Sa të sigurt dhe të sigurt janë VPN-të

Jo shumë kohë më parë, interneti ishte për ne pak më shumë sesa një kuriozitet interesant. Megjithatë, sot është e drejtë të themi se luan një rol në pothuajse çdo aspekt të jetës sonë. Ajo ka sjellë një nivel krejtësisht të ri të komoditetit dhe shërbimeve, fjalë për fjalë në pëllëmbët e duarve tona.


Por, për të gjitha përfitimet që sjell interneti, ai sjell edhe rreziqe. Dhe, për të mbrojtur veten nga kërcënime të ndryshme në internet, shumë prej nesh po mendojnë ose janë drejtuar tashmë tek teknologjia VPN.

Në letër, VPN duket se janë mjeti i përsosur për punën. Ata encryptojnë dhe anonimizojnë të dhënat tona, duke i mbajtur ato të sigurta dhe larg syve të këqij.

Në praktikë, megjithatë, a janë VPN të sigurta? Gjërat patjetër që bëhen pak më të komplikuara.

Kur përdorni një VPN, ju po transferoni trafikun tuaj te një palë e tretë (ofruesi VPN), duke u besuar atyre që të mos cenojnë privatësinë tuaj. Kjo e bën të jesh i kujdesshëm thelbësor kur zgjedh një ofrues VPN. Nëse gaboni, mund të përfundoni në këmbim të një makthi të intimitetit për një tjetër.

Pra, le të hedhim një vështrim se cilat kërcënime ndaj intimitetit tuaj ekzistojnë në internet, dhe saktësisht se si mund të zgjidhni një shërbim të besueshëm VPN për t’i shmangur ato.

Tek VPN ose Jo tek VPN

Kërcënimet më të dukshme në internet janë kriminale. Vjedhësit shpesh shkojnë në gjatësi të mëdha për të vjedhur dhe përfituar nga të dhënat e përdoruesit si letrat kredenciale për hyrje, informacione të identifikueshme personalisht dhe numrat e kartave të kreditit.

Por, kriminelët nuk janë aspak të vetëm në përpjekjen për të marrë duart e tyre mbi informacionin tuaj. Mbrojtja e intimitetit të Internetit po bie në prag të rrugës në shumë vende (duke supozuar se ekzistonin për të filluar).

ISP dhe Mbledhja e të Dhënave

Ju do të habiteni kur të zbuloni se sa të dhëna mbledh ofruesi i shërbimit mesatar të internetit (ISP) për përdoruesit e tyre. Dhe ata gjithashtu e duan ta bëjnë këtë. Disa shkojnë deri në ofrimin e çmimeve të zbritjes nëse ju pranoni që ata të spiunojnë për ju (detaje të cilat janë tërhequr bukur në printimin e mirë).

Pse të mblidhen të gjitha këto informacione? Për ta shitur atë tek ofertuesi më i lartë, natyrisht. Shtë një model biznesi shumë fitimprurës.

Të dhënat që IPS-ja juaj mund dhe mbase po mbledh për ju mund të përfshijnë ndonjë nga këto që vijojnë:

 • Shikohen faqet e internetit të pa-kriptuara individuale
 • Vizitat janë vizituar domenet dhe faqet e koduara
 • Shërbimet në internet të përdorura
 • Skedarët e individëve të shkarkuar
 • Dërguesit, marrësit, dhe ndoshta përmbajtja e postave elektronike të pakriptuara

Nga ai informacion, një ISP mund të zhvillojë një pamje të saktë tronditëse për ju.

Për shembull, ata mund të ndërtojnë një profil të pjesshëm mjekësor në bazë të cilit sëmundje lexoni informacione ose çfarë shërbimesh mjekësore ju kërkoni.

Ata mund të jenë në gjendje të kuptojnë seksin tuaj dhe moshën e përafërt bazuar në llojet e vendeve që vizitoni më shpesh.

Ata madje mund të mësojnë prirjet tuaja politike, orientimin seksual ose ndonjë tipar tjetër të personalitetit të treguar përmes sjelljes tuaj në internet.

Dhe, ndoshta më frikshme, ju nuk mund të kontrolloni as të dhënat që janë mbledhur për të paktën, të kontrolloni dyfish saktësinë e tij.

Si mund të ju mbrojnë VPN

Kur përdorni një VPN, e lini ISP-në tuaj në errësirë. Një VPN krijon një lidhje të koduar (ose tunel) midis pajisjes tuaj dhe një server të kontrolluar nga ofruesi VPN.

Por si parazgjedhje, i gjithë trafiku juaj në internet do të kalojë nëpër atë tunel. Për sa kohë që ndodh, ISP-ja juaj nuk do të jetë në gjendje të kuptojë asgjë në lidhje me aktivitetet tuaja në internet.

