Какво е теч на DNS и как да го предотвратите? |


Какво е DNS?

DNS означава Система за имена на домейни и е отговорна за превеждането на имена на уебсайтове в IP адреси и обратно. Мислете за DNS като телефонен указател в Интернет – той прави възможна комуникацията между свързани с интернет устройства и уебсайтове и всеки DNS сървър поддържа директория от имена на домейни, които могат да бъдат преведени в IP адреси.

Какво е изтичане на DNS?

Обикновено изтичане на DNS възниква, когато използвате VPN услуга. По принцип изтичане на DNS е, когато DNS заявки се изпращат извън шифрования тунел за VPN или когато VPN сървърът е или заобиколен или игнориран.

Как те засяга изтичането на DNS?

Когато се появи изтичане на VPN DNS, вашият онлайн трафик вече не е под наблюдение, тъй като вашият интернет доставчик може да вижда вашите заявки за DNS, което означава, че те знаят какви уебсайтове разглеждате или какви приложения за уебсайтове използвате..

Освен това, изтичане на DNS също може да разкрие вашето реално геолокация и местоположението на вашия интернет доставчик. Може да не изглежда голям проблем, но това е видът, който майсторите хакери могат да използват, за да проследят вашия истински IP адрес.

Какво причинява теч на VPN DNS?

Основната причина за изтичането на VPN DNS е неправилната ръчна конфигурация на VPN услугата на устройство или операционна система. Ето защо винаги трябва да изберете доставчик на VPN, който предлага съвместими между платформи клиенти – поне на най-популярните устройства и операционни системи.

Други фактори, които допринасят за риска от справяне с VPN изтичане на DNS включват:

 • Вградени функции на ОС, които могат да пречат на вашите DNS заявки и трафик.
 • Независимо дали ръчно сте конфигурирали DNS по такъв начин, че е казано да не използвате DNS сървърите, управлявани от вашия VPN доставчик.
 • Неправилна конфигурация на мрежовите настройки.
 • Фактът, че използвате IPv4 и IPv6, докато използвате VPN без поддръжка на IPv6.

Друга по-опасна причина за изтичане на DNS може да бъде фактът, че киберпрестъпник пое контрола върху вашия рутер. Когато това се случи, устройството ви е подмамено да изпраща DNS трафик извън VPN трафика.

Как да разберете дали се справяте с теч на VPN DNS

За съжаление няма точни признаци, на които можете да внимавате, за да разберете дали имате проблем с изтичане на DNS или не. За щастие има начини, по които можете да тествате VPN връзката си, за да се уверите, че е DNS без теч.

Един чудесен инструмент, който можете да използвате, за да извършите бърз и точен тест за изтичане на DNS, е DNSLeakTest.com. Можете или да стартирате стандартен тест или разширен тест (препоръчваме и двете). По принцип това, което трябва да бъдете нащрек, са сървърите, които се показват в резултатите. Ако използвате VPN и някои от сървърите в резултатите (или всички от тях) не принадлежат на вашия доставчик на VPN, имате работа с изтичане на DNS.

DNS тест за теч

Освен този уебсайт, можете също да опитате да използвате инструмента за тест на течове Comparitech DNS. Първо провеждате тест без VPN, а след това още един с VPN. Резултатите са кръстосано препратени и ще бъдете известени, ако имате работа с VPN изтичане на DNS.

Друг инструмент, който можете да изпробвате, е IPLeak.net.

Едно нещо, което трябва да знаете за DNS тестовите инструменти за течове

IP и DNS тестовите инструменти за течове обикновено използват различни бази данни, когато изпълняват своите тестове. Поради това има шанс, че понякога можете да видите някои несъответствия в резултатите от вашите тестове. Например, може да ви бъде показан сървър IP, който знаете за факт е от място като Италия, което е свързано с грешна държава.

Това не се случва много често, но когато това стане, ето какво трябва да имате предвид – IP адресът, който се показва, е всичко, което има значение. Докато това е адресът на VPN сървъра, който използвате, нямате за какво да се притеснявате.

Как да предотвратите проблеми с течовете на DNS

Ако не искате да станете жертва на изтичане на DNS, можете да направите някои неща, за да отстраните проблема.

