Какво е VPN протокол и какъв е най-добрият VPN протокол? |


Е, ако се интересувате да научите за VPN протоколи, това е точната статия за вас. Ще обсъдим какви са VPN протоколите, ще разгледаме общите типове VPN протоколи и ще ви дадем бърз преглед на това какви протоколи трябва да използвате за различни онлайн дейности.

Какво е VPN протокол?

VPN протоколите представляват процесите и наборите инструкции, на които VPN доставчиците разчитат, за да гарантират, че VPN потребителите получават стабилни и сигурни комуникации VPN клиент-VPN сървър. В основата си VPN протоколът е основно комбинация от протоколи за предаване и стандарти за криптиране.

Какви типове VPN протоколи има?

В момента на написването на тази статия най-вероятно ще видите доставчици на VPN, предлагащи достъп до следните VPN протоколи:

 • PPTP
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2 / IPSec
 • IPSec
 • SSTP
 • OpenVPN
 • SoftEther
 • Wireguard

Сравнение на VPN протокол

PPTP L2TP / IPSec IKEv2 / IPSec IPSec SSTP OpenVPN TCP OpenVPN UDP SoftEther Wireguard
VPN протоколСкорост на връзкатаНиво на криптиранеСтабилност на връзкатаПоток на медииИзтегляне на торентСъвместим сПредлага се в CactusVPN Client
Много бързобеденМного стабилендобребеденПовечето ОС и устройстваВ Windows
средасредастабилендобресредаПовечето ОС и устройстваВ Windows
Много бързодобреМного стабилендобредобреПовечето ОС и устройстваВ Windows, macOS и iOS
средадобрестабилендобредобреПовечето ОС и устройстваНе
БърздобреМного стабиленсредадобреWindows, Ubuntu, Android и рутериВ Windows
средаМного добрестабиленсредадобреПовечето ОС и устройстваВ Windows и Android
БързМного добресредадобредобреПовечето ОС и устройстваВ Windows и Android
Много бързоМного добреМного стабилендобредобреПовечето ОС и устройстваНе
БърздобреВсе още не е стабиленсредасредаLinux, macOS, iOS и AndroidНе

Бърз преглед на VPN протоколите в офертата

Ако искате да научите малко повече за всеки VPN протокол, който описахме по-горе, този раздел е точно това, от което се нуждаете. Ето какво трябва да знаете – накратко – за всички протоколи, които VPN доставчиците използват:

1. PPTP

PPTP означава протокол за тунелиране от точка до точка и това е VPN протокол, разработен от Microsoft още през 90-те. В наши дни той е доста популярен за хората, които искат да предават гео-ограничено съдържание заради високите му скорости. Освен това VPN е лесна за конфигуриране и вече е вградена в повечето платформи.

Почти всички VPN доставчици предлагат достъп до PPTP, въпреки че трябва да избягвате доставчици, които предлагат само PPTP. Защо? Защото той почти не предлага надеждна сигурност. Всъщност е доста безопасно да се предположи, че PPTP е бил напукан от NSA. Нещо повече, PPTP също може да бъде блокиран от защитни стени с малко усилия през повечето време.

В случай, че искате да прочетете повече за протокола за криптиране на PPTP, не се колебайте да разгледате тази статия.

2. L2TP / IPSec

Като цяло се счита за подобрение спрямо PPTP, L2TP / IPSec е основно разширение на протокола PPTP, като основната разлика е, че той използва двойно капсулиране:

 • Първата капсулация настройва PPP връзката.
 • Второто капсулиране има действителното криптиране на IPSec.

Докато двойното капсулиране може да направи L2TP / IPSec по-сигурен, той може също така да го направи по-бавен от PPTP, тъй като трафикът трябва първо да бъде преобразуван във L2TP форма, а след това да имате добавен допълнителен слой криптиране отгоре.

Като цяло протоколът е доста защитен (особено ако използва AES шифър), въпреки че си струва да споменем, че L2TP сам по себе си не осигурява криптиране, поради което винаги е свързан с IPSec.

