A e bën një VPN më të shpejtë Internetin

Për përdoruesin mesatar të internetit, koncepti i shpejtësisë së internetit fillon dhe përfundon me numrat që ofruesi i tyre i shërbimit të internetit (ISP) përdor për të shitur shërbimet e tyre. ISP-të ulin shpejtësinë e internetit në maksimume teorike për të justifikuar çmimet gjithnjë e në rritje që ata ngarkojnë.


Pavarësisht premtimeve madhore, është e zakonshme të gjesh performancën e lidhjes që mungon kur vihet në provë nën përdorimin normal.

Në kërkim të një mënyre për të rritur shpejtësinë e internetit, disa prej nesh përpiqen t’i drejtohen VPN-ve. Shumë shërbime tregtare pretendojnë se ato ofrojnë përmirësime të shpejtësisë. Ekzistojnë gjithashtu mjaft ekspertë të teknologjisë që insistojnë se nuk është e vërtetë.

E vërteta qëndron diku në mes dhe për ta shpjeguar atë e bashkova këtë udhëzues. Në të, unë do të flas shkurtimisht për bazat e shpejtësive të internetit në botë reale dhe do t’ju ndihmoj të kuptoni kur ato shpejtësi mund të ndihmohen (ose lëndohen) duke përdorur një VPN.

Shpejtësia e lidhjes suaj në internet

Nëse keni kryer një test të shpejtësisë në internet duhet të njiheni me (ose të paktën të keni parë) gjëra të tilla si koha e pingut dhe shpejtësia e shkarkimit dhe ngarkimit. Shanset janë, keni arritur në atë faqe të testit të shpejtësisë për të provuar të merrni në fund të shërbimit tuaj të internetit u ndje ngadalë, ose pse nuk keni qenë në gjendje të transmetoni një video pa probleme.

Në shumë raste, rezultatet e kthimit të provës tregojnë se lidhja është më shumë se aq shpejt sa për të trajtuar përmbajtjen që po përpiqeni të përdorni. Ka një arsye për atë informacion në dukje kontradiktor.

Faktorët e Performancës së Rrjetit

Online, lidhjet me faqet e internetit dhe shërbimet përshkojnë një rrjet kompleks. Ky rrjet është nën kontrollin e individëve dhe kompanive të panumërta në të gjithë globin. Kjo është arsyeja për emrin World Wide Web. Struktura e rrjetit themelor më shumë i ngjan një rrjeti merimangash të makinave të ndërlidhura.

Kur kryeni një test shpejtësie, të dhënat e testit zakonisht nuk largohen kurrë nga rrjeti i ISP. Pra, rezultatet jo gjithmonë reflektojnë realitetin. Nga ana tjetër, kur vizitoni një sit, ju nuk keni kontroll mbi rrugën që të dhënat tuaja marrin për të arritur destinacionin e saj. Ju gjithashtu nuk mund të kontrolloni kushtet e rrjetit përgjatë asaj rruge.

Në botën e vërtetë, gjëra të tilla si bllokimi i rrjetit, dështimet e harduerit dhe sulmet e mohimit të shërbimit mund të sjellin edhe lidhjen më të shpejtë të internetit në gjunjë. Dhe këto janë vetëm disa nga gjërat me të cilat mund të hasni rregullisht.

Qasja në internet mbi një VPN

Një shërbim VPN siguron një lidhje të koduar dhe të sigurt midis jush dhe ofruesit të shërbimit VPN. Nga atje, trafiku juaj në internet arrin destinacionin e tij në të njëjtën mënyrë siç do të kishte, po të vinte direkt nga pajisja juaj.

Sshtë një mjet i dobishëm për këdo që dëshiron të parandalojë të tjerët të shohin përmbajtjen e trafikut të tyre në internet. Shtë gjithashtu një preferuar nga ata që preferojnë të mbeten anonim në internet.

