Какво е VPN? (Всичко, което трябва да знаете) |


Contents

Какво е VPN?

Казано по-просто, това е онлайн услуга, която може да скрие вашия IP адрес, за да маскира геолокацията ви, и криптира вашите онлайн данни и трафик, за да ги защити от правителствено наблюдение, прослушване на интернет доставчика и киберпрестъпници..

Но какво означава VPN?

Е, акронимът очертава Virtual Private Network, което означава, че ви позволява да настроите частна мрежа (която не е физическа – следователно и „виртуалната“ част) над публична (в случая в Интернет).

Корпоративни VPN срещу лични VPN

За да разберете по-добре какво е VPN, трябва да се научите да разграничавате корпоративните VPN от личните.

Накратко, личен VPN е услуга, която се предлага от доставчици на VPN – фирми от трети страни, които предлагат VPN функционалност на всеки вид онлайн потребител. Целта на личните VPN мрежи е да ви помогнат – средният потребител на Интернет – да разглеждате мрежата по сигурен начин и да заобиколите всички ограничения, които срещнете..

От друга страна, корпоративна VPN (наричана още VPN с отдалечен достъп) е VPN връзка, която големите фирми конфигурират вътрешно. Корпоративни VPN имат основно една цел – да осигурят на служителите, собствениците и заинтересованите страни сигурен отдалечен достъп до данните на компанията.

Какво е VPN доставчик?

Доставчикът на VPN е трета компания, която предлага своите VPN връзки, които се състоят от приложения, криптиране, протоколи и сървъри като услуга. Обикновено трябва да получите абонамент, но някои доставчици могат да предлагат услугите си безплатно.

Ако искате да научите повече за доставчиците на VPN, следвайте тази връзка.

Как работи VPN?

Просто казано, в момента, в който стартирате VPN клиент и инициирате връзка с VPN сървър, клиентът ще започне да криптира целия трафик, който изпращате към сървъра. След като клиентът установи връзка със сървъра, вашият IP адрес се заменя с адреса на сървъра.

Как работи VPN диаграма

След това сървърът дешифрира всички данни, които получава от вас, и препраща вашите заявки за връзка към уебсайта, до който искате да получите достъп. След като сървърът получи исканите данни (като уеб страница), той го криптира и го препраща на клиента. Когато VPN клиентът на вашето устройство най-накрая получи трафика, той го дешифрира вместо вас.

Интересувате се да разберете повече за това как работят VPN-ите? Ето ръководство, което написахме по тази тема.

Какво е VPN сървър?

VPN сървърът е физическо или виртуално устройство, което VPN доставчиците използват за предоставяне на услугите си на потребителите. Те успяват да направят това чрез инсталиране на VPN софтуер на сървъра. Някои доставчици имат свои собствени физически сървъри, но повечето от тях наемат сървъри с висока сигурност от надеждни центрове за данни. Физическите VPN сървъри са малко по-популярни от виртуалните, но те са еднакво сигурни, стига да са конфигурирани правилно.

В случай, че искате да разберете повече за VPN сървърите и как работят, разгледайте тази статия.

Какво е VPN клиент?

VPN клиентът е софтуер, който инсталирате на вашето устройство и използвате за иницииране на връзки към VPN сървър. Те са отговорни за криптирането на трафика, който изпращате до сървъра, и дешифрирането на всички данни, които получавате от сървъра. Повечето VPN клиенти също имат добавена функционалност – като ви позволяват да превключвате между VPN протоколи, да избирате различни портове и да включвате или изключвате допълнителни функции (като Kill Switch).

Важно е да се прави разлика между вградени VPN клиенти и клиенти на трети страни. Първият е нашенски софтуер, който се предлага предварително конфигуриран във вашата операционна система (като Windows 10 VPN клиента). Последните са приложения, които получавате от трети доставчици на VPN.

Например, ето как изглежда приложението CactusVPN:

Приложение CactusVPN

За да научите повече за VPN клиентите, следвайте тази връзка.

Какво е VPN протокол?

