Kajian NordVPN

Logo NordVPNMarkah:
9.4 / 10


NordVPN adalah penyedia yang nampaknya melakukan semuanya dengan betul. Ini adalah perkhidmatan tanpa log yang benar, mempunyai sebilangan besar pelayan pantas dengan liputan global yang hebat, dan menawarkan banyak ciri canggih. Dan semuanya juga dilengkapi dengan pelanggan yang sangat mesra dan intuitif. NordVPN adalah satu perkhidmatan yang tidak boleh anda salah.

Kelebihan
 • Privasi yang sangat baik dengan pembalakan sifar
 • Rangkaian pelayan yang besar (dan terus berkembang)
 • Prestasi sambungan yang baik
 • Pelayan khusus (termasuk VPN berganda, kabur, dan Tor over VPN)
 • Pelanggan yang bersih dan senang digunakan
 • Berfungsi dengan Netflix dan kebanyakan perkhidmatan penstriman lain
 • Membolehkan Torrenting dan P2P
 • Menawarkan alamat IP khusus
Keburukan
 • Tidak ada ciri tunneling berpecah
 • Sedikit mahal pada rancangan jangka pendek

Adalah wajar untuk mengatakan bahawa NordVPN adalah salah satu VPN terbesar dan paling banyak digunakan di pasaran. Tetapi, hanya kerana semua orang menggunakan sesuatu tidak selalu menjadikannya pilihan terbaik.

Oleh itu, seperti yang saya lakukan dengan setiap perkhidmatan VPN yang popular, saya memutuskan untuk menguji NordVPN. Adakah kepercayaan yang banyak dari kita diletakkan dengan baik? Bolehkah ia memberikan fungsi, prestasi, privasi, dan keselamatan yang diperlukan oleh penyedia tingkat atas?

Ikuti perkembangan ketika tinjauan NordVPN 2020 saya memandu anda melalui semua yang ditawarkan oleh penyedia ini, dan semua bit yang mungkin, lebih baik.

Gambaran Keseluruhan NordVPN

Salah satu sebab untuk kemasyhuran NordVPN adalah bahawa sudah hampir satu dekad – sejak 2012, tepat.

Menurut laman web syarikat itu, ia didirikan oleh “empat teman masa kecil” (yang namanya tidak diungkapkan), dan kini beroperasi di luar Panama.

Misi yang dinyatakan NordVPN adalah untuk memajukan cita-cita internet terbuka untuk semua orang, tanpa sekatan, campur tangan, dan penapisan – itu adalah sesuatu yang pasti dapat saya gunakan.

Dan sememangnya, semuanya terdengar cukup bagus.

Panama adalah bidang kuasa privasi yang sangat baik, dan NordVPN, sejauh ini, mempertahankan reputasi kukuh untuk mempertahankan anonimitas pengguna dan kebebasan internet.

Satu-satunya kebimbangan yang melonjak saya pada awalnya ialah NordVPN memproses langganan melalui syarikat yang berpangkalan di AS bernama CloudVPN. Tetapi, mari kita letakkan di pembakar belakang sebentar – sehingga kita membincangkan privasi – dan mulakan dengan melihat ciri-ciri NordVPN.

ciri-ciri

Apabila anda menggali senarai ciri yang ditawarkan oleh NordVPN, anda dengan cepat menyedari bahawa ia adalah salah satu pakej paling lengkap dan berguna di sekitar. Ia menawarkan apa sahaja yang dilakukan oleh VPN pesaing lain dan beberapa perkara yang dilakukan oleh beberapa orang lain.

NordVPN dan Keselamatan

Ramai di antara kita menggunakan VPN untuk keselamatan, jadi mari kita mulakan dari sana.

NordVPN menggunakan enkripsi AES 256-bit pada semua sambungan ke pelayannya. Untuk OpenVPN, ia menerapkan AES-256-CBC, sementara IKEv2 / IPSec menggunakan AES-256-CGM.

Oleh kerana nombor dan huruf tersebut mungkin tidak bermakna bagi semua orang, ketahuilah bahawa kedua-dua pilihan itu adalah bukti peretasan dan selamat sebagaimana mestinya.

