9 mënyra për të rritur shpejtësinë tuaj të VPN

Ndërsa VPN bëhen gjithnjë e më popullore, shumë prej nesh kalojnë një sasi të mirë të kohës sonë në internet të lidhur me një. Në fund të fundit, është një mënyrë e shkëlqyeshme për të zhbllokuar faqet e internetit të bllokuara ose të censuruara dhe për të ruajtur privatësinë dhe sigurinë në internet.


Fatkeqësisht, përdorimi edhe i ofruesve shumë më të mirë të VPN mund të rezultojë në ulje të performancës së internetit. Shtë një çështje që shfaqet zakonisht si një lidhje e ngadaltë apo nganjëherë edhe e drejtpërdrejtë e papërdorshme.

Si të bëni një VPN më të shpejtë

Në disa raste të ngadalësimit, lidhja themelore e internetit është e fajësuar. Në të tjerët, mund të jetë vetë VPN. Sido që të jetë, nëse jeni duke luftuar me një lidhje të dobët, ka shpresë. Këtu janë nëntë mënyra për të shpejtuar VPN-në tuaj dhe shtrydhni çdo pjesë të fundit të performancës jashtë saj.

 1. Kaloni serverat VPN

  Një nga shkaqet më të zakonshme të një lidhje VPN të ngadaltë është serveri VPN. Ekzistojnë disa arsye pse mund të ndodhë kjo, e para është distanca gjeografike.

  Ai vlon për këtë: sa më tej serveri nga ju, aq më e madhe është distanca e të dhënave tuaja për të udhëtuar, aq më e ngadalshme është lidhja.

  Shumica e ofruesve ju lejojnë të zgjidhni nga një listë e serverëve në të gjithë botën. Si hap i parë, nëse nuk e keni bërë këtë tashmë, provoni një që është më afër jush dhe pastaj kontrolloni për përmirësimin e shpejtësisë. Mund të jetë po aq e thjeshtë sa ajo.

  Nëse tashmë përdorni serverin më të afërt, është e mundur që problemi qëndron në rrugën e rrjetit midis jush dhe atij serveri. Në këtë rast, provoni serverë të tjerë të disponueshëm (në mënyrë që të afroheni më larg) për të parë nëse mund të gjeni një që funksionon më mirë.

  Ndonjëherë një server me të cilin jeni lidhur mund të jetë gjithashtu duke përjetuar kërkesë të lartë dhe të mbingarkohet. Kalimi tek ai që aktualisht është i pashfrytëzuar (edhe pse mund të jetë larg), mund të rregullojë çdo problem të shpejtësisë.

  Ju mund të keni nevojë të ndërroni serverat më shumë se një herë për të gjetur atë që ju jep performancën më të mirë.

 2. Provoni një Protokoll të ndryshëm

  Një lidhje VPN është një tunel i koduar midis pajisjes tuaj dhe serverit VPN. Ajo i mban sytë mëkatarë nga shikimi i përmbajtjes së trafikut tuaj. Për të krijuar këtë tunel të sigurt, ofruesit e VPN përdorin protokolle të ndryshme dhe standarde të kriptimit.

  Megjithatë, jo çdo kombinim është krijuar në mënyrë të barabartë. Disa i japin përparësi sigurisë dhe sakrificës, ndërsa të tjerët bëjnë të kundërtën.

  Në përgjithësi, shumica e VPN-ve tregtare përdorin protokollin OpenVPN. Shtë burim i hapur dhe siguron një ekuilibër të mirë të shpejtësisë dhe sigurisë. Sidoqoftë, në shumë raste, mund të gjeni mundësi të ndryshme që mund të funksionojnë më mirë në rrethanat tuaja specifike.

  Një alternative popullore njihet si L2TP / IPSec. Duke pasur parasysh grupin e duhur të kushteve, përdorimi i tij ka një shans të mirë për të përmirësuar performancën e lidhjes. Një protokoll tjetër që vlen të merret në konsideratë është PPTP. Ndërsa PPTP është zakonisht më e shpejta, ajo është gjithashtu më e pasigurta.