VPN протоколите са набор от инструкции и правила, които VPN доставчиците използват, за да се уверят, че връзките, които ползват потребителите им, са стабилни и сигурни. Колко мощен е протоколът ще повлияе на защитата на VPN връзката.

Какво е VPN тунелиране и как работи

VPN тунелът е просто шифрованата връзка между вашето устройство и интернет, която VPN услуга настройва за вас. Що се отнася до начина, по който работи VPN тунел, той основно капсулира вашия трафик в криптирани пакети данни. Това означава, че „тунелът“ е слоят от криптиращи VPN, добавени към вашите връзки. Също така VPN използват протоколи за тунелиране (известни като VPN протоколи) за по-нататъшна конфигуриране и оптимизиране на връзките.

Какво е шифроване на VPN?

VPN криптирането е как VPN услугите преобразуват вашия трафик и данни (които могат да се видят от всеки) в нечетлив формат. Веднъж шифровани, само VPN сървър и клиент могат да дешифрират информацията.

Какво прави VPN, всъщност?

Сега, когато знаете какво е VPN, е време да разгледате какво всъщност може да направи за вас.

Ето основните предимства, на които можете да се насладите, докато използвате VPN:

 1. Ще получите повишена онлайн сигурност. Така че вече няма да се налага да се притеснявате от киберпрестъпниците, водещи раздели за това, което правите, и кражба на вашите данни.
 2. Ще успеете да го направите заобикаляйте всички ограничения срещате – както защитни стени, така и геоблокове – тъй като VPN ще скрие вашия IP адрес.
 3. С VPN ще можете значително засилете поверителността си в Интернет като гарантирате, че вашият интернет доставчик, правителствените агенции за наблюдение и рекламодателите няма да успеят да следят навиците ви онлайн.

защо хората използват vpn

В случай, че искате да разберете още повече информация за предимствата на използването на VPN, разгледайте нашето задълбочено ръководство.

Що се отнася до това кога да използвате VPN, всяка от следните ситуации е адекватна:

 • Всеки път, когато нямате достъп до уебсайтове, тъй като те не са достъпни във вашия район.
 • Когато вашето правителство реши да цензурира конкретно онлайн съдържание.
 • Когато сте на работа и не можете да се свържете с определени уебсайтове, защото защитните стени ги блокират.
 • Всеки път, когато осъществявате достъп до мрежата на неосигурена обществена WiFi мрежа.
 • Когато пътувате в чужбина и не можете да гледате съдържание от вашата страна.
 • Когато изтеглите торенти.
 • Всеки път, когато играете онлайн видео игри.
 • Всеки път, когато искате да подобрите своите SEO усилия.
 • Всеки път, когато искате да заобиколите дискриминацията в интернет.
 • Когато искате да скриете до известна степен вашите цифрови отпечатъци.

Ето какво VPN няма да ви помогне

Както всеки вид услуга, VPN има своите ограничения. Важно е да знаете за тях, тъй като ще имате по-лесно време да решите дали това е правилната услуга за вас. И така, ето какво не бива да очаквате VPN услуга да може да направи за вас:

 • Защитава те от закона – Ние по никакъв начин не казваме, че сте престъпник или нещо подобно, но трябва да разберете, че не можете да използвате VPN мрежи, за да направите нещо, което може да е незаконно във вашата страна (като например да участвате в онлайн тормоз или тормоз, например ). Също така имайте предвид, че в зависимост от законите на страната, в която се намира доставчикът на VPN, държавните органи може да могат да принудят законно доставчика да споделя с тях потребителски данни.
 • Пазете се от зловреден софтуер и вируси – VPN мрежите просто не са предназначени да защитават вашето устройство и операционна система от злонамерен софтуер и вирусни инфекции. Ето защо винаги трябва да използвате надеждно антивирусно / антималуерно решение заедно с VPN услуга.
 • Направете ви 100% анонимни онлайн – VPN може да кодира голяма част от вашите онлайн данни и трафик, да, но просто не може да изглежда, че сте „невидими“ в мрежата. Услугата не може да попречи на уебсайтовете да поставят бисквитки на вашето устройство, да разберат какъв тип устройство или разделителна способност имате, или да видите какъв GPU имате или каква операционна система използвате.

