Ujian Kelajuan Pelayan NordVPN

NordVPN adalah penyedia yang nampaknya melakukan semuanya dengan betul. Ini adalah perkhidmatan tanpa log yang benar, mempunyai sebilangan besar pelayan pantas dengan liputan global yang hebat, dan menawarkan banyak ciri canggih. Dan semuanya juga dilengkapi dengan pelanggan yang sangat mesra dan intuitif. NordVPN adalah satu perkhidmatan yang tidak boleh anda salah.


Kelebihan
  • Privasi yang sangat baik dengan pembalakan sifar
  • Rangkaian pelayan yang besar (dan terus berkembang)
  • Prestasi sambungan yang baik
  • Pelayan khusus (termasuk VPN berganda, kabur, dan Tor over VPN)
  • Pelanggan yang bersih dan senang digunakan
  • Berfungsi dengan Netflix dan kebanyakan perkhidmatan penstriman lain
  • Membolehkan Torrenting dan P2P
  • Menawarkan alamat IP khusus
Keburukan
  • Tidak ada ciri tunneling berpecah
  • Sedikit mahal pada rancangan jangka pendek

Ujian Kepantasan

Semasa anda melayari laman web NordVPN, anda akan membaca pernyataan seperti “Lightning Speed” dan “Superfast Servers Everywhere.” Jelas sekali, NordVPN suka mempercayai bahawa mereka berada di prestasi terbaik.

Ternyata, mereka betul.

Sebelum kita sampai pada perinciannya, ada satu perkara yang perlu kita jelaskan. Saya menguji dengan kelajuan internet jauh lebih tinggi daripada apa yang dapat dipadankan oleh VPN apa pun (500 Mbps turun, 100 Mbps ke atas). Ini untuk memastikan hasilnya tidak dibatasi oleh prestasi sambungan saya sendiri.

Sekiranya internet biasa anda lebih lambat daripada nombor NordVPN, kelajuan yang lebih perlahan itulah yang anda harapkan. Dengan cara itu, kembali kepada hasilnya!

Kelajuan muat turun NordVPN cepat dan konsisten di semua peringkat.

Australia adalah satu-satunya lokasi yang dapat menggunakan sedikit peningkatan. Tetapi walaupun berlaku, kelajuan lebih dari 30 Mbps tidak perlu dikeluhkan dan lebih daripada cukup untuk sebahagian besar dari kita.

Kelajuan memuat naik juga sangat baik dan juga sangat konsisten.

Sebenarnya, prestasi NordVPN di sini adalah yang terbaik yang pernah saya lihat. Secara amnya, kebanyakan kita lebih mementingkan muat turun berbanding muat naik. Tetapi, jika anda tergolong dalam kumpulan yang terakhir, ini pasti perlu dipertimbangkan oleh penyedia VPN.

Satu perkara yang perlu diperhatikan ialah saya fikir pemilihan pelayan terbaik dari pelayan terbaik saya. Ia melakukan pekerjaan yang wajar, tetapi saya dapati memilih pelayan pemuatan paling rendah di kawasan saya biasanya memberi saya kelajuan yang sedikit lebih baik.

Perbezaannya tidak besar. Tetapi jika anda berusaha mengurangkan prestasi terakhir dari VPN anda, pemilihan pelayan manual nampaknya merupakan pilihan yang lebih baik di sini.

Sekiranya anda ingin tahu bagaimana NordVPN meningkat berbanding perkhidmatan lain, sila semak halaman perbandingan VPN terpantas saya. Sekiranya anda tertanya-tanya, di halaman yang sama, saya juga memperincikan dengan lebih terperinci bagaimana ujian saya dijalankan.