  Nëse shpejtësia është gjithçka që ju intereson, PPTP mund të jetë basti juaj më i mirë. Vetëm mos u mbështesni në të për të mbajtur të dhënat tuaja të sigurta nga kushdo që është i angazhuar për t’i përgjuar ato.

 3. Ndryshoni Cilësimet e Protokollit

  Përveç ndryshimit të protokollit tuaj plotësisht VPN, ju gjithashtu mund të ndryshoni cilësimet brenda secilit. Bërja e kësaj gjithashtu mund të sjellë një rritje të dukshme të shpejtësisë.

  Disa rrjete publike (dhe madje disa lidhje private) kufizojnë trafikun VPN për të zvogëluar abuzimin e mundshëm. Këto rrjete gjithashtu mund të vuajnë nga paqëndrueshmëria e shkaktuar nga disa caktime të klientit. Të dy gjërat mund të shkatërrojnë një lidhje VPN. Për t’u marrë me këto çështje të mundshme dhe për të përmirësuar performancën, ndonjëherë është e nevojshme të ndryshoni konfigurimin e paracaktuar të softuerit tuaj VPN.

  Një cilësim për të provuar ndryshimin është preferenca për UDP mbi TCP. Të dy janë protokolle të përdorura për dërgimin e pjesëve të të dhënave përmes internetit. Si parazgjedhje, shumica e lidhjeve VPN përdorin UDP, që është zakonisht më e shpejtë e dy opsioneve. Në disa raste, megjithatë, kalimi në TCP mund të rezultojë në një lidhje më të shpejtë, veçanërisht nëse rrjeti themelor është i paqëndrueshëm.

  Një cilësim tjetër për të provuar të rregulloni është porti që po përdorni për VPN tuaj. Kaloni atë në 443. Kjo portë është ajo që përdor SSL (e koduar) e trafikut në internet. Rrjetet rrallë bllokojnë ose rrëzojnë atë pasi duke bërë kështu do të kufizonin përdorimin normal të uebit.

 4. Kaloni softuerin VPN

  Shumica e kohës, softueri i klientit të cilin ofruesi juaj VPN ju vë në dispozicion është i konfiguruar paraprakisht për të dhënë performancën më të mirë me shërbimin e tyre. Sidoqoftë, në disa raste, programi ekzistues ose cilësimet në pajisjen tuaj mund të ndërhyjnë në konfigurimin standard të të gjitha madhësive që përshtaten me të gjithë softuerin.

  Patjetër që ka raste kur provoni një paketë të ndryshme softuerësh VPN mund të përmirësojnë rezultatet dhe të japin shpejtësi më të shpejtë në internet. Sidoqoftë, para se të shkoni në këtë rrugë, vini re se mund të kërkojë disa njohuri teknike më të avancuara.

  Meqenëse shumica e shërbimeve VPN përdorin OpenVPN si protokollin e tyre standard të lidhjes, një vend i mirë për të filluar është rrëmbimi i klientit të vaniljes OpenVPN. Këtu mund ta gjeni, renditur nga sistemi operativ:

  • Microsoft Windows
  • android
  • Apple iOS / Apple OS X

  Konsultohuni me ofruesin tuaj VPN për udhëzime për konfigurimin e softuerit, pasi ka të ngjarë të keni cilësime specifike për secilin shërbim VPN. Shumica e ofruesve vënë në dispozicion një udhëzues hap pas hapi në faqet e tyre të internetit të mbështetjes, dhe ky është vendi më i mirë për të filluar.

 5. Aktivizo tunifikimin e ndarë

  Në disa raste, kërkesat që vendosni në lidhjen tuaj VPN janë më të mëdha sesa lidhja mund të trajtohet, e thjeshtë dhe e thjeshtë. Nëse jeni duke përdorur shumë aplikacione me intensiv të bandës, menjëherë, dhe nuk mund t’i mbyllni disa prej tyre për të zgjidhur problemet tuaja të shpejtësisë, disa ofrues të VPN ofrojnë një mundësi tjetër. Quhet tunele e ndarë.

  Sunnit Tunneling ju lejon të specifikoni se cili trafik kalon përmes VPN dhe cili shkon i pavendosur në lidhje me lidhjen tuaj të rregullt në internet.