Подобно на PPTP, L2TP / IPSec обикновено е лесна за конфигуриране и вече е вградена в много съществуващи платформи. Така че ще видите много VPN доставчици, предлагащи достъп до него. Въпреки това, повечето доставчици обикновено ще трябва да конфигурират допълнително протокола, за да се уверят, че той не може да бъде блокиран от NAT защитни стени (тъй като той може да използва UDP порт 500 само за установяване на връзка).

От плюс, тази настройка гарантира, че L2TP / IPSec не може да бъде експлоатиран от атаки човек в средата.

Въпреки че има твърдения, че NSA е счупил или отслабил този протокол за шифроване на VPN, няма доказателство за тяхното архивиране. И все пак, заслужава да се отбележи, че посочените твърдения идват от самия Едуард Сноудън.

За да научите повече за L2TP / IPSec, прочетете тази статия.

3. IPSec

IPSec е защитен пакет от мрежови протоколи, който се използва за криптиране на пакети данни, които се изпращат по IP мрежа (комуникационна мрежа, състояща се от едно или повече устройства, които използват интернет протокола за изпращане и получаване на данни).

IPSec е доста популярен поради високата си сигурност (любезност на нейния заглавие за удостоверяване и механизми за капсулиране на защитния товар) и факта, че може да криптира трафик, без приложението за крайна точка да е наясно с това.

Що се отнася до недостатъците, IPSec може да бъде труден за конфигуриране, така че могат да възникнат грешки, ако доставчикът на VPN няма достатъчно опит с него. В VPN технологията IPSec често се използва заедно с L2TP и IKEv2. Освен това, както споменахме по-горе, имаше твърдения – макар и неоснователни – че НСА умишлено е отслабила протокола.

Ако искате да прочетете повече за IPSec, следвайте този линк.

4. IKEv2

Разработен от Microsoft и Cisco и базиран на IPSec, IKEv2 е сравнително бърз, стабилен и безопасен (ако се използва шифър като AES). Плюс това, той дори работи само на устройства Blackberry. И тъй като има поддръжка за MOBIKE, той обработва промените в мрежата много добре. Какво означава това? Е, това – например – когато преминете от WiFi връзка към връзка с план за данни на мобилния си телефон, VPN връзката ще остане стабилна през целия процес.

Смешно е, че IKEv2 технически не е VPN протокол, но се държи като един и помага за контрола на обмена на клавиши IPSec.

Що се отнася до недостатъците, IKEv2 може да бъде трудно приложим от страна на VPN сървъра, така че неопитен или неподготвен доставчик на VPN може да направи грешки, които могат да доведат до проблеми със свързаността или сигурността. Освен това на някои потребители не им харесва, че Microsoft е участвал в създаването му. Това и IKEv2 потенциално могат да бъдат блокирани от някои защитни стени.

Интересувате се да разберете повече за IKEv2? Тогава не забравяйте да разгледате нашата статия за него.

5. OpenVPN

OpenVPN протокол с отворен код е един от най-популярните VPN протоколи сред потребителите. Много е сигурен, конфигурируем и работи на множество платформи. Освен това OpenVPN е много трудно да се блокира, тъй като OpenVPN трафикът е изключително труден за разграничаване от HTTPS / SSL трафик.

О, и OpenVPN протоколът също може да работи на всеки порт (включително 443 HTTPS порта) и да използва както UDP, така и TCP протоколи.

Основният недостатък на протокола изглежда е фактът, че използването му със силни криптиращи шифри понякога може да забави скоростта на връзката. И все пак този проблем понякога може да бъде решен, като OpenVPN използва UDP протокола, тъй като е по-бърз.

Освен това OpenVPN изисква софтуер на трети страни, тъй като той не е интегриран в операционни системи или различни платформи, а настройването му може да бъде трудно. За щастие това не е голям проблем за обикновения потребител, тъй като VPN клиентите служат за необходимия софтуер на трети страни.

В случай че искате да прочетете повече за OpenVPN, разгледайте тази връзка.

6. SoftEther

В сравнение с повечето протоколи за криптиране на VPN (с изключение на Wireguard), SoftEther е сравнително нов. Протоколът стартира като прост проект в университета в Цукуба, но в крайна сметка прераства в голям софтуер с многопротоколен софтуер за VPN с отворен код.

