Какво е VPN клиентски софтуер (как работи VPN клиент) |


И дори ако не използвате VPN и просто искате да научите за тях, това е добра отправна точка като всяка. Дори ще въведем бързо VPN определение, преди да започнем също.

Какво е VPN?

VPN (виртуална частна мрежа) е услуга, която можете да използвате, за да заобиколите геоблокове и държавната цензура, като скриете истинския си IP адрес в Интернет. Също така, VPN може да криптира вашите интернет данни и трафик, за да го запази без надзор и безопасен от хакери.

Какво е VPN клиентски софтуер?

VPN клиентът е софтуерът за виртуална частна мрежа, който е инсталиран на вашето устройство, за да установи връзка между него и VPN сървъра и да предложи достъп до VPN услуги.

Повечето от популярните платформи като Windows, macOS, iOS и Android се предлагат с предварително инсталиран клиентски софтуер за VPN, но можете също да инсталирате клиенти на трети страни, за да се насладите на по-добър потребителски интерфейс и повече функции.

Видове VPN клиенти

По принцип има два типа VPN клиенти:

Родни или вградени VPN клиенти

Това са предварително инсталирани или предварително конфигурирани VPN клиенти, които са налични в някои операционни системи като Windows, macOS, iOS, Android и Linux, като Ubuntu.

VPN клиенти на трети страни

Освен това те могат да бъдат разделени на две категории:

 1. VPN клиенти, които са разработени от разработчици на VPN протоколи. Някои примери включват OpenVPN и SoftEther клиенти.
 2. VPN клиенти, разработени от доставчици на VPN услуги. Приложенията на VPN, разработени от доставчици на VPN, разполагат с допълнителни функции, които основните VPN клиенти, разработени от разработчици на протоколи, обикновено не предлагат, като Apps. Killer, Killswitch, възможност за групиране на сървъри по държави, избор между VPN протоколи, автоматично свързване при стартиране и много други.

Защо имате нужда от VPN клиентски софтуер?

Това е доста просто – за да се установи VPN връзка с VPN сървър и също така да се гарантира, че шифрованият VPN тунел е конфигуриран между вас и сървъра, вашето устройство се нуждае от VPN клиент, тъй като е отговорно за обработката на всичко това.

Как работят VPN клиентите?

Преди VPN клиентът и сървърът да могат дори да комуникират, те се удостоверяват взаимно чрез пакети данни. Този процес на взаимно удостоверяване е от решаващо значение, тъй като гарантира, че клиентът комуникира с правилния сървър и обратно.

След това, VPN софтуерът криптира вашите данни, преди да ги изпрати на VPN сървъра. След като сървърът получи информацията, тя го дешифрира и препраща вашия трафик към мрежата. Когато VPN сървърът получи интернет данните, които сте поискали (достъп до уебсайт например), той го криптира и го изпраща обратно на VPN клиента на вашето устройство, който след това пристъпва към декриптиране на информацията за вас.

Благодарение на процеса на криптиране, вашият интернет доставчик (или която и да е държавна агенция за наблюдение или хакери, по този въпрос) не може да поддържа раздели на вашите заявки за връзка и трафик онлайн, за да види какво правите в мрежата. Само VPN клиентът и VPN сървърът могат да шифроват и дешифрират данните.

На какви платформи работят VPN клиентите?

Както вградените, така и трети страни VPN клиенти са достъпни в най-популярните операционни системи и устройства. Като общо правило, VPN клиентският софтуер работи върху:

 • Windows (включително Windows XP)
 • macOS X (клиентите на трети страни може да не работят в по-стара версия)
 • Linux (някои дистрибуции могат да се справят само с ръчни VPN конфигурации)
 • IOS
 • андроид
 • eReaders (като Kindle Fire)
 • Amazon Fire TV (и вероятно други устройства, които изпълняват Fire OS)

Не всички операционни системи и устройства обаче имат поддръжка за VPN клиенти. Например, интелигентните телевизори, които не работят с Android или Fire OS, не могат да имат инсталирани VPN приложения. Същото важи и за игровите конзоли като Xbox или PlayStation, или мобилните телефони като BlackBerry, които управляват BlackBerry 10 OS.

