Какво е SoftEther? (Пълно ръководство) |


Но какво всъщност е SoftEther? И това, което го прави толкова специален в сравнение с други протоколи?

Е, ето всичко, което трябва да знаете:

Какво е SoftEther?

SoftEther е безплатен VPN софтуер с отворен код, който е разработен като част от магистърско изследване в Университета в Цукуба. SoftEther беше напълно пуснат през 2014 г., което го прави един от най-новите протоколи наоколо.

Когато говорим за SoftEther, важно е да правите разлика между протокола на SoftEther и VPN сървъра на SoftEther:

 • SoftEther VPN протокол – Протоколът се използва за сигурна комуникация клиент-сървър. Той е сравнително бърз и сигурен.
 • SoftEther VPN сървър – Сървърният софтуер поддържа използването на множество VPN протоколи, като SoftEther, OpenVPN, IPSec, L2TP / IPSec и SSTP.

Как работи VPN протоколът на SoftEther?

Протоколът SoftEther VPN е отговорен за осигуряването на комуникация между VPN клиента и VPN сървъра. По същество той установява криптиран тунел между двете, като гарантира, че всяка информация, която минава през този тунел, не може да бъде наблюдавана от никого.

Общи технически подробности за SoftEther

 • SoftEther поддържа комуникация между клиент и сървър и от място на сайт (през SoftEther Bridge).
 • SoftEther има поддръжка за функцията за регистриране на пакети с дълбоки проверки.
 • Протоколът използва SSL-VPN тунелиране през HTTPS, за да заобиколи защитните стени.
 • SoftEther не изисква статичен или фиксиран IP адрес, тъй като е вградил динамични DNS и NAT-траверсални функции.
 • SoftEther поддържа мощно криптиране като AES-256 и RSA-4096.
 • Пропускателната способност на SoftEther VPN се измерва с висока скорост от около 1 Gbps.
 • SoftEther може също да поддържа наследени клиенти на OpenVPN благодарение на клониращата си функция OpenVPN.
 • Всички настройки могат да бъдат конфигурирани чрез GUI.
 • SoftEther поддържа RSA удостоверяване на сертификати и IPv4 / IPv6 двойно подреждане.

Как да използвате SoftEther

Протоколът на SoftEther VPN е доста лесен за използване, но тъй като това е софтуерно базирано решение, първо трябва да инсталирате SoftEther VPN клиента на вашето устройство. Обикновено това е така, дори ако вече имате абонамент за VPN услуга.

Ще разгледаме как да използваме SoftEther в Windows, но процесът на настройка е доста подобен и на други платформи.

И така, ето основните неща, които трябва да знаете за използването на SoftEther:

Първо, инсталирате клиента

За да получите SoftEther VPN клиент, просто преминете към страницата за изтегляния на уебсайта на SoftEther. След като инсталаторът се изтегли, просто го стартирайте и следвайте инструкциите на екрана.

Когато бъдете помолени да изберете между „SoftEther VPN Client“ и „SoftEther VPN Client Manager (Само за инструменти на администратора)“, изберете първата опция. Трябва също да знаете, че пълното име на „SoftEther VPN Client“ е „SoftEther VPN Client Manager“.

Когато бъдете подканени да направите това, можете да изберете друга инсталационна директория или просто да отидете с тази по подразбиране. След като програмата е инсталирана, можете да стартирате SoftEther VPN Client Manager.

След това вие настройвате връзката

За да направите това, просто кликнете върху „Добавяне на VPN връзка“ в SoftEther VPN Client Manager. Ще забележите, че ще бъдете попитани, ако искате да бъде конфигуриран виртуален мрежов адаптер. Адаптерът е необходим за VPN връзката, така че кликнете върху „Да“, за да продължите процеса.

След като адаптерът е на място, щракнете отново върху „Добавяне на VPN връзка“. В този момент ще бъдете посрещнати от таблица със свойства, които ще трябва да попълните с информация, предоставена от вашия доставчик на VPN:

 • Име на домакин – IP адресът на сървъра, с който искате да се свържете.
 • Номер на пристанище – Портът, който ще използвате. За SoftEther обикновено е 443, но вашият VPN доставчик може да ви предложи и други опции.
 • Име на виртуален център – Обикновено е името на услугата на доставчика на VPN или така, но полето не винаги е задължително.
 • Тип аут – Видът за удостоверяване, използван за връзката. Вашият доставчик обикновено препоръчва коя опция да изберете.
 • Потребител – Потребителското име, което използвате за вашия VPN акаунт.
 • парола – Паролата, която използвате за вашия VPN акаунт.

