4 mënyra të thjeshta për të fshehur IP-në tuaj

Sapo të kuptoni se si ta bëni atë, mbajtja e adresës tuaj private është e thjeshtë. Por megjithatë, unë shoh çuditërisht disa njerëz kujdesen të ndërmarrin ato pak hapa të thjeshtë. Unë jam shumë fetar për këtë vetë dhe fsheh adresën time IP për këto tre arsye: intimitetin e internetit, sigurinë dhe lirinë në internet. Dhe ja si e bëj këtë.


Fshehja e adresës suaj të IP

Më poshtë janë katër mënyra të thjeshta dhe efektive për të fshehur një adresë IP. Vetëm vini re se, në varësi të pse po e bëni atë, disa mund të funksionojnë më mirë se të tjerët.

VPN

Mënyra më e lehtë dhe e diskutueshme më e mirë për të fshehur IP-në tuaj është të përdorni një shërbim Virtual Private Network (VPN). Kjo metodë është mënyra më e preferuar për të bërë gjërat. Ja se si funksionon.

Hapi i parë është të zgjidhni një ofrues të mirë VPN. Pasi ta keni bërë, do të keni mundësinë të shkarkoni një kopje të softuerit të klientit të tyre në pajisjen tuaj. Instaloni atë dhe përdorni atë për t’u lidhur me një nga serverët VPN në rrjetin e ofruesit. I gjithë procesi është shumë i drejtpërdrejtë.

Pasi të lidheni me një server, ai do të bëhet një njeri në mes në mes të pajisjes tuaj dhe Internetit. Kur çdo të dhënë që dërgoni kalon nëpër të, serveri do të heqë IP tuaj dhe do ta zëvendësojë atë me të vetin. Ndërsa të dhënat kthehen, serveri vendos përsëri adresën tuaj IP.

Implikimi është se për sa i përket çdo faqeje interneti ose shërbimi që i drejtoheni, ajo po flet me serverin VPN. Nuk ka asnjë mënyrë për të zbuluar se me kë po komunikon në të vërtetë. Pra, çfarëdo që të zgjidhni për të shkarkuar ose cilindo faqe në internet që vendosni të vizitoni, nuk mund të gjurmohet më tek ju.

Transferimet e të dhënave për çdo aplikacion në pajisjen tuaj do të ndjekin këtë proces. Nuk ka rëndësi nëse jeni duke përdorur shfletuesin tuaj ose një aplikim të palës së tretë si një shikues video ose shkarkues skedar. Një VPN do të gjurmojë gjithçka përmes serverave të tij dhe do të mbrojë privatësinë tuaj në të gjithë bordin.

Diagrami se si të fshihet adresa IP me një VPN

Për shkak të pak informacionit shtesë për distancën që duhet të udhëtoni në server, ju ka të ngjarë të shihni një rënie në shpejtësinë e lidhjes suaj. Por, bazuar në dhjetëra e dhjetëra teste të shpejtësisë që kam kandiduar për ofrues të ndryshëm, kjo rënie duhet të jetë e papërfillshme. Për shembull, me cilindo nga ofruesit më të shpejtë që kam testuar, duhet të prisni vetëm të përjetoni një ngadalësim të 10%. Kjo nuk është mjaft e mjaftueshme për tu vërejtur gjatë përdorimit të rregullt. Dhe shumica e VPN-ve të tjera nuk janë as larg këtij numri.

Të gjitha shërbimet VPN do t’ju lejojnë të zgjidhni vendndodhjen e serverit me të cilin po lidhni. Zakonisht ka qindra nga këto përhapur në të gjithë botën. Duke përdorur një VPN, jo vetëm që do të maskoni adresën tuaj IP, por nëse vendosni të, gjithashtu mund të pretendoni të jeni në një vend tjetër. Nëse dëshironi të përdorni një uebfaqe të bllokuar nga qeveria juaj, ose nëse jetoni jashtë SH.B.A.-së dhe jeni të interesuar të shikoni Netflix Amerikan (ose ndonjë shërbim tjetër streaming në ndonjë vend tjetër), një VPN është se si e bëni atë.

