VPN falas kundrejt VPN të paguara

Ndonjëherë, është e vështirë të diskutosh falas. Shumë prej nesh do të donin të drejtonin një makinë krejt të re. Por, nëse keni nevojë për një automjet dhe xhaxhai juaj ju ofron falas Escort Ford-in e tij në 1994, a do të thonit jo? Shkon dhe do t’ju marrë nga pika A në pikën B. Kjo mund të jetë mjaft e mirë.


Kjo analogji mund të shtrihet në VPN. Ka shumë shërbime të shkëlqyera me pagesë që mund të zgjedhim. Por, ka edhe shumë ofrues falas. Askush nuk do të argumentojë që VPN-të e lira janë perfekte, por, ashtu si ai Ford 25-vjeçar, a mund të jenë mjaft të mirë për të kryer punën?

Ndoshta.

Përveç dukshëm, çmimi, ka disa ndryshime të rëndësishme midis një VPN falas dhe një VPN të paguar. Dhe, në varësi të asaj që shpresoni të bëni, ju mund të jeni shumë më mirë të investoni në këtë të fundit. Ose, ju mund të jeni mirë.

VPN falas ose e paguar, vrapimi është i shtrenjtë

VPN perfekte duhet t’i bëjë të gjitha. Ajo duhet të na mbajë të sigurt në internet dhe anonim në internet, të na lejojë të vizitojmë faqet e internetit ose të transmetojmë video nga ndonjë vend në botë, dhe të bëjmë gjithçka me shpejtësi që përputhen me lidhjen tonë të rregullt në internet.

Sa e madhe do të ishte nëse do të mund t’i kapnim të gjitha këto për asgjë?

Mjerisht, kjo thjesht nuk do të ndodhë. Drejtimi i një shërbimi VPN kushton shumë para. Vetëm në majën e kokës sime, ata duhet të mbajnë një rrjet global të serverëve, të zhvillojnë dhe mirëmbajnë programin e klientit të tyre në një duzinë platformash të ndryshme dhe të na japin mbështetje kur është e nevojshme.

Se si një VPN e paguar merr fondin e saj është mjaft e qartë. Por, çfarë ndodh në rastin kur një ofrues nuk ngarkon një monedhë?

Ekzistojnë dy mënyra me të cilat VPN falas i plotësojnë skajet.

Drejtimi i VPN kërkon një buxhet të madh

VPN-të e lira shpesh skimpojnë në veçori. Ata ekzekutojnë më pak serverë, përdorin pajisje më të vjetra, nuk kanë asnjë mbështetje për të folur. Dhe kjo mund të jetë mirë. Për sa kohë që ata e kryejnë punën, kush kujdeset, apo jo?

Përveç që ata ende duhet të sjellin të paktën disa fonde, nëse për asgjë tjetër, të paguajnë faturat e tyre të energjisë elektrike. VPN falas fitojnë para por e bëjnë këtë në një mënyrë shumë më indirekte sesa ofruesit e paguar.

Në thelb, ju bëheni monedha. Dhe, këtu duhet të keni kujdes në zgjedhjen tuaj të ofruesve.

Për të ndihmuar në shpjegimin, le të kalojmë mbi tiparet më të zakonshme të VPN dhe të krahasojmë se si shërbimet e paguara dhe ato falas i trajtojnë gjërat ndryshe.

VPN Falas vs Pamja e VPN e Paguar nga Krahasimi i Karakteristikave

VPN të lira dhe të paguara marrin një qasje të ndryshme për mënyrën e zbatimit të shumicës së veçorive. Dhe për fat të keq, në shumicën e rasteve, ju merrni shumë ato që paguani.

siguri

Nëse si unë, ju jeni disi të vetëdijshëm për sigurinë dhe mbështeteni në një VPN për të mbrojtur të dhënat tuaja, niveli dhe mjetet e kriptimit të aplikuara në lidhjen VPN me siguri ka shumë rëndësi. Në këtë rast, ofruesit e lirë thjesht nuk e shkurtojnë atë.

