VPN защитава ли ви от вируси? Какво е вирус? |


Е, ето всичко, което трябва да знаете за това:

Какво е компютърен вирус и как работи??

Компютърен вирус е вид зловреден софтуер (злонамерен софтуер), който е програмиран да промени начина, по който устройството работи. Вирусите често се самовъзпроизвеждат и могат да се разпространят от компютър на компютър, ако потребителят извърши определени действия.

Компютърните вируси обикновено се разпространяват чрез злонамерени прикачени файлове и връзки. Ако взаимодействате с тях по този начин, те ще заразят вашето устройство. Обикновено те няма да станат активни веднага. Вместо това те ще останат в състояние на сън, докато не отворите програмата или файлът, към който е прикачен вирусът. Когато това се случи, вирусът ще започне да заразява други файлове / програми във вашата система. Той дори може да поеме имейл адреса ви и да се опита да се разпространи към вашите контакти.

Някои от нещата, които компютърният вирус може да направи, включват:

 • Разпространение към други компютри в мрежа.
 • Записване на вашите натискания на клавиши.
 • Спам вашите контакти.
 • Повредени нормални файлове и системни файлове.
 • Събирайте идентификационни данни за вход и финансова информация.
 • Дайте на хакера отдалечен достъп до вашето устройство.

Каква е разликата между вируси и зловреден софтуер?

Много хора често се смесват компютърни вируси и зловреден софтуер. Ето и разликата – компютърен вирус е вид злонамерен софтуер, който може да се репликира самостоятелно, ако потребителят извърши определени действия. От друга страна, зловредният софтуер е злонамерен софтуер и освен вируси включва и много други вредни категории. Ако искате да научите повече за това, следвайте този линк.

Видове компютърни вируси

1. Вируси с директно действие

Тези видове компютърни вируси преди доста години бяха доста популярни сред хакерите, но те вече не се използват толкова често. Това е най-вече защото те не са толкова „надеждни“.

Подобно на повечето вируси, вирусите с директно действие започват да се стартират само когато потребителят отвори заразен прикачен файл или пусне злонамерен изпълним файл. Въпреки това, в момента, в който прикаченият файл или файлът се затвори, вирусът ще спре да работи.

2. Полиморфни вируси

Полиморфните вируси могат да бъдат много опасни, защото са трудни за откриване – дори и с надежден антивирусен софтуер. Всичко се дължи на начина, по който работят – тези вируси всъщност могат да кодират и променят кодирането си, което е нещо, което повечето програми за сигурност сканират, за да намерят вирус..

След като този вид вирус зарази устройство, той ще започне да се дублира. Възможно е обаче дублираните му версии да бъдат променени, за да се изпълняват по различен начин.

3. Похитители на браузъри

Похитителите на браузъри се използват от хакерите за пренасочване на жертви към фишинг и злонамерени уебсайтове. По принцип вирусът поема контрола над вашия браузър. Всеки път, когато въвеждате конкретен адрес, ще бъдете пренасочени към фишинг уебсайт.

Докато киберпрестъпниците често използват похитители на браузъри, те са лесни за откриване и премахване с антивирусен софтуер.

4. Виртуални уеб скриптове

Вирусите от уеб скрипт атакуват програмирането на уебсайт – обикновено кодирането, което е отговорно за показването на връзки, оформления на страници, видеоклипове и изображения. Вирусът променя кодирането, като прави визуалните елементи злонамерени. Всеки път, когато потребител взаимодейства с тях, тяхното устройство се заразява. Някои вируси могат дори да изпълняват криптовалутни скриптове, които могат да навредят на процесора на вашето устройство.

Тези видове вируси почти винаги присъстват на фишинг уебсайт, но законните уебсайтове могат да бъдат заразени и с тях. Антивирусните програми обаче ги забелязват лесно и можете да им попречите да се изпълняват със скрипт блокери.

5. FAT (Таблица за разпределение на файлове) вируси

Тези вируси са насочени най-вече към потребителите на Microsoft, но могат да заразят и други операционни системи. FAT се използва за съхранение на информация за местоположението на всички файлове на твърдия диск.

