Какво е фишинг и как да бъдем в безопасност от него? |


Как успяват да направят това? Те копират самоличността на истинска марка или това е имейл, уебсайт или действителното име на служител или се преструват на приятел, член на семейството или някой друг, когото познавате, така че изглежда, че съобщението идва от надежден източник. Най-често срещаният подход, който хакерите използваха за иницииране на този тип кибератаки, беше доскоро класическият имейл. Но тъй като мрежите и смартфоните в социалните медии започнаха да нарастват, фишинг атаката превзе и тези канали.

Какво е фишинг? Нека започнем с името

Както сигурно се досещате, името фишинг идва от глагола „лов“ и е вдъхновено от активността да ловите плячка с помощта на бате. Е, вярно е, това сме хакерите, плячка, които те искат да хванат. Понякога потребителите правят работата си лесна, но искаме да сме сигурни, че това няма да е вашият случай. Ще ви кажем всичко, което трябва да знаете по тази тема, така че да останете защитени от фишинг, независимо колко хакери ще се опитат да го откраднат от вас. Да започнем от началото.

Как да забележите фишинг атаки?

Обучено око може лесно да открие фишинг измами, защото винаги има някаква подробност, която ги раздава. Нека разгледаме най-често срещаните:

 • Те се опитват да дублират визуалния облик на истинска компания. Но това може да направи това само до известна степен. Подобно е на забелязването на фалшиви продукти. Истината е в детайлите. Ако смятате, че нещо е подозрително, опитайте се да го сравните с автентичния имидж на компанията и по-ясно ще видите, че имате работа с фалшив.
 • Те използват името на действителен служител, когато ви помолят за вашите данни. Но, ей, лесно е да копирате име. По-трудно е да копирате съгласувана, професионална реч. Така че, опитайте се да четете между редовете.
 • Те проектират сайтове, които са много подобни на истинските. Но за пореден път те могат да стигнат само толкова далеч. Логото е с лоша разделителна способност, съдържанието не е актуално, имат малко интерактивни елементи и т.н..
 • Те са много драматични, когато ви помолят да напишете личните си данни. Например можете да разберете, че вашият акаунт е компрометиран и се нуждаят от вашата лична информация бързо, като вчера, за да отстранят проблема.
 • Те обявяват, че сте спечелили голяма награда, защото защо не, заслужавате я. Всичко, което трябва да направите, е да попълните някои формуляри, които да събирате. Малко усилие за пътуване по света или парите, които печелите за една година, нали?

Предотвратете фишинг чрез изучаване на типове фишинг

Можете да кажете, че небето е границата, когато става дума за типове фишинг атаки. Вярно е, че някои са работили по-добре от други, но вижте сами дали се чувствате по-малко или по-уязвими от тези измами, от списъка по-долу:

Един приятел в нужда наистина е измама

В този сценарий получавате имейл от приятел или просто човек, когото познавате, който пътува в чужда държава и се забърква в някои проблеми. Например крадците го ограбиха. Е, приятелят в беда има нужда от вашата помощ и тя се нуждае от нея възможно най-скоро в банкова сметка. Какво правиш? Изпратихте парите или се опитайте да се свържете с човека, за да разберете дали историята е вярна?

Времето лети

Имахте толкова добро време в уебсайта [въведете име] или бяхте толкова доволни от онлайн услугите от банката [въведете име], че дори не сте забелязали как е минало времето и вашият акаунт е изтекъл и е на път да да бъдат изтрити. За щастие, получихте имейл, който ви предупреждава за това злощастно събитие и ви дава възможност да удължите времето си като клиент. Всичко, което трябва да направите, е да напишете данните си и проблемът е отстранен. Всъщност проблемите тепърва започват в момента, в който щракнете върху тази фалшива връзка.

Големият лош вирус

Тази фишинг атака има своя справедлив дял от жертви. Предупреждава ви, че вече сте заразени и трябва незабавно да поправите това, преди да възникнат сериозни щети. Е, какво чакаш? Компютърът ви е в опасност, просто изтеглете прикачения файл или следвайте линка и оставете това от сините добри хора да ви помогне.

Присъдата: виновна, че е чайка

Когато някой те обвинява в нещо, е естествено да изпитваш нужда да се защитиш, дори да знаеш, че не си направил нищо лошо. Така че, ако получите имейл, това ви обвинява, че сте извършили нещо незаконно, като не плащате данъците си или вземате пари, които не са ви принадлежали, какво правите? Е, някои хора просто изтеглят zip файла, който дава повече информация за обвинението и допълващ вирус.