Shumica e kohës, VPN të lira përdorin PPTP për të koduar të dhënat tuaja, pa mundësi të zgjedhni një protokoll tjetër. Disa nuk përmendin fare ato që përdorin fare (në këtë rast, me siguri është PPTP).

Problemi është që PPTP është vjetëruar. Consideredshtë konsideruar e pasigurt dhe ka qenë që nga viti 1999.

PPTP do t’i mbajë të dhënat tuaja të sigurta nga vëzhgimi rastësor. Nëse gjithçka që ju po bëni është duke transmetuar video me bllokim gjeo-bllok, duhet të jeni mirë. Por, nuk do të mbrojë aspak nga kushdo që di se çfarë po bën (dhe nëse dikush po përpiqet të inspektojë të dhënat e tua, mund të bastosh se e di se çfarë bëjnë).

Nga ana tjetër, VPN me pagesë ju japin më shumë mundësi dhe ato që janë në të vërtetë të sigurta.

Pothuajse çdo ofrues i paguar me vlerë kripën e tij do të përdor OpenVPN, një protokoll me burim të hapur që përdor SSL. Ky është i njëjti lloj kriptimi i përdorur nga faqet e internetit të sigurta https, si banka juaj. L2TP me IPSec është një tjetër opsion protokoll ku do të ekzekutoni shpesh.

Pagesat e shërbimeve VPN përdorin gjithashtu çelësa kriptimi 256-bit. Ofruesit e lirë kanë tendencë të zgjedhin opsionin më pak të sigurt 128-bit për arsyen e thjeshtë se është më pak e kushtueshme dhe, për rrjedhojë, më e lirë për t’u zbatuar.

Kombinimi i çelësave të kriptimit të OpenVPN dhe 256-bit është praktikisht i papërshkueshëm nga plumbi, i pamundur për këdo që të përgjojë dhe deshifrojë. Një VPN me pagesë është një VPN e sigurt dhe nëse kjo është ajo që ju jeni pas, është rruga për të shkuar.

Intimiteti Online dhe Anonimiteti

Edhe nëse nuk jeni shumë të shqetësuar për sigurinë e të dhënave tuaja dhe gjithçka që ju intereson është të qëndroni anonim, diçka që një VPN falas duhet te ju japë teorikisht, ju ende duhet të jeni të kujdesshëm.

Kur zgjedhni një shërbim falas, gjithmonë (dhe dua të them gjithmonë) lexoni shtypjen e mirë.

Ndonjëherë, VPN falas janë mbështetur në reklama. Herë të tjera, ato subvencionohen përmes shitjes së të dhënave tuaja dhe zakoneve në internet. Pra, ndërsa ofruesi i shërbimit tuaj të internetit (ISP) nuk mund të jetë në gjendje të gjurmojë atë që jeni duke bërë drejtpërdrejt, dikush tjetër është gjithmonë.

Unë them “gjurmoni direkt” sepse sinqerisht, nëse ata donin të bënin, ISP-ja juaj akoma mund të marrë shpejt informacionin që ata dëshirojnë. Ata shohin adresën IP të serverit VPN me të cilin po lidhni dhe prej tij, mund të kuptojnë se cilin shërbim po përdorni. Dhe duke qenë se të dhënat tuaja janë për shitje, nuk fshiheni vërtet nga askush.

Një VPN falas që shet të dhëna në ISP

Siç mund ta prisni, një VPN me pagesë është një shans më i mirë për të mbrojtur privatësinë dhe anonimitetin tuaj. Serverët e paguar VPN nuk shesin asnjëherë informacion për aktivitetet tuaja palëve të treta dhe shpesh, shmangni mbledhjen e të dhënave të përdoruesit (por jo gjithmonë).

Shumë ofrues të paguar mbajnë një formë të regjistrit të lidhjeve që mund të gjurmohen tek ju. Dhe, në varësi të juridiksionit nga i cili ata bazohen, mund t’i japin ato informacione zbatimit të ligjit (ose autoriteteve të tjera) kur të urdhërohet ta bëjnë këtë.