Колко сигурен е VPN?

Това не е лесен въпрос за отговор. Истинският отговор е “Зависи.”

На какво? Е, за това какъв тип криптиране или VPN протоколи, които VPN доставчикът използва, за един. Например VPN, който предлага само PPTP връзки, изобщо не е защитен, тъй като PPTP трафикът може да бъде разрушен от NSA.

На всичкото отгоре е важно и колко потребителски данни регистрира доставчикът на VPN. Така е и държавата, в която са със седалище. В крайна сметка, ако доставчикът пребивава в държава, в която законно е принуден да споделя данни на потребителите с правителството (като Русия), едва ли ще можете да се насладите на всяко ниво на поверителност в Интернет.

Като цяло най-добрият начин да разберете, че VPN е безопасен за използване е, ако доставчикът:

 • Използва мощно криптиране (като 128/256-битови AES шифри).
 • Използва защитени протоколи – като OpenVPN, SoftEther и IKEv2.
 • Пояснява ясно, че те не регистрират потребителски данни.
 • Има своя щаб в страна, която има строги закони, насочени към поверителност, или не е част от споразумения за разузнаване за обмен на данни (като Гибралтар, Швейцария или Молдова).
 • Предлага Kill Switch, който гарантира, че трафикът ви ще бъде изключен, ако вашата VPN връзка спадне.

Законни ли са VPN-ите?

В повечето страни по света използването на VPN услуга е напълно законно. Можете свободно да изтегляте и инсталирате VPN клиенти на вашите устройства и да ги използвате, за да защитите връзките си и да деблокирате интернет съдържание.

Законни ли са VPN-ите?

Има обаче някои изключения. В следващите страни използването на VPN е или противоречи на закона, или можете да използвате само одобрена от правителството VPN услуга:

 • Китай
 • Русия
 • Оман
 • ОАЕ
 • Иран
 • Ирак
 • Турция
 • Беларус
 • Туркменистан
 • Уганда
 • Северна Корея
 • Египет

Разбира се, само защото използването на VPN е в противоречие със закона или е регламентирано в тези страни, не означава, че онлайн потребителите не намират начини да заобиколят правителствените ограничения и свободно да използват VPN така или иначе..

За да научите повече за тази тема, моля, прочетете тази статия.

Как да получите VPN

Получаването на VPN е доста просто. Всичко, което трябва да направите, е да намерите доставчик, който харесвате, да изберете един от техните абонаментни планове и да настроите акаунт. След като сте готови, остава само да изтеглите и инсталирате VPN приложението на доставчика.

Колко струва VPN?

VPN услуга може да струва от $ 4- $ 5 на месец до 12 $ $ 13 на месец. Обикновено, колкото повече сървъри, функции, допълнителни услуги и кросплатформени съвместими приложения предлага доставчикът, толкова повече ще трябва да таксуват на месец, за да покрият разходите.

Като цяло можете да получите доста прилични отстъпки, ако изберете годишен или тримесечен абонамент – като плащате само 4 долара на месец, вместо 7 долара.

Как да изберем VPN – Червени знамена, за които да внимавате

Изборът на подходящия доставчик на VPN всичко зависи от вашите предпочитания. Все пак, ето няколко червени знамена, които би трябвало да ви помогнат да филтрирате лошите доставчици:

 • Ограничени ограничения на данни, ограничаване на честотната лента или всякакъв вид ограничения на честотната лента и скоростта.
 • Всякакъв вид регистриране на данни – особено ако включва регистрационни файлове.
 • Ограничена поддръжка на клиенти или липса на директен метод за връзка с екипите за поддръжка, ако нещо се обърка.
 • Липса на правилно криптиране и достъп само до слаби протоколи (PPTP, L2TP).
 • Наличието на реклами в клиентите.
 • Всяко ограничение по отношение на колко сървъри можете да се свържете или колко често можете да превключвате сървъри.
 • Липса на безплатен урок или каквато и да е гаранция за връщане на парите.