“Чакай, какво искаш да кажеш многопротоколен VPN софтуер?”

Е, в този момент е важно да направите едно ясно разграничение – SoftEther може да се позовава на VPN протокол или VPN сървър:

 • SoftEther VPN сървърът може да поддържа голям брой VPN протоколи, като SSTP, OpenVPN, L2TP / IPSec, IPSec и SoftEther VPN протокол (оттук и битът „много протокол“)
 • Протоколът SoftEther VPN използва SSL 3.0 за сигурна VPN комуникация клиент-сървър. Протоколът съдържа различни технически подобрения, които го правят по-бърз и по-сигурен.

Въпреки че е нов, SoftEther бързо стана популярен сред VPN потребителите поради факта, че е много сигурен (SoftEther използва AES-256), стабилен и изненадващо бърз. Нещо повече, той също е свободен за използване и работи в множество операционни системи (включително FreeBSD и Solaris) – да не говорим, че това е един от малкото VPN протоколи, които имат работещи клиенти в Linux.

Освен това SoftEther дори има функции, които OpenVPN няма, като динамична DNS функция, RPC Over HTTPS управление и управление на GUI (само за да назовем няколко примера).

В момента единствените недостатъци, които може да си струва да се споменат, са фактът, че SoftEther няма поддръжка за операционна система и по някаква причина има VPN доставчици, които не го предлагат като опция. Освен това, тъй като това е софтуерно базирано решение, доставчик на VPN не може наистина да ви предложи директен достъп до протокола. Вместо това ще трябва да инсталирате SoftEther на устройството си и да се свържете със сървърите на доставчика.

Ако искате да прочетете повече за SoftEther, вече написахме задълбочена статия за него.

7. SSTP

SSTP означава протокол за сигурно тунелиране на сокетите и той беше въведен от Microsoft с Windows Vista. Въпреки това, той все още работи и в други операционни системи (като Linux и Android). SSTP е значително по-добър от PPTP, що се отнася до сигурността, тъй като може да бъде конфигуриран с AES криптиране.

SSTP

Също така SSTP VPN протоколът често се сравнява с OpenVPN по отношение на предимствата, тъй като използва SSL 3.0, като по този начин му позволява да заобикаля цензурата, като използва порт 443 (HTTPS трафик порт).

Въпреки това SSTP не е толкова популярен като OpenVPN, тъй като е собственост на Microsoft, обикновено работи добре само на Windows платформи и не е с отворен код.

Искате ли да прочетете повече за SSTP? След това разгледайте нашата статия за него.

8. телена охрана

Wireguard е нов VPN протокол. Предполага се, че той заменя IPSec и се твърди, че е по-бърз и лек от него. Също така, Wireguard е с отворен код и тъй като използва само един криптографски пакет, е по-малко вероятно да има дупки за сигурност.

Единствените проблеми в момента са фактът, че протоколът все още е в разработка, липсва му много кросплатформена съвместимост (в момента най-вече работи само на Linux) и трябва да се правят повече тестове, тъй като няма стабилно издание все още.

Въпреки това има доставчици на VPN, които са започнали да използват Wireguard.

За повече информация относно Wireguard, вижте тази статия.

Нуждаете се от услуга с хубава селекция от VPN протоколи?

Разкрихме ви – CactusVPN осигурява достъп до най-популярните VPN протоколи там: OpenVPN, SoftEther, IKEv2, SSTP, L2TP / IPSec и PPTP.

Изборът кой VPN протокол искате да използвате е изключително прост – просто използвайте падащото меню в нашето VPN приложение, за да направите своя избор, преди да се свържете с някой от нашите сървъри, и е добре да продължите. Изобщо няма сложни процеси за настройка.

Насладете се на най-добрите онлайн сигурност

Нашите VPN протоколи използват шифриращи AES-256 кодове, за да се уверят, че вашите лични данни и интернет трафикът са безопасни и стабилни.