Pelayan Terbaik
Hasil ujian kelajuan pelayan VPN terbaik NordVPNDengan VPN Hasil ujian kelajuan dasar pelayan terbaik NordVPNTiada VPN
Amerika Syarikat
Hasil ujian kelajuan pelayan VPN NordVPN Unites StatesDengan VPN Hasil ujian kelajuan dasar NordVPN Unites StatesTiada VPN
Inggeris
Hasil ujian kelajuan pelayan VPN NordVPN United KingdomDengan VPN Keputusan ujian kelajuan dasar NordVPN United KingdomTiada VPN
Kanada
Hasil ujian kelajuan pelayan VPN NordVPN KanadaDengan VPN Keputusan ujian kelajuan dasar NordVPN CanadaTiada VPN
Australia
Hasil ujian kelajuan pelayan VPN NordVPN AustraliaDengan VPN Keputusan ujian kelajuan dasar NordVPN AustraliaTiada VPN
Belanda
Hasil ujian kelajuan pelayan VPN NordVPN BelandaDengan VPN Hasil ujian kelajuan garis dasar NordVPN BelandaTiada VPN
Jerman
Hasil ujian kelajuan pelayan VPN NordVPN JermanDengan VPN Keputusan ujian kelajuan dasar NordVPN JermanTiada VPN
Perancis
Hasil ujian kelajuan pelayan VPN NordVPN PerancisDengan VPN Keputusan ujian kelajuan dasar NordVPN PerancisTiada VPN

Mengenai NordVPN

NordVPN berpusat di Panama.

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2012, dan walaupun baru, jangan biarkan anda memperbodohkan anda. NordVPN melakukan semuanya dengan betul.

Mereka memberikan perkhidmatan yang sangat baik dan kaya fitur sambil mengelakkan banyak kesalahan yang dilakukan oleh pesaingnya.

Menurut halaman mengenai mereka, NordVPN diilhamkan oleh cita-cita teknologi inovatif dan kebebasan, kepercayaan dan keyakinan pelanggan. Dan itu menunjukkan.

Inilah sebabnya, walaupun usianya masih muda, perkhidmatan ini telah disarankan oleh PCMag, Wired, Yahoo! Tech, CNet, Forbes, dan TechRadar.

Privasi dan Keselamatan

Dalam soal privasi, tidak ada yang melakukannya lebih baik daripada NordVPN.

Sebagai permulaan, mereka berpusat di Panama, sebuah negara yang tidak memiliki undang-undang penyimpanan data, pengawasan sifar pemerintah dan internet yang sepenuhnya tidak disensor. Panama jauh di luar jangkauan organisasi NSA Amerika dan GCHQ Britain.

NordVPN juga merupakan salah satu dari segelintir penyedia yang benar-benar tidak melakukan pembalakan, seperti yang dinyatakan dengan jelas dalam Syarat Perkhidmatan mereka:

NordVPN tidak memantau, menyimpan atau merekod log untuk pengguna VPN mana pun. Kami tidak menyimpan cap masa sambungan, lebar jalur terpakai, log lalu lintas, alamat IP.

Dan begitulah seharusnya.

Walaupun cap waktu tanpa nama dan lebar jalur yang digunakan kelihatan seperti perkara yang tidak dapat digunakan untuk mengenal pasti anda secara unik, sayangnya itu tidak berlaku. Sekiranya anda mempunyai sumber yang betul (a la pemerintah), anda akan terkejut apa yang anda dapat lakukan dengan data tersebut.

Dengan tidak menyimpan statistik ini, NordVPN terbaik yang dapat dilakukan ketika diminta untuk menyerahkannya adalah mengangkat bahu mereka (mengabaikan kenyataan bahawa sampai ke titik itu di Panama akan sukar, sebagai permulaan).

Satu-satunya maklumat peribadi yang diperlukan oleh NordVPN adalah alamat e-mel. Pembayaran boleh dibuat sepenuhnya tanpa nama menggunakan Bitcoin.

Dari segi keselamatan, NordVPN menggunakan enkripsi kelas tentera.