Що се отнася до полето „Настройване на име“, това е основното име за VPN връзката. Чувствайте се свободни да въведете каквото искате. Освен това, когато става въпрос за опцията „Тип прокси“, най-добре е просто да отидете с настройката по подразбиране – Директна TCP / IP връзка (без прокси). Що се отнася до „Разширените настройки“, има доста неща за обсъждане и е по-лесно, ако просто проверите информацията на официалния уебсайт на SoftEther относно тези опции.

След като всичко е готово, просто кликнете върху „OK“ и новата VPN връзка ще бъде добавена в списъка на SoftEther VPN Client Manager. За да го стартирате, просто щракнете с десния бутон върху връзката и изберете „Свързване“. Когато искате да прекъснете връзката, направете същото и кликнете върху „Прекъснете връзката“.

Допълнителни функции, които можете да използвате

SoftEther VPN Client Manager има доста функции, които можете да използвате, за да настроите опита си:

 • Прост режим / нормален режим – SoftEther VPN Client Manager работи в нормален режим по подразбиране, но можете да преминете към Simple Mode, ако сте нов за всичко или просто искате интерфейсът да бъде опростен още повече.
 • Прозрачна функция на прозореца – Тази опция ви позволява да изберете нивото на прозрачност, което искате в прозорците на VPN клиента. Имайте предвид обаче, че нивото на прозрачност не може да бъде под 20%.
 • Функция за поддръжка на интернет връзка – Това е полезна функция, ако искате клиентът на SoftEther да поддържа VPN връзка, подобна на връзката към SoftEther VPN Server.
 • Функция за гласово ръководство – Чудесен малък инструмент, който може да обясни процеса чрез гласово ръководство или да прочете съобщение. За да го активирате, изберете „Normal Voice Guide“, когато отворите „Voice“ в клиентския мениджър.

Тестване на пропускателната способност на връзката

SoftEther разполага с инструмент за тестване на скоростта на мрежовия трафик, който можете да използвате, за да наблюдавате колко добре работи вашата VPN връзка. За да го използвате в SoftEther VPN Client Manager, щракнете върху менюто „Tool“ в рамките на клиента и след това изберете „Tool Test Test Speed ​​Network“.

В случай, че искате повече информация как да тествате VPN връзка, не се колебайте да разгледате нашето ръководство по темата. И ако искате да знаете повече за инструмента за тестване на скоростта на SoftEther (допълнителни конфигурации и предпазни мерки), следвайте тази връзка.

Друга полезна информация

В случай че искате повече подробна информация за VPN клиента на SoftEther и как работи връзката, проверете тази връзка. Освен това има наръчник, ако искате да научите още повече за SoftEther VPN протокола.

Безопасен ли е за употреба SoftEther VPN?

Кратък отговор – да, определено.

Шифроването и сигурността на SoftEther са много надеждни и това е отличен протокол, който да се използва винаги, когато трябва да защитите вашите онлайн данни и трафик.

Ето само някои неща, които правят SoftEther такъв защитен VPN протокол:

 • Протоколът е програмиран по такъв начин, че да може да предотврати атаки на човек в средата.
 • Процесите на криптиране, декриптиране и удостоверяване на SoftEther VPN се основават на OpenSSL – добре известна софтуерна библиотека с отворен код.
 • SoftEther предлага поддръжка на тон шифрови шифри като AES, RC4, DES, Triple-DES, SHA и MDS.
 • SoftEther предлага множество опции за удостоверяване на потребителите като допълнителен слой на сигурност.
 • Протоколът на SoftEther VPN предлага на потребителите достъп до филтриране на пакети и опции на политиката за сигурност, за да поддържат вредните пакети.