Edhe nëse nuk është perfekte, çdo VPN me pagesë do të bëjë gjithmonë një punë më të mirë se sa një e lirë për të ruajtur privatësinë tuaj në internet. Por, nëse është anonimitet i plotë që ju jeni pas, një shërbim me një politikë mos-logging është e domosdoshme.

Zgjedhja e serverit

Përveç sigurimit dhe intimitetit, VPN gjithashtu ju lejojnë të maskoni vendndodhjen tuaj të vërtetë duke dërguar trafik përmes një serveri në një pjesë të ndryshme të botës. Kjo ju lejon të përdorni shërbime me kufizime gjeo-kufitare (si Netflix ose iPlayer BBC) dhe të shmangni llojet e tjera të filtrimit të bazuar në vendndodhje (si censura e internetit).

Shumë shërbime falas VPN janë dizajnuar duke pasur parasysh këtë përdorim specifik. Ata do të kenë një numër të mirë të vendndodhjeve të serverëve global me të cilët mund të lidheni megjithëse kjo zgjedhje mund të jetë pak e kufizuar për shkak të kostove të përfshira në drejtimin e çdo klasteri serveri.

Për të mos u tejkaluar, të gjithë VPN të paguar gjithashtu ofrojnë një zgjedhje të mirë të lokacioneve të serverëve në të gjithë globin. Por, për shkak se ato kompani zakonisht financohen më mirë, numri i përgjithshëm i lokacioneve ka tendencë të jetë më i madh.

Harta e vendndodhjeve të një serveri VPN të paguar

Ofruesit e paguar gjithashtu kanë një interes të zotuar për të mbajtur një nivel të lartë shërbimi për të ndaluar blerjen e klientëve nga një konkurrent. Pra, ata kanë më shumë të ngjarë të zgjerojnë rrjetet e tyre.

Nëse marrja e rrethit të gjeo-bllokimit ose censurimit është arsyeja pse doni të përdorni një VPN, një shërbim falas duhet të bëjë duke supozuar mirë, sigurisht, ata kanë serverë të disponueshëm në vendin që dëshironi të lidheni. Megjithëse ka dy paralele.

Në varësi të asaj që ju po bëni, performanca e serverit (ose mungesa e tij) mund të bëhet problem. Do të jeni mirë në shfletim në uebfaqe, por nëse, për shembull, doni të transmetoni video, mund të futeni për një udhëtim të ashpër me një ofrues falas.

Shumë shërbime streaming gjithashtu bëjnë çmos për të mos lejuar shikuesit të përdorin një VPN duke renditur IP-të e serverëve të veçantë. Për shembull, BBC bllokon VPN me efikasitet të pamëshirshëm.

Nëse bllokohen, ofruesit e paguar kanë më shumë të ngjarë të bëjnë diçka në lidhje me të. Ata kanë burimet dhe, përsëri, pajtimtarët mund të kërcejnë anije nëse nuk veprojnë.

Sapo të zbulohet dhe vihet në listë e zezë një VPN falas, mund t’ju duhen muaj për t’u rikthyer (nëse ata ndonjëherë bëjnë fare).

Shpejtësitë e lidhjes

Një tjetër pikë dallimi kryesore midis një shërbimi VPN falas dhe të paguar është shpejtësia.

Askush nuk i pëlqen të shpenzojë para nëse nuk u duhet, kjo është arsyeja pse serverët VPN falas shpesh janë në përdorim të rëndë. Për shkak se ata mund të mos e bëjnë pajisjen më të mirë për të filluar, kur përdorni një, mund të vuani nga shkallë të ndryshme të problemeve të performancës dhe lidhjes..

Megjithëse në anën plus, nëse përdorni një VPN falas, normalisht nuk do të pësoni dënime shtesë me shpejtësi nga enkriptimi. Siç u përmend më parë, ofruesit e lirë kanë tendencë të përdorin PPTP. Ndërsa nuk është jashtëzakonisht i sigurt, ai është më i shpejtë i të gjitha protokolleve.

