявки на браузъра и имате пълен контрол над всичко.

Плъгините работят в повечето браузъри. Понякога те могат да имат различни имена, но постигат една и съща цел.

И докато сме на тази тема, трябва да помислите да използвате тези уебсайтове, за да се откажете от получаване на насочени реклами:

 • NAI Consumer Opt Out
 • Вашите онлайн избори
 • WebChoices

Използването на рекламни блокери с тези уебсайтове трябва значително да намали броя на рекламите, на които сте изложени.

7. Блокиране на проследяващи уеб активности

Проследяването на реклама не е единственото нещо, за което трябва да се притеснявате. Уебсайтовете също се фокусират върху проследяването на други неща:

 • Вашият онлайн трафик, така че уебсайтовете да знаят колко време прекарвате в платформа, какво устройство използвате и какви страници на уебсайтове обвързвате.
 • Как вашата онлайн активност се свързва с вашия профил в социалните медии. Facebook пиксела е добър пример за това, тъй като помага на Facebook да разбере поведението ви онлайн, така че да може да показва повече „насочени“ неща във вашата емисия новини (включително реклами).
 • Какъв вид медия ви харесва. YouTube прави това много, така че платформата знае кои видеоклипове да препоръча.
 • Какви са вашите текущи местоположения. Този вид информация е необходима за платформи, които препоръчват събития наблизо или дават прогнози за времето, но може също така да се използва за общо проследяване и анализ на данни.

Укриване

За щастие, спирането на това е доста просто – просто използвайте Ghostery. Работи в почти всички браузъри и е много лесно да се настрои.

8. Задайте профилите си в социалните медии на „Частни“

Профилите ви в социалните медии могат да изтичат много чувствителна лична информация, ако са настроени за обществено достояние. Помислете за това – непознатите лесно могат да научат много неща от живота си, само като видят какво публикувате. Ето защо е най-добре да направите всички свои акаунти лични – ето няколко полезни ръководства за това, всъщност:

 • Facebook
 • кикотене
 • Instagram
 • Snapchat
 • LinkedIn

Също така, бъдете наистина внимателни с вида информация, която споделяте в социалните медии. Най-добре е, ако това не може да разкрие твърде много подробности за личния ви живот (особено за местонахождението ви).

9. Деактивира проследяване на местоположението

Почти всички уебсайтове на социални медии или големи уебсайтове като Google проследяват местоположението на вашето устройство. Въпреки че правят това, за да предоставят по-персонализирани услуги, няма отказ да може да се чувства натрапчиво и направо страховито. Ето защо винаги трябва да проверявате настройките на акаунта, за да видите дали е възможно да изключите проследяването / споделянето на местоположение.

Проследяване на местоположението

Само имайте предвид, че това не е гарантирано да спре платформите и корпорациите да ви следят през цялото време. Например наскоро Google изясни, че дори да изключите услугите за проследяване на местоположението в профила си в Google, те все още могат да продължат да ви проследяват („може би“ е ключовата дума). Все пак това е допълнителна стъпка, която си струва да направите.

10. Преглед на разрешенията за мобилни приложения

Почти всяко едно приложение, което имате на мобилното си устройство, ще ви изисква да му дадете разрешение за достъп до поне една от функционалностите на вашия телефон, за да работи. Макар че това има смисъл през повечето време, понякога може да стане твърде натрапчиво – например, когато приложенията искат достъп до вашето местоположение, снимки и контакти в реално време..

Препоръчваме да проверите Настройките на приложението на вашето мобилно устройство и да отмените всички разрешения, които изглеждат като изискват твърде много лична информация. Някои приложения все още трябва да могат да функционират дори и без тези разрешения.

Как да бъдем анонимни онлайн – следващото ниво

В този раздел ще ви покажем как да останете анонимни онлайн чрез методи, които могат да изглеждат малко по-сложни (поне в началото). Въпреки че може да се наложи известно време и усилия, за да настроите всичко тук, определено може да се извърви дълъг път към защита на вашата интернет поверителност.

1. Използвайте сигнал за директна комуникация

Ако не сте запознати със Signal, това е онлайн комуникационно приложение, което работи на iOS / Android устройства и десктоп. Основният му акцент е фактът, че използва сигурно криптиране от край до край, за да защити вашите текстови съобщения и VoIP трафик, за да гарантира, че това, което говорите с някой друг, остава частно.

Очевидно е много по-добре, отколкото да използвате Facebook Messenger или Twitter за лични разговори, тъй като вашите съобщения не са изложени по този начин.

Можете да спорите, че WhatsApp също е добър вариант, защото всъщност използва същия тип криптиране като Signal. Проблемът с WhatsApp обаче е, че той запазва метаданните, той вероятно споделя потребителски данни с Facebook (който сега е собственик на WhatsApp) и начинът, по който прилага криптиране, не е толкова глупав.

Така че, по-добре си със Сигнал. Може би добавете VPN в сместа, за да се насладите на още по-голяма поверителност.

2. Използвайте Шифровани имейл решения

Да нямаш имейл в днешно време всъщност не е опция, но използването на най-популярните (Gmail, Yahoo! Mail или Yandex.Mail) не е добра идея – освен ако не искате доставчиците на услуги да имат достъп до цялото ви имейл съдържание , това е.

Tutanota е доста добра алтернатива, тъй като идва с напълно криптирана пощенска кутия. Освен това компанията не регистрира лична информация и съхранява само IP адреси в криптиран формат, до който могат да бъдат достъпни само самите потребители. Единственият недостатък е, че безплатният план идва само с 1 GB памет.