Përdorimi i një VPN ju jep një përfitim tjetër. Lidhja midis pajisjes tuaj dhe serverit është e koduar. Kjo veçori nuk do të ndalojë ISP-në tuaj, një haker ose kushdo tjetër që përpiqet të përgjojë të dhënat që ju dërgoni dhe merrni. Por, ata kurrë nuk do të jenë në gjendje të lexojnë informacionet që përmbajnë të dhënat. Nëse jeni duke kontrolluar llogarinë tuaj bankare, duke shkarkuar një përrua ose duke lexuar lajmet, askush nuk do ta dijë kurrë.

Nëse jeni të gatshëm të angazhoni për një afat më të gjatë (një vit ose më shumë), shërbimet më të larta VPN kushtojnë jo më shumë se dy ose tre dollarë në muaj. Duke pasur parasysh të gjitha përfitimet e tyre, për mua, këto janë shpenzuar mirë. Mund të mësoni më shumë rreth disa prej ofruesve të mi të preferuar këtu.

shkëmb

Router Onion (Tor), është një mënyrë tjetër e mirë për të fshehur IP-në tuaj. Ndërsa mund të jetë më pak e komplikuar dhe shumë më e ngadaltë sesa përdorimi i një VPN, rritja kryesore është se është plotësisht falas.

Për të vazhduar më tej, duhet të shkarkoni, instaloni dhe konfiguroni një shfletues Tor. Nëse jeni njohur me Firefox-in e Mozilla-s, keni fat. Shfletuesi Tor është i bazuar në të dhe duket dhe funksionon në mënyrë të ngjashme. Pasi ta keni filluar, ajo lidhet me rrjetin Tor dhe ju jeni gati të shkoni.

Tor mbështetet në një rrjet mbarëbotëror të serverëve të drejtuar nga vullnetarët, të quajtur nyje të relays, nga të cilët aktualisht ekzistojnë mbi 6,000. Pasi të dhënat të largohen nga pajisja juaj, ajo do të “kërcejë” rreth një numri të këtyre nyjeve përpara se të arrijë në destinacionin e tij përfundimtar. Të dhënat që kthehen tek ju ndjekin të njëjtin proces.

Eachdo nyje është i vetëdijshëm vetëm për nyjen e mëparshme dhe atë tjetër në këtë qark (ose zinxhir), duke e bërë të pamundur që në uebfaqen ose shërbimin të cilit i qaseni të gjurmojë një shteg prapa teje. Duke filluar me pajisjen tuaj dhe duke përfunduar me nyjen e qarkut përfundimtar, të dhënat gjithashtu janë të koduara. Kushdo që përgjon dhe përpiqet ta inspektojë atë, është pa fat.

Diagrami se si rrjeti Tor ndryshon adresën time IP

Ndërsa Tor mund t’ju ofrojë një intimitet të shkëlqyeshëm, ka disa dobësi për ta përdorur atë, veçanërisht kur krahasohet me një VPN. Më i madhi nga këto çështje është shpejtësia, dhe për mua është një ndërprerje e marrëveshjeve.

Secila prej nyjeve të qarkut të zgjedhura në mënyrë të rastësishme mund të jetë e vendosur kudo në botë dhe, sepse ato janë të drejtuara vullnetarisht, do të përdorin një lidhje interneti me cilësi të panjohur (mund të jetë me fibër, mund të jetë ekuivalenti i një modemi dial-up). Deri në kohën kur të dhënat tuaja do të shkojnë drejt dhe nga faqja e internetit që po vizitoni, ajo mund të ketë udhëtuar disa herë në të gjithë globin duke përdorur shpejtësi të lidhjes së diskutueshme gjatë rrugës. Me fjalë të tjera, mund të zgjasë një kohë.

Krahasoni atë me një VPN, ku merreni vetëm me një server ndërmjetësues të zgjedhjes suaj që përdor pajisje të dedikuara dhe lidhje të shpejtë të depove të të dhënave në internet. Diferenca e mundshme në shpejtësi mund të jetë e rëndësishme. Përdorimi i Tor për shfletimin e mullirit duhet të jetë mirë. Por, nëse planifikoni të shkarkoni skedarë të mëdhenj ose duke shikuar një shfaqje në internet, mund të jeni në një udhëtim me gunga.