Плюс това, ние също така осигуряваме достъп до надежден Kill Switch, така че да можете да се наслаждавате на спокойствието, докато сърфирате в мрежата, знаейки, че вашият трафик няма да бъде изложен, дори ако срещнете проблеми с свързаността.

О, и на всичкото отгоре, ние прилагаме и строга политика за отказ от регистриране в нашата компания, което означава, че не е нужно да се притеснявате за никого от CactusVPN, виждайки какво правите онлайн.

Приложение CactusVPN

Изпробвайте първо CactusVPN безплатно

Искате да сте сигурни, че нашата услуга може да отговори на всички ваши нужди, преди да поемете ангажимент? Няма проблем – можете лесно да тествате шофирането на нашата VPN услуга безплатно за 24 часа.

И след като изберете абонаментен план и станете потребител на CactusVPN, ние пак ще имаме гърба ви с нашата 30-дневна гаранция за връщане на парите, ако VPN не работи както е рекламирано.

Кой е най-добрият VPN протокол?

На този въпрос е доста трудно да се отговори – най-вече защото това, което се счита за „най-добрият VPN протокол“, зависи единствено от това, което искате да направите в Интернет. Това, което може да се счита за най-добрият VPN протокол от някои хора, може да се разглежда като протокол за криптиране на под-номинална стойност от други, в края на краищата.

Така че, за да ви предложим достоен отговор, ще разгледаме кои VPN протоколи работят най-добре за определени онлайн дейности или ситуации:

Кой е най-добрият VPN протокол за торент?

Когато става въпрос за торент с VPN, определено ще ви е необходим VPN протокол, който е стабилен, бърз и сигурен. Ясно е, че най-добрият ви залог ще бъде SoftEther VPN протокол, тъй като има всички тези функции.

Добра алтернатива на SoftEther също би бил IKEv2 в този случай. Можете също да опитате да използвате OpenVPN UDP за изтегляне на торенти, въпреки че препоръчваме да го правите само ако използвате VPN, който предлага Kill Switch, тъй като не предлага перфектна стабилност. И вие определено не искате вашите дейности по изхвърляне да бъдат изложени, ако вашата VPN връзка внезапно намалее.

Нашата препоръка: SoftEther или OpenVPN UDP

ОПРОВЕРЖЕНИЕ: Ние тук от CactusVPN не насърчаваме незаконно нарушаване на авторски права и незаконно изтегляне. Ние обаче разбираме, че за някои хора споделянето на файлове е единственият възможен начин за достъп до забавление (филми, телевизионни предавания, видео игри) и файлове за работа или училище.

Кой е най-бързият VPN протокол?

Дълго време PPTP се смяташе за най-добрата опция, ако търсите бърз VPN протокол. В наши дни това все още е много бърз VPN протокол, който често се използва за стрийминг на геоблокирано съдържание. Тази скорост обаче идва с цената на сериозна липса на криптиране, което ви оставя практически изложени в интернет.

Интелигентна скорост на DNS

Много по-добра алтернатива на PPTP е SoftEther. Очевидно този VPN протокол е четири пъти по-бърз от PPTP протокола и тринадесет пъти по-бърз от OpenVPN протокола. Твърди се, че това е, защото SoftEther е написан с високоскоростна пропускателна способност. На всичкото отгоре, вие също се наслаждавате на висока сигурност и съвместимост между платформи на много устройства и операционни системи.

И все пак, ако SoftEther просто не е жизнеспособна опция за вас, хубава алтернатива на PPTP е IKEv2, тъй като също е доста бърз. Разбира се, винаги можете да използвате PPTP, ако искате, но имайте предвид, че трябва да сте сигурни, че никоя от вашите чувствителни данни няма да бъде застрашена, ако трябва да направите това.

Що се отнася до Wireguard, той изглежда доста бърз от тестовете, които провеждат на уебсайта им, но неговата непристъпност за повечето потребители и липсата на стабилност затрудняват засега.

Нашата препоръка: SoftEther

Кой е най-сигурният VPN протокол?

