Съвети за безопасно използване на обществен компютър | VPN услуга


Прочетете тези съвети относно безопасното сърфиране и как да запазите личната си работа, лична или финансова информация.

Колко безопасен е наистина публичният компютър?

През повечето време нямате предварителна информация за аспектите на сигурността на компютъра, който временно използвате, колко сигурна е връзката и дали вашите онлайн действия се записват.

Използването на обществено устройство може да бъде доста рисковано за безопасното ви сърфиране или чувствителна лична информация като сигурност на данните, защита на паролата или банкови данни. Ако не предприемате някои основни мерки за компютърна безопасност, вашите лични данни могат да бъдат застрашени.

Какви рискове има при използването на обществени компютри?

Ето някои от най-често срещаните рискове при използване на обществен компютър:

  1. Някой, който получава достъп до вашата дейност в интернет, особено ако използвате обществен WiFi
  2. Хората могат да бъдат нескритни и да гледат вашия монитор
  3. Зловредният и шпионският софтуер на обществени компютри
  4. Достъп до историята на вашите сърфиране
  5. Кражба на важна лична информация
  6. Кражба на пароли и входни данни

Въпреки това, има начини, по които можете да покриете своите онлайн песни, ако се окажете в ситуацията на използване на обществен компютър. Не забравяйте, първо безопасността.

Как безопасно да използвате обществен компютър?

Имайте предвид, че не можете да направите нищо, за да направите напълно защитен публичен компютър. Има обаче начини, по които можете значително да намалите рисковете от използването на обществени компютри.

Ето няколко съвета за обществена компютърна безопасност, които трябва да следвате.

Изтрийте историята на сърфиране

Когато приключите със сърфирането, винаги се уверете, че изтривате бисквитките си, данните от формуляра, историята на сърфирането, временните файлове или запазените пароли.

Не запазвайте никакви пароли

Преди споменахме, че спестяването на парола е изключително опасно и това трябва да е ясно, когато използвате обществен компютър. Преди да влезете, уверете се, че опцията „запазване на паролата“ не е включена по подразбиране. Освен това, внимавайте за „Keyloggers“, тъй като тези малки устройства могат да записват всеки клавиш, който натиснете на клавиатурата си и могат да улавят всичко – от пароли, лични съобщения, данни за кредитна карта и почти всичко, което въвеждате. Така че, преди да започнете да използвате обществен компютър, винаги трябва да се уверите, че не са прикачени устройства за keylogger.

Не използвайте кредитната си карта и банковите данни

Винаги избягвайте действия, които могат да разкрият ценни пароли за акаунти или лична информация, като номера на кредитни карти и данни за финансови транзакции. Подобни действия могат да бъдат изключително вредни, тъй като информацията може да бъде открадната и използвана.

Не запазвайте файлове

Някои от файловете, които обикновено записвате локално, могат да съдържат частна или чувствителна информация, например важен прикачен имейл. Най-добрият начин да защитите вашите данни е с помощта на флаш устройство, на което можете да запазвате файлове, ако е необходимо.

Освен това не забравяйте да изтриете временните файлове, свързани с използването на програми, различни от уеб браузърите. Обикновено тези файлове се изтриват автоматично, когато затворите програмата или по време на рестартиране, но това не винаги е така.

Рестарт

След като използвате обществен компютър, рестартирането е последната стъпка, която трябва да направите, за да изтриете вашите песни. Това ще изчисти файла със страницата и също така ще изчисти всичко от физическата памет (RAM).

Внимавайте за сополи

Тъй като се озовавате на обществено място, винаги трябва да сте наясно с непознатите около вас. Никога не знаеш кой се хвърля зад рамото ти. Също така имайте предвид камерите за сигурност, инсталирани на повечето обществени места, тъй като те могат да записват всяко ваше движение, включително въвеждане на парола и екран.

Нуждаете се от надеждна VPN услуга?

Разкрихме ви – CactusVPN предлага висококачествен VPN, който разполага с военно ниво на криптиране, поддръжка 24/7, Kill Switch, 28+ високоскоростни сървъри с неограничена честотна лента и до шест VPN протокола, от които да избирате. Нещо повече, ние не регистрираме вашите данни и нашата услуга работи в множество платформи.

И ако някога искате да изпробвате други начини за деблокиране на уебсайтове, ние предлагаме и услуга Smart DNS, която деблокира 300+ уебсайта за вас. Това и всички наши VPN сървъри се удвояват като прокси сървъри.

И след като станете потребител на CactusVPN, ние пак ще имаме гърба ви с 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Долната линия

В наши дни рядко се оказваме в ситуация, в която трябва да използваме обществени компютри, тъй като всеки има поне едно лично устройство постоянно под ръка. Въпреки това, в онези редки случаи, когато няма друга възможност, трябва да вземете всички възможни мерки за безопасност, за да запазите личната си информация сигурна. Ако наистина трябва да използвате паролите си или да изтеглите файлове, тогава определено трябва да следвате съветите по-горе. И не забравяйте, променете паролите си. Безопасно сърфиране!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me