Какво е киберсталинг? (9 начина да запазите себе си в безопасност) |


Ето всичко, което трябва да знаете:

Contents

Какво е киберсталинг?

Cyberstalking е онлайн еквивалент на дебнене. Актът е да тормозите някого в Интернет до степен, в която те не могат да живеят нормално живота си от страх да не бъдат наранени, изнудвани или да им се развали кариерата – да дам няколко примера.

Поради нивото на анонимност, на когото някой може да се наслаждава в мрежата, е трудно да се разбере дали киберсталкер е някой от друга държава, с която никога не сте се срещали или сте взаимодействали, или е някой, когото познавате.

Жертвите на киберсталкинг обикновено са жени, деца и тийнейджъри, но киберсталкистите могат да бъдат насочени и към млади възрастни, възрастни и по-възрастни мъже.

Киберстакингът често се сравнява с кибертормоз, но не е точно същото. Понякога може да започне като кибертормоз, но често надхвърля това, като се има предвид колко натрапчив е киберсталкерът. По принцип, ако разгледате основните разлики между дебненето и тормоза в реалния живот, те биха се приложили и за киберстатинг и кибертормоз.

Факти за бърз киберсталинг

За да разберете наистина колко сериозен е проблемът в киберстабилността, ето няколко статистически данни, които подчертават, че:

 • Около 1,5 милиона души в САЩ са жертви на киберстакинг всяка година.
 • Средно един инцидент с киберсталкинг може да продължи около две години. Ако киберсталкерът е имал интимни отношения с жертвата, инцидентът може да продължи до четири години.
 • 1,5% от цялото население на САЩ ще преживее поне един случай на киберстакинг, докато 4% от жените по света ще преживеят киберстакинг поне веднъж в живота си.
 • Средният човек има 20 пъти по-голяма вероятност да стане жертва на кибер престъпление, отколкото да бъде ограбен в реалния живот.
 • WHOA (Работа за спиране на онлайн злоупотреби), група за поддръжка на киберстакинг, казва, че получава около 75 жалби, свързани с киберсталкинг всяка седмица.

Как работи киберсталингът?

Cyberstalking очевидно се осъществява в мрежата, но какви платформи и комуникационни канали използват cyberstalkers, за да тормозят хората? Е, може да бъде всяко от следните:

 • Уебсайтове за социални медии (Facebook, Instagram, Twitter и т.н.)
 • Приложения и уебсайтове за незабавни съобщения
 • Онлайн форуми и блогове
 • Уебсайтове като YouTube
 • Услуги за електронна поща
 • Уеб сайтове за запознанства

По принцип всяко място в интернет, където може да сте активни и което може да съдържа всякаква информация, свързана с вас. Киберстакерите могат също да използват всяка от тези платформи, за да събират информация за своите жертви.

Киберсталкерите обикновено събират множество данни за своите цели – като имейл адресите си, профилите в социалните медии и активността, текущото местонахождение, състоянието на отношенията, социалния живот, къде работят, номера на мобилни телефони, къде живеят и техните предпочитания / нехаресвания. Наистина „посветените“ киберсталки ще стигнат дори до опит да разберат интимни подробности за жертвите си, обикновено с помощта на злонамерен софтуер.

С достатъчно информация, събрана, киберстакерите обикновено правят някое от следните неща:

 • Създайте фалшиви акаунти в социалните медии или се опитайте да се представите за други хора в социалните медии и да изпращате съобщения до или да общувате с жертвата.
 • Спам жертвата със заплахи, порнографски снимки и видеоклипове и злонамерени връзки и прикачени файлове, съдържащи зловреден софтуер и вируси.
 • Използвайте злонамерен софтуер (като шпионски софтуер, кейлоггери, откупващ софтуер), за да опитате да откраднете чувствителни данни от жертвите (като идентификационни данни за вход, номера на кредитни карти, лични снимки, документи, видеоклипове и т.н.).
 • Агресивно изнудват жертвите да правят неща, за които не са съгласни – обикновено незаконни неща.
 • Жертвите на тормоз в социалните медии, в чат стаи, в приложения за съобщения, в блогове или на форуми.
 • Наблюдавайте къде може да се намира жертвата в даден момент и използвайте тези знания, за да ги уплашите.
 • Създаване на фалшиви профили, представящи се за жертвата, или създаване на уебсайтове, съдържащи чувствителна информация за въпросния човек.
 • Тормозят приятели, семейство и колеги от работата на жертвата.
 • Поемете някой от сметките на жертвата, ако успеят да откраднат идентификационните си данни за вход.