Нуждаете се от надеждна VPN услуга?

Разкрихме ви – CactusVPN предлага висок клас VPN, който включва криптиране от военна степен, 24/7 поддръжка, Kill Switch, 28+ високоскоростни сървъри с неограничена честотна лента и до шест VPN протокола, от които да избирате. Нещо повече, ние не регистрираме вашите данни и нашата услуга работи в множество платформи.

CactusVPN

И ако някога искате да изпробвате други начини за деблокиране на уебсайтове, ние предлагаме и услуга Smart DNS, която деблокира 300+ уебсайта за вас. Това и всички наши VPN сървъри се удвояват като прокси сървъри.

Първо изпробвайте нашата услуга

Точно така – предлагаме безплатна 24-часова пробна версия за нашите услуги. Не са необходими данни за кредитна карта и получавате всички функции.

И след като станете потребител на CactusVPN, ние пак ще имаме гърба ви с 30-дневна гаранция за връщане на парите.

„Как да получа VPN безплатно?“

Е, всичко, което трябва да направите, е да изберете безплатен VPN доставчик. Трябва обаче да знаете, че безплатните VPN мрежи са много по-рискови от платените VPN. Можете да ви откраднат честотната лента, устройството ви да бъде заразено със злонамерен софтуер и много други.

Като цяло, най-добрият начин да получите безплатен VPN опит е да изберете доставчик, който предлага безплатен пробен период. По този начин можете да изпробвате услугата, преди да извършите плащания.

„Мога ли да науча как да настроя моя собствена VPN?“

Да, можете, ако имате търпението. Първо, ще трябва да получите сървър. Можете да наемете приличен посветен от центрове за данни. В зависимост от вашите нужди, можете да плащате навсякъде между 15 и 100 долара на месец за това. Трябва да изберете виртуален сървър, тъй като те обикновено са по-евтини.

VPN функции

След това можете да опитате да използвате скриптове Algo VPN с отворен код, за да инсталирате зависимостите на вашето устройство. Инструкциите за инсталиране можете да намерите тук. Удобно е да използвате Algo VPN, защото автоматизира процеса на инсталиране на VPN. Освен това, ако използвате DigitalOcean, скриптовете дори ще създадат и конфигурират сървъра за вас, тъй като Algo VPN използва API на платформата.

Освен това можете да опитате да използвате SoftEther VPN или OpenVPN, за да настроите и конфигурирате вашите връзки.

Все пак трябва да знаете, че при създаването на собствен VPN има своите недостатъци:

 • Настройването на VPN самостоятелно може да бъде доста трудно, ако не сте много технологични (дори и с лесния за потребителя Algo VPN). И ако се опитате да конфигурирате OpenVPN или SoftEther връзка, нещата ще станат още по-сложни.
 • Ще трябва да се справите с ограниченията, когато искате да деблокирате съдържание. В крайна сметка няма да имате достъп до десетки сървъри от цял ​​свят. Можете, разбира се, да наемете повече сървъри от различни области, но може да се скъпи бързо.

Тъй като вие ще бъдете основният потребител на IP адреса на вашия сървър, няма да получите същите ориентирани към поверителност перки VPN потребители със споделени IP адреси.

Как да използвате VPN

Използването на VPN е много просто.

 1. Първо, трябва да създадете акаунт при доставчик на VPN или да получите собствен специализиран сървър.
 2. След това просто трябва да изтеглите и инсталирате VPN клиента, да го стартирате и да се свържете към VPN сървър по ваш избор (или свой собствен сървър).
 3. Това е всичко – след като клиентът установи връзка със сървъра, ще е добре да отидете.

В зависимост от доставчика на VPN е възможно да успеете да настроите настройките на връзката си преди да се свържете с VPN сървър – като например да изберете кой VPN протокол да използвате, ако искате да използвате защита от течове на DNS и дали искате или не функции като Kill Switch и Автоматично повторно свързване е включено. Това са само някои примери – има много други функции, които можете да настроите, когато използвате VPN клиент.