  Nëse ofruesi juaj VPN lejon përdorimin e tunelimit të ndarë, ndiqni udhëzimet e tyre për ta bërë atë të funksionojë si duhet. Pavarësisht se si e zbatojnë këtë karakteristikë, gjërat do të zvogëlohen për të specifikuar se cili trafik do të përjashtohet nga tuneli VPN dhe cili do të përfshijë.

  Në disa raste, ju gjithashtu mund të jeni në gjendje të përdorni tunele të kundërta ndarëse. Kjo metodë ju lejon të specifikoni vetëm trafikun që duhet të përdorni VPN në vend që të përjashtoni një numër të madh programesh ose llojet e trafikut nga ai. Tunelimi i ndarjes inverse është një mundësi e shkëlqyeshme nëse përdorni një VPN për të shmangur kufizimet e rajonit ose jeni duke anashkaluar blloqet e përmbajtjes të vendosura nga vendi juaj ose ISP..

 6. Kontrolloni Shërbimin tuaj të Internetit

  Nëse pasi të provoni të gjitha sa më sipër, ju akoma po përjetoni shpejtësi të ngadaltë kur përdorni në uebfaqe ose shërbime të tjera në internet me një VPN, gjëja tjetër që duhet të bëni është të kuptoni nëse lidhja juaj themelore e internetit është fajësia..

  Së pari, shkëputeni nga VPN. Shkëputja siguron që të dhënat tuaja të dalin direkt mbi lidhjen standarde të internetit dhe nuk rivotohen përmes një serveri VPN.

  Sapo të bëhet kjo, drejtoni një test shpejtësie për të përcaktuar performancën e internetit tuaj. Nëse rezultatet janë subpar, ashtu si kjo, ju keni eleminuar VPN si burimin e problemit.

  Duke supozuar rezultate të këqija, mund të provoni të rindizni modemin tuaj të internetit (nëse jeni në një lidhje në shtëpi) ose të provoni të kaloni në një pikë të nxehtë tjetër nëse një është në dispozicion. Nëse asnjë nga këto hapa nuk e zgjidh problemin, për fat të keq, ju do të duhet të merrni gjërat me ISP tuaj ose pronarin e pikës së nxehtë..

 7. Kontrolloni burimet e sistemit

  Ndonjëherë shkaku i një lidhjeje të ngadaltë VPN është më afër shtëpisë sesa mund ta realizoni. Kjo është arsyeja pse është gjithashtu e mençur të kontrolloni nëse ndonjë aplikacion në pajisjen tuaj mund të marrë sasi të tepërt të bandës.

  Për shembull, nëse e keni lënë të hapur klientin tuaj BitTorrent në sfond dhe aktualisht po mbjell njëzet e shtatë klientë të tjerë, shanset janë që janë shkaku i ngadalësimit tuaj.

  Për të zbuluar shpejt se cilat programe keni duke ekzekutuar që mund të lidhin lidhjen tuaj, shikoni menaxherin e detyrave të pajisjes tuaj. Ja se si ta qasni atë (ose ekuivalentin e tij) në sistemet më të njohura të operimit:

  • Microsoft Windows: Task Manager
  • Android: Aplikacionet e sfondit
  • Apple iOS: Ndërrues i aplikacioneve
  • Apple OS X: Monitorimi i Aktivitetit

  Shtë një ide e mirë të mbyllni programet ose aplikacionet që nuk ju duhen. Kjo mund të çlirojë bandën e bandës së përdorur në mënyrë të panevojshme në lidhjen tuaj VPN. Edhe nëse aplikacionet nuk po përdorin internetin, mbyllja e tyre do të çlirojë ende burimet e sistemit, të cilat sigurisht nuk do të dëmtojnë.

 8. Përdorni një Lidhje Wired

  Këto ditë, shumica prej nesh lidhen me internetin përmes Wi-Fi. ,Shtë, deri tani, mënyra më e përshtatshme dhe më e lëvizshme për të hyrë në internet. Fatkeqësisht, lidhjet pa tela janë të ndjeshme ndaj ndërhyrjes nga pajisjet e tjera, ndërtimi i komponentëve strukturorë dhe madje edhe pajisjet shtëpiake. Për të pasur një lidhje më të mirë, mund t’ju duhet të shkoni në shkollë të vjetër.