Все пак трябва да ви уведомим, че – в началото на 2018 г. – имаше 80-часов одит за сигурност на SoftEther, който твърди, че протоколът страда от 11 уязвимости в сигурността. Информацията обаче не е много задълбочена и ясна с какви проблеми със сигурността могат да се сблъскат потребителите и е доста безопасно да се предположи, че тези проблеми са отдавна закрепени. Ето връзката, ако искате да разгледате.

Бърз ли е SoftEther VPN протоколът?

Да, SoftEther предлага бързи онлайн скорости. Според хората, стоящи зад протокола, той е бил програмиран с висока производителност и пропускателна способност. Според тези резултати SoftEther е по-бърз от OpenVPN и PPTP и е способен на пропускателна способност до 900 Mbps.

Изглежда високите скорости на SoftEther са постигнати, тъй като разработчиците се съсредоточиха върху намаляването на броя копия на паметта за всеки цикъл на обработка на VPN пакетите (тъй като големият брой може да намали скоростта).

Също така, SoftEther използва механизъм за поточно тунелиране, за да не се справи с проблема „MTU (Maximum Transmission Unit)“, за който можете да прочетете повече на страницата, която свързахме по-горе.

Предимства и недостатъци на SoftEther VPN

Предимства

 • Софтуерните връзки са изключително защитени.
 • SoftEther работи на множество платформи и е доста лесен за настройване.
 • Въпреки високото ниво на сигурност на SoftEther, протоколът е изненадващо бърз.
 • SoftEther е с отворен код (което го прави много надежден) и безплатен за използване.
 • Тъй като SoftEther използва порт 443, той не може да бъде лесно блокиран с защитна стена.

Недостатъци

 • Не много доставчици на VPN предлагат достъп до този протокол.
 • Въпреки че излезе през 2014 г., той все още се счита за сравнително нов протокол.
 • SoftEther не се поддържа от операционна система и устройства. Също така може да се наложи да инсталирате допълнителен софтуер, дори когато използвате протокола от VPN доставчик.

Какво е SoftEther VPN?

SoftEther VPN е услуга, предлагана от доставчици на VPN на трети страни. Това е основно VPN услуга, която използва протокола SoftEther. С някои доставчици трябва да инсталирате допълнителен софтуер от SoftEther, докато други доставчици интегрират протокола в своите клиенти, което означава, че не е необходимо да правите нищо друго.

В момента няма много доставчици на VPN, които предлагат достъп до SoftEther VPN протокола. В случай че се интересувате от такъв доставчик обаче, трябва да споменем, че SoftEther е наличен на нашите VPN сървъри – заедно с много други протоколи също.

Търсите VPN на SoftEther за осигуряване на връзките ви?

Ние имаме вашия гръб – CactusVPN предлага лесен и сигурен достъп до SoftEther връзки. И вие се наслаждавате на максимална поверителност и сигурност, тъй като ние не регистрираме вашите данни, а връзките ни използват шифри с военен клас.

Освен това вие не сте ограничени само до SoftEther. Въпреки че е отличен VPN протокол, ние разбираме, че може да искате да изпробвате и други опции. Ето защо ние също предлагаме достъп до: OpenVPN (и TCP и UDP), SSTP, L2TP / IPSec, IKEv2 / IPSec, PPTP

Ще се радвате да знаете, че нашите VPN приложения се настройват много лесно и работят в много платформи: Windows, macOS, iOS, Android, Android TV и Amazon Fire TV.

Тест-драйв CactusVPN Без такса

Не е нужно да избирате абонамент веднага. Първо можете да изпробвате нашите VPN услуги безплатно за 24 часа, за да видите дали те отговарят на всички ваши нужди. Не се притеснявайте – не е нужно да давате информация за кредитна карта.

И ето най-добрата част – след като станете потребител на CactusVPN, ние все още ще сте покрити с нашата 30-дневна гаранция за връщане на пари, ако има някакви проблеми.

Протоколът на SoftEther VPN в сравнение с други VPN протоколи

Искате ли да знаете как SoftEther сравнява с другите VPN протоколи, които са достъпни за онлайн потребителите? Ето преглед на всичко, което трябва да знаете:

SoftEther срещу OpenVPN

SoftEther често се сравнява с OpenVPN, що се отнася до сигурността – и то по добра причина. Протоколът е в състояние да предложи на потребителите същото ниво на криптиране и защита на данните, които OpenVPN може да осигури (256-битова сигурност, AES шифър, OpenSSL, SSL 3.0). Нещо повече, OpenVPN е с отворен код точно като SoftEther, което прави и двамата много надеждни. Единственият начин, по който OpenVPN е по-добър в това отношение е фактът, че е по-стар от SoftEther, така че има „повече опит под колана си“, така да се каже.

