Farë është një adresë IP

Një adresë IP, e shkurtër për adresën e Protokollit të Internetit, është një numër numrash që përdoren për të përfaqësuar një pajisje të lidhur me rrjetin. Smartphonedo smartphone, kompjuter, ruter, TV i zgjuar, etj. Duke përdorur çdo lloj rrjeti, identifikohet nga një.


IP është ajo që lejon pajisjet të dërgojnë të dhëna tek njëra-tjetra. Shtë një shënues që lejon ruterët, çelsin dhe kabllon që krijojnë internetin (dhe çdo rrjet tjetër kompjuteri) të dinë se nga erdhën secila bit e të dhënave që rrjedhin përmes dhe ku do të shkojnë.

Ashtu si adresa juaj e rrugës u thotë miqve tuaj, familjes dhe postës se si të gjeni shtëpinë tuaj, adresat IP bëjnë të njëjtën gjë për pajisjet e lidhura me rrjetin.

Një IP standard përbëhet nga katër grupe shifrash në rangun 0 deri në 255. Një periudhë ndan secilin grup. Këtu është një shembull i adresës IP:

216.58.217.110

Nëse jeni kurioz dhe keni klikuar në adresën e mësipërme, duhet të ketë hapur faqen e Google në shfletuesin tuaj. Kjo për faktin se IP në shembullin e mësipërm është një nga shumë të caktuar për serverët e përdorur nga Google për të pritur motorin e kërkimit të tyre (të paktën ashtu siç e shkruaj unë këtë).

Me fjalë të tjera, është adresa në të cilën jeton motori i kërkimit i Google.

IP dinamik vs IP statik

Tani që (shpresojmë) të kuptoni se çfarë është një adresë IP, le t’i komplikojmë paksa gjërat. A e dini se disa pajisje mund të përfundojnë me një IP të ndryshme çdo herë që lidhen me internet?

Pajisjet, IP të të cilave nuk ndryshojnë, thuhet se kanë një adresë statike IP (të njohur gjithashtu si të dedikuar ose të fiksuar). Ata që mund të marrin një adresë të ndryshme me secilën lidhje, kanë atë që quhet IP dinamik.

IP-të dinamike nuk ndryshojnë domosdoshmërisht çdo herë. Ndonjëherë me të vërtetë rivendoset me çdo lidhje. Sidoqoftë, raste të tjera vetëm kur kalon një kohë e caktuar. E gjitha varet nga konfigurimi i serverit DHCP, i cili është ruteri, modemi ose pajisja tjetër e rrjetit që cakton IP.

Shembuj të adresave IP

IP statikë përdoren zakonisht për serverë dhe shërbime publike (si shembulli i motorit të kërkimit Google më lart) pasi është kritike që përdoruesit të jenë në gjendje të lidhen me ta sipas kërkesës.

Kur shkruani një URL të faqes në internet (si google.com) në shfletuesin tuaj, pajisja juaj konsulton një listë gjigande të adresave IP të quajtur regjistrues. Regjistruesi më pas i tregon pajisjes tuaj IP-in e saktë të faqes që po përpiqeni të arrini.

Likeshtë si të kërkoni numrin e telefonit të një biznesi në faqet e verdha (për ata prej nesh që ende i mbajnë mend ato).

Nëse serveri që pret faqen në internet që po përpiqeni të vizitoni kishte një adresë që ndryshoi rastësisht, shfletimi i internetit do të bëhej shpejt jopraktik, nëse jo i pamundur.

Adresat dinamike IP, nga ana tjetër, zakonisht përdoren për gjëra të tilla si lidhjet e internetit në shtëpi ose pikat publike të Wi-Fi. Në thelb, çdo gjë që nuk ofron një shërbim për pjesën tjetër të botës.

Nuk ka shumë rëndësi për askënd nëse smartphone juaj ndryshon IP-të çdo disa orë. Për sa kohë që pajisja me të cilën po flet (si ruteri në shtëpi) di për ndryshimin dhe akoma mund të dërgojë të dhëna në vendin e duhur, gjithçka është në rregull.

’Shtë si të zhvendoseni në një shtëpi të re dhe t’i bëni të ditur Amazon të dërgojë tani paketat tuaja diku tjetër.

Arsyeja për IP dinamike dhe statike

Atëherë, pse të dy llojet e IP-ve? Thjesht sepse përndryshe nuk do të ketë adresa të mjaftueshme për të parë çdo pajisje të lidhur në internet.

