Ръководството на родителя за интернет безопасност за деца |


Contents

Защо е необходима киберсигурност за деца?

Това е доста просто – Интернет просто не е толкова безопасен, колкото всички бихме искали да вярваме в това. Вярно е, че децата и тийнейджърите могат да се забавляват добре в мрежата и да научат много полезни умения. Реалността обаче е, че интернет е пълен с онлайн заплахи и киберпрестъпници, които само чакат да се възползват от наивността на дете или тийнейджър.

Ето списък на най-често срещаните проблеми, с които децата и тийнейджърите може да се справят онлайн:

1. Кибертормоз

Ако не сте запознати с кибертормоза, хората използват онлайн и електронни комуникации, за да заплашват, сплашват и плашат деца и тийнейджъри. Те могат да бъдат насочени и към възрастни хора, но децата и тийнейджърите са склонни да бъдат основните жертви. Всяко от следните може да представлява кибертормоз:

 • Разпространение на фалшиви слухове за някого в социалните медии, чрез приложения за съобщения и текстови съобщения.
 • Изпращане на заплахи и средно съобщения до някого чрез социални медии, телефонни обаждания и съобщения и имейли.
 • Правете неумели, лични и / или срамни снимки / видеоклипове на някого и ги разпространявате онлайн.
 • Проникване в нечий онлайн акаунт (обикновено акаунт в социални медии) и използване на него за изпращане на злонамерени, насилствени или сексуални съобщения до други хора, докато се представя за посочен човек.
 • Преструвайки се, че сте някой друг в онлайн платформите, за да навредите на имиджа и репутацията им.
 • Агресивно изпращане на сексуални съобщения на човек, който не ги иска.

Може да си мислите, че детето ви няма да стане жертва на кибертормоз, но помислете за това – над половината деца и тийнейджъри се съобщават, че не само са били малтретирани в Интернет, но приблизително същото количество от тях са участвали и в кибертормоз. Нещо повече, над един от всеки трима млади хора са станали жертва на кибер заплахи.

“Това не е правилно. Ако се случи нещо подобно, детето ми щеше да ми каже. “

Не точно. Същата статистика показва също, че над половината млади хора няма да кажат на родителите си, когато станат жертви на кибертормоз. Те могат да се срамуват да го направят, могат да бъдат изнудвани да мълчат или просто да се страхуват, че ще изпаднат в неприятности заради това.

Крайната цел на Cyberbully е в крайна сметка:

 • Убедете дете или тийнейджър да направи нещо незаконно или сексуално, като ги изнудва.
 • Притискайте ги да споделят чувствителна информация с него (като данни за кредитната карта на техните родители).
 • Избутайте детето / тийнейджъра до степен, в която са готови да се наранят или дори да се самоубият.

2. Сексуални хищници

Сексуалните хищници често използват интернет, за да намерят и отгледат потенциални жертви. Те злоупотребяват с невинността на децата и тийнейджърите, като се преструват на някой друг (като някой на тяхната възраст) и се преструват, че са нови потенциални приятели за тях. Основната цел на онлайн сексуалните хищници е да спечелят доверието на децата си до степен, в която те могат да ги убедят да се срещнат лично.

Очевидно е, че ако това се случи, детето ви може да се превърне в жертва на сексуален трафик – или по-лошо. Нещо повече, сексуалният хищник може да успее да го убеди да включи и приятелите си. За съжаление, това обикновено се случва от време на време, като едно от 20 деца признава, че е уговорило тайна среща с някой, когото са срещнали онлайн.

3. Всичко, което вашите детски публикации онлайн

Децата и тийнейджърите често не разбират, че ако публикуват нещо онлайн, това вероятно ще остане там завинаги – или докато интернет се срине. Простият факт е, че в мрежата няма бутон „Изтриване“, така че всичко, което публикувате в него, ще остане там. Разбира се, смущаваща публикация, снимка или видеоклип могат да бъдат изтрити, но ако някой успее да го направи на екрана или да го запише, преди да е направено, няма нищо, което може да се направи за него.

Малките деца и тийнейджърите очевидно няма да се замислят какво може да мисли бъдещият работодател или съпруг за това, което публикуват в Интернет под истинското си име. Такава липса на предвидливост може – и вероятно ще – в крайна сметка ще дойде да ги ухапе в бъдеще. Плюс това, те могат да публикуват вида информация (като тяхното текущо местонахождение), която може да улесни престъпниците да ги насочат.