Що се отнася до скоростта, SoftEther има преимущество. Според хората зад SoftEther протоколът е 13 пъти по-бърз от OpenVPN. SoftEther всъщност има пропускателна способност до 900 Mbps, докато пропускателната способност на OpenVPN се движи около 100 Mbps или по-малко. Нещо повече, SoftEther предлага функции, които не се срещат в OpenVPN, като например:

 • Филтриране на пакети
 • Виртуална DHCP функция
 • Поддръжка на много наематели
 • NAT функционалност
 • Конфигурирайте почерк на файл
 • Поддръжка за смарт карти и USB маркери

Също така, заслужава да се спомене, че докато SoftEther и OpenVPN позволяват на потребителите да стартират свои собствени сървъри, само SoftEther VPN сървърът има поддръжка за множество протоколи като SoftEther, SSTP, L2TP / IPSec, IPSec и самия OpenVPN. От друга страна, OpenVPN сървърът може да стартира само персонализиран протокол на OpenVPN.

Що се отнася до кросплатформената съвместимост, SoftEther и OpenVPN могат да бъдат конфигурирани като цяло на една и съща платформа. Въпреки това, SoftEther често ще изисква да инсталирате допълнителен софтуер – дори когато го използвате на сървърите на доставчик на VPN. Но SoftEther е сравнително по-лесен за настройване от OpenVPN. И докато сме по темата, не много доставчици на VPN предлагат VPN протокола SoftEther (вероятно поради това колко е „млад“), докато лесно можете да намерите множество доставчици, които предлагат достъп до OpenVPN връзки.

Като цяло и двата VPN протокола са много прилични, но ако искате да се насладите на цялата сигурност, която OpenVPN може да предложи (и повече) заедно с бързите скорости, препоръчваме да изберете SoftEther. В случай, че искате да разберете повече за OpenVPN протокола, следвайте тази връзка.

SoftEther срещу PPTP

По отношение на сигурността SoftEther е ясният победител. Не само че има поддръжка за 256-битово криптиране и множество шифри, но и самото криптиране на PPTP (MPPE) изобщо не е надеждно, тъй като е уязвимо за много експлоатации.

Нещо повече, PPTP може да бъде лесно блокиран с защитна стена (особено NAT защитна стена). SoftEther, от друга страна, използва порт 443 (HTTPS трафик порт), което го прави почти невъзможно да се блокира. Също така, SoftEther е в състояние да носи всякакъв вид пакети, докато PPTP е ограничен само до IPv4 пакети. И там също има проблемът, че PPTP е затворен и очевидно е напукан от NSA.

Сега едно от основните неща, което прави PPTP толкова популярен, въпреки недостатъците му в сигурността, е колко бърз е протоколът. Е, изненадващо достатъчно, SoftEther всъщност е по-бърз от PPTP (четири пъти по-бърз, за ​​да бъдем точни), въпреки че предлага толкова силни нива на криптиране.

Почти единственият начин PPTP да е по-добър от SoftEther е, когато става въпрос за процеса на настройка и наличието на многоплатформа. Това не означава, че SoftEther не работи на толкова платформи, колкото PPTP, но протоколът не е вграден в тях. Например, можете лесно да конфигурирате PPTP връзка в Windows 7 само с няколко кликвания, докато настройването на SoftEther връзка изисква малко повече работа.

Трябва обаче да знаете, че в бъдеще PPTP може да не се поддържа от собствени операционни системи и устройства. macOS и iOS вече са отказали поддръжката на PPTP от macOS Sierra и iOS 10 (вероятно поради липсата на сигурност) и нещо подобно може да се случи и с други платформи.

Интересувате се да разберете повече за PPTP? Вижте нашата подробна статия за него.

