Какво е онлайн идентичност и как да я защитите? |


Какво е онлайн идентичност?

Онлайн идентичността може да бъде всичко – от профил в социалните медии или от форумния профил до персонаж на видеоигра или дори количка за пазаруване. По принцип това може да бъде или социална идентичност, свързана с онлайн общност, или просто обикновен акаунт или данни, които са свързани с онлайн услуги.

Ако търсите по-точно и конкретно определение какво е онлайн идентичност, ето едно: Всяка част от информацията (без значение колко малка) може да бъде намерена за дадено лице в Интернет.

Това означава, че интернет идентичност може дори да се състои от неща като:

 • Данни за вход
 • Онлайн транзакции
 • Онлайн дейности за търсене
 • Медицинска история
 • Дата на раждане
 • История на сърфиране

Важна ли е защитата на вашата онлайн идентичност?

Определено. Всъщност твърде малко хора осъзнават колко е необходимо да се вземат сериозно вашата интернет идентичност, ако искате да защитите поверителността си в мрежата.

Всичко, от което се нуждаете, е малко помия и вашата лична информация (име, физически адрес, IP адрес, телефонен номер и много други) ще се окаже в грешни ръце. И да, има много хора, фирми и организации, които се интересуват от вашата онлайн идентичност.

Кой е след вашата онлайн идентичност?

Някои от образуванията, които се интересуват от вашите лични данни, идентичност, уеб трафик, навици за използване на Интернет и друга чувствителна информация, включват:

 • Вашият интернет доставчик
 • Хакерите
 • Рекламодателите
 • Държавни агенции за наблюдение
 • Властите
 • Търсачки и платформи за социални медии
 • Всички други уебсайтове, които посещавате
 • Всички видове предприятия

Вярно е, че на някои от тези организации законно е разрешено да събират вашите данни. В определени случаи вие сами давате съгласието си за това да се случи. Все пак това е сива зона.

Разбира се, може да се съгласите да споделяте някаква лична информация с Facebook например и може дори да нямате нищо против, че я споделят с рекламодатели, но не се бомбардира с „персонализирани“ реклами, в крайна сметка се чувствате твърде досадно, натрапчиво и малко страховито? Плюс това, в края на краищата имате право да защитите вашата поверителност и онлайн идентичност.

Как се използва вашата лична информация и данни?

Хората / организациите, които се интересуват от вашата лична информация и данни, може да имат различни намерения и никоя от тях наистина не е във ваша полза. За съжаление, как функционира Интернет като цяло, няма наистина ясна концепция за поверителност и права на поверителност.

“Какво имаш предвид? Какво ще кажете за политиките за поверителност и законите за поверителност? “

Не казваме, че те не са нещо или че не постигат нищо, но помислете по този начин: Уебсайтовете все още могат да видят какво търсите на други уебсайтове, рекламодателите могат да видят как реагирате на различни видове реклами и дори могат да създават профили въз основа на вашите онлайн навици (да, законно е), а интернет доставчиците могат да видят почти всичко, което правите онлайн.

Защитете идентичността

Вярно е, че всички тези действия имат някаква цел (независимо дали ви предлага удобни услуги или се опитва да ви продаде продукт, който наистина може да ви е необходим), но е по-трудно и по-трудно да не се чувствате така, че правата ви за поверителност заемат задно място на всички, нали??

Само помислете какво искат да правят различните субекти с вашите лични данни и как те ги събират:

 • Интернет доставчиците всъщност могат да продават вашите данни на рекламодатели за печалба (поне в САЩ) и трябва да я споделя с държавните агенции за наблюдение или властите. Дори и да приемем, че те не правят това, те все още могат да прослушват вашата онлайн идентичност и навици и да ограничават честотната си лента винаги, когато искат да ви „убедят“ да платите за абонаментен абонамент или план за данни.
 • Правителствата и агенциите за наблюдение обичат да наблюдават всичко правите онлайн. Те твърдят, че го правят за борба с тероризма и престъпленията, но самият път по който го правят е доста незаконен. Едуард Сноудън вече ни показа, че правителствените агенции шпионират собствените си граждани и нарушават многобройни закони, предназначени да защитят личния живот на хората.
 • Търсачките съставят списъци, съдържащи множество данни за вашата онлайн идентичност, включително неща като пол, геолокация, телефонен номер (а), политически и религиозни идеологии, финансови и здравни проблеми и др. Нещо повече, търсачките също нямат проблем да споделят подобна информация с рекламодатели с цел печалба..
 • Рекламодателите обичат да знаят всичко за вашите онлайн дейности, уеб трафик, навици за пазаруване и ваши лични предпочитания, така че да могат да изпращат насочени реклами по ваш начин. Думата „поверителност“ всъщност не съществува в речника им.
 • Уебсайтовете използват бисквитки, за да проследят вашите дейности и онлайн трафик, за да ви даде по-„персонализирано изживяване“. Въпреки че това може да бъде удобно, това означава също, че те ще записват много данни, свързани с вашата онлайн идентичност – информация, която може да се окаже в ръцете на рекламодатели или дори киберпрестъпници в случай на изтичане на данни или нарушаване на поверителността..
 • Говорейки за хакери, те полудяват по вашите лични данни защото това може да им помогне да имат достъп до вашите банкови сметки, кредитни карти, социални профили и почти всичко, което имате. Те дори могат да получат заеми на ваше име и да съсипят кредитния ви рейтинг, както и живота ви.

Като се има предвид всичко това, има повече от достатъчно причини да научите как да защитите вашата онлайн персона.

Как да защитим вашата онлайн идентичност?

Макар че ситуацията може да изглежда мрачна, не е толкова трудно да защитите личните си данни и онлайн идентичност. Всичко, което трябва да направите, е да следвате тези съвети и ще можете да се насладите на допълнителен слой на поверителност и сигурност:

1. Използвайте силни пароли

Използвайте цифри, букви и специални знаци, за да направите паролите силни и трудни за познаване. Не използвайте очевидни неща като рождената дата или името на кучето си като пароли.

Очевидно не споделяйте паролата си с никой друг и не записвайте паролите си в обикновен текст. Можете да използвате криптиран софтуер като, KeePass / KeePassXC, Bitwarden, LessPass, за да запишете множество пароли.

За повече съвети вижте нашето ръководство за създаване на силна парола.

2. Създайте вторичен имейл адрес

По-добре е да не използвате имейл адреса си за неща като групови новини, видео игри и форуми. Трябва да споделяте основния си имейл адрес само с хора, които познавате лично.

В идеалния случай трябва да се стремите да използвате ориентирана към анонимност или криптирана електронна услуга като ProtonMail или Tutanota. Ако сте останали с Gmail или просто предпочитате да го използвате, уверете се, че използвате това разширение за криптиране на имейлите и прикачените файлове.

3. Не се занимавайте със спам поща

Ако получите някакви спам имейли, не отговаряйте на тях, кликнете върху връзки или отворете / изтеглете прикачени файлове. Може да бъдете пренасочени към фишинг уебсайт или да сте изложени на злонамерен софтуер.

Освен това не кликнете върху някой бутон за отписване, защото по този начин спамерите ще знаят, че това е валиден имейл адрес. Просто поставете тези имейли в папката със спам или ги изтрийте.

Всъщност имаме статия, в която можете да научите повече за спама и как да го спрете.

4. Използвайте VPN (Virtual Private Network) услуги

VPN е услуга, която можете да използвате, за да защитите по-добре вашата онлайн идентичност, като осигурите личните си данни в Интернет, защитите на вашия онлайн трафик и поддържате онлайн наблюдение. Всичко това се постига чрез използване на силно криптиране, което не позволява на никого (правителствени агенции за наблюдение, интернет доставчици и дори киберпрестъпници) да вижда какво правите онлайн. Да, дори и в незащитени WiFi мрежи.

Скриване на идентичността

На всичкото отгоре VPN може също да маскира вашия истински IP адрес, като гарантира ефективно, че никой уебсайт не може да проследи вашето реално геолокационно местоположение – да не говорим, че никой няма да може да регистрира ценни данни, свързани с вашия IP адрес.

Що се отнася до начина на получаване на VPN, те се предлагат от доставчици на трети страни, които обикновено имат VPN приложения, съвместими с много платформи.

Нуждаете се от надежден VPN? CactusVPN ви обхвана!

Нашата VPN услуга е повече от способна да защити вашата онлайн идентичност. Използваме водещото в индустрията криптиране AES, за да защитим всичките си данни и интернет трафик, за да поддържаме вашето преживяване на браузъра такъв, какъвто трябва да бъде – безопасно и лично.

