Какво е IPSec и как работи? |


Какво е IPSec?

IPSec (Internet Protocol Security) е съставен от множество различни протоколи за сигурност и е проектиран да гарантира, че пакетите данни, изпратени през IP мрежа, остават невиждани и недостъпни от трети страни. IPSec осигурява високи нива на сигурност за интернет протокол. Шифроването се използва за осигуряване на конфиденциалност и за удостоверяване.

Защо IPSec Популярен?

Благодарение на двустранния си подход, IPSec е един от най-сигурните начини за криптиране на данни. Той има и основното предимство от работата на мрежово ниво, докато системи като SSL работят на ниво приложение. Системите за сигурност SSL изискват модификация на отделните приложения, но IPSec изисква модификация само на операционната система.

Как работи IPSec?

Повечето други протоколи за сигурност функционират на приложния слой на мрежовата комуникация. Основно предимство на IPsec е, че тъй като работи на мрежа, а не на ниво приложение, той е в състояние да криптира цял IP пакет. Това става с два механизма:

Заглавка за удостоверяване (AH) – това поставя цифров подпис върху всеки пакет, като защитава вашата мрежа и данни от смущения от страна на трета страна. AH означава, че съдържанието на пакет данни не може да бъде променяно без откриване и също така позволява проверка на идентичността между двата края на връзката.

Капсулиране на полезен товар за сигурност (ESP) – докато AH предотвратява подправяне на пакет, ESP гарантира, че информацията в пакета е криптирана и не може да бъде прочетена. За криптиране на целия полезен товар на пакет се използват заглавие на ESP, ремарке и блок за удостоверяване.

Технически подробности

  • Съвместим с Windows 7+, Windows Server 2008, рутери Cisco, macOS и iOS устройства.
  • Поддържа съвместими версии за Linux и други операционни системи.
  • Основен протокол е интернет обмен на ключове (IKE)
  • Използва Асоциацията за интернет сигурност и протокола за управление на ключовете (ISAKMP), както е дефинирано в IETF RFC 2408 за изпълнение на VPN преговори за услуга

Как работи IPSec наред с VPN протоколите?

IPSec се използва заедно с други VPN протоколи за осигуряване на бърза и сигурна услуга. Има две основни опции:

L2TP / IPSec

L2TP (протокол за тунелиране на слой 2) е протокол за тунелиране, програмиран в повечето операционни системи и устройства, готови за VPN. Само по себе си той не предоставя никакво криптиране. Въпреки това, в комбинация с IPSec, той се превръща в идеалния инструмент за VPN. L2TP / IPSec предлага висока скорост и изключително високи нива на сигурност за пакети данни. Обикновено използва шифри AES за криптиране.

IKEv2 / IPSec

IKEv2 (Internet Key Exchange Version 2) беше съвместна разработка от Microsoft и Cisco и се поддържа от Windows 7+, iOS и Blackberry. Разработени са и версии с отворен код за Linux. Подобно на L2TP, той е протокол за тунелиране, който е ефективен за използване като VPN, когато е свързан с IPSec. Основните му търговски точки са отзивчивост и гъвкавост: IKEv2 автоматично се свързва отново след кратка загуба на сигнал и благодарение на протокола MOBIKE може лесно да се справи с промените в мрежата.

Какви са предимствата и недостатъците на IPSec?

Както всички системи за сигурност, IPSec има собствени набори плюсове и минуси. Ето няколко от тях:

Предимства

  • Тъй като IPSec работи на мрежовия слой, промените трябва да се правят само в операционната система, а не в отделни приложения.
  • IPSec е напълно невидим в работата си, което го прави идеален избор за VPN.
  • Използването на AH и ESP гарантира най-високите възможни нива на сигурност и поверителност.

Недостатъци

  • IPSec е по-сложен от алтернативните протоколи за сигурност и е по-труден за конфигуриране.
  • За IPSec са необходими сигурни публични ключове. Ако ключът ви е компрометиран или имате лошо управление на клавишите, може да имате проблеми.
  • За предаване на пакет с малък размер IPSec може да бъде неефективен начин за криптиране на данни.

Нуждаете се от надежден VPN? CactusVPN ви обхвана!

Нашата VPN услуга е повече от способна да защити вашата онлайн идентичност. Използваме водещото в индустрията криптиране AES, за да защитим всичките си данни и интернет трафик, за да поддържаме вашето преживяване на браузъра такъв, какъвто трябва да бъде – безопасно и лично.

Нещо повече, нашите високоскоростни сървъри използват споделена IP технология, което означава, че няма вероятност IP адресите на нашите сървъри да бъдат проследени до вас.

И не се притеснявайте – не регистрираме вашите данни. Имаме строга политика без регистрация. О, CactusVPN също е оборудван с Killswitch, за да се уверите, че вашата онлайн идентичност никога не е изложена – дори и при проблеми с свързаността.

Приложение CactusVPN

Все още не сте убедени? Няма проблем – предлагаме безплатна 24-часова пробна версия, така че можете да проверите дали нашата VPN услуга може да отговори на всички ваши нужди, преди да изберете абонамент. И дори след като изберете план, ще продължите да бъдете покрити от нашата 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Долната линия

Въпреки сложността си, IPSec бързо се превръща в протокол за избор за VPN. С включването на няколко различни функции за сигурност и криптиране заедно, той е в състояние да гарантира най-високите нива на поверителност. С течение на времето IPSec изглежда все по-сигурен да се превърне в индустриален стандарт за VPN сигурност.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me