Предотвратяване на изтичане на DNS

Освен това можете да използвате посочените тук указатели, за да опитате да коригирате и изтичане на DNS:

 • Ако VPN, който използвате, няма свои собствени DNS сървъри, трябва ръчно да конфигурирате устройството си да използва независим DNS сървър – например Google Public DNS или OpenDNS. Това трябва да позволи на вашите DNS заявки да преминат през VPN, а не чрез вашия интернет доставчик.
 • В случай че VPN, който искате да използвате, не поддържа IPv6, трябва да го деактивирате на устройството си. Ако не го направите, може да възникнат течове на DNS, тъй като заявки, изпратени през IPv6, могат да заобиколят VPN тунела по този начин.
 • Един от начините за предотвратяване и коригиране на течове на DNS е да заобиколите прозрачни DNS прокси сървъри, които биха могли да се използват от вашия интернет доставчик за прихващане на вашите DNS заявки и да ви принудят да използвате тяхната DNS услуга.
 • Ако използвате Windows 8, 8.1 или 10, може да сте изложени на течове на DNS поради функцията Smart Multi-Homed Resolution Name, която изпраща DNS заявки до всички налични сървъри и приема отговори от нестандартни сървъри, ако любимите DNS сървъри отнемат твърде много време за реакция. За съжаление потребителите на Windows 10 не могат наистина да изключат функцията, тъй като е вградена. Можете да опитате да го разрешите с този плъгин, ако използвате OpenVPN, или опитайте да го изключите в локалния редактор на групови политики на Windows (не е възможно в Home Edition). Друга възможност е да опитате да използвате други операционни системи.
 • Още веднъж, ако сте потребител на Windows, може да се наложи да се справите с Teredo – протокол за тунелиране, изграден в операционната система, който има за цел да подобри съвместимостта между IPv4 и IPv6. Проблемът с него е, че понякога той може да има предимство пред VPN тунела, което води до течове на DNS. За щастие, можете лесно да деактивирате тази функция – просто отворете командния ред и напишете следното „състояние на зададения интерфейс на netsh интерфейс деактивирано“.
 • Ако VPN, който използвате, има функция за свързване с IP, използвайте го – той по принцип блокира всеки трафик, който не преминава през VPN. Ако клиентът няма такава функция, конфигурирайте защитната си стена така, че да позволява онлайн трафик във и извън вашия VPN.
 • Провеждайте редовно тестове за течове на DNS – или на всеки няколко дни, или поне веднъж седмично. Ако се грижите за поверителността си, трябва да наблюдавате трафика си VPN доста често, за да сте сигурни, че всичко е в ред.
 • Ако искате да сте много задълбочени, можете да използвате софтуер за наблюдение на VPN (като Paessler), за да поддържате раздели на вашите VPN връзки. Въпреки това, заслужава да се спомене, че тази опция е доста скъпа и лесно можете да разберете дали изтичането на DNS е проблем с нормални, безплатни тестове за течове на DNS.

Но в крайна сметка най-доброто и удобно поправяне на течове на DNS е просто да използвате VPN, който предлага защита от течове на DNS. Ако знаете за факт, че настоящият ви доставчик излага поверителността си в мрежата чрез течове на DNS, трябва да преминете към друг, който гарантира, че вашите данни ще бъдат безопасни и стабилни.

Нуждаете се от VPN с най-добрите DNS защита от теч?

CactusVPN ви покри. Ние предлагаме VPN услуга от висок клас, която е снабдена с мощно AES криптиране и ви позволява да избирате от до 6 VPN протокола (включително OpenVPN и SoftEther) при достъп до мрежата.

Предлагаме и защита от течове DNS. Всички DNS сървъри са високоскоростни, вашият DNS трафик е криптиран от край до край и ние използваме публичния Google DNS, който е много надежден. Плюс това, ние изобщо не съхраняваме журнали за дейности.

Изберете едно от нашите множество удобни за използване VPN приложения. Имаме приложения, които работят на Windows, macOS, iOS, Android, Android TV и Amazon Fire TV.

Изпробвайте първо CactusVPN безплатно

Ние предлагаме безплатна 24-часова пробна версия, така че не се колебайте да пуснете толкова тестове за течове на DNS, колкото искате да сте сигурни, че всичко е в ред. И да, можете да се регистрирате, без да се налага да давате данни за кредитна карта.

Освен това, след като станете потребител на CactusVPN, ще се радвате да знаете, че все пак ще бъдете обхванати от нашата 30-дневна гаранция за връщане на пари, ако услугата не работи както се рекламира.

Какво е теч на DNS? Долния ред

Изтичане на DNS е, когато вашите DNS заявки се изпращат извън шифрования тунел VPN, което по същество означава, че всеки (като вашия интернет доставчик, например) може да види какви уебсайтове и приложения използвате и използвате.

Изтичанията на DNS могат да бъдат причинени от много неща (като неправилно конфигурирани VPN, конфликти в IPv6 и дори кибер атаки). За щастие откриването на изтичане на DNS не е толкова трудно (лесно можете да използвате тест за изтичане на DNS като DNSLeakTest.com) и коригирането на решението понякога може да бъде нещо толкова просто като промяна на вашия VPN доставчик или деактивиране на IPv6 или нещо по-трудно като като трябва да използвате OpenVPN плъгин.

Като цяло, най-добрият начин да избегнете изтичане на DNS е просто да използвате доставчик на VPN, който предлага вградена защита от течове на DNS с тяхната услуга.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me