Semua sambungan pelayan juga menggunakan Perfect Forward Security (PFS) untuk pertukaran kunci penyulitan, yang menghalang sesiapa sahaja daripada mencuri kunci sesi dan, akhirnya, membaca apa-apa yang disulitkan..

NordVPN juga memberi anda fungsi saklar membunuh dan perlindungan kebocoran DNS untuk memastikan tidak ada data anda yang membuatnya ke internet pada umumnya tidak terjamin.

Mengaktifkan suis kill NordVPN

Gabungkan ciri-ciri ini untuk mencari penyelesaian yang baik yang akan melindungi anda daripada sesiapa sahaja yang berusaha melihat ke atas semasa anda dalam talian.

Double VPN dan Onion Over VPN

Sekiranya anda tidak selesa mempertaruhkan keselamatan dan privasi data anda hanya pada satu lapisan VPN, NordVPN menawarkan beberapa pilihan tambahan. Kedua-duanya dapat menjadikan nama anda tidak dikenali sehingga tahap yang baru.

Pertama adalah apa yang dikenali sebagai konfigurasi VPN multi-hop atau double. Dalam penyediaan ini, data anda melalui dua pelayan VPN yang terpisah – dan sering berada di antara satu sama lain – sebelum keluar ke internet.

VPN berganda mirip permainan telefon, tetapi tanpa terjemahan yang lucu yang mengaburkan mesej.

Dengan jalan kedua di jalur, tidak ada satu pun titik dalam rantai yang mengetahui sumber dan destinasi data anda – sehingga meningkatkan nama dan keselamatan.

NordVPN kini menyokong pasangan pelayan VPN berganda berikut:

CountryThrough
KanadaAmerika Syarikat
PerancisInggeris
Hong KongTaiwan
BelandaSweden, Switzerland, atau United Kingdom
SwedenBelanda atau Switzerland
SwitzerlandBelanda atau Sweden
InggerisPerancis atau Belanda
Amerika SyarikatKanada

Ciri lain yang ditawarkan NordVPN untuk meningkatkan privasi anda lebih jauh adalah kemampuan untuk menggunakan TOR melalui sambungan VPN anda.

Hasil kaedah ini mirip dengan VPN berganda, tetapi anda mendapat banyak lagi pelayan di sepanjang jalan dan juga pemilihan jalan rawak.

Kelemahan penyediaan TOR atas VPN adalah cenderung lambat, bahkan dibandingkan dengan penyelesaian VPN berganda. Tetapi, jika privasi kalis peluru dengan semua kos yang anda harapkan, ini adalah ciri hebat untuk dimiliki.

NordVPN Dengan Netflix, BBC iPlayer, dan Lain-lain

Salah satu penggunaan VPN yang paling popular adalah untuk mengatasi sekatan kandungan geografi semasa streaming video. NordVPN tidak hanya menyokong ini, mereka bahkan merancang keseluruhan ciri di sekitarnya yang disebut SmartPlay.

SmartPlay memungkinkan anda hanya menyambung ke pelayan VPN di negara mana sahaja kandungannya dibatasi, dan NordVPN menangani selebihnya.

Itu bermaksud Netflix US (serta setiap perpustakaan Netflix yang lain), Hulu, Amazon Prime, Disney +, iPlayer BBC, dan banyak lagi semuanya dapat dicapai.

Dan sememangnya, dalam ujian saya, menggunakan NordVPN untuk Netflix dengan sangat baik. Saya dapat menstrimkan perpustakaan AS, UK, Kanada, Australia, Belanda, Perancis, Jerman, dan beberapa perpustakaan lain tanpa masalah.

NordVPN menyahsekat Netflix AS

Saya juga tidak menghadapi masalah untuk mengakses iPlayer BBC, yang merupakan masalah yang sering dihadapi oleh penyedia lain.

NordVPN menyahsekat BBC iPlayer

Ringkasnya, jika anda melakukan streaming, NordVPN membuat pilihan yang sangat baik. Beberapa pesaing akan memberi anda akses ke seberapa banyak lokasi dan perkhidmatan penstriman. Dan sekarang anda tahu mengapa mereka selalu berlegar di atau dekat bahagian atas VPN terbaik saya untuk senarai Netflix.

