Вие се манипулирате онлайн | Какво да направя за това |


Повечето от нас вероятно вече знаят това, но в днешно време нищо не е безплатно. Ако смятате, че не плащате цена за нито една онлайн услуга, която използвате, помислете отново. Въпреки че няма пари да напускате банковата си сметка всеки месец за използване на Facebook например или Youtube или дори Google, това не означава, че те са безплатни. А цената, която плащате, всъщност може да бъде много по-висока, отколкото можете да си представите. Това обаче не означава, че трябва да изключите всичките си акаунти в социалните медии и да спрете да използвате интернет изцяло. Както при много други неща, понякога всичко, което е необходимо, за да бъдете защитени, е просто да сте информирани. Когато става въпрос за манипулиране онлайн, нещата не са по-различни.

Въпреки че не отричаме съществуването му, няма да се съсредоточим върху онлайн пропагандата, използвана от правителствата за манипулиране на масите. Това е тема за друг път. За сега нека се впуснем в някои по-маркетингови техники за манипулиране, които може би вече сте забелязали, докато сърфирате в интернет. Въпреки че в началото повечето от тях изглеждат доста безобидни, не забравяйте, че манипулирането онлайн може понякога да има сериозни последици.

Често срещани начини да се манипулирате онлайн

Списъкът с онлайн тактиките за манипулация очевидно е много по-дълъг от това, което успяхме да включим по-долу. Но това са някои от най-често срещаните тактики за манипулиране и си струва да знаете за всички тях.

Техниката на „тайното меню“

Това е една от най-разпространените тактики за онлайн манипулация, с която ще се сблъскате. Това е просто, на пръв поглед безобидно, но много ефективно. Тя е вдъхновена от тайните менюта, използвани от някои известни вериги ресторанти в САЩ, които по някакъв начин успяха отчасти да станат известни, защото тайното си меню, където бяха на разположение най-добрите и най-печелившите им артикули.

По подобен начин онлайн услугите могат да показват само опциите, които са най-изгодни за тях, или да ви представят опциите, които искате да смятате, че са най-подходящи за вас. Тези частични или контролирани „менюта“ са чудесен инструмент за електронна търговия и определено трябва да внимавате, когато харчите пари онлайн. Преди да направите покупка, уверете се, че сте видели всички налични опции и дали артикулът или услугата, която купувате, наистина отговарят на вашите нужди. Манипулирането онлайн като това не е трагедия, но обръщането на допълнително внимание може наистина да ви спести няколко долара.

Техниката „награда“

Чувствали ли сте някога нужда да проверите акаунта си във Facebook? Или да влезете, за да видите дали вашият любим потребител на Youtube, на който сте абонирани, публикувате нещо наскоро? Ако някога сте чувствали тази „нужда“, вместо просто да използвате тези онлайн услуги, просто защото не сте имали нищо по-добро да направите, това е защото сте закачен. Знам, че звучи грубо, но така работи онлайн манипулацията за някои онлайн услуги. Независимо дали говорим за игри или платформи за социални медии, те използват някаква доста сериозна психология, за да ви ангажират.

И един от начините, по които те манипулират, е нещо, което наскоро стана известно като “променлив график за награди”, който е чудесен инструмент, който можете да използвате, ако искате да формирате поведението си в навици. Начинът на работа е много прост: вместо да предлагате награди на потребителите редовно или след лесен за разбиране график за награди, наградите се предлагат на случаен принцип.

Това, което ще ви накара да подсъзнателно да го използвате по-често, винаги ще се надявате, че следващият път, когато го използвате, ще бъде времето, когато получавате възнаграждение. Точно това прави игралните автомати толкова пристрастяващи. Никога не знаеш кога можеш да удариш тази голяма печалба и продължаваш да въртиш барабаните отново и отново, докато не останат пари за игра с.

Страхът от изчезване

Някога чували ли сте за FoMO? Страхът да не изчезнат е документиран за първи път в научна книга през 2004 г. и очевидно е доста голяма за нашето поколение. Определя се като „всеобхватно опасение, че другите може да имат възнаграждаващи преживявания, от които човек отсъства“. С други думи, страхът е, че някой от вашите приятели, близки или прости познати се забавлява без вас или участва в някои дейности, в които не сте замесени или притежавате някаква информация, която не сте запознати. Страхът е да не сте постоянно онлайн и да сте в крак с това, което правят всички, които познавате. И това се експлоатира голямо време.

