VPN-të kundër Proxies

Në shumë mënyra, proxies dhe VPN janë të ngjashëm. Ata të dy ri-drejtojnë trafikun përmes një kompjuteri të largët. Të dy mund t’ju ndihmojnë të mbani anonim duke fshehur adresën tuaj IP. Dhe të dy mund të përdoren për të marrë rreth përmbajtjes gjeo-bllokuar.


Por ato gjithashtu ndryshojnë në disa mënyra të rëndësishme, veçanërisht kur bëhet fjalë për sigurinë dhe nivelin e privatësisë. Në varësi të qëllimit tuaj, këto ndryshime midis një përfaqësuesi dhe një VPN mund të zhdukin një nga si një opsion më i mirë (ose një opsion fare) mbi tjetrin.

Isfarë është një VPN

Një VPN (e cila qëndron në Rrjetin Virtual Privat) është e përbërë nga një ose më shumë serverë të drejtuar nga një kompani VPN. Ju lidheni me një nga këta serverë VPN duke përdorur programin lokal të instaluar në vend, të furnizuar nga ofruesi. Pasi të lidhet, serveri vepron si ndërmjetës për të gjithë trafikun midis pajisjes tuaj dhe Internetit.

Tuneli (lidhja) midis pajisjes tuaj dhe serverit VPN është shumë i koduar. Dokush që përgjon trafikun tuaj (si ISP-ja juaj, qeveria ose një haker) ndërsa udhëton lart ose poshtë që tuneli do të jetë në gjendje ta deshifrojë atë dhe të shikojë përmbajtjen e tij.

Para se trafiku juaj të dalë nga tuneli në skajin e serverit VPN dhe të shkojë drejt destinacionit të tij të fundit (p.sh. një uebfaqe që po shihni), adresën tuaj IP publike dhe informacione të tjera që mund të identifikojnë se jeni zhveshur. Ekuivalentët nga serveri zënë vendin e tyre.

Diagrami se si funksionon një VPN në krahasim me përfaqësuesit

Përtej kësaj pike, kushdo që merr trafikun tuaj do të besojë se po vjen nga serveri VPN, jo nga pajisja juaj. Ata gjithashtu do të mendojnë se vendndodhja juaj është ajo e serverit VPN. Identiteti juaj i vërtetë dhe vendndodhja fizike aktuale mbeten private.

VPN-të punojnë në nivelin e sistemit operativ. Pasi pajisja juaj të jetë lidhur me një server VPN, nga parazgjedhja e gjithë trafiku i rrjetit kalon nëpër të. Përdorimi i gjithçkaje nga shfletuesi juaj në programin specifik për qëllime (për shembull, transmetimi ose shkarkimi i klientëve ose aplikacioneve) mbetet i sigurt dhe anonim.

Si një opsion i avancuar opsional, shumë ofrues do t’ju japin fleksibilitetin për të përjashtuar trafikun nga programet specifike ose portet nëse dëshironi ta bëni këtë. Unë për shembull më pëlqen të përjashtoj aplikacionin tim të transmetimit të muzikës pasi një bandë e muzikës që unë dëgjoj nuk është gjithmonë e disponueshme në vendet ku unë VPN.

Farë është një përfaqësues

Konceptualisht i ngjashëm me një VPN, një përfaqësues është një server i vetëm i cili gjithashtu vepron si ndërmjetës për trafikun tuaj në Internet. Konfigurimi i Proxy vjen në një nga dy shijet. Mund ta konfiguroni manualisht në nivelin e sistemit operativ, opsioni më kompleks. Ose, siç bëhet në mënyrë tipike, ju mund të vendosni përfaqësuesin për secilën aplikacion me të cilin dëshironi ta përdorni. Një softuer shumë mbështet përdorimin e proxies, duke përfshirë të gjithë shfletuesit kryesorë.

Softueri i cili përdor një përfaqësues për të biseduar me një faqe në internet ose me një burim tjetër në Internet, përcjell trafikun përmes serverit me prokurë me të cilin e konfiguroni. Për dallim nga një VPN, nuk ka ndonjë kriptim të përdorur për lidhjen midis pajisjes tuaj dhe serverit të proxy.