  Nëse jeni duke përdorur një pajisje me një portë Ethernet, përdorni një kabllo rrjeti për t’u futur direkt në ruterin ose modemin tuaj. Një lidhje me tel siguron që pajisja juaj të ketë një rrugë të qartë dhe të pandërprerë në internet. Ajo eliminon çdo çështje ndërhyrje Wi-Fi nga ekuacioni dhe ju sjell një hap më afër gjetjes së shkakut të ngadalësisë tuaj të VPN.

  Nëse nuk mund të përdorni një lidhje me tel, analizoni Wi-Fi tuaj për të kontrolluar dyfish se po përdorni cilësimet më optimale. Ndryshimi i vendndodhjes tuaj (për shembull, zhvendosja në skajin tjetër të shtratit).

 9. Provoni një VPN tjetër

  Fatkeqësisht, ekzistojnë disa shkaqe të performancës së ngadaltë të VPN që janë plotësisht jashtë kontrollit tuaj – gjëra të tilla si hardueri i rrjetit subpar ose balancimi i ngarkesës së serverëve VPN të prirur. Në këto raste, nuk ka asgjë që mund të bëni për të kapërcyer problemin përveçse të kaloni te një ofrues tjetër.

  Kalimi i ofruesve të VPN është opsioni juaj i zgjidhjes së fundit nëse keni provuar çdo mënyrë tjetër për të rregulluar lidhjen VPN të ngadaltë.

  Nëse nuk jeni të gatshëm të ndërroni, duhet të merrni parasysh që popullariteti i madh i VPN-ve sot ka çuar në një treg që është i tejmbushur me opsione. Kjo do të thotë që mund të ketë një shërbim që nuk ekziston kur keni zgjedhur VPN-në tuaj të tanishme. Përndryshe, një ofrues që e keni hedhur poshtë dikur mund të ketë përshpejtuar lojën e tyre.

  Merrni kohën për të bërë hulumtimin tuaj. Në fund të fundit, pse kaloni nga një shërbim VPN me të cilin nuk jeni plotësisht të kënaqur me një tjetër ashtu si ai.

  Meqenëse shpejtësia e lidhjes është një nga qëllimet, çdo ofrues jashtë listës sime të bazuar në testin e performancës së VPN-ve më të shpejta mund të bëjë një pikënisje të mirë. Përveç rezultateve të testit të shpejtësisë më të lartë, një rrjet i madh serverësh, një gamë e gjerë protokolesh dhe opsionesh konfigurimi dhe veçori si tunelimi i ndarë janë gjithashtu pluse. Shërbime si CyberGhost, Surfshark dhe ProtonVPN kontrollojnë të gjitha ato kuti.

Shumë zgjidhje, një qëllim

Me çdo fat, një (ose më shumë) nga zgjidhjet e mësipërme do të jetë çelësi për të zgjidhur problemet tuaja të shpejtësisë VPN. Në fakt, unë vë bast se ka një shans të mirë që do të ndodhë kështu. Në shumicën e rasteve, një VPN nuk do ta bëjë internetin tuaj më të shpejtë. Por, në mënyrë ideale, sasia e ngadalësimit duhet të jetë mezi e dukshme.

Me VPN-të duke u bërë gjithnjë e më popullore, është më e rëndësishme se kurrë që të gjithë të njihen më mirë me mënyrën e funksionimit të tyre. Do të zbuloni që nën kapuç, VPN nuk janë aq të komplikuara siç mund të keni menduar. Në fund të fundit, një punë e vogël dhe detektive detektive mund të shkojnë shumë përpara drejt bërjes së lidhjes tuaj në maksimum dhe nuk ju lë më të pyesni, “Pse lidhja ime VPN është kaq e ngadaltë?”

Ju gjithashtu mund të dëshironi:
 • Si të ndaloni hedhjen e të dhënave ISP
 • Shërbimet më të shpejtë të VPN të vitit 2020
 • Testet e Shpejtësisë së VPN
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me