Diagrami se si funksionon një VPN për të parandaluar goditjen e goditjes

Natyra e një lidhjeje VPN do të thotë që trafiku në internet nuk merr më rrugën e drejtpërdrejtë të mundshme. Së pari duhet të rrjedhë nëpër serverat e ofruesit të shërbimit VPN. Kriptimi i trafikut dhe ndryshimi në rrugën e të dhënave ndonjëherë mund të shpejtojnë një lidhje të ngadaltë në internet. Sidoqoftë, gjithçka varet nga arsyet që në radhë të parë ishte e ngadaltë.

Kur një VPN mund të përmirësojë shpejtësitë e Internetit

Ekzistojnë disa situata kur përdorimi i një VPN mund të përmirësojë shpejtësinë e internetit. Për shembull, nëse lidhja juaj është e ngadaltë për shkak të vonesave në rrugën tipike të të dhënave. Duke pasur nevojë të shkoni së pari te një server, një lidhje VPN mund të zgjidhë problemin duke shmangur pjesët e shtegut që po shkaktojnë ngadalësinë.

Ju gjithashtu mund të përjetoni një ngritje të shpejtësisë nëse trafiku juaj është i destinuar për një rrjet që ka një lidhje më të mirë me rrjetin e ofruesit VPN sesa bën ISP-ja juaj. Të dyja këto kushte nuk janë aq të zakonshme, megjithatë.

Një nga shkaqet më të zakonshme të ngadalësisë në internet është hedhja e brezit, dhe është diçka që një VPN mund të ndihmojë të ndalet. ISP-të shpesh përdorin kontrollin e trafikut në këtë mënyrë, shpesh pa sa më shumë një njoftim se po ndodh. Mund të jetë një nga shkaqet më zhgënjyese të një lidhjeje të ngadaltë në internet. Jo vetëm që është e vështirë për t’u zbuluar, por është gjithashtu një ngadalësim që po shkaktohet me qëllim.

Shpërthimi i bandës së gjerë

Nëse nuk keni dëgjuar kurrë për të, ngushtimi i gjerësisë së bandës i referohet një situate kur një ISP ngadalëson trafikun për një lloj specifik të të dhënave. Mund të ndodhë edhe kur të arrini një limit të paracaktuar të transferimit të të dhënave.

Shtë një praktikë e cila ka të ngjarë të bëhet edhe më e zakonshme midis ISP-ve Amerikane. Kjo nuk është në asnjë pjesë të vogël falë rregullave që heqin FCC që siguruan neutralitetin neto. Kur një ISP bën vendndodhjen e bandës, ata më së shpeshti synojnë lloje shumë specifike të të dhënave. Kjo është arsyeja pse praktika është kaq irrituese dhe e vështirë për tu zbuluar.

Në shumë raste, ISP-të lëvizin trafikun që përdor protokollin BitTorrent. Ata gjithashtu shpesh do të synojnë lidhje me bandwidth të lartë në shërbimet e transmetimit të videove si Netflix ose Hulu.

ISP duke rrjedhur Netflix

Në rastin e BitTorrent, ISP-të pretendojnë se goditja e tyre kontrollon vjedhjen e pronës intelektuale dhe piraterinë në rrjetet e tyre. Megjithatë, kjo nuk është saktësisht e vërtetë. Ata e bëjnë këtë sepse BitTorrent gjeneron një pjesë të mirë të trafikut të përgjithshëm në internet. Ata u pëlqen të synojnë platformat e transmetimit të videove për të njëjtën arsye – ato po bëhen me shpejtësi burimi më i rëndësishëm i trafikut të internetit në të gjithë botën.

ISP-të monitorojnë në mënyrë aktive llojet e trafikut që ata dëshirojnë të kontrollojnë dhe veprojnë në mënyrë agresive për të ngadalësuar ato lidhje specifike. Ata gjithashtu shpesh do të veprojnë injorant ndaj praktikës kur t’i thërrasin ato. Në vend të kësaj, ISP-të shpesh do të përpiqen t’ju shesin një vend më të shtrenjtë të shpejtësisë së internetit në vend.