Наказание за киберстакинг – какъв е правният статус?

Тъй като киберстакингът може да бъде наистина вреден за всеки, който е подложен на него, как точно се регулира законът?

Е, лошата новина е, че няма голям брой държави, които предприемат съдебни действия срещу киберсталкинг. За щастие има няколко, които го виждат заради заплахата, че е.

Съединените Щати

Нещата стават малко по-сложни, тъй като държавите имат различни начини за справяне с киберсталкинга. Плюс това, също така си струва да се отбележи, че кибертормозът и киберстатингът се считат за едно и също нещо, като разликата е, че кибертормозът се счита за извършен от непълнолетни, докато киберстатингът се счита за извършен от възрастни. Освен това начинът, по който свободата на словото е защитена в страната, може да попречи на предприемането на правни действия срещу киберстартирането. Въпреки че реалните заплахи не се считат за защитена реч.

Сега, нека да видим как различните държави се справят с киберстакинга:

 • Тормозът с някого, използващ електронно устройство, компютър или електронна поща, е незаконно в следните състояния:
  • Кънектикът
  • Хавай
  • Ню Йорк
  • Ню Хемпшир
  • Илинойс
  • Аризона
  • Алабама
 • Законите за борба с дебненето се прилагат за електронни съобщения в следните държави:
  • Калифорния
  • Оклахома
  • Уайоминг
  • Аляска
  • Флорида
 • Cyberstalking е пряко забранен във Флорида.
 • Използването на електронни средства за дебнене на някого е незаконно в Тексас.
 • Кибертормозът, тормозът в Интернет и дебненето е незаконно в Мисури.
 • Държавите, които нямат конкретно законодателство за борба с киберпробива, могат да ги забранят съгласно законите за борба с тормоза.

Европа

Изненадващо е, че ЕС няма ясен закон за борба с киберсталкинга. ЕС прие множество директиви за борба с киберпрестъпността, но никоя от тях не говори пряко за киберстартирането. В зависимост от това какво прави киберсталкерът, действията им могат да бъдат преследвани, ако противоречат на законите за борба с тормоза, борбата с дебненето, речта срещу омразата и законите срещу клевета. Освен това киберстатингът, включващ непълнолетни лица, също може да бъде класиран съгласно Директивата относно законите за детска порнография.

Европейските държави, предприели конкретни правни действия срещу киберстабилството, включват Полша, Испания и Обединеното кралство.

Азия

Индия започна обмислянето на киберстатинг за престъпно деяние още през 2013 г. В Япония киберстатингът в социалните медии се счита за престъпление и затова изпраща заплахи чрез имейли. Южна Корея има по-странно отношение към киберстартирането, тъй като полицейските служители всъщност могат да се възползват от омразни коментари, без те да бъдат докладвани от жертвите.

И накрая, във Филипините вероятно киберстатингът е обхванат от Закона за предотвратяване на киберпрестъпността от 2012 г..

Австралия и Нова Зеландия

В Австралия киберстартирането може да се счита за престъпление, тъй като използването на всяка форма на технология за тормоз на някого е незаконно от 1999 г..

Законодателството на Нова Зеландия позволява на жертвата на киберстандарт да докладва деянието в полицията и може да се предприемат незабавни действия, ако се счита, че жертвата или някой / всичко, което знаят / притежават, е в опасност.

Канада

В Канада киберстартирането се счита за престъпно тормоз, тъй като всички форми на дебнене са незаконни. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че само някои раздели от Наказателния кодекс на Канада ще се прилагат при инциденти с киберстабил, в зависимост от това как са се състояли.

Всеобщата декларация за правата на човека

Може да се твърди, че киберстакингът е обхванат от Всеобщата декларация за правата на човека, защото така се казва в член 5 от декларацията:

„Никой не може да бъде подлаган на изтезания или на жестоко, нечовешко или унизително отношение.“

Така че на теория киберстакингът трябва да е нелегален почти навсякъде по света, само заради това, макар че не всички служители на реда вероятно ще го видят по този начин.