Свръхзащитната банка

Когато сте похарчили повече пари, отколкото обикновено, кой се интересува от вас и вашето финансово благополучие? Може да се изненадате, но вашата банка е. Или поне това иска да мислите фалшив имейл. Той ви уведомява, че голяма сума е изтеглена от вашия акаунт и ви съветва да следвате линк, където можете да разберете повече за него, който вмъквате
вашите данни.

Рутината „ние се грижим за вашето мнение“

Този е подъл. Защото, когато сте лоялен клиент на дадена марка, имате добри или лоши отзиви относно техните услуги. Така че, ако получите имейл, от името на марка, която ви моли да им дадете своите мисли по някаква тема, вие сте склонни да следвате поканата. Разбира се, преди да изкажете мнението си, трябва да попълните някои формуляри, така че те да ви идентифицират като свой ценен клиент. Това е само естествено? Или е така? Не знаят ли кой вече сте, ако ви писаха?

Как да бъдем в безопасност от фишинг?

Да видим. Засега знаем, че фишингът е хакерска техника, която се опитва да ви убеди да кликнете върху повредена или фалшива връзка. Да речем, че получавате имейл от уебсайт, който сте посетили преди това и имате доверие. Като от вашата банка. Разликата е, че връзката, до която имате достъп, въпреки че не изглежда подозрителна, е злонамерено копие на действителния сайт. Е, ако напишете паролата си, за да влезете, или още по-добре ви напишете финансова информация като данни за кредитната си карта, съжаляваме за вас, но току-що сте били хакнати и вашите данни са били откраднати. Освен ако не обърнете внимание на някои подробности, които ще ви помогнат да се предпазите от фишинг атаки. Ето какво трябва да направите, за да предотвратите фишинг:

Бъдете граматик нацист

Опитите за фишинг се правят на всички езици, но автоматичният превод често се прави лошо. Така че, прочетете текста в имейла, преди да щракнете върху връзката. Ако откриете някакви грешки, стойте далеч от него. Помислете само, че сериозна марка не би позволила този тип грешки в съобщението си към клиентите.

Не бъдете приятел с молив в банката си

Банките никога няма да ви поискат вашите лични или финансови данни чрез заявка по пощата. Сега, когато сега това, вие няма да се подлъгвате от лъжливи въпросници или случайни формуляри, които трябва да попълните.

Останете спокойни, когато имейлите се опитват да ви изпаднат в паника

Често срещан е фишинг трик да използвате думи като спешни или да предизвиквате настроение за паника с фрази като „акаунтът ви е спрян“. Нито една здрава марка, нито тяхната активност в домейна, няма да ви говорят така. Ако е страшно, че е стръв, така че стойте далеч от него. Ако се притеснявате, че лошите новини може да са верни, напишете собствения си имейл на действителните изпращачи и ги попитайте за въпросната тема. Но не натискайте повторно или копирайте адреса от получената поща. Направете го ръчно, от собствената си база данни.

Поддържайте актуален превантивен софтуер

Антивирусът може да бъде добра защита, ако някой злонамерен софтуер получи вашата бдителност. Затова го поддържайте актуално, за да бъдете ефективни в бизнеса със защита от фишинг.

Вижте URL адреса на уебсайта

Зловредните уебсайтове може да изглеждат много сходни с автентичните сайтове, но много вероятно URL адресът ще използва различен URL адрес. Например .net или .org вместо .com. Така че, за да предотвратите фишинг атака в този случай, трябва да погледнете не само името на изпращача, както се вижда в електронната ви кутия, но и на адреса, който е бил използван за изпращане на имейла.

Най-добрата защита срещу фишинг е здравият разум

Вярно е. Рационален подход, ако се случи взаимодействие с тези измами, е най-добрата защита срещу фишинг. Казваме това, защото независимо от формата, която приемат, всички те се опитват да ви подведат, като апелират за липсата ви на внимание или доверието ви. Но сега, когато сте добре информирани относно това, което е фишинг и как работи фишинг атаката, по-лесно е да ги забележите и да не се намирате далеч от тях. Само не забравяйте, че всичко, което е почти прекалено хубаво, за да е истина, в интернет вероятно не е нито добро, нито вярно, и че трябва да проверите отново всичко, което изглежда дори отдалечено подозрително. Пази се.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map