Sidoqoftë, një VPN mund t’ju ndihmojë të ndaloni ISP-në tuaj të ndërhyjë në trafikun tuaj plotësisht.

Si e ndalon goditjen e një bande gjerësi të bandës në VPN

Nëse po merreni me goditje të gjerësisë së bandës nga ISP-ja juaj, një VPN është një mënyrë e shkëlqyeshme për të zgjidhur problemin. Sekreti qëndron në anonimitetin që ofron një VPN.

ISP-të përcaktojnë se cili trafik drejt mbytës bazuar në një grup rregullash të paracaktuara të identifikimit. Për shembull, ata mund të kërkojnë lidhje me serverë të veçantë në internet, ose trafik që përdor porte të zakonshme që ata do të donin të kufizonin.

Kur një VPN është në përdorim, i gjithë trafiku është i koduar dhe duket se është i destinuar për serverin VPN, në vend të destinacionit aktual të tij përfundimtar. Kjo e lë ISP të paaftë për të klasifikuar trafikun që kalon lidhjen VPN. Nëse ata nuk mund ta identifikojnë atë, ata nuk mund ta rrisin atë. Kjo paaftësi për të vepruar në mënyrë shumë efektive ju mbron nga ngadalësimet e qëllimshme.

Kur një VPN nuk do të përmirësojë performancën e Internetit

Fatkeqësisht, një VPN nuk është një zgjidhje për çdo shkak të një lidhjeje të ngadaltë në internet. Në disa situata, ato madje mund t’i bëjnë gjërat më të ngadalta sesa do të ishte ndryshe.

Në fakt, ekzistojnë disa raste kur mund të jeni më mirë të çaktivizoni VPN-në tuaj plotësisht. Kjo perfshin:

 • Distanca Gjeografike
  Nëse vendndodhja e serverit VPN është në anën tjetër të botës nga ju dhe më tej akoma nga destinacioni përfundimtar i të dhënave tuaja, distanca shtesë që të dhënat duhet të udhëtojnë do të zvogëlojë shpejtësinë e përgjithshme të lidhjes. Zgjidhni një ofrues VPN me një numër të madh vendndodhjesh serverash për të zgjedhur për të ndihmuar në shmangien e kësaj çështje.
 • Bllokimi i serverit VPN
  Nëse serveri VPN me të cilin duhet të kalojnë të dhënat është i mbingarkuar, ai bëhet një pikë e mbytjes e cila do të rezultojë në një lidhje më të ngadaltë. Nëse kjo ndodh, provoni të kaloni në një server të ngarkuar lehtë në vend. Pothuajse për të gjithë ofruesit e VPN ju lejojnë ta bëni këtë.
 • Latenca e kriptimit
  Në një VPN, të gjitha të dhënat dalëse duhet të kodohen, dhe të gjitha të dhënat hyrëse duhet të deshifrohen. Meqenëse ky proces ndodh në kohë reale, ai mund të shtojë një vonesë ndonjëherë të dukshme në pajisjet më të vjetra ose më të vogla. Kontrolloni cilësimet e klientit tuaj VPN dhe zgjidhni vetëm aq shumë të shifrimit sa ju nevojitet.

Ekzistojnë edhe disa gjëra të tjera që mund të bëni për të provuar dhe shpejtuar lidhjen tuaj VPN për ato situata kur fikja e tij është ose nuk është e mundur ose nuk është e dëshirueshme.

VPN më e mirë për internetin më të shpejtë

Nëse jeni duke kërkuar për një shërbim VPN për të parandaluar goditjen e gjerësisë së bandës ose për atë që do t’ju japë pamjen më të mirë në përmirësimin e performancës së internetit tuaj, menjëherë nga shkopi shmangni ofruesit falas.

Një nga ndryshimet e mëdha midis paguar dhe falas është performanca. Serverat VPN Falas janë famëkeq për mbingarkesë dhe një server i mbingarkuar gjithmonë rezulton me shpejtësi më të ngadaltë. Nuk ka asnjë mënyrë përreth saj.