Një VPN i besuar ju mban të sigurt dhe anonim në internet

Gjithçka është e koduar dhe e drejtuar përmes serverit VPN. Pra, ISP-ja juaj nuk do të dijë se ku po shkojnë të dhënat, nga kush vijnë ose çfarë përmbajnë.

Siç u përmend, sidoqoftë, kjo vetëm heq barrën e besimit larg ISP-së dhe shërbimit VPN. Nëse nuk përfundoni duke përdorur një ofrues të besueshëm VPN, thjesht po ndërroni se kush përfiton nga informacioni juaj personal dhe jo shumë më tepër.

Pse një ofrues i besueshëm i VPN është i rëndësishëm

Kur përdorni një shërbim VPN për të mbrojtur veten tuaj nga një ISP ose një palë e tretë e paautorizuar, ju i besoni VPN të mos jetë si ata. Po u besoni atyre që të mos regjistroheni ose të ndjekin trafikun tuaj të internetit ose të shesin zakonet tuaja në internet, ose informacione personale për këdo që është i gatshëm të paguajë për të.

Në fakt, pasi që çdo ofrues i VPN kërkon që të regjistroheni për të përdorur një nga serverët e tyre, ju po etiketoni në mënyrë të qartë trafikun tuaj që i përket juve. Nëse shërbimi VPN vendosi të katalogojë aktivitetet tuaja, gjërat mund të bëhen edhe më komprometuese.

Realiteti i trishtuar është se ka gjithmonë ofrues të pandershëm të VPN, që kërkojnë të marrin para në përdoruesit e pa informuar. Kurdoherë që ekziston një frikë e intimitetit, ata dalin në treg me disqe.

Mosarritja e zgjedhjes së një ofruesi VPN me kujdes mund të ju linte në një situatë shumë më të keqe se sa filluat, dhe mund të rrezikojë privatësinë dhe sigurinë tuaj në një mënyrë krejt të re.

Sa e sigurt dhe e sigurt është një VPN

Le të lëmë mënjanë politikat dhe sjelljet e ofruesve individualë.

Teknologjia që qëndron pas shumicës së shërbimeve VPN tregtare është shumë e shëndoshë dhe ofron mbrojtje të shkëlqyeshme të sigurisë dhe privatësisë tuaj.

Në përgjithësi, një VPN i vendosur si duhet e bën të pamundur për çdo person ose organizatë të paautorizuar të analizojë trafikun tuaj të internetit dhe të lidhë çdo aktivitet me ju.

Shtë e rëndësishme të mbani mend se një VPN do të encryptojë vetëm të dhënat midis pajisjes tuaj dhe serverit VPN. Sapo e lë atë server të udhëtojë në destinacionin e tij përfundimtar, është po aq i prekshëm nga përgjimi sa çdo trafik jo-VPN do të ishte.

Sidoqoftë, deri në atë pikë, serveri VPN konsiderohet burimi i trafikut. Do të ishte shumë e vështirë për këdo që ta gjurmojë atë (dhe çfarëdo aktiviteti në internet po kryhet) përsëri tek ju.

Tofarë duhet të kërkoni në një VPN të Sigurt

Pra, nga një këndvështrim teknologjik, një VPN është e sigurt. Por, meqenëse intimiteti dhe siguria që ai ofron mund të dëmtohet lehtësisht nga ofruesi i tij, marrja e një shërbimi të respektuar dhe transparent të VPN është përtej rëndësisë.

Nëse nuk arrini ta bëni këtë, ju jeni duke mposhtur të gjithë qëllimin për të paguar një shërbim VPN për privatësinë dhe sigurinë. Po hidhni para poshtë ikjes.

Ekziston një listë e gjërave që duhet të kërkoni për të siguruar që një VPN do t’ju japë nivelin më të mirë të mbrojtjes. Për të filluar, çdo ofrues që po konsideroni duhet të ofrojë këto karakteristika teknike:

 • Kriptimi 128-bit ose 256-bit
 • Mbrojtja e rrjedhjes DNS
 • Një numër i madh i serverëve në vendet me të cilat jeni të interesuar të lidheni
 • Adresa IP të përbashkëta (jo të dedikuara) për anonimitet më të mirë
 • Mbështetje ndër-platformë
 • Zgjedhja e protokolleve TCP ose UDP

Kur të gjitha këto janë në dispozicion, ju po merrni një shërbim të fortë dhe të sigurt VPN që ofron fleksibilitet maksimal dhe një pajtueshmëri të gjerë. Të paktën nga një këndvështrim teknologjik, d.m.th..