Diagrami se si funksionojnë proxies në krahasim me VPN

Kur trafiku juaj arrin në serverin proxy, adresa juaj e IP hiqet. Sidoqoftë, shumë nga informacionet e tjera që mund t’ju identifikojnë mund të mbeten. Por, nga një këndvështrim IP, prej andej e tutje, të gjithë do të besojnë se po flasin me serverin proxy, jo për ju. Vendndodhja juaj do të maskohet në mënyrë efektive, duke u zëvendësuar me atë të përfaqësuesit.

Siç u përmend më lart, proxies zakonisht vendosen në nivelin e aplikacionit, rast pas rasti. Proxies në shfletues janë mjaft të thjeshtë për tu konfiguruar, siç janë aplikacionet VoIP (Skype, etj…) dhe klientët BitTorrent. Do gjë tjetër është goditur ose humbas. Nëse dëshironi të ridrejtoni të gjithë trafikun tuaj të Internetit përmes përfaqësuesit, lëvizja juaj më e mirë është ta vendosni atë përmes sistemit operativ.

Kur të përdorni një VPN

Një VPN është një mjet i shkëlqyeshëm për këdo që dëshiron të maksimizojë intimitetin dhe anonimitetin e tyre në internet, të marrë rreth censurimit në internet ose të hyrë në përmbajtje të bllokuar gjeo. Unë përdor një të përditshme për çdo dhe të gjitha arsyet e mësipërme.

Lidhja me një VPN ju jep një adresë të re IP. Dhe, ndryshe nga kur përdorni një përfaqësues, të gjitha të dhënat që dërgoni ose merrni janë të koduara. Shtë kombinimi i atyre dy tipareve që i bën VPN-të një mjet kaq të shkëlqyeshëm.

Përfitimet e një VPN

 • Intimitet Online

  Pasi pajisja juaj të lidhet me një server VPN, të gjitha të dhënat e transferuara midis të dyve janë shumë të koduara. Dokush nga ISP-ja juaj te një haker (ose qeveria për atë çështje) nuk është në gjendje të lexojë atë që ngarkoni ose shkarkoni. Ata gjithashtu nuk mund të tregojnë se cilin faqe interneti ose burim jeni duke përdorur, pasi gjithçka shkon së pari te serveri VPN.

  Në anën e kundërt të lidhjes, në uebfaqen ose shërbimin në të cilin po përdorni nuk ka ide se kush jeni (përveç nëse e njoftoni duke hyrë në llogari). Për gjithçka që di, ju jeni serveri VPN.

 • Duke anashkaluar Gjeo-Bllokimin

  Serverat e ofruesit të VPN janë përhapur në të gjithë globin. Disa shërbime, si PureVPN ose HideMyAss! mbështesin më shumë se njëqind vende. Nëse një pjesë e përmbajtjes që dëshironi të përdorni, është e kufizuar në një vendndodhje specifike gjeografike, duke u lidhur me një server VPN, do ta zhbllokoni atë. IP e serverit me të cilin do të lidheni do të jetë lokal dhe kështu do të lejohet. Kjo, për shembull, është se si unë hyj në Netflix të SH.B.A.-së kur është jashtë vendit.

 • Duke anashkaluar censurimin

  Ngjashëm me mënyrën se si ju lejon të merrni rreth bllokimit të gjeo-bllokimeve, një VPN mund të anashkalojë censurën. Nëse vendndodhja juaj e tanishme nuk lejon shikimin e përmbajtjes së caktuar ose hyrjen në një burim në internet, duke përdorur një server VPN në një vend i cili do t’i anojë ato kufizime. Lidhja me serverat në vende si Estonia, Islanda ose Hollanda është zakonisht një zgjedhje e mirë për këtë qëllim.

 • Parandalimi i goditjes së bandës

  Bazuar në atë që jeni duke bërë aktualisht në internet, ofruesit e shërbimit tuaj të internetit mund të zvogëlojnë (mbyt) shpejtësinë e brezit tuaj. Kjo praktikë është shumë e zakonshme kur përroni (për të cilat ka shumë përdorime të ligjshme).