Shfletuesi Tor është gjithashtu i mirë për shfletimin. Nëse dëshironi të shikoni një video, kapni disa skedarë ose bëni ndonjë gjë tjetër duke përdorur një aplikacion të dedikuar, në varësi të njohurive tuaja teknike, procesi i konfigurimit mund të komplikohet shumë shpejt.

Nëse vendosni të provoni Tor-in dhe të keni ndërmend të hyni në përmbajtje gjeo-bllokuar, mbani mend një gjë (unë e shoh këtë të dalë shpesh). Ju do të duhet të vendosni Tor në mënyrë që nyja juaj dalëse e qarkut të jetë në vendin nga i cili doni të shikoni përmbajtjen.

prokurë

Një mënyrë tjetër e mirë për të fshehur një adresë IP është përdorimi i një përfaqësuesi. Në varësi të asaj që dëshironi të bëni, proxies mund të jenë relativisht të thjeshtë për t’u vendosur. Ato gjithashtu mund të jenë falas dhe mund të kenë ndikim minimal në shpejtësinë tuaj të internetit (megjithëse, siç do të shohim, këto dy të fundit zakonisht janë kontradiktore). Por, proxies vijnë edhe me grupin e tyre të çështjeve të mundshme. Dhe për fat të keq, në varësi të qëllimit tuaj, ata mund të mos jenë as afër opsionit tuaj më të mirë.

Një përfaqësues mund të vendoset menjëherë nga brenda shfletuesit tuaj ekzistues (këtu janë udhëzimet për vendosjen e proxies në të gjitha versionet kryesore). Nëse jeni thjesht duke kërkuar të hyni në Web, nuk kërkohet asnjë softuer shtesë. E vetmja gjë që ju nevojitet është IP adresa e një serveri proxy. Unë do të flas për gjetjen e këtyre pak më poshtë.

Pasi shfletuesi juaj të jetë vendosur të gjithë, një prokurë funksionon në mënyrë të ngjashme me një VPN. Everythingdo gjë që dërgoni dhe merrni është transmetuar përmes saj. Proxy zëvendëson IP-në tuaj, duke e lënë faqen e internetit që po shihni se besoni se po flet me përfaqësuesin.

Ashtu si me një VPN, ju doni të zgjidhni vendndodhjen e proxy serverit në varësi të qëllimit tuaj. Kështu, për shembull, nëse do të transmetoni TV Britanik, do t’ju duhet një adresë IP jashtë MB. Do të duhet të siguroheni që është vendi në të cilin serveri është i vendosur fizikisht.

Diagrami i fshehjes së adresës sime IP duke përdorur një proxy

Përtej maskimit të IP tuaj, ka edhe shumë të tjerë proxies do të bëjnë për ju. Viçi im më i madh me ta është që ata nuk encryptojnë të dhënat tuaja dhe kështu, ofrojnë zero siguri dhe intimitet. Nëse ISP-ja juaj (ose dikush tjetër) do të dëshironin të zbulojnë se për çfarë mund të kesh, kjo është po aq e parëndësishme të bësh me një përfaqësues siç është pa një. Ndërsa është më i ngadaltë, të paktën Tor ju lejon të mbani zakonet tuaja në internet për veten tuaj.

Dhe ashtu si me Tor, nëse doni që ndonjë aplikacion tjetër përveç shfletuesit tuaj të përdorë përfaqësuesin, po shikoni një konfigurim më të ndërlikuar. Softueri do të duhet të ketë mbështetjen e përfaqësuesit vendor (dhe shumë e bëjnë) që do të duhet ta kuptoni. Përndryshe, do t’ju duhet të rrëmuani me cilësimet e rrjetit tuaj në nivelin e sistemit operativ.

Sa i përket marrjes së IP-ve të proxy serverit, ka shumë burime në internet. Ju mund të përdorni Google për të gjetur ato falas ose të shkoni me një ofrues të paguar si BuyProxies.org ose një që është i ngjashëm. Problemi me proxies falas është se shumë njerëz kanë tendencë t’i përdorin ato. Dhe sa më shumë njerëz i përdorin ato, aq më ngadalë marrin. Pagesa e proxies do t’ju japë një performancë shumë më të mirë. Por, nëse tashmë po shpenzoni para, për mendimin tim, ju gjithashtu mund t’i shpenzoni ato në një VPN. Kjo ju bën shumë më shumë zhurmë për kokën tuaj.