Съвети за предотвратяване на киберсталкинг – 9 начина да бъдете в безопасност

Най-добрият начин за борба с киберстакинга е да го предотвратите, така че ето девет съвета, които ще ви помогнат да направите точно това.

Между другото, ако случайно се притеснявате, че децата ви ще станат жертва на киберстакинг, трябва да следвате всички съвети по-долу и да им помогнете да го прилагат в реалния живот, и разгледайте и тази статия за кибертормоза – някои от съветите могат се окажат полезни в такава ситуация.

1. Ограничете количеството информация, която споделяте онлайн

Успехът на киберсталкерите в голяма степен разчита на това, че те могат да събират много информация за вас. Така че очевидно е, че най-добрият начин да им направите това много по-трудно е да намалите количеството данни, което могат да свържат с вас. В идеалния случай трябва да сте възможно най-анонимни.

Най-добрият начин да направите това е да не споделяте твърде много лична информация на обществени форуми и профили. Например, никога не трябва да правите истински акаунт в социалните медии, имейл адрес, номер на мобилен телефон или физически адрес видим за всички.

Освен това трябва да отделите време, за да прочетете Общите условия и Политиката за поверителност на уебсайта, ако това изисква да създадете акаунт, за да видите какви данни събират от вас и как те обработват. Ако изяснят, че ще споделят личната ви информация с рекламодатели от трети страни и че не я съхраняват на сигурно криптирани сървъри, има риск някои от тях да се окажат в грешни ръце.

Освен това трябва да сте сигурни, че всичките ви профили в социалните медии са настроени като частни. По този начин потенциалните киберстакери няма да могат да водят раздели за това, което правите, или да научат повече за вас. Разбира се, може да е малко неудобно, че някои от публикациите ви може да не са толкова вирусни, колкото бихте искали, но е по-добре, отколкото да станете жертва на киберстакинг. Ако не сте сигурни откъде да започнете, ето няколко ръководства за най-популярните платформи:

 • Instagram (допълнителна връзка)
 • Facebook
 • Snapchat
 • кикотене
 • WhatsApp

2. Използвайте мощна антивирусна / антимадуерна защита

Много киберпрестъпници разчитат на злонамерен софтуер, за да получат достъп до информация, която могат да използват за изнудване или да ви представят. Уверете се, че всичките ви устройства са защитени със силни антимадуерни / антивирусни програми е най-добрият начин да предотвратите това. Да не говорим за такива програми също ще се уверите, че не се качвате на злонамерени фишинг връзки и страници.

Има много доставчици на антивирусен / антималуерен софтуер, от които да избирате, но нашите препоръки са Malwarebytes и ESET.

Просто се уверете, че програмите са активирани по всяко време и че те винаги са актуални. Знаем, че редовните актуализации могат да бъдат досадни, ако пречат на това, което правите, но пропускането само с една проста актуализация може да направи цялата ви система уязвима към нов тип злонамерен софтуер.

3. „Гугъл“ и премахнете личните данни

Самият „Googling“ може да звучи нарцистично, но това е полезен начин да видите какъв вид данни са достъпни за всеки, който може да види в мрежата. И не искаме само да въведете вашето пълно име в лентата за търсене. Също така трябва да опитате да потърсите друга информация като:

 • Вашият номер на мобилен телефон
 • Вашата електронна поща
 • Физическият адрес
 • Вашето пълно име + името на платформа за социални медии или всеки уебсайт, на който имате акаунт
 • Името на акаунта в приложението за социални медии / незабавни съобщения

Ако откриете разкриваща информация, която не трябва да бъде в мрежата, опитайте се да видите дали можете да я премахнете. Или се свържете с акаунта, който имате в платформата, и го направете ръчно, или се опитайте да се свържете със собствениците на уебсайтове и да ги помолите да го изтрият вместо вас. Последната идея може да не работи непрекъснато, но – в зависимост от законите за поверителност на вашата страна – можете да споменете, че сте готови да предприемете правни действия, ако данните не бъдат премахнати.