Pasi të keni marrë parasysh IP vargjet që janë të rezervuara për përdorime shumë specifike (si rrjete kompjuterike të brendshme, jo-interneti), ekzistojnë vetëm 3,706,452,992 adresa IP të disponueshme për përdorimin e të gjithë internetit..

Aktualisht ka mbi 4.2 miliardë përdorues të internetit në botë, shumë prej të cilëve kanë pajisje të shumta. Pra, vetëm 3,7 miliardë IP thjesht nuk i shkurtojnë ato. Prandaj, ndarja përmes përdorimit të detyrës dinamike është një domosdoshmëri absolute.

Kjo do të thotë, derisa një lloj i ri i adresës IP, i njohur si IPv6, të përdoret gjerësisht.

IPv4 vs IPv6

Duke folur teknikisht, adresat IP (si të varietetit statik ashtu edhe asaj dinamike) për të cilën kemi folur deri më tani njihen si adresa IPv4. Ata janë pjesë e një standardi që paraprin vetë internetin. Në atë kohë, rrjetet kompjuterike rrallë ekzistonin jashtë kampeve universitare.

Si duket një adresë IPv4

Në atë kohë, projektuesit e rrjetit kurrë nuk parashikuan që interneti siç e dimë tani se do të ekzistonte dhe të rritet aq i madh sa ai. Asnjëherë nuk u ndodhi atyre që 4 miliardë apo aq IP-të publike të mundshme përmes standardit IPv4 nuk do të ishin të mjaftueshme.

Por, ja ku jemi. Adresat në dispozicion të IPv4 janë ezauruar.

A është koha për panik? Larg asaj. Një standard i ri i quajtur IPv6 premton të zgjidhë mungesën e adresave IP përgjithmonë.

Farë është një adresë IPv6?

IPv6, si paraardhësi i tij IPv4, përdor grupe shifrash për të formuar kombinime unike për të përfaqësuar një pajisje të lidhur me rrjetin. Sidoqoftë, ekzistojnë disa dallime të mëdha:

  • Shifrat hexadecimal (të cilat përfshijnë numrat dhe shkronjat a përmes f) përdoren në vend të decimals (vetëm numrat)
  • Grupet e personazheve janë më të gjata, që përmbajnë katër dixhitale në vend të tre
  • Ka më shumë grupe shifra, deri në tetë në vend të katër

Këto ndryshime mund të mos duken shumë, por ato rrisin numrin maksimal teorik të IP-ve nga 4,3 miliardë (4,294,967,296) në 340 undecillion (340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456). Tani ka shumë adresa IP.

Si duket një adresë IPv6

Kolonët i veçojnë grupet e adresave IPv6 dhe zerot kryesorë në secilin grup hiqen opsionalisht (që do të thotë se një grup i tërë mund të mos tregohet nëse nuk përmbante asgjë përveç zeros).

Këtu është një shembull i një adrese IPv6:

2607: f8b0: 4004: 80C :: 200e

Në rast se po pyesni, adresa IPv6 më lart përfaqëson të njëjtin server të internetit të Google me adresën IPv4 të listuar më parë.

Nëse klikoni në këtë version, megjithatë, mund të mos keni arritur në faqen fillestare të Google. Nëse shfletuesi juaj nuk ishte në gjendje të lidhej, është e mundur qoftë ofruesi i shërbimit të internetit (ISP) që po përdorni, ose pajisja juaj e rrjetit nuk e mbështet ende IPv6. Ju mund ta konfirmoni këtë duke ekzekutuar këtë test IPv6.

Përfundimisht, IPv6 do të zëvendësojë IPv4. Por mos u shqetësoni nëse e juaja nuk po funksionon akoma. Ke kohë. Ekspertët presin që IPv4 të mbetet në përdorim të paktën 2040.

Farë mund të merrni nga një adresë IP?

Adresa IP e caktuar e pajisjes tuaj mund të tregojë shumë informacione për ju.

Së pari dhe më e rëndësishmja, nëse jeni mbajtësi i llogarisë i lidhur me lidhjen e internetit në përdorim, ISP-ja juaj mund të kërkojë fjalë për fjalë emrin dhe adresën e shtëpisë tuaj nga IP-ja juaj.

Të jashtmit nuk do të jenë në gjendje t’ju identifikojnë në atë shkallë (të paktën në një kalim të parë). Por, ata mund t’ju lidhin lehtësisht së bashku me ISP që përdorni, pasi ISP-të përdorin sferat e paracaktuara të hierarkisë IP.