FAT вирусите често се крият сред системните файлове и ще заразят целия FAT, след като се свърже със злонамерения файл. FAT вирусите ще изтрият или презапишат FAT файловете, ефективно правят системата неизползваема и причиняват сериозна загуба на данни.

6. Макро вируси

Макро вирусите често се използват за заразяване на софтуер за текстообработване, като Microsoft Word. Както подсказва името, вирусът се пише на макро език – стандартният език за програмиране, използван от програми за обработка на текстове.

Макро вирусите са конфигурирани да вграждат злонамерен код в програмата за текстообработка или в документи и електронни таблици. След като заразената програма или файл се отвори, вирусът ще започне да се изпълнява.

След като вирусът завърши да заразява други файлове, свързани със софтуера, той може да започне да променя съдържанието на документи или да приема имейл адреси, за да изпраща злонамерени прикачени файлове към други хора.

7. Многостранни вируси

Тези вируси (наричани още хибридни вируси) са доста неприятно да се справят, защото се разпространяват през системата по множество начини. Как се прави това зависи от начина на програмиране,

По принцип многопартиен вирус ще зарази сектора за зареждане на компютъра, което означава, че вирусът ще се стартира при всяко стартиране на операционната система. Нещо повече, вирусът дори ще се прикрепи към твърдия диск.

8. Файл вирусни инфекции

Доста стандартен тип вирус. Той е програмиран да се прикачи към файловете, които отваряте и използвате например най-подобни на Word файлове. За бърз период вирусът ще поеме файла напълно. Освен това той ще се стартира всеки път, когато отворите и използвате файла.

9. Резидентни вируси

Резидентните вируси са много опасни, тъй като могат да се скрият в паметта на устройството. Поради това, той може лесно да зарази всеки файл, който се изпълнява в тази система. Още по-лошото е, че повечето вирусни вируси са способни да заредят своя модул за репликация в паметта. По принцип това е фантастичен начин да се каже, че те ще могат да заразят други файлове, без да е необходимо да ги стартирате първо.

Резидентните вируси са склонни да се стартират, когато операционната система се стартира. Някои от тях дори могат да се прикрепят към антивирусен / антимасов софтуер, за да заразят всички файлове, които са сканирани от него.

10. Презапишете вирусите

Презаписването на вирусите може да бъде изключително разочароващо. По същество това, което правят, е да заразят файл или софтуер и да изтрият цялото му съдържание и след това да презапишат данни в паметта на системата.

Много хора смятат, че презаписването на вируса не е толкова вредно, но всъщност вирусът може понякога да унищожи някои от първоначалното кодиране, което прави програма неизползваема. Така че, може да нанесе много щети на операционна система.

Как да забележите компютърни вируси

Ако имате инсталирана антивирусна програма, тя като цяло ще ви предупреждава, когато устройството ви е заразено. И все пак, ако нямате такъв или просто искате да научите повече за това, ето обичайните признаци, които сочат към компютърна вирусна инфекция:

 • Странни шумове от твърд диск – Много вируси обичат да се насочват към твърдия диск на компютъра. Ако понастоящем не използвате компютъра, но той е включен и чувате силна активност на твърдия диск (непрекъснати шумове и въртящи се звуци), най-вероятно имате работа с компютърен вирус.
 • Липса на място на твърдия диск – Вирусите също могат да навредят на вашия твърд диск, като заемат много място. Ако внезапно забележите, че ви липсва място, вероятно вирус е инсталирал на вашето устройство множество зловредни файлове.
 • Интензивна активност на процесора – Ако температурата на вашия процесор е много по-висока от обичайната и не го използвате за игра на видеоигри, има шанс да се справите с компютърен вирус с криптовалута.
 • Изскачащи съобщения – Започвате да виждате произволни изскачащи реклами и съобщения на вашия браузър и десктоп. Не взаимодействайте с рекламите (и това включва кликване върху „x“, за да ги затворите), тъй като те вероятно допълнително ще заразят вашето устройство с повече вируси и зловреден софтуер.
 • Мързеливо поведение на устройството – Ако изведнъж компютърът ви започне да работи много бавно, вероятно защото вирусът заема системна памет.
 • Подозрителна файлова активност – Започвате да забелязвате, че много от вашите файлове са изтрити или преместени в друга директория, докато новите са заели своето място.
 • Голям мрежов трафик – Ако забележите, че се извършва много мрежова активност, когато дори не използвате мрежата, има голям шанс вирус да наводни вашата интернет връзка с изтегляния и качвания.
 • Сривове и грешки – Вашата система започва случайно да изпитва замръзване, сривове и съобщения за грешки, които отварят и затварят приложения.
 • Проблеми с браузъра – Вашият уеб браузър започва да действа странно. Започва да ви пренасочва към сенчести уебсайтове, показва различни начални страници, а новите, изглеждащи спам-ленти с инструменти продължават да се показват в него.
 • Проблеми със софтуера за сигурност – Всеки път, когато се опитате да стартирате или инсталирате антивирусна програма, не сте в състояние да го направите. Обикновено получавате странни съобщения за грешки, които не Ви дават точна причина, поради която не можете да го направите.
 • Отвлечен имейл (и) – Вашите приятели, семейство и колеги от работата започват да ви казват, че получават странни прикачени файлове от вашия имейл адрес. В такъв случай най-вероятно вирусът го е поел и се опитва да се разпространи към други компютри чрез злонамерени прикачени файлове и връзки.

Имайте предвид, че повечето от тези признаци също могат да сочат към зараза с зловреден софтуер.

Защитава ли ви VPN от вируси?

Просто казано, не. Истината е, че VPN и защитата от вируси всъщност не вървят ръка за ръка.

VPN е създаден да защитава вашия онлайн трафик и данни в Интернет, но не може да защити вашето устройство от компютърни вирусни инфекции. Шифроването, което използва, просто не е програмирано за това – да не говорим, че VPN услугата се нуждае от активна интернет връзка, за да работи.

Компютърният вирус, от друга страна, може да предизвика хаос на вашето устройство, дори ако сте изключени от мрежата.

Има много доставчици на антивирусен / антималуерен софтуер, от които да избирате, но нашите препоръки са Malwarebytes и ESET.

Разбира се, все пак трябва да използвате VPN всеки път, когато имате достъп до Интернет. Използването му заедно с антивирусен софтуер е много интелигентен начин да бъдете сигурни в мрежата.

Нуждаете се от надежден VPN, който да използвате със своя антивирусен софтуер?

CactusVPN е само услугата, от която се нуждаете. Използваме криптиране от висок клас (като AES) и защитени протоколи (като SoftEther и OpenVPN), за да защитим целия си онлайн трафик винаги, когато сте в Интернет. Плюс това, ние не съхраняваме никакви дневници, така че вашата поверителност ще бъде напълно защитена с нас.

Всичко, което трябва да направите, за да се насладите на всичко това е да се регистрирате, и да изтеглите нашите удобни приложения на платформата по ваш избор.

О, и трябва да споменем също, че можете да изпробвате CactusVPN безплатно за 24 часа, ако искате. Нещо повече – ние също предоставяме 30-дневна гаранция за връщане на парите, така че доста купувате без никакви рискове.

Как да предотвратите заразяването на вашето устройство с компютърни вируси

Ето бърз списък на всички неща, които можете да направите, за да намалите шансовете вашето устройство да стане плячка за компютърни вируси:

 • На първо място използвайте някоя от антивирусните програми, които споменахме по-горе. Някои програми могат да бъдат наречени антимасов софтуер, но всичко е едно и също – вирусът е вид зловреден софтуер в края на краищата.
 • Уверете се, че вашата операционна система и антивирусен / антимасов софтуер винаги са актуални. Дори и най-малката актуализация може да съдържа някои промени в сигурността, които ще поддържат вредните вируси.
 • Ако вашата операционна система има защитна стена, оставете я включена. Настройките му по подразбиране може да не са изключително надеждни, но все пак са допълнителен слой сигурност.
 • Не отговаряйте на фишинг имейли или съобщения, които получавате. Те могат да ви пренасочат към злонамерен уебсайт или да ви подведат в изтеглянето на прикачени към вируса прикачени файлове. Ако искате да научите повече за фишинга и как да забележите фишинг атаки, следвайте тази връзка.
 • Планирайте редовно сканиране с вашата антивирусна програма – за предпочитане ежедневно. Освен това, уверете се, че сканирате всеки файл, който изтеглите, преди да го отворите.
 • Инсталирайте блокери на скриптове в браузърите си. Препоръчваме да използвате както uMatrix, така и uBlock Origin. Свикването с тях може да отнеме малко в началото, но те ще попречат дори на фишинг уебсайтовете да пускат скриптове и реклами, заразени с вируси, когато ги получите.
 • Активирайте приставки за кликване за възпроизвеждане и в браузърите си, тъй като те ще попречат на скриптове за Java и Flash да се изпълняват, освен ако не им кажете конкретно да го правят чрез взаимодействие с видео или реклама. Ето как да ги активирате в почти всички браузъри.
 • Ако на вашата система са инсталирани стари, остарели програми, които рядко използвате или изобщо не ги използвате, деинсталирайте ги. Вирусите биха могли да се възползват от уязвимостите на сигурността, които вече не са закрепени в тях.
 • Не изтегляйте схематични файлове. Файл от 23Kb .bat или .exe, който твърди, че е инсталатор на нова видео игра, най-вероятно е вирус в маскировка.
 • Ако забележите нови програми или икони в системата си, които не разпознавате, сканирайте ги и ги изтрийте.

Как да се отървете от компютърните вируси

Ако вашата операционна система се зарази с вирус, най-добре е да го рестартирате в безопасен режим. Но преди да направите това, уверете се, че имате външен твърд диск, CD / DVD или флаш памет с антивирусен софтуер на него.

След като сте в безопасен режим, прекъснете връзката с мрежата и започнете да премахвате всички временни файлове, които намерите. Много от тях вероятно са добавени от вируса и изтриването на временни файлове ще ускори процеса на сканиране.

Когато приключите, трябва да стартирате антивирусната си програма и да стартирате пълно сканиране на системата си. Ако не е инсталиран, използвайте CD / DVD, външен твърд диск или флаш памет, за да го инсталирате. След това проверете браузърите си, за да видите дали трябва да редактирате настройките на началната си страница. Ако видите някакви странни ленти с инструменти или реклами, просто преинсталирайте браузърите, ако е възможно. Ако не, деинсталирайте ги, рестартирайте устройството и направете нова инсталация в нормалния режим на системата.

Моля, имайте предвид, че всички тези съвети може да не работят 100% от времето. Ако не можете да извършите нито една от тези стъпки или компютърът или операционната ви система са твърде повредени от вирус, трябва да го занесете на специализиран техник. Трябва да направите същото, ако трябва ръчно да премахнете вирус от системния регистър на системата си, особено ако нямате опит с това. Премахването на грешен файл може сериозно да навреди на вашата ОС.

Освен това трябва да се обадите на властите, ако законите на вашата държава покриват киберпрестъпността – особено ако хакер е откраднал финансова и лична информация с вирус от вас.

Долния ред

И така, какво е компютърен вирус и как работи?

Е, това е доста просто – това е вид злонамерен софтуер, който може да се репликира и заразява други компютри в мрежа със злонамерен код, ако потребителят извърши определени действия. Хакерите често използват компютърни вируси, за да направят устройствата неизползваеми и да крадат чувствителна информация от хората.

Защитава ли обаче VPN от вируси? Безопасно ли сте да използвате само VPN в мрежата?

Е, всъщност не. VPN не е проектиран да предлага защита срещу вируси. Той ще ви предпази от различни онлайн заплахи, но не може да предпази устройството ви от вируси и зловреден софтуер. Само антивирусна програма може да го направи.
Което е точно защо трябва да използвате VPN заедно с антивирусна / антималуерна програма, когато сте в интернет.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me