  Duke analizuar llojin e të dhënave që po merrni, ISP mund të ngadalësojë lidhjen tuaj në nivele që mund të jenë shumë herë më të ulëta se sa po paguani. Për shkak se një VPN kodon të dhëna që shkojnë në pajisjen tuaj, ajo parandalon ISP-në tuaj të kuptojë se çfarë jeni duke bërë. Nëse nuk e dinë, ata nuk mund ta rrisin bandën tuaj.

 • Siguria e pikave Wi-Fi

  Kurdoherë që përdorni një Wi-Fi publik në një kafene, hotel apo aeroport, po hapeni veten për shkelje të mundshme të sigurisë. Me disa mjete, është çuditërisht e lehtë për dikë që është në të njëjtin rrjet të fillojë të përgjojë të dhënat tuaja.

  Përdorimi i një VPN nuk do t’i pengojë ata të bëjnë këtë. Por, sepse të dhënat tuaja do të jenë të koduara, kushdo që i kap ato nuk do të jetë në gjendje të shohë ose të bëjë asgjë me të.

 • Intimiteti dhe siguria e VoIP

  Zërat përmes thirrjeve IP janë gjithashtu relativisht të lehta për t’u dëgjuar. Ata udhëtojnë në internet të pakkriptuar. Duhet pak njohuri teknike sesi, por edhe hakerat e nivelit të mesëm (për mungesë të një termi më të mirë) mund të jenë në gjendje të përgjojnë bisedat.

  Nëse përdorni rregullisht Skype, Viber ose ndonjë shërbim tjetër VoIP, lidheni me një VPN para se të bëni një telefonatë. Kriptimi që vjen me të do t’i bëjë të pamundura përpjekjet e hakerimit, duke e mbajtur thirrjen tuaj private dhe të sigurt.

 • Parandalimi i Regjistrimit të Kërkimeve të Motorit të Kërkimit

  Me qëllimin t’ju shërbejnë më mirë duke dhënë rezultate dhe reklama më të sakta, motorët e kërkimit i etiketojnë të gjitha kërkimet me adresën IP që i bëri ato. Duke njohur të kaluarën tuaj, ata mund të parashikojnë më mirë atë që dëshironi në të ardhmen.

  Dobësitë janë të Google dhe Bing të botës janë në mënyrë efektive të katalogimit të jetës suaj. A jeni duke kërkuar për një avokat divorci ose informacione për depresionet kundër depresionit? Ata e dinë atë dhe e logojnë. Ne të gjithë kemi të ngjarë të kemi pjesë të jetës sonë që preferojmë t’i mbajmë private. Duke përdorur një VPN për të fshehur adresën tuaj të vërtetë IP, kërkimet tuaja do të mbeten anonime.

Ështjet me përdorimin e një VPN

Nuk ka diçka të tillë si një drekë falas, dhe ka disa dobësi për të përdorur VPN. Megjithëse, të paktën për mendimin tim, të gjithë janë relativisht të vogla.

Një VPN kërkon që ju të shkarkoni dhe instaloni një klient. Kjo është edhe një pjesë tjetër e softuerit që duhet të vendosni në pajisjen tuaj. Do ofrues ka versionin e vet. Dhe të gjithë duken dhe punojnë ndryshe. Pra, nëse ndërroni ndonjëherë ofruesit (ose përdorni shumëfish si unë), do të duhet të instaloni dhe mësoni një aplikacion krejt të ri çdo herë.

Instalime të ndryshme të programeve të ofruesit të VPN

Përdorimi i një VPN gjithashtu mund të ngadalësojë lidhjen tuaj. Nga sa dhe nëse varet fare nga shumë faktorë. Fillon me kriptimin e aplikuar për gjithçka që dërgoni dhe merrni. Kriptimi dhe deshifrimi merr fuqi përpunuese. Nëse pajisja juaj nuk mund ta bëjë këtë aq shpejt sa duhet, të dhënat do të vonohen dhe shpejtësia e lidhjes tuaj do të zvogëlohet në vendin ku mund të vazhdojë. Fatmirësisht, ju zakonisht mund të merrni rreth kësaj çështje duke ulur nivelin e kriptimit, të cilin shumica e ofruesve ju lejojnë ta bëni.