Pasi të gjeni një ofrues të tillë, atëherë duhet t’i drejtoni vëmendjen kompanisë dhe politikave të tyre të ndryshme që mund të ndikojnë në sigurinë dhe privatësinë tuaj. Sigurohuni që i kanë të gjitha këto që vijojnë:

 • Një politikë e qartë që përshkruan praktikat e mbledhjes së të dhënave të përdoruesve
 • Asnjë prerje e burimit të trafikut ose destinacionit
 • Nuk ka gjurmim të hyrjeve ose logove të përdoruesve (herë të paktën, në mënyrë ideale, asgjë fare)
 • Asnjë qasje e palës së tretë në serverë ose klientë
 • Një marrëveshje e kushteve të shërbimit që mund ta kuptoni në të vërtetë

Kur një ofrues i VPN kontrollon të gjitha këto kuti, në krye të përmbushjes së të gjitha kërkesave teknike, ekziston një shans i shkëlqyeshëm që të dhënat do të keni në duar të mira me ta.

Thënë kështu, jo gjithmonë merr fjalën e tyre për të. Bëni pak më shumë duke lexuar dhe shikoni nëse mund të gjeni raste kur ofruesi nuk i ka ndjekur politikat e tyre ose u zbulua se po mblidhte të dhëna ata thanë se nuk ishin.

Nëse dëshironi një pikënisje të mirë, shërbimet si CyberGhost, NordVPN dhe Surfshark janë opsione që unë personalisht i përdor dhe i besoj.

Janë të sigurta VPN-të

Nuk është aq e thjeshtë të gjesh një shërbim falas VPN i cili është i sigurt, i sigurt dhe i plotëson kërkesat që kam mbuluar më lart (të cilat, për mendjen time, janë mustaqe). Por shumë njerëz i përdorin ato sidoqoftë.

Shumica e VPN-ve falas bëjnë pretendime të guximshme në lidhje me tiparet e tyre të sigurisë dhe nivelet e anonimitetit që ata japin. Por, pothuajse askush nuk jeton kurrë me ta.

Fakti i thjeshtë është se serverët dhe gjerësia e bandës kushtojnë para. Një VPN “falas” duhet t’i mbulojë ato shpenzime disi, dhe shitja e informacionit tuaj personal dhe zakonet në internet mund të jetë çuditërisht fitimprurëse (më shumë se çdo formë e të ardhurave nga reklamat, një tjetër burim i zakonshëm i të ardhurave për VPN-të falas).

Një e dhënë e pavlefshme e lirë e shitjes së VPN-së

Disa shërbime të njohura falas VPN tashmë janë zbuluar si të pasigurt dhe të dobët me praktikat e tyre për mbledhjen e të dhënave.

Për shembull, Hola është kapur me duar të kuqe duke shitur gjerësinë e bandës së përdoruesve të tyre VPN palëve të treta. Softueri i tyre madje përmbante një të metë që do të lejonte një sulmues të marrë kontrollin e plotë të pajisjes së një përdoruesi.

Betternet, një shërbim falas VPN celular i përdorur gjerësisht u zbulua të përmbante 14 biblioteka individuale të ndjekjes të përfshira në aplikacionin e tyre. Me siguri, përdorimi i Betternet ishte më i keq për privatësinë tuaj sesa të përdorni asnjë formë të mbrojtjes fare.

Personalisht, unë gjithmonë do të zgjedh një VPN të paguar mbi një të lirë. Me disa përjashtime që mund të mbështetem në njërën anë, e konsideroj çdo VPN falas të diskutueshëm në të mirë, nëse jo plotësisht të rrezikshëm. Ndoshta unë jam pakica, por kur ju mund të merrni një ofrues të cilësisë si Surfshark ose CyberGhost për aq pak sa dy dollarë në muaj, për mua, vendimi është një marrës i mendjes.

Zgjidhni mençur, qëndroni të sigurt

Zgjedhja e një VPN të besueshme, të sigurt dhe të besueshme nuk është çështje e parëndësishme dhe ka pasoja nëse e merrni atë të gabuar. Përdorimi i një shërbimi VPN i vë të gjitha aktivitetet dhe të dhënat tuaja në internet në duart e tyre. Në disa raste, kjo mund të jetë më keq sesa besimi në ISP-në tuaj.

Ndiqni këshillat në këtë artikull për të gjetur një ofrues të ndershëm me standarde të larta të sigurisë dhe intimitetit. Kaloni pak kohë duke bërë kërkimin tuaj.

Ka shumë VPN të sigurta atje që ka të ngjarë të bëjnë gjithçka në fuqinë e tyre për t’ju mbrojtur ju dhe të dhënat tuaja. Përdorimi i njërit prej tyre është, me siguri, më i miri që mund të bëjë ndonjë nga ne përdoruesit e internetit.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map