OpenVPN ще бъде първият ни избор. Той предлага 256-битово криптиране, не изисква IP стека и операция с ядрото, тъй като работи в потребителското пространство (осигурява по-добра защита на паметта), а също така използва персонализиран протокол за защита, който се основава на TLS и SSL.

По-добре е да използвате доставчик на VPN, който също предлага Kill Switch (което се отнася за всеки VPN протокол), но OpenVPN TCP е доста стабилен, така че не трябва да има проблеми.

SoftEther също е достоен вариант. Сигурността, на която ще се наслаждавате, е почти наравно със защитата, която получавате с OpenVPN. Използването на SoftEther за първокласна интернет сигурност се свежда до това дали не сте добре с използването на по-нов VPN протокол вместо наследения OpenVPN.

IKEv2 също е добър избор, ако използвате устройства BlackBerry и той криптира данните два пъти. L2TP / IPSec прави това също и като цяло се счита за безопасен, но не бихме го препоръчали в останалите VPN протоколи, които споменахме за този конкретен контекст.

Що се отнася до Wireguard, вярно е, че това е защитен протокол, но все още е в експериментална фаза, така че за сега е трудно да се разчита на него за онлайн сигурност.

Освен това SSTP също работи добре. Просто зависи дали се притеснявате от факта, че той не е с отворен код и че се контролира единствено от Microsoft – компания, която е предоставила на NSA достъп до криптирани съобщения преди.

Нашата препоръка: OpenVPN или SoftEther

Кой е най-стабилният VPN протокол?

IKEv2 е отличен избор, що се отнася до стабилността на мобилните устройства, тъй като всъщност може да устои на промените в мрежата.

SoftEther се справя много добре, тъй като е направен въз основа на идеята, че ще работи постоянно 24/7, след като стартира. Кодът му е написан по такъв начин, че да предотвратява течове на памет и различни сривове. Дори ако нещо се обърка, SoftEther се програмира да се стартира автоматично възможно най-бързо.

Други стабилни VPN протоколи включват OpenVPN (когато използва TCP порта), SSTP и L2TP / IPSec. PPTP също е доста стабилен, но имайте предвид, че понякога може да бъде блокиран от защитни стени.

Нашата препоръка: IKEv2, SoftEther или OpenVPN TCP

Какво е най-съвместимият VPN протокол, съвместим с много платформа?

Изглежда, че PPTP е най-поддържаният VPN протокол – предлага се в множество операционни системи и устройства. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че поради слабостта си в защитата, PPTP може да не се поддържа на по-нови устройства и операционни системи. Например VPN протоколът вече не се поддържа от собствената си страна в macOS Sierra (и по-високи версии).

Добра алтернатива на PPTP е L2TP / IPSec, който също се предлага на много платформи. IKEv2 също е добър вариант – особено, тъй като работи на BlackBerry устройства.

OpenVPN няма вградена поддръжка на операционни системи и други устройства, но е лесно достъпна чрез софтуер на трети страни като VPN клиенти.

Нашата препоръка: L2TP / IPSec, OpenVPN, IKEv2 и PPTP (засега и само ако сте сигурни, че не поставяте ценни данни в опасност)

Кой е най-лесният VPN протокол за настройка?

Засега PPTP изглежда е най-лесният VPN протокол за конфигуриране, просто защото е вграден в толкова много платформи. L2TP / IPSec и IKEv2 са доста лесни за настройка също поради същата причина.

SSTP също е много лесен за управление, макар и само на Windows платформи. И Wireguard е по-лесен за настройване от OpenVPN – поне според този преглед, където на писателя бяха необходими шест часа, за да конфигурира Wireguard в сравнение с няколко дни за OpenVPN.

SoftEther не е изключително трудно да се настрои в сравнение с OpenVPN, тъй като се предлага с лесен за използване инсталатор и има GUI инструменти за управление. Но в сравнение с другите VPN протоколи, споменати по-горе, все още има някаква работа.

Разбира се, ако използвате VPN софтуер на трети страни, получавате лесен достъп до VPN протокол, който искате, стига да го предлага доставчикът на VPN и докато той работи на вашето устройство или операционна система – с изключение на SoftEther, тъй като имате нужда за да инсталирате софтуера му на вашето устройство и да се свържете ръчно със сървърите на доставчика на VPN.