Също така трябва да се опитате да си спомните дали сте имали акаунт в която и да е платформа за социални медии, която в днешно време не е толкова популярна като myspace или hi5. Те може да съдържат разкриваща информация, която сте добавили в профила си преди години. Освен това, ако имате стар tumblr акаунт, трябва да проверите дали върху него също е публикувана някаква чувствителна информация.

Разбира се, старите профили във Facebook, където сте публикували твърде много данни за вас през последните години, също могат да бъдат проблем. За съжаление, изтриването на цялата ви информация, заедно с премахването на публикациите едно по едно, може да отнеме твърде много време. За щастие, има това полезно разширение, което ви позволява масово да изтривате публикации и информация групово.

TweetDeleter също може да бъде доста полезен, ако искате да премахнете старите туитове, които киберразговорите могат да използват срещу вас.

4. Използвайте VPN, за да осигурите онлайн трафик

Ако не сте запознати с VPN (виртуални частни мрежи), те са онлайн услуги, които могат да се използват както за маскиране на IP адреси, така и за криптиране на онлайн трафика, като се уверите, че никой не може да го наблюдава.

Как това помага при киберсталинг? Е, за един, никой киберсталкер няма да може да проследи вашите онлайн движения и комуникации, когато използвате необезпечени WiFi, например обществени мрежи, например.

Бихте могли да използвате домашната си мрежа, за да избегнете некриптиран трафик, сигурно, но ако тя не е правилно защитена (използва остаряло криптиране), киберсталкерът все още може да намери начин да го наблюдава. Още по-лошото е, че най-високото ниво на WiFi криптиране (WPA2 – поне за момента) може да бъде разбито с правилната кибератака.

Така че най-добре е да се уверите, че имате допълнителен слой сигурност, когато сърфирате в интернет, и VPN може да ви предложи точно това.

Имате нужда от сигурна VPN, за да се предпазите от киберсталинг?

Ние имаме точно това, от което се нуждаете – висококачествено VPN решение, което се оборудва с военно криптиране, за да се гарантира, че никой не може да поддържа раздели за това, което правите в Интернет. Нещо повече, ние също така предлагаме достъп до високо сигурни VPN протоколи като SoftEther, IKEv2 и OpenVPN, така че ще имате допълнителен слой сигурност, защитаващ вашата поверителност.

Плюс това, ние също предлагаме защита от течове на DNS, така че не е нужно да се притеснявате дали киберсталкерът ще получи вашия IP адрес по този начин. Също така, в нашата услуга има вграден превключвател за убийство, който гарантира, че никога не сте изложени – дори ако вашата VPN връзка се срине.

Нещо повече, CactusVPN работи на множество платформи, има политика без регистрация. И след като станете абонат, ще ви върнем гърба с 30-дневна гаранция за връщане на парите.

5. Създайте сигурни пароли за всички акаунти

Един интелигентен начин да се уверите, че киберсталкерът не може да поеме вашите акаунти лесно е да настроите мощни пароли. Нищо от тези “hou $ e” или “123456568” неща. Говорим за наистина сигурни пароли, които отнемат десетилетия или векове, за да се счупят дори с инструмент за пропукване.

Имаме ръководство, което може да ви помогне да излезете с прилична парола точно тук, но ако искате бързи съвети веднага, ето какво трябва да направите:

 • Не използвайте думи от речника или очевидни замествания (използвайки „0“ вместо „O“).
 • Ако наистина трябва да използвате истински думи, не забравяйте да ги обърнете.
 • Направете паролата си съкращение за фраза („HvJN20ya“ за „Той посети Норвегия преди 20 години.“).
 • Ако е възможно, използвайте интервали в паролата.
 • Направете паролата си смесица от числа, символи и малки и малки букви.
 • Уверете се, че паролата ви е дълга поне 15 знака.

Освен това, уверете се, че създавате различна парола за всеки свой акаунт. Да, но е много по-безопасно. По този начин, дори ако киберсталкер по някакъв начин получи достъп до парола до един от вашите акаунти, те няма да могат да я използват (или нейни варианти), за да проникнат в другите ви акаунти..

За да улесните проследяването на множество пароли, помислете за използването на мениджър на пароли като Bitwarden, PSONO или LessPass.