4. Зловреден софтуер и вируси

Децата и тийнейджърите могат да изтеглят злонамерен софтуер и вируси случайно, без дори да са наясно с това. Зловредните файлове могат да бъдат прикрити като най-новата видео игра, албумът на любимия им певец или сексуално ясни снимки и друго съдържание. Обикновено не обмислят възможността такъв файл да съдържа нещо злонамерено, така че те не смятат, че може да има последствия, ако взаимодействат с тях.

Поради това техните устройства – и следователно вашите устройства, ако ги използват – могат да бъдат заразени с всякакъв вид зловреден софтуер като шпионски софтуер, кейлоггери и рекламен софтуер. Ако това се случи, можете да бъдете сигурни, че личната и финансовата информация на вашите и вашите деца ще бъде открадната и продадена в дълбокия уеб.

5. Насилие и сексуално съдържание

Интернет е пълен със знания, но също така е пълен с графично насилие и сексуално съдържание, което може да бъде неподходящо за всеки – особено за малки деца и тийнейджъри. За съжаление за тях е доста лесно да намерят такова съдържание в мрежата или просто да получат достъп до него по погрешка. Според проучвания около 93% от момчетата и 62% от момичетата са били изложени на сексуално съдържание през тийнейджърските си години. Нещо повече, 66% от онлайн потребителите на възраст от 10 до 17 години, които са били изложени на онлайн порнография, са били изложени на него неволно..

Ако децата ви са изложени на нещо подобно, това би могло да ги засегне отрицателно в психологически план. Начинът, по който те взаимодействат с приятелите си и любовните си интереси, може да бъде значително повреден, което от своя страна може да доведе до депресия на вашите деца. Нещо повече, този тип съдържание може да съдържа и злонамерен софтуер или вируси.

6. Фишинг (и други измами)

Възрастните са податливи на фишинг, така че можете да си представите какви лесни цели са деца и тийнейджъри. И измамниците не се отклоняват от това, тъй като това е лесен начин да получите това, което искат – лична информация и финансови данни като номера на кредитни карти, данни за банкова сметка и идентификационни данни за вход в банковата сметка.

Фишинг измамниците обикновено се приближават до деца и тийнейджъри в социалните медии, но може да се опитат да им изпращат и имейли. Вместо да твърдят, че представляват банка, може да кажат, че са от компания за видео игри, представляват известен художник или може да твърдят, че са полицай, който да ги опита и да ги изплаши, за да разкрие чувствителна информация.

9 начина за подобряване на интернет безопасността за деца

Според собствените ни изследвания и това, което чухме от други родители, ето най-полезните съвети за безопасност в интернет за деца и тийнейджъри:

1. Обсъдете открито тормоз с тях

Една от основните причини децата и тийнейджърите, които са жертви на кибертормоз, не говорят за това е срам и страх. Те се страхуват, че не могат да се затруднят поради това и се срамуват, че са станали жертва на нещо подобно.

Точно затова трябва да сте 100% прозрачни, когато обсъждате тази тема с тях. Те трябва да знаят, че не е нещо, което се случва само с тях и че със сигурност не е нормално. Освен това те също трябва да разберат напълно, че има решения за кибертормоз и начини да го предотвратят също. И че винаги могат да се обърнат към вас за помощ.

Освен това трябва да отделите време, за да видите какъв е законният статус на кибертормоза във вашата страна. Ако можете да се свържете с властите за това, не забравяйте да уведомите и децата си за това. Знанието, че те също могат да се обърнат за помощ към полицейски служител при справяне с кибертормоз, вероятно ще им даде повече увереност, ще премахне стреса и страха (или част от него) и ще ги накара да предприемат действия срещу техните хулигани.

В случай, че детето ви е тормозено от побойник онлайн, направете снимки или скрийншоти на съобщенията. Не ги изтривайте – те могат да бъдат полезни доказателства в бъдеще. Ако знаете самоличността на побойника и това е възраст на детето ви, свържете се с техните родители.

Ако искате по-задълбочен преглед на това какво представлява кибертормоз и как можете да защитите децата си от него, вижте това ръководство.