Нашата препоръка: PPTP, L2TP / IPSec или IKEv2

Какво е най-малкото ресурсно интензивно VPN протокол?

Без съмнение, PPTP е една от най-малко ресурсоемките възможности, просто защото предлага такова по-ниско криптиране, което не изяжда много мощност на процесора.

Обикновено SSTP е по-добър избор, тъй като изяжда по-малко ресурси, като същевременно предлага прилична сигурност – всичко това благодарение на факта, че е силно интегрирано в Windows платформи. Ако използвате различна операционна система или устройство, можете да опитате OpenVPN вместо PPTP, тъй като може да оптимизира потреблението на енергия за обработка. Проводникът също може да бъде добра алтернатива, ако сте потребител на Linux.

Нашата препоръка: SSTP, PPTP или OpenVPN / Wireguard

„И така, кой VPN протокол да използвам?“

Трудно е да се каже – всичко наистина зависи от това, което искате да направите в интернет. Ето бърз списък, който показва какво е най-добре използван всеки VPN протокол, който може да ви помогне, когато трябва да вземете такова решение:

 • PPTP се използва най-добре, когато просто искате бърз достъп до геоблокирано съдържание. В идеалния случай не трябва да го използвате, когато сте влезли в други акаунти, които съдържат чувствителна информация (например банковата ви сметка, например).
 • L2TP / IPSec е основно подобрена версия на PPTP, така че можете да го използвате, когато искате да изтеглите торенти, да получите достъп до геоблокирано съдържание и да сърфирате в Интернет безопасно, и нямайте нищо против потенциалния спад в скоростта на връзката.
 • IKEv2 е чудесна опция, ако използвате мобилното си устройство (особено ако е BlackBerry устройство) много, тъй като вашата VPN връзка остава стабилна при преминаване от WiFi мрежи към вашия план за данни. Също така е идеално, ако искате да осигурите онлайн трафик и да се насладите на прилична скорост.
 • SSTP е добра опция, ако сте потребител на Windows и искате да се наслаждавате на прилична онлайн сигурност и бързина, без протоколът да изяжда твърде много от вашата CPU мощност.
 • OpenVPN трябва да бъде вашата опция, ако искате сигурна, стабилна онлайн връзка. Ако се интересувате от по-добри скорости, можете да използвате OpenVPN през UDP.
 • SoftEther е отлична алтернатива на OpenVPN и това е правилният избор, ако нямате нищо против по-нов VPN протокол и искате да се насладите на сигурни, стабилни и бързи връзки.
 • Wireguard е най-добре използван, ако сте потребител на Linux и ако искате да изпробвате експериментален VPN протокол, който може да донесе безпроблемно онлайн изживяване.

заключение

VPN протоколът е набор от правила, които се използват за договаряне на връзка между VPN клиента и VPN сървъра. В момента това са VPN протоколите, които най-вероятно ще видите, че се използват от VPN доставчици:

 • PPTP
 • SSTP
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2 / IPSec
 • OpenVPN
 • SoftEther
 • Wireguard

По принцип OpenVPN и SoftEther са идеалните VPN протоколи, които да използвате, ако искате да се насладите на гладко, бързо и стабилно онлайн изживяване. Wireguard също може да предложи много в това отношение, но в момента той е само в експерименталната фаза. SSTP и IKEv2 са добри алтернативи, ако OpenVPN и SoftEther не са опция за вас.

PPTP трябва да се използва само когато имате нужда от бързи скорости на връзката и сте сигурни, че поверителността ви няма да бъде застрашена (тъй като има лошо криптиране). Що се отнася до L2TP / IPSec, той е по-добър от PPTP по отношение на сигурността, но не е толкова бърз поради двойната си функция на капсулиране. Имайте предвид, че IKEv2 / IPSec има същото високо ниво на сигурност, но е значително по-бързо от L2TP / IPSec.

В идеалния случай трябва да изберете доставчик на VPN, който ви позволява да избирате между множество VPN протоколи.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map