Тъй като е доказано научно, че хората са склонни да реагират по-остро на болката от загубата, отколкото на удоволствието от печалбата, тази онлайн манипулационна техника е невероятно ефективна. Вероятно сте виждали множество публикации във Facebook, подобни на „Липсвате, ако не сте…“.

Известни също като стръв за щракване, тези публикации имат своя еквивалент в електронната търговия, където можете да бъдете подмамени да купувате неща, които не са ви нужни, просто защото мозъкът ви е реагирал на страха да не изпуснете добра сделка.

Постепенното ангажиране

Често използвана от онлайн игри, платформи за възрастни, онлайн казина и услуги, които предлагат адаптивни продукти, тази онлайн техника за манипулиране е изключително полезна, но определено не е за потребителя.

Принципът е прост. В онлайн игрите се използва, като позволява на потребителите да играят определен брой нива на игра, преди да се наложи да плащат за отключване на ново съдържание. Използва се от платформи за възрастни, които изискват „проверка на възрастта“ и ви кара да добавите информация за кредитната си карта, въпреки че няма да се правят такси. Използва се от онлайн казина, където можете да получите няколко безплатни завъртания просто за регистрация, което вероятно ще ви предостави няколко долара, които не можете да изтеглите, без да инвестирате и да играете повече. Използва се от услуги, които предлагат адаптивни продукти, които ви позволяват да проектирате или персонализирате нещо безплатно, просто защото ще бъде много по-лесно за тях да промотира точно това пред вас и ще бъде по-лесно да ви убедят да си купите нещо, което сте проектирали.

Това е опасна техника за манипулиране, тъй като е много ефективна и по-често, отколкото не, ще откриете, че харчите трудно спечелените си пари за неща, които дори не сте обмисляли да купувате.

Бездънните купички

Друга онлайн манипулационна техника, която има своите корени в основната психология. Доказано е чрез проучване, че хората, които ядат супа от купа, която автоматично и постоянно се пълни без тяхното знание, са яли 73% повече супа, отколкото тези, които ядат от обикновени купи.

Това е друг начин, по който се манипулирате онлайн от огромни онлайн услуги като Youtube или Facebook, които предлагат никога да не приключвате емисии. Може би посещавате Youtube, за да слушате една конкретна песен, но с включената опция Autoplay, ще приключите да слушате много повече от само тази песен. Същото важи и за Facebook, където независимо колко превъртате, е малко вероятно някога да успеете да стигнете до края на емисията си.

С тази техника ви убеждават да отделите много повече време на тези уебсайтове, което може да означава само печалба за тях.

Тъмни шарки

Вероятно сте забелязали в даден момент от живота си масово успешен уебсайт или онлайн услуга, който изглеждаше много по-лошо, отколкото бихте очаквали да изглежда, като се има предвид печалбата, която върти. Ами вярвате или не, има редица уебсайтове, които умишлено са проектирани лошо. Но не се заблуждавайте, това не е направено заради мързела на дизайнера, зад него има зла техника за онлайн манипулация.

Нека ви дам пример. Купувате нещо онлайн, вашите продукти са в количката, продължавате да плащате и имате две възможности: да продължите да плащате, добавяйки съвет, и да продължите да плащате, без да добавяте съвет. Но опцията да продължите с добавянето на бакшиш е добре оцветена, докато опцията за продължаване без добавяне на бакшиш по някакъв начин е разбъркана, в бледи цветове, което я прави недостъпна? Това е класически пример за тъмни шарки. Казано с други думи, тъмните шарки са техника на манипулация, основана на измамване на инстинктите ви. Ще бъдете склонни да натиснете бутон, който се откроява вместо един, който е оцветен и дори напълно да пропуснете факта, че в крайна сметка плащате малко повече, отколкото сте планирали.

В интернет се използва огромен брой тъмни шарки и тази техника на манипулация определено е една от най-ефективните. Обърнете допълнително внимание!

Нашите финални мисли за онлайн манипулация

Избягването на ВСИЧКИ онлайн тактики за манипулация може да се превърне в работа на пълен работен ден. Броят на начина, по който онлайн услугите се опитват да ви подведат да харчите повече пари и повече време да ги използвате е толкова голям, а някои от тях са толкова дискретни, че прави избягването им на практика невъзможно.

Ключът е да бъдете изключително внимателни през цялото време. Ако приемем, че всъщност нищо не е безплатно, в днешно време е здрав разум и да си наясно с най-разпространените тактики за онлайн манипулация е първата ти стъпка. Просто дръжте очите си отворени през цялото време и не забравяйте: ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, вероятно е така.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map