2. Инсталирайте сигурни антивирусни / антималуерни програми на техните устройства

Можете да (и трябва) да говорите с децата си за злонамерен софтуер – какво е това, как техните устройства могат да бъдат заразени с него и какъв вид вреда може да причини. За да разберем, обикновено е достатъчно само да споменем, че няма да могат повече да използват своя компютър, игрална конзола или мобилен телефон заради зловредния софтуер.

Но дори и да са напълно наясно с опасностите от злонамерен софтуер, това не означава, че няма да съществува риск (колкото и да е малък), че случайно ще изтеглят злонамерен файл или ще имат достъп до заразена от злонамерен софтуер връзка. Нека си признаем – ако ще видят съобщение, в което се твърди, че могат да получат любимата си игра, албуми или предавания безплатно, вероятно няма да мислят два пъти.

Затова, за да избегнете подобни ситуации и да гарантирате интернет безопасност за децата, най-добре е да инсталирате антивирусен / антималуерен софтуер на всички ваши и техните устройства. Не се заблуждавайте от името – и антивирусните, и антималуерните програми правят едно и също. В крайна сметка вирусът е вид зловреден софтуер.

Има много доставчици на антивирусен / антималуерен софтуер, от които да избирате, но нашите препоръки са Malwarebytes и ESET.

3. Инсталирайте VPN-и на техните устройства & Учете ги за VPN

Не сте сигурни какво е VPN? Съкращението означава Virtual Private Network и е онлайн услуга, която ви позволява да скриете IP адреса си и да криптирате онлайн трафика си. Ако трябваше да го обяснявате на детето си, бихте могли да го опишете като инструмент, който ви държи в безопасност онлайн и гарантира, че хората не могат да ви шпионират.

Как VPN би осигурил кибер безопасност за децата? Доста проста – услугата би криптирала целия им интернет трафик, който може да ви бъде полезен, когато използват обществен WiFi. И нека си признаем – децата и тийнейджърите ще използват обществена WiFi, без да се грижат, че тя е незащитена и че всеки може да наблюдава своите онлайн дейности. Да, това почти означава, че киберпрестъпникът може лесно да открадне имейла, акаунта в социалните медии и идентификационните данни за вход в банковата сметка.

Друг начин VPN би помогнал за сигурността на интернет безопасността за децата е чрез скриване на техните IP адреси. Защо е толкова важно? Тъй като геолокациите им ще бъдат скрити по този начин, така сенчестите уебсайтове и хакери няма да могат да наблюдават този вид информация. Освен това те няма да могат да използват IP адресите си, за да открият неща като:

 • В коя държава живеят децата ви.
 • От какъв град са децата ви.
 • Кой е вашият интернет доставчик.

Разбира се, ще трябва да обясните на децата си защо използването на VPN е необходимо. Можете да споменете предимствата, които описахме по-горе, но е по-добре, ако се съсредоточите върху предимствата, които ще са в голяма степен с тях:

 • VPN ще им предложи по-добро игрово изживяване. Вече не би трябвало да се притесняват за регионални ограничения, забрани за IP, DoS / DDoS атаки, забранени игри и високи пинг времена и изоставане. Плюс това, ще им позволи да играят някои нови игри по-рано, отколкото когато са пуснати във вашата страна.
 • VPN може да помогне на децата ви да заобиколят геоблокове, които могат да им попречат да гледат шоута, анимационни филми и филми, които искат. Например, те ще получат лесен достъп до Netflix, независимо къде се намират в света.

Въоръжени с цялата тази информация, ще бъде по-лесно да научите децата си защо трябва да имат инсталирани VPN клиенти и приложения на своите устройства и да ги стартирате, когато имат достъп до мрежата. Можете дори да настроите VPN на вашия домашен рутер, ако искате да сте сигурни, че всички ваши и вашите деца онлайн връзки са защитени у дома на всяко устройство.

CactusVPN – най-добрият начин за осигуряване на интернет безопасност за деца и тийнейджъри

Ние предлагаме VPN услуга, която е изключително лесна за използване. И вие, и вашите деца няма да имате проблеми да свикнете с нашия удобен за употреба дизайн. Плюс това нашата услуга работи в множество платформи.

По отношение на киберсигурността за деца, нашият VPN се предлага оборудван с висок клас военно-криптиране, може да предотврати изтичане на DNS, разполага с Kill Switch (така че вашите деца да бъдат защитени, дори да възникнат проблеми с връзката) и предлага достъп до високо -защитни VPN протоколи (SoftEther, IKEv2, OpenVPN, SSTP).