ProtonMail е друга прилична опция. Услугата предлага криптирани имейл акаунти от край до край, не се нуждае от лична информация за създаване на акаунт, а сървърите на компанията са базирани в Швейцария, където са защитени от благоприятните закони за поверителност. Отново обаче, безплатният акаунт има по-ограничено пространство за съхранение (500MB).

Като цяло използването на криптирани имейл услуги е просто по-безопасно. Най-лошият сценарий, ако наистина трябва да използвате популярна услуга за електронна поща, уверете се, че това е Gmail и че използвате това разширение с него, тъй като криптира имейлите ви.

3. Използвайте софтуер за виртуална машина (VM)

Най-просто казано, виртуална машина емулира твърд диск, работещ с операционна система на върха на текущата ви операционна система. Звучи сложно, но всъщност е много лесно да се стартира – всичко е направено чрез софтуер и икона на вашия работен плот.

Какво общо има това с анонимното сърфиране, питаш? Е, VM ви осигурява допълнителен слой сигурност, когато сърфирате в мрежата, тъй като можете да се свържете с интернет с помощта на VM. Всички файлове, до които имате достъп или изтегляте през VM, остават там – те не се показват на устройството „хост“.

По този начин е по-лесно да избегнете заразяване със злонамерени файлове или зловреден софтуер, които могат да откраднат чувствителни данни от вас. Също така е много вероятно да избегнете проследяване на бисквитките (поне до известна степен), тъй като те просто ще бъдат поставени на вашия VM вместо на вашето „хост“ устройство.

Софтуерът VM обикновено е безплатен (VirtualBox и VMWare Player), но има и опции с плащане (като VMWare Workstation).

4. Използвайте FOSS вместо собственически софтуер

Вече не е тайна, че NSA успява да принуди множество технологични компании по целия свят да вграждат заден план в своите програми. Те дори успяха да „убедят“ RSA (компанията, отговорна за най-често използвания инструментариум за криптиране в света), за да включат в своите алгоритми пропуски в сигурността (които NSA може да пробие)..

Очевидно собственият софтуер вече не е толкова безопасен – особено като се има предвид, че NSA може просто да се насочи към разработчиците, ако искат. Точно там влиза FOSS (Free Open Source Software) – софтуер, който е разработен от несвързани лица с изходен код, който всеки може да провери.

Ето списък от няколко примера на FOSS, за да добиете представа какво се предлага.

Разбира се, винаги има шанс НСА да проникне във FOSS общност, така че винаги е добра идея да бъдете нащрек.

5. Опитайте се да правите анонимни плащания

Въпреки че няма да можете да правите анонимни плащания за физически стоки (обикновено), може да го направите с онлайн плащания. Един от най-разпространените методи за това е използването на предплатени карти, но можете също да разчитате на криптовалута.

Сега биткойнът би бил очевидният избор – не заради това колко е популярна, а защото е една от по-стабилните криптовалути. Първо трябва да направите анонимен имейл акаунт с една от споменатите по-горе услуги за закупуване на биткойни, така че транзакциите ви да не могат да бъдат проследени до вас.

Анонимни плащания

Трябва да изпробвате LocalBitcoins.com, тъй като той е по-анонимен (разговаряте с продавача и уговаряте среща), преди да отидете на големи платформи като Coinbase или Binance.

И все пак имайте предвид, че биткойните не са присъщи 100% анонимни. След като ги купите, все още трябва да използвате миксери за биткойн, за да ги „изпирате“ (това е принципно процес, който ги замества с биткойни от множество други потребители). Разбира се, Bitcoin Mixer не са безплатни и таксите могат да бъдат малко стръмни.

В случай че искате да научите повече за поверителността на биткойн (особено Bitcoin Mixer), не се колебайте да разгледате ръководството за ProPrivacy.

6. Помислете за избягване на Windows 10

Този съвет може да ви се стори малко груб, като се има предвид, че Windows 10 е доста популярен в днешно време, но реалността е, че операционната система няма нищо общо с кошмар за поверителност. От една страна, тона от събиране на данни преминава на заден план до момента, в който голяма част от личната ви информация (включително активността) се споделя с Microsoft и трети страни.

Разбира се, можете да изключите събирането на данни, но познайте какво? Дори и да го направите, Windows 10 пак ще изпраща телеметрични данни на Microsoft. Нещо повече, когато Microsoft натисна Anniversary Update през 2016 г., те премахнаха опцията да деактивират Cortana, личен асистент на Windows 10, който обича да събира много информация за вас, за да ви предложи по-„персонализирано“ преживяване.

Още по-досадно, актуализациите на Windows 10 на Microsoft имат тенденция да връщат Windows 10 към фабричните му настройки, което означава, че трябва да настройвате настройките за поверителност на OS отново и отново.

Някои очевидни алтернативи на Windows 10 включват Windows XP, 7 и 8 и Mac OS, въпреки че дистрибуциите на Linux са много по-добър избор. Ако нямате опция и наистина трябва да използвате Windows 10, помислете дали да не използвате W10Privacy (имайте предвид, че това не е софтуер с отворен код).

заключение

Като цяло, анонимното сърфиране е нещо, към което трябва да се стремите, ако наистина искате да защитите вашата онлайн поверителност и лични данни и да преодолеете нелоялни ограничения за съдържание. Не е нужно наистина да следвате всеки съвет, който ви предложихме в тази статия, но трябва поне да се придържате към тези, които споменахме в раздела „Начинаещ“ – особено да изчистите кеша си, да използвате рекламни блокери, да използвате VPN, и запазване на личните ви акаунти в социалните медии.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map