Thingdo gjë që dërgoni përmes një VPN gjithashtu duhet të udhëtoni një distancë shtesë në serverin VPN. Ajo distancë, e kombinuar me ngarkesën aktuale të serverit, gjithashtu mund të ndikojë në shpejtësinë. Për të lehtësuar këtë problem, zgjidhni një server të ngarkuar lehtë sa më fizikisht të jetë e mundur me ju ose përmbajtjen që po shihni.

Një pikë më e mundshme e ngjitjes me VPN është prerja e aktiviteteve. Për intimitetin maksimal, duhet të siguroheni që të përdorni një ofrues të VPN plotësisht të pavlefshëm. Disa shërbime mund të mbajnë të dhëna anonime si afatet kohore të lidhjes ose shumat e transferuara të të dhënave, kryesisht për performancën e rrjetit dhe për zgjidhjen e problemeve. Në vetvete, këto të dhëna nuk mund të ju identifikojnë, por është akoma një gjurmë. Nëse dëshironi të jeni shumë të kujdesshëm, çdo ofrues jashtë listës sime të VPN-ve më të mira për privatësi bën shkurtimin.

Kur të përdorni një Proxy

Ka disa gjëra për të cilat proxies janë shumë të dobishëm. Ata nuk janë aq të gjithanshëm sa VPN-të, por janë një mundësi e mirë për peshat e lehta për detyra me interes të ulët, ku siguria dhe privatësia nuk janë shqetësuese të mëdha.

Përfitimet e Proxies

 • Disa Intimitet Online

  Proxies mund t’ju japin një shkallë të vogël të intimitetit. Të gjitha të dhënat kalojnë përmes proxy serverit, kështu që ISP-ja juaj nuk e njeh adresën IP të faqes në internet ose shërbimin që i keni hyrë.

  Por, për shkak se nuk ka kriptim, ISP ende mund të analizojë me lehtësi përmbajtjen e asaj që po shikon ose shkarkon. Vetëm ky fakt nënkupton se një përfaqësues është një zgjedhje më e keqe sesa një VPN nëse qëllimi juaj është të ruani intimitetin e plotë në internet.

  Në anën tjetër të lidhjes, në uebfaqen ose shërbimin në të cilin po aksesoni nuk do ta dini se po flet me ju (përveç nëse regjistroheni). Do të mendojë se po komunikon me serverin proxy. Kështu që të paktën atje, një përfaqësues e mban të fshehur identitetin tuaj të vërtetë.

 • Duke anashkaluar Gjeo-Bllokimin

  Si një VPN, proxies ju japin një IP të re, atë të proxy serverit që përdorni. Zgjedhja e një përfaqësuesi në një vend i cili lejon të shikoni përmbajtjen e bllokuar që po përpiqeni të përdorni, duhet t’ju lejojë ta shihni gjithashtu.

 • Duke anashkaluar censurimin

  Proxies janë gjithashtu të dobishëm për të marrë censurën në internet. Nëse, për çfarëdo arsye, nuk ju lejohet të shihni përmbajtje specifike në vendndodhjen tuaj aktuale, zgjidhni një përfaqësues në një vend i cili.

  Ekziston një vërejtje për të përdorur proxies në vend të VPN për këtë qëllim. Ai përsëri kthehet në mungesën e kriptimit. Me përfaqësuesit, të dhënat largohen dhe mbërrin në pajisjen tuaj të padektruar. Nëse jeni të shqetësuar për dikë që vrapon për të parë se çfarë jeni duke bërë, një VPN do t’i ndalojë ata në gjurmët e tyre dhe do t’ju japë siguri dhe intimitet të plotë. Një përfaqësues nuk do.

 • Parandalimi i Regjistrimit të Kërkimeve të Motorit të Kërkimit

  Sa herë që përdorni një motor kërkimi, regjistron kërkesën tuaj me adresën tuaj IP të bashkangjitur në mënyrë të vendosur. Google, Bing, Yahoo, të gjithë e bëjnë atë. Ky lloj prerjet ndihmon për të përshtatur kërkimet në të ardhmen në historinë tuaj dhe ju jep rezultate më të mira dhe reklama më të rëndësishme.

  Dobësi është që motorët e kërkimit dinë dhe mbajnë mend gjithçka që ju kërkoni. Dhe disa nga ato gjëra që ne mund të preferojmë t’i mbajmë private. Duke fshehur adresën tuaj IP me një përfaqësues, ju merrni pikërisht atë.

