Какво е трафик на лентата? (Как да спрете прехвърлянето на данни?) |


Какво е заглушаване на честотната лента, питате? Това е, което целим да обясним с тази 5-минутна статия.

Какво е трафик на лентата?

Заглушаването на честотната лента (познато още като ограничаване на данни или Интернет на препятствие) е процесът, чрез който интернет доставчикът умишлено ограничава пропускателната способност на потребителя, забавяйки връзката и скоростта на изтегляне. Това може да се случи на всяко устройство, което използвате.

Интернет доставчиците могат да наложат ограничаване на честотната лента, защото могат да наблюдават онлайн трафика на потребителите, като виждат ефективно какво правят в Интернет, особено ако използват Deep Packet Inspection. Така че заглушаването на честотната лента обикновено не е случайно – планирано е предварително.

Защо доставчиците на интернет доставчици ограничават вашата честотна лента?

Те го правят основно с цел печалба. Например, ISP може да ограничи честотната лента на потребителя през определени часове на деня, за да намали претоварването на мрежата и да увеличи стабилността на услугата. Това обикновено се случва по време на пик в Интернет, когато услугата просто не може да се справи с голяма част от хората.

Те не винаги правят това, за да подобрят услугите си, но също така и за да намалят количеството данни, които трябва да обработват, като гарантират, че не трябва да купуват по-бързо оборудване, за да обработват повече интернет трафик.

Освен това, интернет доставчиците могат също да намалят вашата честотна лента винаги, когато забележат, че използвате голямо количество данни за определени онлайн дейности – като игри, изтегляне на файлове или поточно съдържание, например.

Те правят това в опит да ви „убедят“ да закупите абонамент или по-голям, по-скъп план за данни. Това се случва особено, ако доставчикът на интернет услуги има „политика за справедливо използване“ в договора си, която уточнява, че всеки потребител разполага с определено количество данни, които им се разпределят месечно.

Интернет доставчиците могат също да намалят вашата честотна лента, ако видят, че изтегляте P2P файлове, но това обикновено се случва в страни, където торентентите са чувствителна тема.

Дали вашият интернет доставчик прехвърля вашите данни?

Затварянето на честотната лента не винаги е лесно за разпознаване. Ако подозирате, че вашият интернет доставчик може да прави това, ето няколко начина да проверите дали:

  • Опитайте да използвате инструмент като SpeedTest през всеки ден, за предпочитане за цял месец. Ако скоростта на вашия интернет внезапно намалее в края на месеца или по време на конкретно време всеки ден (това вероятно ще е пиковите времена), много е вероятно вашият интернет доставчик да намали вашата честотна лента.
  • Изпробвайте БЪРЗО тест за скорост Той е създаден от Netflix, за да помогне на потребителите да разберат дали техните интернет доставчици намаляват честотната си лента. Просто сравнете резултатите със стандартните резултати на SpeedTest и проверете дали скоростите на Netflix са по-ниски. Ако са, това е знак, че вашият интернет доставчик заглушава Netflix. Ако правят това, е доста безопасно да приемем, че може да заглуши всяка друга услуга за стрийминг, която може да използвате „твърде много“.
  • Можете също така да изпробвате Интернет здравния тест, който проверява дали вашата честотна лента е заглушена в точките на взаимно свързване. Ако не сте запознати с тях, те по същество са маршрути, които вашият онлайн трафик предприема при достъп до мрежата (например мрежи на ISP, например). Инструментът, с който свързахме, проверява дали срещате проблеми в различни точки на взаимно свързване. Ако резултатите от един тест са ниски, най-вероятно се занимавате с дроселиране на честотната лента.
  • И накрая, винаги можете просто да попитате поддръжката на вашия доставчик на интернет услуги, дали ограничаването на честотната лента се прилага към вашия акаунт или не. Не казваме, че ще получавате прозрачен отговор през цялото време, но може да нямат проблем да ви кажат дали договорът ви има „политика за справедливо използване“.

Как да заобиколите пропускането на честотната лента на ISP

Ако сте сигурни, че вашият интернет доставчик намалява вашата честотна лента, можете да опитате да говорите с тяхната поддръжка на клиенти, за да видите дали може да спрат да го правят, въпреки че не е много реалистично решение. Можете да планирате използването на интернет около пиковите моменти, но това е изключително неудобно.

Като алтернатива можете да превключвате на интернет доставчици, но това е много мъчно и нямате никакви гаранции, че новият интернет доставчик няма да направи същото.

Или можете просто да направите лесното нещо и да криптирате онлайн трафика си. По този начин е по-малко, че вашият интернет доставчик може да ограничи вашата честотна лента, защото няма да може да види какво правите в Интернет. Най-много ще видят много глупости.

Tor (Рутен лук)

Tor е мрежа за анонимност, която има за цел да криптира и анонимизира вашия трафик онлайн (до известна степен, разбира се), като го прехвърля между различни релета.

Въпреки че е ефикасен инструмент, той има един основен недостатък – релето за изход (последното реле, през което преминава трафикът ви) обикновено не използва криптиране. Въпреки че вашият интернет доставчик може да не може да види вашия трафик по този начин, интернет доставчикът на човека, управляващ релето, ще бъде. Ако решат да ограничат честотната лента на релето, ще трябва да примирите с по-ниски скорости.

VPN (виртуална частна мрежа)

VPN е услуга, която ви помага да защитите вашата поверителност онлайн и да защитите вашата интернет връзка. За разлика от Tor, VPN криптира цялата ви връзка – всичко, което става между вашето устройство и VPN сървъра, не може да бъде наблюдавано от вашия интернет доставчик.

Нещо повече, VPN маскира вашия IP адрес и го замества със собствения IP на VPN сървъра, което затруднява вашия интернет доставчик да свързва вашите онлайн навици с вашия IP адрес.

Борба обратно срещу трафик на трафик с CactusVPN!

Ако имате нужда от надежден VPN от ваша страна, ще ви осигурим. CactusVPN предлага шифровано AES криптиране, което може да защити вашия интернет трафик и данни от всякакви интернет смущения. Те вече няма да успеят да ограничат вашата честотна лента, тъй като няма да знаят какви файлове изтегляте или какво съдържание предавате.

Плюс това нашите високоскоростни сървъри разчитат на споделена IP технология и ние прилагаме стриктна политика без регистрация, което означава, че дори не знаем какво правите в интернет, когато използвате CactusVPN.

И не се притеснявайте – нашата услуга има вграден Killswitch, така че вашият трафик няма да бъде изложен на вашия интернет доставчик, дори ако срещнете проблеми с свързаността.

Не се колебайте да разгледате нашите приложения CactusVPN, за да видите кое е най-доброто за вашето устройство. В случай че имате някакви съмнения, ще се радваме да разберем, че предлагаме безплатна 24-часов пробен период на нашата услуга + 30-дневна гаранция за връщане на парите.

заключение

Въпреки че понякога може да бъде разбираемо защо доставчиците на интернет услуги се подслушват върху онлайн дейностите на потребителите, е твърде трудно да се пренебрегне колко е нарушение на поверителността – да не говорим, че предоставя на интернет доставчиците безплатно да владеят над вашата честотна лента и те могат да го заглушават, когато пожелаят.

За щастие VPN може да ви помогне, като го направи почти невъзможно за вашия интернет доставчик да поддържа раздели за вашия онлайн трафик и данни. Докато използвате VPN, вашият интернет доставчик няма да може да проверява данните, пътуващи от вашия компютър, така че те няма да могат да го заглушават.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me