Нещо повече, нашите високоскоростни сървъри използват споделена IP технология, което означава, че няма вероятност IP адресите на нашите сървъри да бъдат проследени до вас.

И не се притеснявайте – не регистрираме вашите данни. Имаме строга политика без регистрация. О, CactusVPN също е оборудван с Killswitch, за да се уверите, че вашата онлайн идентичност никога не е изложена – дори и при проблеми с свързаността.

Приложение CactusVPN

Все още не сте убедени? Няма проблем – предлагаме безплатна 24-часова пробна версия, така че можете да проверите дали нашата VPN услуга може да отговори на всички ваши нужди, преди да изберете абонамент. И дори след като изберете план, ще продължите да бъдете покрити от нашата 30-дневна гаранция за връщане на парите.

5. Използвайте надежден антивирусен софтуер

Друг добър начин да защитите вашата интернет идентичност срещу онлайн заплахи е да използвате силен антивирусен / антималуерен софтуер. Не забравяйте също да го поддържате актуален и да го използвате заедно с VPN.

Ние лично препоръчваме Malwarebytes и ESET.

6. Купувайте само от уважавани уебсайтове

По-малко известните уебсайтове не винаги са риск, но може да има вероятност да ангажирате уебсайт с фишинг или заразени от злонамерен софтуер, така че е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. Затова винаги правете първоначални изследвания, проверете прегледите и се уверете, че домейнът на уебсайта започва с „https“ (това означава, че използва криптиране), а не с „http“.

Пазаруване

Освен това не забравяйте да прочетете Политиката за поверителност на тези уебсайтове и компании, за да видите какъв вид данни ще събират от вас и за какво ще ги използват. Ако каже, че ще го споделят с „трети страни“, по-добре е да опитате други опции, тъй като това може да означава, че вашите данни ще бъдат споделени с рекламодатели.

7. Не споделяйте твърде много информация в социалните медии

Въпреки че уебсайтовете за социални медии могат да бъдат забавни и информативни, трябва да внимавате, когато ги използвате. Киберпрестъпниците могат да научат много от това, което публикувате, и те могат да използват тази информация, за да ви дебнат, да ограбят къщата ви и дори да създадат представящи се валиди.

Винаги трябва да проверявате настройките си за поверителност в профилите си, за да сте сигурни, че само хората, които познавате, могат да виждат личните неща, които можете да публикувате или споделяте. Въпреки това, препоръчваме ви да не публикувате никаква лична информация в социалните медии.

8. Използвайте шифровани съобщения

Независимо дали провеждате личен разговор с приятелите или любовницата си, изпращате чувствителни бизнес данни на клиенти или дори разговаряте със свирка, последното нещо, което искате е някой да може да прослушва съдържанието на вашите съобщения.

За съжаление това може да се случи, ако използвате приложения за съобщения, които не използват криптиране от край до край, поради което силно препоръчваме да използвате Signal – безплатно, лесно за използване, напълно криптирано приложение за съобщения.

Какво да направите, ако вашата онлайн идентичност бъде открадната

Въпреки че вашата онлайн идентичност трябва да е безопасна, ако следвате описаните по-горе стъпки, винаги има лек шанс, че нещо може да се обърка, така че винаги е по-добре да сте подготвени и да знаете какво да правите.

Първо се свържете с местните власти. Ако имате доказателства, че някой използва вашата лична информация, не се колебайте да я използвате. Също така, свържете се с вашата финансова институция, за да се уверите, че банковата ви сметка и кредитните карти са защитени.

След това променете паролите на всичките си акаунти и се свържете с уебсайтовете, свързани с профилите, които са компрометирани.

Кражбата на самоличност никога не трябва да се приема леко. Това може да доведе до финансова загуба, загуба на кредит, емоционална травма и дори да се продаде вашата лична информация на измамници в дълбоката мрежа.

заключение

Като цяло вашата онлайн идентичност е нещо повече от псевдоним или променящо его, което използвате в Интернет – това е истинско събиране на вашата лична информация, а несериозността на сигурността й може да доведе до катастрофални последици.

Така че, уверете се, че следвате съветите, описани в тази статия, и че използвате VPN услуга, за да защитите вашата онлайн идентичност навсякъде в мрежата..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map