Ështjet me përdorimin e një përfaqësuesi

Deri më tani, dobësia më e madhe e proxies është se ata nuk e shifrojnë lidhjen e të dhënave midis pajisjes tuaj dhe serverit. Nëse shqetësimi juaj kryesor është privatësia dhe siguria në internet, proxies janë një zgjedhje e dobët.

Pa kriptim, ISP-ja juaj (dhe duke e zgjatur qeverinë dhe çdo kompani tjetër të gatshme të paguajë informacionin) mund të shohë, analizojë dhe logojë gjithçka që ju bëni në Internet. Do uebsajt që vizitoni, çdo skedar që shkarkoni, është i arritshëm.

Për shkak të mungesës së kriptimit, proxies gjithashtu nuk do t’ju ndihmojnë të parandaloni goditjen e gjerësisë së bandës, as nuk do të mbrojnë nga ndërhyrës të mundshëm kur përdorni një pikë të nxehtë publike Wi-Fi.

Ashtu si një VPN, një përfaqësues mund të ngadalësojë lidhjen tuaj të internetit sepse të dhënat duhet së pari të udhëtojnë në serverin proxy para se të arrijnë në destinacionin e tij përfundimtar. Sidoqoftë, ajo që mund të ketë ndikimin më të rëndësishëm potencial në shpejtësi është performanca e vetë proxy serverit.

Në krahasim me një VPN, proxies mund të rezultojnë në shpejtësi më të ngadaltë të shkarkimit

Shumë shpesh, proxies drejtohen nga individë si ju dhe I. Në ato raste performanca është në mëshirën e pajisjes së serverit dhe sa e shpejtë është lidhja e saj në internet. Për dallim nga VPN-të, shumica e serverëve me prokurë nuk përdor balancimin e ngarkesës. Kur një VPN mund të përhapë trafikun nëpër kompjuterë të shumtë që janë pjesë e të njëjtit grup të serverave, proxies rrallëherë bëjnë. Kështu që sa më shumë njerëz lidhen me të, aq më i ngadalshëm bëhet.

Për shkak se çdo individ me një lidhje interneti mund të drejtojë një përfaqësues, ju gjithashtu duhet të mbani në mend diçka tjetër. Edhe pse fitoni një shkallë anonimiteti duke përdorur një prokurë, pronari i serverit ende mund të shohë gjithçka që jeni duke bërë.

Me një VPN, pasi të zgjidhni një ofrues, mund të hulumtoni politikat e tyre të intimitetit para kohe. Me një përfaqësues, në shumicën dërrmuese të rasteve, pronari është plotësisht anonim për ju. Kjo është edhe një arsye tjetër pse duhet të shmangni përfaqësuesit për çdo gjë ku ka rëndësi siguria ose intimiteti.

Ekziston edhe një gjë më e rëndësishme që vlen të përmendet. Ju mund të gjeni proxies të vendosur si uebfaqe ku, pasi të shkoni në një faqe specifike, shkruani URL-në e një faqe tjetër që dëshironi të vizitoni. Mendoni se duke e bërë manualisht lidhjen midis pajisjes tuaj dhe një server me proxy (faqja e internetit e përfaqësuesit është kjo e fundit). Më shpesh sesa jo, ky opsion është i pasigurt dhe mund të jetë i rrezikshëm. Injektimi i kodit me qëllim të keq në çdo gjë që ju është dërguar është e parëndësishme. Shmangni këto site nëse është e mundur.

Proxy ose VPN?

Për mua, përgjigjja është e lehtë: VPN. Kjo ju lejon të bëni gjithçka që një proxy bën, por më mirë. Simplyshtë thjesht një zgjidhje shumë më e gjithanshme dhe e plotë.

Siguria dhe privatësia

Të dy Proxies dhe VPN ndryshojnë adresën tuaj IP. Si rezultat, çdo faqe interneti ose shërbimi që përdorni do të jetë në dijeni të identitetit tuaj të vërtetë.