На какви платформи работят VPN-ите?

VPN мрежите са доста гъвкави, що се отнася до кросплатформената съвместимост. Те работят на най-популярните платформи като Windows, macOS, iOS и Android. Въпреки това VPN връзките обикновено могат да бъдат настроени или инсталирани на други платформи, като например:

 • Linux дистрибуции (като Ubuntu)
 • Android TV
 • Amazon Fire TV
 • Браузъри (Firefox, Google Chrome)
 • Windows Phone
 • Кутия Boxee
 • Chromebook
 • FreeBSD
 • Solaris
 • електронни четци (като Kindle Fire)
 • BlackBerry
 • Synology NAS

Някои платформи обаче не предлагат собствена поддръжка за VPN мрежи. Например, не можете директно да настроите VPN връзка на PlayStation конзола, някои видове интелигентни телевизори или приемник. В тези ситуации трябва да конфигурирате VPN връзка на вашия рутер. По този начин всяко свързано с уеб устройство, което имате в дома си, ще използва VPN връзката винаги, когато има достъп до интернет чрез вашия рутер.

Бихте могли да получите външен VPN рутер, но те могат да бъдат доста скъпи. Най-добрият вариант е да вземете флаш рутер или да флаш фърмуера на вашия рутер и след това да настроите вашата VPN услуга. Процесът може да бъде малко сложен, но ако вашият доставчик предлага стъпка по стъпка уроци, това не трябва да бъде твърде трудно.

„Как да разбера дали моята VPN работи?“

Най-лесният начин да тестваме дали вашата VPN връзка работи или не, е да използваме собствен инструмент за откриване на IP. Влезте в уебсайта, когато сте свързани с VPN сървър и вижте кой IP адрес се показва – вашият истински или адресът на сървъра.

Тествайте IP течове

За да бъдете още по-задълбочени, можете да опитате следните инструменти:

 • IPLEAK.NET – Проверете дали вашият IP е изтечен, когато използвате VPN.
 • DNSLeakTest – Вижте дали вашата VPN връзка страда от течове на DNS или не.
 • Тест за изтичане на WebRTC – Уверете се, че вашата VPN връзка не е предразположена към течове на WebRTC.

За по-задълбочено ръководство за това как да се уверите, че VPN работи добре, следвайте този линк.

„Защо моята VPN връзка е толкова бавна?“

Важно е да разберете, че VPN може да забави онлайн скоростите ви. Това се случва най-вече поради криптирането на VPN – особено ако е много силно. Колко мощен е вашият процесор, на колко разстояние сте от сървъра, който използвате и колко бърза е оригиналната ви скорост на интернет също допринася за това колко VPN може да забави скоростите ви.

В случай, че искате да научите повече по тази тема, разгледайте това ръководство.

Трябва ли да използвате VPN при торент?

Вече споменахме, че можете да използвате VPN, когато изтегляте торенти, но ето основните причини, че е добра идея да направите това:

 • Това може да ви предпази от известия за DMCA и от спиране на услугата ви на интернет доставчика.
 • Torrenting с VPN защитава поверителността ви от другите потребители на Swarm (общ брой качващи / изтеглящи на торент), тъй като те не могат да видят истинския ви IP адрес.
 • Той е изключително полезен при пътуване. Хотелите може да ви изгонят от мрежата, ако ви хванат да пускате торент клиенти или изтегляте торенти, така че използването на VPN може да ви помогне да останете под радара.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ: Ние от CactusVPN не насърчаваме или подкрепяме незаконни нарушения на авторски права и изтегляне. Но ние сме наясно, че много хора по света могат да получат само файлове за забавление, училище и работа или софтуер, от който се нуждаят, чрез торент.

„Какво вижда моят интернет доставчик, когато използвам VPN услуги?“

По принцип, докато използвате VPN услуга, която предлага мощно криптиране, вашият интернет доставчик няма да може да вижда какво правите в Интернет. Те няма да знаят какви уебсайтове имате достъп, какви файлове изтегляте или какви видеоклипове гледате. Те просто ще видят чисто глупости.