Lalai dengan klien Windows, macOS dan Android adalah protokol OpenVPN berbanding UDP dengan penyulitan AES-256-CBC dan kunci Diffie-Hellmann 2048-bit. Pelanggan iOS menggunakan IKEv2 / IPsec dengan algoritma penyulitan AES-256-GCM dan kunci Diffie-Hellmann 3072-bit.

Sekiranya akronim dan nombor ini tidak memberi banyak makna kepada anda, yang perlu anda ketahui adalah bahawa data anda selamat.

Bagi mereka yang berkenaan, anda juga akan senang mendengar bahawa ujian NordVPN saya tidak menunjukkan kebocoran IPv4, IPv6 atau WebRTC.

Sekiranya tahap perlindungan lalai tidak akan mengurangkannya, NordVPN juga menawarkan dua ciri tambahan yang mungkin anda minati.

Yang pertama dipanggil VPN berganda. NordVPN adalah salah satu daripada hanya beberapa penyedia yang saya tahu yang menyokongnya.

Ringkasnya, VPN berganda membolehkan anda menghubungkan dua pelayan VPN. Data menjadikan peranti anda dienkripsi seperti biasa dan bergerak ke pelayan VPN pertama. Sesampai di sana, bukannya pergi ke internet, data anda dienkripsi kali kedua dan diteruskan ke pelayan VPN kedua. Hanya sekali pada pelayan kedua akan mengakses internet.

Ciri kedua, Onion over VPN – juga biasa disebut Tor over VPN – serupa, tetapi alih-alih merantai pada pelayan VPN kedua, ia mengirimkan data anda melalui rangkaian Tor. Semua komunikasi anda akhirnya mengakses internet dari relay Tor.

Harap maklum bahawa menggunakan VPN berganda atau Onion over VPN akan memperlahankan sambungan anda. Tetapi, jika keselamatan dan privasi sangat penting, menggunakan salah satu daripada ciri-ciri ini mungkin bernilai.

Satu ciri keselamatan terakhir yang perlu disebutkan disokong oleh NordVPN adalah fungsi kill switch. Sekiranya atas sebab apa pun, sambungan VPN anda terputus secara tiba-tiba, suis kill akan mematikan mana-mana laman web atau perisian yang anda konfigurasikan dengannya terlebih dahulu.

Dengan cara ini anda pasti tidak ada data sensitif yang akan terdedah secara tidak sengaja.

ciri-ciri

NordVPN sesuai dengan hampir semua platform di bawah terik matahari. Semua nama besar yang anda harapkan seperti Windows, macOS, iOS dan Android ada di sana, tetapi begitu juga Windows Home, Chrome OS, Linux, RaspberryPi dan sebilangan besar router.

Perisian pelanggan kelihatan licin dan intuitif untuk digunakan.

Anda boleh berhubung dari peta dunia atau pelayan senarai. Bersambung dari peta akan memilih pelayan terbaik yang tersedia di negara ini, mungkin berdasarkan muatan dan jarak ke lokasi anda.

Menyambung dari senarai pelayan memberi anda lebih banyak kawalan. Senarai ini akan memberi anda beban pelayan semasa dan jaraknya dengan anda. Dari menu ini, anda juga dapat memilih pelayan khusus tujuan, misalnya, peer-to-peer atau VPN berganda.

Bagi mereka yang biasa memilih pelayan dengan nama bandar, itu bukan sesuatu yang disokong oleh pelanggan NordVPN. Pada akhirnya, ini sama sekali tidak penting kerana anda boleh memilih berdasarkan metrik jarak jauh yang sebenarnya.

Saya fikir ia hanya menonjol dan pada mulanya saya merasa agak pelik kerana saya sudah biasa dapat berhubung dengan cara ini.

Saya melihat beberapa perbezaan antara versi Windows dan macOS. Yang terakhir tidak terasa lengkap, walaupun masih boleh digunakan.