Sidoqoftë, përveç nëse të dhënat janë të koduara pasi largohen nga pajisja juaj, nuk do të fshiheni shumë. ISP-ja juaj (dhe kushdo që ata shesin ose japin letrat e tyre) ose një haker mund të përgjojë dhe analizojë ngarkimet dhe shkarkimet tuaja. Ata do të dinë saktësisht se çfarë po bëni. Nëse po dërgoni ndonjë informacion personal, ata gjithashtu mund të jenë në gjendje ta lexojnë atë.

Një VPN përdor encryption, të klasës së fortë, shpesh ushtarake, duke u siguruar që më sipër nuk ndodh. Një përfaqësues, jo aq shumë.

Performance

Proxies janë më pak burim intensiv, që mund të jetë diçka për t’u marrë në konsideratë. Për dallim nga VPN, proxies nuk kanë nevojë për instalim shtesë të softuerit, i cili kursen ruajtjen. Dhe ata gjithashtu nuk e kriptojnë lidhjen tuaj, e cila kursen kohën e përpunimit. Nëse keni një telefon të vjetër ose kompjuter, një prokurë mund të jetë vetëm ajo që urdhëroi mjeku. Por në të gjitha pajisjet moderne, ngadalësimi për shkak të kriptimit nuk do të jetë një çështje e dukshme.

Nga të gjitha këndet e tjera, performanca e VPN do të jetë e njëjtë ose më e mirë se ajo e një përfaqësuesi. Të dhënat duhet të udhëtojnë në një distancë shtesë për të arritur në një server me secilën zgjidhje, kështu që asnjëra nuk ka ndonjë avantazh atje.

Sa i përket vetë serverit, shënoni një për VPN-të. Shumica e proxies drejtohen nga individë që përdorin pajisje serveri dhe lidhje interneti të cilat nuk janë saktësisht në krye të linjës. Hidhni një bandë përdoruesish në një server të paisur dhe gjërat mund të vijnë në një ndalesë të rëndë.

VPN zakonisht funksionojnë jashtë qendrave të mëdha të të dhënave, me pajisje të specializuara dhe lidhje të shpejtë në internet. Disa ofrues bëjnë më mirë se të tjerët, siç mund ta shihni në renditjen time të testit të shpejtësisë të ofruesve më të shpejtë të VPN. Por edhe ata që janë në skajin e poshtëm të shkallës, në përgjithësi do të tejkalojnë proxies. Për një ofrues të VPN, serverat që funksionojnë janë një biznes. Për shumicën e ofruesve të përfaqësuesve, është thjesht një hobi.

Lehtësinë e përdorimit

Edhe pse çdo ofrues i VPN kërkon instalimin e softuerit të vet të klientit dhe çdo implementim është i ndryshëm nga tjetri, unë ende besoj se VPN-të janë shumë më të lehta për t’u përdorur sesa proxies.

Një prokurë duhet të vendoset dhe të fiket dhe fiket mbi bazën e çdo kërkese. Mund të jetë një proces mjaft i lodhshëm (duke supozuar se aplikacioni ka mbështetje proxy për të qenë me). Dhe nëse doni të ndryshoni vendet nga, të themi, një përfaqësues në SH.B.A në atë në Mbretërinë e Bashkuar, duhet të ktheheni dhe të azhurnoni përsëri manualisht secilën nga ato aplikacione.

Pavarësisht nga ofruesi dhe mënyra se si ata e zbatuan klientin e tyre, lidhja me një VPN zbritet në një proces të thjeshtë me dy hapa. Zgjidh serverin përmes një ndërfaqeje në programin VPN dhe kliko një buton të vetëm për tu lidhur. Nuk do të bëhet shumë më e lehtë se kaq.

përfundim

Proxies janë një zgjidhje e mirë nëse keni nevojë për të fshehur identitetin tuaj për detyra të thjeshta. Detyrat për të cilat nuk kërkohet shumë siguri, siguri dhe për të cilat shpejtësia e Internetit nuk ka rëndësi. Kur performanca, siguria ose anonimiteti i plotë janë të rëndësishme, një VPN është mënyra e vetme për të shkuar. Nëse nuk jeni të sigurt se nga filloni, ju lutemi hidhini një sy listës sime të ofruesve të rekomanduar VPN. Anydo prej tyre do të bënte një zgjedhje të shkëlqyeshme.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map