Ние също така предлагаме 30-дневна гаранция за връщане на парите, след като изберете абонаментен план.

4. Дайте на децата си ясни насоки за социалните медии

Не можете да очаквате децата ви автоматично да знаят как трябва да действат в социалните медии.- особено когато виждат всички да се държат толкова безразсъдно. Ето защо трябва да отделите време, за да научите децата си на правилен, сигурен етикет в социалните медии. По принцип трябва да обясните как те:

 • Не трябва непрекъснато да разкриват местонахождението си.
 • Трябва да игнорирате заявки за приятели и съобщения от хора, които не познават.
 • Никога не трябва да споделяте твърде много лични и финансови данни с непознати хора или дори с техните приятели в социалните медии.
 • Трябва да блокира всеки, който действа твърде сенчесто, агресивно или сплашващо.
 • Трябва да пази личната информация (като физически адрес, имейл адрес или мобилен номер) извън профилите си в социалните медии.
 • Никога не трябва да споделят изрични снимки или видеоклипове на себе си (или на някой, когото познават) в платформите на социалните медии.
 • Никога не трябва да взаимодействат със сенчести връзки и прикачени файлове, които могат да получат във входящата си поща или да виждат в публикациите на други хора.

Също така, силно ви препоръчваме да отделите време, за да помогнете на децата си да направят профилите си в социалните медии възможно най-лични. Ето някои полезни ръководства за повечето платформи:

 • Facebook
 • Instagram (и също тази връзка)
 • WhatsApp
 • кикотене
 • Snapchat

5. Използвайте родителски контрол, когато е наличен

Конфигурирането на родителски контрол е едно от най-важните правила за безопасност в Интернет за децата. Помага ви да блокирате достъпа до вредни уебсайтове, да настроите интернет часа и да следите какво правят децата ви в Интернет. Звучи малко прекалено Big Brother-ish? Възможно е, но това е необходима стъпка, за да осигурите на децата си приятно и здравословно онлайн изживяване.

Почти всички устройства и операционна система ви позволяват да настроите родителски контрол, но трябва да помислите и за получаване на рутер, който също има вграден родителски контрол. Ето списък с потенциални опции:

 • Рутер Ограничава Mini
 • Asus AC3100
 • Кръг с Дисни
 • Nighthawk AC1900
 • Linksys AC1750

Освен това има и различни приложения за родителски контрол, които можете да използвате, за да улесните работата си. Освен че правят това, което могат да правят функциите за родителски контрол, тези приложения ви позволяват да наблюдавате съобщения, достъп до видеоклипове и снимки, да наблюдавате местоположението на вашето дете и да контролирате изтеглянията и покупките на приложенията / покупките в приложението..

В момента най-добрите приложения за родителски контрол, които използвате, са TeenSafe, MMGuardian, Net Nanny и WebSafety.

6. Използвайте удобни за деца браузъри / търсачки

Подходящите за деца браузъри и търсачки са идеални за малки деца. Въпреки че повечето браузъри и търсачки са лесни за използване и сравнително сигурни, те не са точно страхотни за деца. Ако не отделите време за правилното конфигуриране на търсачките (както ще обсъдим по-долу), децата ви могат да видят явни и нецензурни резултати – умишлено или случайно.

Например, ако използват Bing, те могат да получат направо притеснителни предложения за търсене като детска порнография.

Някои добри опции включват:

 • вид талян
 • KidRex
 • KidsSearch
 • Деца за безопасно търсене
 • Пясъчна кутия (iOS)
 • Безопасен интернет браузър за деца (Android)

7. Конфигурирайте търсачките да показват безопасни резултати

„Ами ако децата ми са твърде стари, за да използват удобни за деца браузъри?“

В този случай е най-добре да конфигурирате всички търсачки, инсталирани на вашите устройства и устройствата на децата ви, да показват само безопасни резултати. Ако не го направите, децата ви могат да видят вредно съдържание.

Ето няколко полезни ръководства за това, как да се уверите, че търсещите ви машини показват само безопасни резултати:

 • Google
 • Bing
 • Yahoo!