SoftEther срещу L2TP / IPSec

За начало и двата протокола предлагат поддръжка за 256-битово криптиране и мощни шифри, но сигурността на SoftEther е много по-добра, тъй като той също използва SSL 3.0 и е с отворен код, което го прави по-надежден протокол. Трябва също така да знаете, че преди това Едуард Сноудън е твърдял, че L2TP / IPSec е умишлено отслабен от NSA, но няма ясни доказателства, които да покажат колко легитимни са тези твърдения все още.

От гледна точка на стабилността, SoftEther тарифира по-добре, защото може да използва порт 443. Тъй като L2TP е сдвоен с IPSec, той може да бъде блокиран, ако порт 500 и IP протоколи 50 и 51 са блокирани. Също така L2TP може да срещне проблеми с NAT, ако L2TP Passthrough не е активиран на рутера.

Протоколът SoftEther VPN също осигурява по-добри скорости на връзката, тъй като L2TP / IPSec има тенденция да отнеме повече време за договаряне на VPN тунел – да не говорим за функцията за двойно капсулиране, също може да намали скоростите.

Що се отнася до наличността, L2TP / IPSec е по-добър избор, тъй като е вграден в много платформи. Така че е много лесно да настроите връзка. Също така има повече VPN доставчици, които предлагат L2TP / IPSec връзки, отколкото доставчици, които предлагат SoftEther връзки.

И като протоколите, които обсъждахме по-горе, SoftEther VPN сървърът също предлага поддръжка за L2TP / IPSec.

В случай, че искате да прочетете повече за L2TP / IPSec, следвайте тази връзка.

SoftEther срещу IPSec

Повечето доставчици на VPN свързват IPSec с L2TP и IKEv2, но все пак може да намерите някои услуги, които предлагат достъп до IPSec самостоятелно. Като цяло това е доста защитен VPN протокол, въпреки че ако не е настроен и конфигуриран правилно, защитата, която предлага, може да бъде погрешна.

Що се отнася до стабилността, IPSec е много по-лесно да се блокира с защитна стена, отколкото SoftEther е заради използването на ограничени и лесни за блокиране портове. SoftEther също е по-бърз от IPSec, а SoftEther VPN сървърът всъщност поддържа протокола IPSec.

IPSec работи на много платформи – почти същите, на които работи SoftEther. Въпреки това IPSec е по-удобен за конфигуриране, тъй като обикновено не е необходимо да изтегляте допълнителен софтуер.

И накрая, SoftEther поддържа повече пакети от IPSec, които обикновено са ограничени до IPv4 пакети. Като бърз пример, SoftEther може също да предава IPv6, PPPoE, STP, VLAN и RIP.

Като цяло, IPSec е достоен протокол, но SoftEther е просто много по-добър избор. Ако искате да научите повече за IPSec, ето нашата статия за него.

SoftEther срещу SSTP

SSTP предлага почти същото ниво на сигурност като SoftEther. Единствената причина в това отношение да не е по-добра от SoftEther е, че не е с отворен код и защото е единствено собственост на Microsoft – компания, за която е известно, че предоставя на NSA достъп до криптирани съобщения и си сътрудничи както с NSA, така и с ФБР. Ако това по някакъв начин не ви притеснява, със сигурност е да се каже, че SSTP е толкова безопасен за употреба, колкото SoftEther.

Трябва обаче да знаете, че докато SSTP може да използва порт 443, той използва само протокола за предаване на TCP. Поради това протоколът може да бъде податлив на проблема „TCP Meltdown“, което може да причини проблеми със свързаността. Освен това SSTP не предлага поддръжка за удостоверени уеб прокси сървъри. За съжаление, ако използва неаутентифицирани прокси сървъри, има шанс мрежовият администратор да забележи SSTP заглавия и да прекъсне връзката, ако иска.

Що се отнася до скоростите, е безопасно да се предположи, че SoftEther е много по-бърз от SSTP. Защо? Тъй като скоростите онлайн SSTP често се сравняват със скоростите на връзката, предлагани от OpenVPN, и вече видяхме, че SoftEther е по-бърз от OpenVPN.