Në të kundërt, VPN të paguara kanë tendencë të kenë prapaskena të forta të serverëve në atë shkallë për të përmbushur kërkesën aktuale.

Vetëm pajtimtarët mund të përdorin shërbimet e paguara VPN. Prandaj, administratorët mund të hartojnë sistemet e tyre për një numër të njohur të përdoruesve dhe të përdorin algoritme të sofistikuara të balancimit të ngarkesës për të shmangur problemet e performancës.

Nuk duhet të vijë si një surprizë e madhe që VPN-të më të shpejtë priren të paguhen VPN. Nëse thjesht doni të shfletoni pak, një ofrues falas duhet të bëjë mirë. Por, për çdo aktivitet intensiv të bandës, si transmetimi ose shkarkimi i rëndë, nuk mund të mundësh shpejtësinë e një shërbimi të paguar.

Çmimeve

Nëse kostoja është shqetësimi juaj kryesor në zgjedhjen e një shërbimi VPN, zgjedhja juaj është e qartë. Në fund të fundit, ju nuk mund të merrni më lirë se falas.

Një shërbim i paguar VPN do të kushtojë diku midis 2 dhe 12 $ në muaj, në varësi të ofruesit dhe kohëzgjatjen e pajtimit tuaj.

Itshtë e rëndësishme të mbani mend që VPN-të e lira subvencionojnë shërbimin e tyre përmes reklamimit, minierave të të dhënave ose të dyve. Pra, ju jeni akoma duke paguar për shërbimin, jo vetëm nga llogaria juaj bankare.

mbështetje

Pavarësisht se sa jemi teknikisht të truall, ne të gjithë futemi në çështje që na pengojnë herë pas here. Nëse keni probleme në një ofrues VPN falas, mos prisni shumë ndihmë.

Modeli i lirë nuk lë shumë hapësirë ​​për sipër, duke e bërë mbështetje teknike pak më shumë sesa një pasues. Shpesh, një FAQ ose një bazë njohurish janë gjërat e vetme me të cilat do të duhet të punoni.

Me një shërbim të paguar VPN, mund të prisni ndihmë shumë më tepër. Jo çdo ofrues është i përsosur, dhe disa bëjnë një punë befasuese të tmerrshme. Por, në përgjithësi, një VPN i nivelit të lartë do të ketë mbështetje 24/7 përmes bisedës live dhe emailit. Disa madje ofrojnë mbështetje telefonike një për një.

Ofruesit e paguar do të shkojnë shumë më tej për t’ju mbajtur të kënaqur dhe të keni burimet për t’u siguruar që jeni.

Kur është mirë të përdorni një VPN Falas

Edhe pse janë shumë të tepërta, një shërbim i sigurt dhe me reputacion falas VPN mund të funksionojë shumë mirë në situata të caktuara. Megjithëse ne po flasim kryesisht për përdorimin e lehtë dhe të rastit.

Për shembull, nëse jeni në një Wi-Fi publik dhe doni pak mbrojtje shtesë, aq sa është e papërsosur, një ofrues falas është një zgjedhje shumë më e mirë sesa aspak VPN. Ose, nëse jeni jashtë vendit dhe kërkoni të përdorni një shërbim ose uebfaqe të bllokuar në mënyrë rudimentale në vendin tuaj, falas mund të funksionojë gjithashtu.

Cilin VPN falas duhet të zgjedhni?

Padyshim shmangni çdo shërbim që pretendon t’ju japë gjithçka të pakufizuar. ’Shtë shumë mirë të jesh i vërtetë, dhe është. Këto lloje të VPN-ve falas janë zakonisht më të hijshmit dhe më të rrezikshmit.

Një ofrues i rrezikshëm falas VPN

Në vend të kësaj, pranoni që falas të vijë me kufizime. Shikoni një ofrues që vjen me një burim të qartë të financimit, të tilla si një VPN me pagesë që ofron një shtresë abonimi falas. Zgjedhje të mira janë TunnelBear, Windscrib, ose Hide.me.