8. Помогнете на децата си да измислят силни пароли

Последното нещо, от което вашето дете би се нуждало, е някой да проникне в акаунта им в социалните медии и – докато се представя за тях – да каже злобни неща на своите приятели и хора, които познава. Разбира се, това може да бъде отстранено в крайна сметка, но щетите вече ще бъдат нанесени – детето ви ще загуби приятели, ще стане социален измамник в много кръгове и може дори да бъде нанесено физическа вреда.

Това е само един пример от много. Измамник може също да хакне в спестовната сметка на вашето дете.

Един добър начин да предотвратите подобно нещо (освен да ги научите как да избягват фишинг, но ще се върнем към това след секунда) е да се уверите, че детето ви използва мощни пароли за защита на своите акаунти. Това не означава, че те не знаят какви са паролите или как да ги използват, но вероятно не знаят за повечето насоки за сигурност на паролата. Така че, вие трябва да сте този, който да им помогне с това.

В случай, че не знаете достатъчно за сигурността на паролата, не се притеснявайте – тук вече имаме подробна статия по тази тема. В идеалния случай трябва да разгледате основните съвети за създаване на силна парола с детето си и да ги научите да не използват една и съща парола за всички акаунти и как също да използват мениджърите на пароли.

9. Научете ги основите на фишинга

Не можете да очаквате детето ви да може (или дори да има интерес) да разбере напълно какво е фишинг и как работи. Трябва обаче поне да се опитате да ги накарате да разберат основната идея – че непознатите ще се опитат да използват невинността си в своя полза и да ги подмамят да разкриват чувствителна информация (като идентификационните си данни за вход в банкови или социални медии) или да взаимодействат с злонамерени връзки и прикачени файлове.

Трябва да внимавате как да подходите към тази тема, ако детето ви е тийнейджър. Не забравяйте – те са в своята бунтовническа фаза и често ще се подиграват на всеки съвет, който се опитате да предложите. Така че, не правете грешката да подходите към тази тема с тон на авторитет и да се отнасяте към детето си като към, знаете, като истинско дете. Говорете с тях като възрастен и обяснете, че опасностите от фишинг могат сериозно да навредят на социалното им положение и бъдеще.

Не е нужно да изнасяте лекция за фишинг, но да говорите с децата си за основните знаци, цели и дози и не фишинг е чудесно начало. Ако не сте много запознати с фишинга, можете да прегледате тази информация заедно с тях. Ето ръководство, което написахме за фишинг – както и за други заплахи. Трябва да намерите по-голямата част от информацията, от която се нуждаете, точно там.

Наред с тази информация, вие също трябва да знаете, че фишинг измамници, които са насочени към малки деца и тийнейджъри, обикновено използват социалните медии повече от имейл или телефон. Те вероятно също ще се преструват на някой на тяхната възраст, обикновено от противоположния пол.

Освен че просто научавате децата си да не се доверяват сляпо на непознати и как да забелязват измамници, трябва също така да ги накарате да използват разширения против фишинг. Предоставените от Stanford са много надеждни.

Интернет безопасност за деца – да обобщим всичко

Достъпът до онлайн съдържание е важен за почти всеки в наши дни – включително деца и тийнейджъри. Така правят домашните, говорят и поддържат връзка с приятели и прекарват свободното си време.

Ако обаче искате да сте сигурни, че децата ви се радват на прилично онлайн изживяване, трябва да научите как да ги запазите. В крайна сметка в мрежата има много заплахи, като кибертормози, злонамерен софтуер, сексуални хищници, фишинг, измами и насилствено и порнографско съдържание. Да не говорим за това, което децата ви публикуват онлайн и каква информация споделят, винаги може да се окаже в тяхна полза в бъдеще.

Как предлагате интернет безопасност за деца и тийнейджъри, питате? Е, това не е просто решение, но можете да получите добри резултати, ако се придържате към тези указания:

 • Инсталирайте антивирусен / антимасов софтуер на устройствата си и децата си.
 • Уверете се, че децата ви са запознати с това как обикновено работят фишингът и измамите.
 • Инсталирайте VPN-и на устройствата на децата си и на собствените си устройства.
 • Уверете се, че търсещите машини, които използвате, само показват безопасни резултати.
 • Ако имате по-малки деца, помислете дали да използват браузъри, удобни за деца.
 • Използвайте родителски контрол на всички устройства и използвайте и приложения за родителски контрол.
 • Уверете се, че децата ви знаят как да бъдат в безопасност в социалните медии.
 • Говорете с децата си за опасностите от кибертормоз и как да се справите.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map