Torrenting dan Sokongan P2P

Selain streaming, kebanyakan kita juga suka menggunakan VPN untuk memuat turun fail dengan BitTorrent dan perisian P2P lain dengan selamat. Walaupun tidak semua VPN menyokong ini, NordVPN telah melindungi anda.

NordVPN adalah pembekal tanpa log. Ini bermaksud bahawa walaupun perintah pengadilan di tangan, troll hak cipta tidak dapat memperoleh data mengenai salah satu penggunanya. Dan bidang kuasa Panama NordVPN akan membuat perintah pengadilan seperti itu hampir mustahil untuk diterima.

Ciri suis kill app juga memastikan anda tidak mendedahkan alamat IP sebenar anda sekiranya terdapat masalah sambungan – sesuatu yang boleh berlaku (walaupun sangat jarang) dengan penyedia VPN mana pun.

Kemudian ada prestasi NordVPN, yang merupakan antara yang terbaik dalam industri ini.

Semuanya, dengan NordVPN, anda boleh memuat turun torrents dengan keyakinan penuh bahawa anda tidak dikenali dan selamat – dan lakukan dengan pantas juga.

IP berdedikasi NordVPN

NordVPN adalah salah satu daripada beberapa penyedia di mana anda boleh mendapatkan alamat IP khusus – sering juga disebut IP statik. Anda kini boleh mendapatkannya di lima negara berikut:

 • Perancis (Paris)
 • Jerman (Frankfurt)
 • Belanda (Amsterdam)
 • UK (London)
 • AS (Kerbau, Los Angeles, Dallas)

Anda perlu membayar tambahan untuk IP khusus hingga $ 70 per tahun di atas kos langganan biasa, walaupun harganya sama tanpa mengira lokasi mana yang anda pilih.

Sama ada anda ingin menggunakan IP bersama atau IP khusus akan bergantung sepenuhnya pada mengapa anda menggunakan VPN. Tetapi, jika anda memutuskan bahawa anda memerlukan yang terakhir, NordVPN boleh dikatakan VPN terbaik untuk IP statik.

Adakah NordVPN Berfungsi di China?

Saya dengan senang hati mengatakan bahawa jawapannya adalah ya, NordVPN berfungsi dari belakang Great Firewall China.

Walaupun pelayan biasa boleh menjadi sedikit kecewa, anda tidak perlu menghadapi masalah untuk berhubung dengan salah satu pelayan kabur yang direka khas NordVPN.

Pelayan yang kabur menggunakan teknologi penulisan semula paket yang canggih dan port yang terkenal dan bukannya standard VPN. Dengan berbuat demikian, mereka memperbodohkan sensor untuk menyangka hubungannya tidak lebih daripada lalu lintas web biasa.

Teknologi yang sama tentu saja dapat digunakan di negara lain di mana VPN disukai, seperti Iran, Iraq, Rusia, dan Turki.

CyberSec

Satu lagi ciri utama yang ditawarkan NordVPN ialah CyberSec, penyelesaian malware dan penyekat iklan yang boleh anda aktifkan bila-bila masa anda bersambung ke VPN.

CyberSec secara automatik menyekat laman web dan iklan yang mencurigakan dan memberi anda pengalaman menyemak imbas yang lebih selamat dan tidak menjengkelkan. Lagipun, siapa yang suka iklan?

Ini adalah ciri berguna yang berfungsi dengan baik – jauh lebih baik daripada percubaan serupa dari pesaing NordVPN. Ia dilumpuhkan secara lalai tetapi mudah dihidupkan melalui menu Tetapan aplikasi.

Cara menghidupkan CyberSec NordVPN

Satu-satunya perkara yang saya rasa NordVPN salah ialah namanya. Kecuali anda sudah mengetahui apa sebenarnya, istilah CyberSec tidak banyak makna.

Masalah pemasaran kecil itu, ia adalah tambahan yang bagus untuk platform NordVPN.

NordVPN dan Privasi

Seperti yang saya nyatakan di bahagian atas tinjauan ini, NordVPN adalah salah satu VPN dengan kedudukan yang lebih baik dalam hal privasi. Inilah sebabnya.