6. Променяйте редовно имейл адресите и паролите си

Ако искате да сте сигурни, че не ставате лесно жертва на киберстакинг, трябва да променяте имейл адресите и паролите си доста често. По този начин не само киберсталкерите са по-трудни да поемат вашите акаунти, но и по-трудно за тях да ви проследят и да ви намерят в Интернет.

Колко често трябва да ги сменяте? Е, трудно е да се каже Много експерти по сигурността казват, че трябва да ги сменяте всеки месец, докато други казват, че е добре да ги сменяте на всеки три месеца или така. Според нас и двата варианта работят добре. Ако искате да сте много сигурни, че киберсталкерът не може да ви тормози, трябва да се опитате да ги променяте седмично – поне докато не се отървете от него / нея.

Ако станете жертва на злоупотреба и просто сте я напуснали, сменете незабавно всичките си имейл адреси и пароли. Няма информация кога насилникът може да се опита да поеме контрола над тях и да ви подложи на интензивно киберстакинг.

7. Не споделяйте чувствителна информация и съдържание в мрежата

По този начин имаме предвид най-вече изпращането на хора на интимни снимки и видеоклипове през социални медии, Skype, имейл или друга платформа за незабавни съобщения. Може да си мислите, че ги изпращате на надеждни хора, но колко добре ги познавате? Дори ако това е някой, с когото сте във връзка, това не е вида на съдържанието, до което искате да имат достъп, ако някога се разделите.

Разбира се, говорим и за споделяне на неща като пароли, номера на кредитни карти или данни за банкова сметка. Това не е видът информация, която трябва да се споделя свободно в обществени мрежи.

Плюс това, ако няма начин да сте сигурни, че каналът за комуникация, който използвате, е 100% криптиран и защитен от хакер, изпращането на такова съдържание и информация е много рисковано. Какво става, ако настъпи нарушение на данните или какво, ако квалифициран киберпрестъпник успее да се вслуша в трафика си? Всички тези чувствителни данни ще попаднат в грешните ръце на киберстакер, който иска да ви съсипе живота – и сега ще имат средствата да го направят.

И въпреки че можете да използвате VPN, за да осигурите по-голямата част от трафика, все пак съветваме да не споделяте този вид съдържание или информация с други хора. Просто не се казва какви аргументи могат да ви струват приятелството или отношенията ви и как те ще използват всички данни, които сте споделили с тях.

В крайна сметка статистиката показва, че около 70% от жертвите на киберсталкинг лично са познавали киберстакера по някакъв начин.

8. Научете за фишинг

Фишингът е, когато някой се опитва да ви подмами в разкриването на чувствителна информация, като се представя за някого (вашата банка, далечен роднина, приятелите и семейството ви, адвокатите, органите на реда и т.н.). Те или ще се опитат да ви накарат да разкриете информацията, която искат (номера на кредитни карти, идентификационни данни за вход, лични данни) чрез фишинг съобщения, или ще се опитат да ви подведат в достъп до злонамерени връзки и прикачени файлове, които ще заразят вашето устройство с шпионски софтуер , рекламен софтуер, софтуер за откупи или keylogger.

Най-добре е да разгледате нашето ръководство за фишинг (заедно с pharming и спам), за да научите как обикновено работи и какви знаци за разказване трябва да внимавате..

9. Наблюдавайте често вашите кредитни карти и сметки за онлайн разплащания

Тъй като киберстакерите обичат да се забъркват с финансите на жертвите си, е добра идея винаги да ги поддържат. Уверете се, че известията за плащане (за всяка сума пари) са активирани във всички ваши акаунти. Освен това отделете време всяка седмица или на всеки няколко дни, за да проверите балансите на вашата кредитна карта и онлайн плащания, за да видите дали има разлики (без значение колко малки са).

Ако забележите някакви неочаквани промени в балансите си, това е знак, че някои киберпрестъпници са успели да получат ръцете си за регистрационни данни.

Един добър начин да се предпазите от загуба на достъп до своите платежни сметки и кредитни карти е да се даде възможност за многофакторна автентификация на всички акаунти. Повечето банкови сметки и сметки за процесор на плащания (като PayPal) трябва да имат тази функция.