Suerveillance

Единствените неща, които вашият интернет доставчик може да вижда, са:

 • Фактът, че сте свързани с VPN. Данните им не го казват направо, но те могат да гадаят въз основа на факта, че трафикът ви е криптиран.
 • Времето на вашата VPN връзка.
 • IP адресът на VPN сървъра, към който сте свързани.
 • Количеството данни, което изпращате и получавате, но не и какви данни.

Точно поради тази причина много хора използват VPN, за да заобиколят превключването на честотната лента на ISP.

Защо Netflix блокира VPN услугите?

Netflix се опитва да блокира VPN услугите от 2016 г. Неговите усилия донякъде бяха посрещнати с успех, тъй като платформата успя да включи в черен списък някои доставчици.

Защо Netflix се фокусира толкова много върху VPN мрежи? Това е най-вече защото платформата не притежава авторските права върху цялото съдържание, което показва. Освен това, за да излъчват предавания и филми по целия свят, Netflix и притежателите на авторските права ще трябва да закупят лицензионни права. И това може да стане изключително скъпо, така че не е чудно, че Netflix и собствениците на съдържанието, което показва, не искат съдържанието в САЩ да е достъпно за целия свят.

И така, блокирането на VPN мрежи от Netflix е в основата на опита на компанията да спазва всички лицензионни сделки, които има в студиите и мрежите за филмови и телевизионни предавания..

netflix в чужбина

Как Netflix успява да блокира някои VPN? Просто казано, той използва модерни методи за откриване, за да издуши VPN потребителите. Тъй като много доставчици предлагат споделени IP адреси, платформата може да види дали много данни и заявки идват от един конкретен адрес. След като сървърите на Netflix открият, че IP адрес принадлежи на доставчик на VPN, той го поставя в черния списък.

Понякога Netflix може да блокира IP адреси групово, тъй като някои VPN доставчици ги купуват по този начин. Това обаче често може да предизвика обратна реакция, тъй като платформата може да блокира отделни IP адреси, принадлежащи на техните потребители.

Разбира се, това не означава, че всички доставчици на VPN Netflix успяват да блокират оставането по този начин. Много доставчици непрекъснато разработват решения, така че не е като Netflix да е постоянно недостъпен за VPN потребителите.

Но ако наистина искате да сте сигурни, че ще имате непрекъснат достъп до Netflix, трябва да изберете доставчик, който не предлага само VPN услуги, но и прокси и Smart DNS услуги. По този начин имате няколко начина да деблокирате Netflix. И ако изведнъж Netflix блокира някоя услуга, ще имате резервен план (или два).

Какво е Double VPN Поддръжка?

Поддръжка с двойна VPN означава, че доставчикът ви позволява да използвате два VPN сървъра едновременно. По същество вашият трафик и данни са защитени два пъти – веднъж от първия VPN сървър и друг път от втория сървър.

Някои онлайн потребители предпочитат този тип VPN връзка, тъй като той предлага подобрена поверителност (вторият сървър няма да знае истинския ви IP адрес) и подобрена сигурност (с всяка връзка се добавя друг слой криптиране).

Двойните VPN обаче много облагат вашите онлайн скорости и системна памет. Доста лесно е да се свържете с бавна скорост на връзката, ако връзките не са правилно конфигурирани и ако вашата честотна лента и процесор не могат да се справят с тях.

Искате ли да научите повече за двойните VPN мрежи, мултихоп VPN и VPN вериги? Вижте това ръководство.

Какво е VPN? Долния ред

И така, какво е VPN тогава?

За да е лесно, това е услуга, която ви помага да скриете IP адреса си и да защитите вашия трафик и данни онлайн. Разбира се, прави много повече от това, но това е основната идея.

Опитахме се да отговорим на всички подходящи въпроси, които бихме могли да измислим в тази статия. Но ако има други неща, които искате да научите за VPN, уведомете ни в коментарите и ще се опитаме да отговорим на ASAP.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me