Bidang kuasa

NordVPN berpusat di Panama, yang merupakan bidang kuasa yang sangat baik untuk privasi data.

Panama bukan merupakan anggota perjanjian perkongsian perisikan antarabangsa utama. Oleh itu, sesuatu seperti pihak berkuasa yang memaksa NordVPN untuk menyerahkan data pengguna tidak berlaku.

Negara ini juga tidak memiliki undang-undang penyimpanan data dan membenarkan akses internet yang tidak dibatasi sepenuhnya.

Yang mengatakan, ada satu peringatan privasi yang perlu disebutkan.

NordVPN menggunakan syarikat bernama CloudVPN untuk memproses pembayaran langganan, yang mempunyai beberapa kebimbangan yang berpotensi.

Pertama, syarikat ini menjalankan perniagaan di AS dan, oleh itu, berada di bawah bidang kuasanya. Secara teori, yang paling diketahui CloudVPN mengenai pengguna NordVPN adalah mereka ada, jadi mungkin ini bukan masalah besar.

Masalah yang lebih besar adalah CloudVPN dikendalikan oleh syarikat bernama Tesonet, yang berada dalam perniagaan perlombongan data.

Dan sementara itu juga tidak seharusnya menjadi masalah secara teori – bagaimanapun, tidak ada data melainkan transaksi pembayaran itu sendiri – gabungan dengan syarikat perlombongan data bukanlah suatu yang bagus untuk VPN yang membanggakan privasi.

Pada akhirnya, hubungan NordVPN dengan CloudVPN tidak banyak mempengaruhi anonimiti anda dan bukan alasan untuk mengelakkan NordVPN. Tetapi, ia adalah sesuatu yang perlu diingat.

Dasar Pembalakan NordVPN

Secara sederhana, NordVPN adalah pembekal tanpa log, tempoh. Dan itu bukan hanya tuntutan pemasaran.

NordVPN adalah salah satu dari hanya sebilangan kecil VPN yang telah diserahkan kepada audit sistem mereka secara bebas. Kajian ini bertujuan untuk mengesahkan bahawa tidak ada pengumpulan data pengguna dan tidak ada maklumat yang tersimpan mengenai penggunaan platform.

Pengauditan dilakukan oleh PricewaterhouseCoopers, yang memiliki reputasi yang luar biasa di seluruh dunia, dan NordVPN lulus dengan warna terbang.

Pada masa penulisan ini, hanya pelanggan NordVPN yang dapat membaca perincian audit – mengapa sebenarnya, saya tidak tahu. Tetapi, saya telah melihatnya, dan ia cukup kedap udara.

Kebocoran DNS

Semua protokol penyulitan terkini dan terhebat dan dasar tanpa pembalakan yang digunakan oleh NordVPN tidak akan bermakna jika membocorkan maklumat DNS.

Semasa anda melayari internet melalui VPN, jika ISP anda melihat permintaan DNS yang digunakan untuk menerjemahkan URL yang dapat dibaca manusia ke alamat IP, anda mungkin tidak perlu repot menggunakan VPN. IP sebenar anda terdedah, dan aktiviti dalam talian dapat dikesan.

Walaupun begitu, setelah menjalankan ujian kebocoran DNS bateri standard saya, saya dengan senang hati melaporkan bahawa itu bukan sesuatu yang perlu anda bimbangkan dengan NordVPN.

NordVPN lulus ujian kebocoran DNS

Tidak ada kebocoran IPv4, IPv6, atau DNS yang dikesan.

Saya juga menguji apakah NordVPN membocorkan data melalui saluran WebRTC yang terdapat di dalam penyemak imbas moden. Di sana juga, saya tidak menemui masalah.

NordVPN menjadikan anda selamat, terjamin, dan melakukan kerja yang baik untuk menyembunyikan alamat dan lokasi IP anda.

Aplikasi dan Pelanggan

Beberapa perkara dapat merosakkan pengalaman VPN anda secepat aplikasi klien yang kurang dilaksanakan – baik, mungkin juga prestasi, tetapi kita akan segera mendapatkannya. Dengan NordVPN, perisian yang buruk bukanlah sesuatu yang anda akan dapati.