Kjo është mënyra se si policia dhe agjensitë e zbatimit të ligjit gjurmojnë dhe gjejnë palët përgjegjëse për veprimtarinë kriminale në internet. Ata kërkojnë ISP të shoqëruar me IP-në ofendues dhe marrin informacionin e përdoruesit prej tyre.

Nëse dikush ka burimet e duhura, një adresë IP mund të gjurmohet tek një individ mjaft lehtë.

Por edhe pa burime të nivelit të zbatimit të ligjit, çdokush ende mund të kufizojë me saktësi adresën tuaj IP në vendndodhjen tuaj. Për shembull, çdo faqe në internet që vizitoni do të dijë brenda disa kilometrave ose miljeve ku jeni.

Kjo sepse ka një numër të dhënash falas që rendisin zonat e përafërta gjeografike të të gjitha IP-ve të njohura. Për përdoruesit e shtëpisë, të paturit e adresave dinamike do të thotë që informacioni do të jetë i pasaktë në rastin më të mirë. Por të dhënat e përdorimit janë duke u përmirësuar gjatë gjithë kohës.

Cilat aktivitete në internet mund të gjurmohen në një IP

Një adresë IP, si adresa e shtëpisë tuaj, përfaqëson një pikë përfundimi. Anydo të dhënë që udhëton drejt ose nga IP juaj mund të regjistrohet nga kushdo që kontrollon rrjetet nëpër të cilat kalon.

Të gjitha faqet dhe shërbimet në internet që përdorni gjithashtu mbajnë regjistrat e trafikut. Kjo do të thotë se gjithçka që ju bëni në internet i nënshtrohet ndjekjes nga dikush, diku, dhe gati në çdo hap gjatë rrugës.

Me këtë shumë informacion atje, të gjithë aktivitetin në internet mund të gjurmohen lehtësisht në një adresë të vetme IP. Shtë një gjurmë e madhe dixhitale e gishtërinjve.

Një adresë IP mund të gjurmohet si gjurmë gishti

Shtë e vërtetë që shumicën e kohës, prerjet bëhen për qëllime diagnostikimi të rrjetit. Por ai informacion është atje, i arritshëm dhe i përdorshëm. Për shembull, ISP-të që shesin aktivitetin e përdoruesit tek reklamuesit (ose kushdo tjetër që është i interesuar) është duke u bërë mjaft i zakonshëm.

Në të njëjtën mënyrë, mbajtësit e të drejtave të autorit monitorojnë në mënyrë agresive shkëmbimin e skedarëve nga kolegët dhe shërbimet e drejtpërdrejta të shkarkimit, duke mbledhur IP që qasen në përmbajtje të postuar në mënyrë të paligjshme. Nëse keni marrë ndonjëherë një paralajmërim për të drejtat e autorit nga ISP-ja juaj, ai ishte rezultat i një monitorimi të tillë të aktivitetit.

Si të fshehni adresën tuaj IP

Tani jeni njohur me atë që është një IP, si funksionon dhe sa informacione rreth aktiviteteve tuaja në internet mund të zbulojë. Siç mund ta shihni, ka shumë arsye për ta fshehur atë.

Si e bën atë?

Përgjigja është e thjeshtë: përdorni një VPN. Zhurmë për kokë, një VPN është mënyra më e lehtë dhe më efektive për të fshehur IP tuaj dhe të gjitha veprimet në internet.

Së pari, krijon një lidhje të koduar midis pajisjes tuaj dhe një server VPN të vendosur diku në internet. Kjo do të thotë që askush, madje as ISP-ja juaj, nuk mund të monitorojë trafikun tuaj dhe të zbulojë se çfarë po bëni. Të gjithë ata shohin është një bandë e gibberish të koduara.

Më mirë akoma, kur përdorni një VPN, të jashtmit nuk do të jenë në gjendje të shohin adresën tuaj IP të vërtetë. Për ta, i gjithë trafiku juaj do të duket se vjen nga serveri që po përdorni, jo nga pajisja juaj.

Për sa kohë që jeni të kujdesshëm të zgjidhni një ofrues VPN i cili nuk mban shënime (mund të gjeni një listë këtu), do të jetë pranë e pamundur që dikush të lidhë cilindo aktivitet tuaj online. Do të shijoni anonimitetin e vërtetë dhe do të mbroni në mënyrë të efektshme adresën tuaj IP nga shqyrtimi.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me