Po, do të merrni kufij mujor të brezit të bandës, me shpejtësi të mbyllur, dhe ndoshta një përzgjedhje më të vogël të serverëve për t’u lidhur me sa pajtimtarët e paguar. Por, për përdorim të lehtë, këto mundësi falas do të funksionojnë shumë mirë.

Më e rëndësishmja, këta ofrues e marrin shumë seriozisht privatësinë dhe sigurinë tuaj. Reputacioni i tyre është në rrezik.

Nëse fjala doli se ata po shesin të dhëna të përdoruesit ose marrin pjesë në praktika të tjera me hije, mund të vini bast se pjesa e pajtimit e biznesit të tyre do të pësonte. Dhe po mendoj se nuk është diçka që ata duan.

Një qasje tjetër është thjesht të përdorni një ofrues të paguar gjykime falas ose garanci për kthimin e parave.

Jo të gjithë kanë një gjykim falas. Por, çdo ofrues i mirë VPN do t’ju japë të paktën disa javë për të provuar shërbimin e tyre. Në fakt, garancitë më të mira për kthimin e parave mund të zgjasin për 45 ditë.

Nëse ju duhet vetëm një VPN për një kohë të shkurtër, ky mund të jetë një mundësi shumë e vlefshme për të shmangur pagimin e një.

Pse të përdorni një VPN të paguar

Pavarësisht se si e preni atë, një VPN falas do të vijë me të meta. Në rastin më të keq, ata do të komprometojnë sigurinë tuaj, privatësinë dhe do t’ju japin një përvojë shumë nën-parësore të përdoruesit. Në rastin më të mirë, do të duhet të vendosni kufizime të përdorimit, si gjerësia e bandës së kufizuar.

Duke marrë parasysh se nuk është një hap i madh financiar për të kaluar falas, me disa nga VPN-të më të mira në treg që nuk kushtojnë më shumë se dy deri në tre dollarë në muaj, a ju jep vërtet VPN e paguar shumë më tepër për relativisht kaq pak? Le ta bëjmë matematikën.

 1. Kreu i Sigurisë së Linjës

  Asgjë nuk do të vendosë një shërbim të paguar të VPN-së më shpejt se një shkelje masive të sigurisë, dhe ofruesit e paguar investojnë shumë për të shmangur incidente të tilla.

  Ato ofrojnë protokolle të padepërtueshme si OpenVPN dhe implementojnë të pamundur për të goditur encryption 256-bit.

  Dhe shumica vijnë me karakteristika si çelsat e vrasjes dhe mbrojtja e rrjedhjeve, të cilat siguroheni që asnjëherë të mos ekspozoni veten ose të dhënat tuaja.

 2. Anonimiteti i plotë në internet

  Asnjë VPN e paguar nuk do të ndjekë kurrë aktivitetet tuaja, megjithëse disa mund të mbajnë disa statistika për qëllime të zgjidhjes së problemeve. Por, kur përdorni një ofrues që i përmbahet një politike të rreptë mos-loging (dhe gjithnjë e më shumë VPN më të larta), është sikur të mos ekzistoni fare në internet.

  Të dhënat tuaja e lënë pajisjen tuaj dhe zhduken në boshllëk.

  Disa shërbime me pagesa zbatojnë gjithashtu veçori si një VPN i dyfishtë, për të marrë privatësinë tuaj në internet në një nivel edhe më të lartë.

 3. Nuk ka kufij shpejtësie ose gjerësi bande

  Në botën e VPN me pagesë, gjëra të tilla si kapakët e bandës ose kufijtë e shpejtësisë thjesht nuk ekzistojnë. Ju mund të tërhiqni sa më shumë të dhëna që dëshironi aq shpejt sa lidhja juaj mund të trajtojë. Kjo është, sigurisht, thelbësore për aktivitete si transmetimi i videos, lojrat ose P2P.

  Në fakt, serverat më të mirë të drejtuar madje edhe të optimizuar pikërisht për këto qëllime për tu siguruar që gjithmonë të keni përvojën më të mirë të mundshme.