Bazuar vetëm në atë fakt, ofruesit e primit janë mënyra për të shkuar. Po, ata kushtojnë para, por ndoshta është më pak nga sa mendoni. Ju mund të merrni lehtësisht një abonim në disa prej VPN-ve më të mira për pak dollarë në muaj. Kjo abonim ju lejon të keni qasje në qindra servera VPN në të gjithë botën. Të gjithë ata server përdorin pjesën e sipërme të harduerit të linjës dhe të gjithë zbatojnë balancimin e duhur të ngarkesës së përdoruesit.

Si pjesë e drejtimit të kësaj faqe, unë mat rregullisht performancën e dhjetëra VPN-ve. Ndërsa unë ju ftoj të hidhni një vështrim në listën time të plotë të ofruesve më të shpejtë, më poshtë janë tre vendet kryesore. Këto janë deri tani basti juaj më i mirë për të ndaluar goditjen e bandës dhe për të rritur shpejtësinë e shkarkimit dhe ngarkimit të lidhjes tuaj të internetit.

ProviderFeaturesCost

Testi i Shpejtësisë | Lista e serverëve
vendet:90
Servers:7159
protokollet:OpenVPN, L2TP / IPSec, PPTP
platformat:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Kodi, Routers
Lidhjet:7
Logging:Pa prerje
Vendodhja:Rumani
Plani 1 Muaj:$ 12.99 / month
Plani vjetor:$ 2.75 / month
Prove falas:po
Kthimi i parave:45 ditë
pagesa:Kartë krediti, PayPal, Bitcoin

Testi i Shpejtësisë | Lista e serverëve
vendet:131
Servers:2070
protokollet:OpenVPN, L2TP, PPTP, SSTP, IPSec / IKEv2
platformat:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Routers
Lidhjet:5
Logging:Data e lidhjes, gjerësia e bandës totale të përdorur
Vendodhja:Hong Kong
Plani 1 Muaj:$ 10.95 / month
Plani vjetor:$ 3.33 / month
Prove falas:jo
Kthimi i parave:31 ditë
pagesa:Karta e Kredisë, PayPal, BitCoin, Alipay, Karta Dhuratë Kryesore, CashU, Cryptocurrency tjera, Paymetwall

Rishikimi | Testi i Shpejtësisë | Lista e serverëve
vendet:58
Servers:5645
protokollet:OpenVPN, L2TP, PPTP, IPSec / IKEv2
platformat:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Routers
Lidhjet:6
Logging:Asnjë prerje
Vendodhja:Panama
Plani 1 Muaj:$ 11.95 / month
Plani vjetor:$ 3.49 / month
Prove falas:jo
Kthimi i parave:30 dite
pagesa:Karta krediti (Visa, MC, Amex, Discovery), Crypto (Bitcoin, Etherum, Ripple), Amazon Pay, Alipay, UnionPay, Tjetër

Në fund të fundit

Në përgjithësi, një VPN nuk do të shërbejë si një mënyrë e besueshme për të rritur shpejtësinë e internetit, nëse nuk merreni me disa shkaqe shumë specifike. Sigurisht, një VPN gjithashtu ofron intimitet dhe siguri. Pra, edhe nëse nuk do të shpejtojë internetin tuaj, në shumë raste, ai ende është një investim i shkëlqyeshëm.

Nëse keni një lidhje të ngadaltë, së pari përpiquni të identifikoni shkakun e problemit përpara se të ktheheni në një VPN si një zgjidhje e mundshme. Një vend i shkëlqyeshëm për të filluar është të provoni për hedhjen e gjerësisë së bandës. Nëse goditja në të vërtetë është fajtori, përdorimi i një prej VPN-ve të mësipërme duhet të bëjë një ndryshim të madh dhe të ndihmojë në rritjen e shpejtësisë tuaj të internetit. Nëse problemi qëndron diku tjetër, megjithatë, mund të jetë një çështje që i lihet më mirë ISP-së.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map