Протоколът SoftEther VPN също предлага по-добра съвместимост между платформите, тъй като SSTP е наличен само в Windows (Vista и по-нови версии). Освен това, протоколът може да бъде конфигуриран и на рутери, Linux и Android. SoftEther, от друга страна, работи на всички тези платформи (включително Windows XP и Windows 98), както и на много други операционни системи и устройства също:

 • MacOS
 • IOS
 • Solaris
 • FreeBSD

И както беше случаят с повечето VPN протоколи, обсъждани досега, SoftEther VPN сървърът може да изпълнява SSTP, докато SSTP сървърът не може да стартира протокола SoftEther.

В случай, че искате да научите повече за SSTP, ето ръководство, което написахме по тази тема.

SoftEther срещу IKEv2 / IPSec

И SoftEther, и IKEv2 / IPSec са наистина сигурни и предлагат прилични скорости, но има вероятност SoftEther да е по-бърз, просто поради начина, по който е програмиран. Въпреки това, IKEv2 / IPSec е по-лесно да се блокира, тъй като използва само UDP порт 500. IKEv2 / IPSec обикновено е със затворен код (разработва се от Microsoft заедно с Cisco), но има реализации на IKEv2 с отворен код.

Що се отнася до стабилността, IKEv2 / IPSec може да се справи по-добре от SoftEther на мобилни устройства. Защо? Тъй като протоколът е създаден, за да устои на промените в мрежата, което означава, че можете лесно да превключвате от WiFi мрежа към вашия план за данни в движение, без да се притеснявате, че вашата VPN връзка ще се срине. Въпреки че SoftEther определено е надежден и функциите му за бързо свързване винаги са плюс, той не може наистина да се конкурира с функцията на IKEv2.

А що се отнася до наличността, и двата протокола са доста обвързани. Все пак IKEv2 / IPSec може да има предимство, тъй като работи и на устройства BlackBerry, което го прави по-добър избор за мобилни потребители.

В крайна сметка бихме препоръчали да използвате IKEv2 / IPSec, само ако се притеснявате, че SoftEther ще прекъсне връзката, когато превключвате мрежи. Ако искате да разберете повече за IKEv2 / IPSec, следвайте този линк.

SoftEther срещу Wireguard

Подобно на SoftEther, Wireguard е протокол с отворен код. Твърди се, че е толкова сигурен, колкото SoftEther и има много лека конструкция, което означава, че може да постигне прилични онлайн скорости.

Всъщност според показателите на уебсайта на Wireguard протоколът е значително по-бърз от OpenVPN. Wireguard потенциално може да бъде по-бърз от SoftEther, тъй като пропускателната способност се увеличава до около 1000 Mbps, докато SoftEther може да достигне приблизително 900 Mbps.

Все пак за момента Wireguard е само в експерименталната си фаза. По същество това е незавършено производство, така че в момента не е добър заместител на SoftEther, тъй като той не е стабилен. Плюс това работи само на Linux. В бъдеще Wireguard потенциално може да надмине SoftEther или – кой знае – протоколът може да получи поддръжка на SoftEther VPN сървъра.

Искате ли да научите повече за Wireguard? Не се колебайте да разгледате ръководството на протокола.

И така, SoftEther е най-добрият вариант?

Тъй като нещата стоят за момента, ние бихме казали, че да. SoftEther е много сигурен, работи на много платформи и също така предлага висока скорост на интернет и голяма стабилност. Независимо дали искате да получите достъп до геоблокирано съдържание, да защитите онлайн данните си на обществена WiFi или просто да защитите вашата интернет поверителност от онлайн наблюдение, SoftEther е чудесен избор.

Какво е SoftEther? Основната идея

SoftEther е свободен за използване, с отворен код VPN софтуер, който предлага както защитен VPN протокол, така и универсален VPN сървър, който може да изпълнява множество протоколи (SoftEther, OpenVPN, L2TP / IPSec, IPSec и SSTP). Въпреки че е сравнително нов, протоколът на SoftEther VPN е доста популярен, тъй като предлага силно криптиране, като същевременно осигурява бързи скорости. Също така е много съвместима с платформата.

SoftEther е толкова добре програмиран, всъщност, че е по-добър избор от повечето VPN протоколи. Единственият, който в момента се доближава е OpenVPN, но е значително по-бавен от SoftEther. За съжаление, намирането на доставчик на VPN, който предлага SoftEther връзки, е малко трудно. В случай, че го търсите, не се колебайте да разгледате нашата услуга.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me