В тези ситуации ръчните VPN връзки все още могат да бъдат установени на някои устройства, като се възползвате от поддръжката на VPN протокола и използвайте конфигурационни файлове, предлагани от доставчици на VPN.

Ако обаче нищо от това не е възможно, единствената ви възможност е или да споделите вашата компютърна или лаптоп уеб връзка с въпросното устройство (което може да е доста неудобно) или да настроите VPN на вашия рутер.

Опцията за рутер обикновено е най-добрата, тъй като, ако го направите, всяко устройство, което осъществява достъп до мрежата чрез вашия рутер, ще използва VPN връзка – да, дори и IoT устройства като интелигентни термостати или смарт брави.

Как да кажем на VPN клиент на трети страни е надежден

Като цяло ето нещата, които трябва да бъдете нащрек при проверка на VPN доставчици и техните клиенти:

 • VPN клиентът трябва да е съвместим с много платформа, тъй като трябва да можете да използвате VPN услугата вътре и извън дома си.
 • Клиентът не трябва да регистрира вашите данни или най-малкото, той трябва да регистрира само различни данни, свързани с връзката, които не могат да бъдат проследени до вас и които се използват само за отстраняване на проблеми.
 • VPN клиентът не трябва да пропуска вашите данни в мрежата. Ако искате да видите как да тествате VPN връзка, за да се уверите, че е сигурна, ето полезно ръководство.
 • Клиентът трябва да ви позволи да изберете кой VPN протокол искате да използвате, когато се свързвате с VPN сървъра – освен ако устройството / ОС, което използвате, поддържа само един тип VPN протокол, разбира се.

Нуждаете се от VPN с страхотен клиент?

Покрихме ви – работихме ден и нощ, за да сме сигурни, че нашите VPN клиенти са изключително лесни за използване, интуитивни и като цяло безпроблемни..

Плюс това се уверихме, че работят на най-популярните платформи на пазара:

 • Windows
 • MacOS
 • IOS
 • андроид
 • Android TV
 • Amazon Fire TV & Fire TV Stick

Нашите VPN приложения са пълни с функции

Можете да избирате между 6 VPN протокола, когато искате да се свържете с един от нашите 28+ високоскоростни сървъри, а също така можете да имате клиент автоматично свързване при стартиране.

CactusVPN клиент

Освен това снабдихме нашия VPN клиент със защита от изтичане на DNS, приложение. Killer и Killswitch – всичко, което ви е необходимо, за да сте сигурни, че вашата поверителност никога не е изложена в Интернет, независимо от обстоятелствата. Да не говорим, че целият ви уеб трафик и данни са защитени от нашето мощно AES криптиране.

О, и не се притеснявайте, че клиентът ни записва някакви чувствителни данни. Ние прилагаме стриктна политика без регистрация в нашата компания.

Насладете се на неограничен достъп до тонове съдържание

Нашият клиент има вградена Smart DNS услуга наред с нашата VPN услуга. Ако някога искате да се насладите на повече разнообразие от съдържание, винаги можете да използвате Smart DNS, за да отблокирате над 300 уебсайта от страни като Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Полша, Швейцария, Франция, Германия, Швеция.

Опитайте CactusVPN – Без такса!

Не е нужно да поемате ангажимент веднага – можете първо да тествате задвижването на нашата VPN услуга безплатно за 24 часа, за да видите дали тя отговаря на всички ваши нужди. Можете да се насладите на всички наши функции и не е нужно да ни предоставяте данни за кредитната карта.

И това не е всичко. След като станете потребител на CactusVPN, все още ще бъдете обхванати от нашата 30-дневна гаранция за връщане на пари, ако нещо не работи както е рекламирано.

Долната линия

И така, какво е VPN клиентски софтуер? Просто казано, това е вграден или трети софтуер, който инсталирате или конфигурирате на вашето устройство / операционна система. Използвате го за свързване към VPN сървър и установяване на криптирана връзка с помощта на различни VPN протоколи.

Когато търсите доставчик на VPN с приличен клиент, уверете се, че приложението е съвместимо с много платформа, лесно за използване и опаковано с различни функции (като Killswitch или Apps. Killer), които защитават вашата поверителност онлайн.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map