Sebagai contoh, tidak dapat menyusun pelayan dalam senarai pelayan mengikut beban atau jarak. Bukan penghenti pertunjukan dengan cara apa pun, tetapi ciri yang bagus untuk dimiliki. Saya bayangkan sejak ia dilaksanakan dalam versi Windows, ia akhirnya akan menuju ke platform lain juga.

Fungsi bunuh suis, Onion over VPN dan Double VPN semuanya tersedia dengan NordVPN. Sila baca bahagian Privasi dan Keselamatan di atas untuk maklumat lebih lanjut mengenai ketiga-tiga ciri tersebut.

Smart DNS, berjenama dalam kes ini sebagai Smart Play, juga hadir dan dipertanggungjawabkan.

Fungsi ini berfungsi dengan menyelesaikan permintaan DNS di lokasi tertentu, yang membolehkan anda menonton kandungan yang disekat geo. Memang, NordVPN bekerjasama dengan Netflix dan iPlayer BBC lebih baik daripada kebanyakan penyedia lain.

Anda tidak perlu melakukan apa-apa untuk mendapatkan DNS Pintar. Ia secara automatik mengesan bila diperlukan dan mengarahkan pencarian anda dengan sewajarnya.

Untuk maklumat yang lebih mendalam mengenai semua ciri ini, sila kaji semula NordVPN saya.

Sekatan

Satu batasan yang dimiliki oleh penyedia VPN adalah bilangan sambungan serentak. Untuk NordVPN, ia ditetapkan pada 6. Ini adalah tahap industri yang tidak dapat ditandingi oleh penyedia lain.

Sekiranya anda mempunyai banyak peranti (atau banyak ahli keluarga) yang akan disambungkan ke VPN pada masa yang sama, pastikan NordVPN tetap berada di radar anda.

Tidak ada sekatan lain yang perlu anda bimbangkan dengan NordVPN.

Sokongan pengguna

Sokongan 24/7 di NordVPN datang dalam bentuk sembang langsung (kaedah pilihan saya), sistem tiket atau e-mel. Facebook dan Twitter juga merupakan pilihan yang sesuai untuk soalan yang kurang sensitif.

Responnya cepat dan nampak berpengetahuan.

Dua kali saya menghubungi sokongan melalui sembang untuk menguji kepantasan dan pengetahuan mereka, saya bercakap dengan seseorang dalam masa kurang dari dua minit. Orang yang saya ajak bicara seolah-olah tahu apa yang mereka bicarakan dan saya tidak merasakan saya dibaca dari skrip.

Untuk sokongan layan diri, laman web NordVPN juga menyediakan FAQ dan tutorial persediaan yang lengkap untuk hampir semua sistem operasi, peranti, dan penghala yang dapat dibayangkan.

Sehingga baru-baru ini, NordVPN pernah menawarkan percubaan percuma selama 7 hari. Itu tidak lagi berlaku. Namun, mereka mempunyai beberapa potongan besar yang disokong oleh polisi pengembalian dana 30 hari mereka sekiranya anda tidak berpuas hati dengan perkhidmatan ini.

Satu peringatan adalah bahawa jika meminta pengembalian dana kerana masalah teknikal (bukan yang saya alami), NordVPN akan cuba menyelesaikannya terlebih dahulu.

Lokasi Pelayan

NordVPN mempunyai rangkaian pelayan yang cukup hebat. Jumlahnya kini berjumlah 5645 mesin di 58 negara.

Jumlah pelayan adalah yang kedua setelah Akses Internet Peribadi. Walaupun, dengan NordVPN, anda boleh memilih pelayan mana yang akan disambungkan. Anda tidak boleh menggunakan PIA.

Jumlah negara juga bukan yang tertinggi (penghormatan itu milik HideMyAss! Dan PureVPN), tetapi saya akan menjana wang yang lumayan untuk 99% pengguna. Saya tidak dapat memikirkan satu negara yang mungkin ingin saya sambungkan ke negara itu yang tidak terdapat dalam senarai pelayan NordVPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me