Разни съвети

 • Никога не се опитвайте да се сблъскате с cyberstalker, тъй като те процъфтяват вниманието и не се съгласявайте да се срещнете лично с тях.
 • Опитайте се да получите възможно най-много емоционална подкрепа – това наистина помага в подобни ситуации.
 • Помислете да не използвате истинското си име при създаване на акаунт в социални медии. Най-малкото, не избирайте име, което прави пола ви твърде очевиден.
 • Никога не оставяйте устройството си без надзор на обществено място.
 • Ако има такива, използвайте филтри, които могат да блокират нежелани комуникации от непознати.
 • Опитайте се да не правите никакви бъдещи планове твърде публични (къде излизате, кога отивате във ваканция, когато не сте вкъщи и т.н.).
 • Никога не изтривайте съобщения, изпратени ви от киберсталкер – те могат да бъдат полезно доказателство.

„Ами ако вече съм жертва на киберсталкер?“

Ако имате работа с cyberstalker, първото нещо, което трябва да направите, е да съберете колкото е възможно повече доказателства – скрийншоти на съобщенията и имейлите, които сте изпратили, всички видеоклипове, които сте получили, имената и имейл адресите, които cyberstalker използва и т.н. . Уверете се, че имате достатъчно доказателства и се свържете с местните власти.

Сега, в зависимост от това как киберстакингът се третира от закона във вашата страна, понякога може да бъде трудно да се вземе сериозно. Ако обаче имате достатъчно доказателства, че някой ви тормози и заплашва, това трябва да е достатъчно за предприемане на действия. Също така, трябва да обмислите възможността за изпращане на известия DMCA Takedown ASAP. Можете да опитате да работите с адвокат, за да видите как можете да направите това или да използвате онлайн услуги като DMCA.com.

Ако имате работа с уебсайтове и блогове, които публикуват снимки и видеоклипове на вас или казват вредни неща за вас, трябва също да опитате да използвате WhoIsHostingТова, за да видите дали можете да разберете кой ги притежава. Въпреки че не винаги можете да се свържете със собственика, за да свалите съдържанието, можете да предоставите подробностите на полицията.

В случай, че се занимавате с тормоз в социалните медии, опитайте се да подадете сигнал за това. Повечето платформи ще го вземат сериозно и ще закрият акаунта на киберсталака. Ако получавате заплахи или нещо подобно, платформата вероятно ще включва и полицията.

Очевидно промяната на вашите акаунти в социалните медии, имейл адресите, мобилните номера, кредитните карти и паролите е задължителна в момента. Знаем, че е доста неприятно, но е важно да го направите, за да изхвърлите киберсталкера от вашата онлайн следа.

Какво е киберсталинг? Основната идея

И така, какво е киберсталинг?

Подобно на дебненето в реалния живот, киберстакингът е, когато ви тормозят, заплашват и непрекъснато ви дебне някой, който или познавате, или не знаете. Единствената разлика е, че това се случва в Интернет, макар че може да ескалира до срещи в реалния живот, ако киберсталкерът е много „определен“.

Cyberstalking може да се случи в социални медии, публични форуми, приложения за незабавни съобщения и чрез имейл. Киберсталкерът може да има лична обида срещу жертвата (като бивш), може да ги насочи с надеждата да открадне пари от жертвата или просто да се опита да съсипе живота на жертвата „за забавление“.

Докато някои държави предприемат стъпки, за да направят незаконно киберстакинг, това все още се случва по целия свят и не винаги се наказва от властите. И така, най-добрият начин да се предпазите от него е да научите как да го предотвратите. В идеалния случай трябва:

 • Научете всичко, което можете за фишинга, за да се предпазите от него.
 • Съхранявайте раздели на кредитните си карти и сметките за онлайн плащания, за да сте сигурни, че никой не им подправя.
 • Защитете устройствата си с антивирусна / антиматуална защита.
 • Използвайте VPN, когато сте онлайн.
 • Не споделяйте чувствително съдържание и информация в мрежата, ако можете.
 • Създайте силни пароли, за да защитите вашите акаунти.
 • Променяйте редовно имейл адресите и паролите си.
 • Не правете лична информация за себе си твърде публично. Най-добре е да направите всички свои акаунти в социалните медии напълно частни.
 • Погледнете в Google, вижте каква информация се показва и се опитайте да я премахнете, ако е необходимо.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map