 4. Qindra vende të serverave

  Kur paguani për një VPN, ju merrni akses në të gjithë rrjetin e serverëve të tyre. Në disa raste, numri i vendeve mund të tejkalojë njëqind markën. Rrjeti i serverëve të PureVPN, për shembull, aktualisht përfshin 131 vende dhe 160 qytete.

  Cfare do te thote ajo? Qasje e pakufizuar, në të gjithë botën në faqet e internetit dhe shërbimet, përfshirë çdo gjë që është e bllokuar gjeografikisht.

 5. Qasja në Shërbimet Streaming

  Duke folur për bllokimin e gjeo-bllokimit, aftësia për të arritur rreth tij është ajo që i bën VPN-të më të paguara me të vërtetë të dallohen. Nëse dëshironi të hyni në Netflix ose në iPlayer të BBC nga jashtë, kjo është mënyra për ta bërë atë.

  Shërbimet e transmetimit dinë gjithçka për VPN dhe përpiqen t’i bllokojnë ato sa më shumë që të munden. Vetëm një ofrues i paguar i mirë ka njohuri dhe burime për të qëndruar një hap përpara me besueshmëri.

 6. Asnjë Censurim në Internet

  Ashtu siç është rasti për bllokimin e gjeo-bllokimit, një VPN premium është shpresa juaj e vetme për të marrë sisteme të kaluara të filtrimit të internetit të mandatuara nga qeveria në vende si Kina, Egjipti, Rusia dhe Turqia.

  Duhen një pjesë e mirë e burimeve dhe ekspertizës teknike për të bërë një anë të një firewall të sofistikuar si ai. Dhe ofruesit e paguar i kanë të dyja.

 7. Karakteristika të tjera Premium

  Mbi të gjitha sa më sipër, çdo VPN e paguar me vlerë kripa e tij do të ketë mbështetje të shpejtë, të përgjegjshme dhe (më e rëndësishmja) e ditur ndaj klientit. Ju mund të prisni që programi i klientit të tyre të jetë i fortë dhe miqësor për përdoruesit.

  Dhe vetëm të paguani VPN-të ju lejojnë të lidhni shumë pajisje menjëherë duke përdorur një pajtim të vetëm.

  Ekzistojnë gjithashtu një mori karakteristikash të tjera që mund t’i gjeni me VPN me pagesë. Nga adresat e dedikuara të IP-së deri tek bllokuesit e reklamave të integruara dhe mbrojtja nga malware, ndërsa këto përfundimisht nuk janë të nevojshme, ato janë opsione të mirëseardhura.

Sigurisht, duhet të jeni të kujdesshëm kur zgjidhni një VPN të paguar gjithashtu. Ka rreth vetes ca zhytje. Por, kur ju merrni mirë, duke marrë parasysh të gjitha përfitimet që merrni me to, VPN-të ia vlen të paguajnë për dy dollarë në muaj që kushtojnë. Një filxhan kafe është më shumë këto ditë.

Në fund

Thingdo gjë e lirë do të jetë gjithmonë tërheqëse, dhe VPN nuk janë të ndryshme. Fatkeqësisht, shumë më shpesh sesa jo, ndërsa nuk do të paguani për një ofrues falas në kuptimin tradicional, ju do të merrni me intimitetin, sigurinë ose përvojën tuaj të përdoruesit. Dhe ndonjëherë, të gjitha më lart.

Në një lidhje, ose në disa raste shumë specifike, përdorimi i një VPN falas funksionon. Thjesht duhet të zgjedhësh ofruesin që përdor me mençuri.

Por edhe atëherë, pse jo vetëm të përdorni një gjykim falas ose një garanci të kthimit të parave të një shërbimi të mirë të paguar?

Për mua, debati falas VPN vs VPN i paguar ka një fitues të qartë. Dhe, duke marrë parasysh që gjithmonë mund të gjesh një marrëveshje të madhe në një ofrues të lartë, pa marrë parasysh kohën e vitit, të pagosh është me të vërtetë një investim i mençur.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map