Wi-Fi publik

Në një çikë, ju gjithashtu mund të parandaloni që IP e shtëpisë tuaj të njihet duke përdorur Wi-Fi publik. Një adresë IP nuk udhëton me ju. Thjesht merrni pajisjen tuaj në një bibliotekë lokale ose kafene dhe lidheni me rrjetin e tyre. Adresa IP që do të përfundoni duke përdorur për të hyrë në Internet do të jetë krejtësisht e ndryshme nga ajo në shtëpi.

Megjithatë, kjo zgjidhje nuk është e madhe (ose e përshtatshme) në planin afatgjatë. Ka disa dobësi në përdorimin e Wi-Fi publik. Më e rëndësishmja është mundësia e një individi të paskrupull në të njëjtin rrjet që hackon lidhjen tuaj.

Për këtë arsye, sa herë që përdor një pikë të nxehtë, e bëj këtë gjë përmes një VPN. Karakteristikat e saj eliminojnë këtë çështje të mundshme të sigurisë. Por, nëse tashmë jam i lidhur me një VPN, duke përdorur rrjete të hapura për të fshehur IP-në pak të tepërt. Thënë kjo, duke mos pasur asnjë mundësi tjetër, duke përdorur Wi-Fi publik do t’ju marrë një adresë IP të ndryshme.

Pse të fshehni IP-në tuaj

Një adresë IP, ajo seri numrash në dukje e pafajshme, lehtë mund të përdoret për të kuptuar se kush jeni, ku jeni, dhe çfarë keni qenë në internet.

Nuk kam asgjë për të fshehur (që mund të mendoj gjithsesi). Por asnjëherë nuk më ra mirë që me dëshirën time, ofruesi im i shërbimit të internetit (ISP) mund të kërkojë atë që bëj në internet. Everydo uebsajt që vizitoj, çdo skedar që shkarkoj, është i dukshëm dhe i gjurmueshëm për mua. Dhe sa është e vështirë për çdo kompani ose agjenci qeveritare që të ketë një ISP që të ndajnë ato informacione me ta? Këto ditë, në sajë të gjërave si Kongresi Amerikan që lejojnë ISP-të të shesin informacionin tuaj të shfletimit ose Aktin e Fuqive Hetuese në Mbretërinë e Bashkuar, shumë më lehtë sesa mendojnë shumica prej nesh.

Ndryshimi i adresës IP për privatësi më të mirë

Fshehja e adresës suaj të vërtetë IP mund të ju ndihmojë gjithashtu të përdorni vendet në internet që përndryshe nuk do të ishit në gjendje, një arsye tjetër e madhe që unë zgjedh ta bëj atë. Një shumë e përmbajtjeve në internet është e bllokuar gjeo-bllok (mendoni se Netflix ose iPlayer i BBC) dhe i paarritshëm nëse vendndodhja juaj fizike nuk është në vendin e origjinës së përmbajtjes.

ISP-të dhe qeveritë gjithashtu mund dhe shpesh bllokojnë qasjen në faqet e internetit ose shërbimet specifike. Kjo nuk do të ndodhë vetëm në vende si Kina. Kjo praktikë është e zakonshme në të gjithë botën (përfshirë në Evropë dhe Amerikën e Veriut).

përfundim

Tani që e keni kuptuar se si ta fshehni adresën tuaj IP, është koha ta përfundoni atë. Ndryshimi i tij është një hap i domosdoshëm për udhëtimin drejt një përvoje private në internet, të sigurt dhe të pakufizuar. Nga katër metodat e përmendura më lart, unë rekomandoj të shkoj me një shërbim VPN. Isshtë zgjidhja më e plotë dhe fleksibël dhe do të funksionojë për të gjitha nevojat tuaja. Mos zbuloni IP-në tuaj të vërtetë, jini të sigurt dhe jini të lirë.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me