Sebenarnya, saya dengan mudah menilai pelanggan mereka sebagai salah satu daripada tiga teratas dalam industri ini.

Sebagai permulaan, NordVPN menyokong pelbagai jenis peranti. Anda boleh memuat turun klien untuk platform berikut:

 • Tingkap
 • macOS
 • iOS
 • Android
 • TV Android
 • Linux (ini adalah pelanggan baris perintah)

NordVPN juga mempunyai sambungan untuk Chrome dan Firefox, yang merupakan pilihan yang bagus jika aktiviti melayari anda adalah semua yang anda mahu lindungi.

Anda juga mempunyai akses ke pelbagai konfigurasi OpenVPN yang membolehkan anda menyambung ke perkhidmatan dari peranti dengan sokongan OpenVPN. Ini bermaksud penghala, firewall, peranti NAS – dan sememangnya hampir semua yang disambungkan ke internet – boleh menjalankan NordVPN.

Dalam memfokuskan pengujian saya pada klien Windows, kerana itulah yang digunakan oleh kebanyakan kita.

Paparan lalai aplikasi klien NordVPN

Aplikasi ini bersih, responsif, dan intuitif untuk dilayari.

Hampir semua tetapan pengguna dapat dikonfigurasi dengan suis hidup atau mati yang mudah. Dan, jika anda lebih ramai pengguna yang pakar, anda akan menemui beberapa tetapan yang lebih maju – seperti menentukan pelayan DNS tersuai – mudah diakses.

Secara keseluruhan, perisian berfungsi seperti yang diharapkan dan tidak memberikan kejutan. Sudah tentu cukup mudah untuk digunakan bahawa seseorang yang tidak pernah melihatnya boleh bangun dan berjalan dalam beberapa saat sahaja.

macOS IKEv2 vs. OpenVPN Client

Satu keanehan yang harus saya sebutkan adalah bahawa klien NordVPN untuk macOS hadir dalam dua rasa: OpenVPN dan IKEv2. Dengan kata lain, anda harus memutuskan pada masa pemasangan protokol mana yang ingin anda gunakan.

Selain protokol, perbezaan besarnya ialah aplikasi OpenVPN tidak menerapkan ciri kill kill switch sepenuhnya, yang sedikit mengecewakan. Anda boleh mematikan aplikasi tertentu semasa memutuskan sambungan, tetapi anda perlu menambahkannya satu persatu.

Bunuh ciri suis dalam aplikasi macOS NordVPN

Bukan kaedah yang selamat dan rawan ralat untuk bergantung sekiranya anda bertanya kepada saya.

Nasib baik, secara lalai, halaman muat turun NordVPN mendorong klien macOS IKEv2, yang benar-benar melaksanakan suis kill yang betul. Oleh itu, saya akan menasihatkan bahawa itu adalah satu yang boleh digunakan.

Pelayan NordVPN

Walaupun senarai pelayan NordVPN bukan yang terbesar – PureVPN mengalahkan mereka dengan selesa di sini – ia tetap mengagumkan. Kami bercakap mengenai 5645 pelayan di 80 lokasi dan 58 negara.

Tidak ada satu lokasi yang boleh saya fikirkan bahawa saya mahu sambungkan ke lokasi yang tidak tersedia.

Anda boleh memilih negara yang ingin anda sambungkan dengan memilihnya di peta atau dari kotak senarai di sebelah kiri pelanggan.

Setiap entri negara dalam kotak senarai dapat diperluas untuk menunjukkan semua pelayan dan lokasi yang ada di sana. Pelayan individu juga boleh ditandai sebagai kegemaran untuk akses mudah kemudian.

Senarai pelayan NordVPN ditunjukkan dalam pelanggan

Kotak senarai negara juga boleh dicari, ke setiap lokasi. Sebaik sahaja anda mengetahui ada lokasi – katakan bandar Atlanta AS – cara paling mudah untuk menghubungkannya adalah dengan mula menaip namanya.

NordVPN juga menawarkan banyak pelayan khusus yang tidak banyak dilakukan oleh penyedia lain. Pelayan VPN berganda, pelayan kabur, bawang melalui pelayan VPN, dan pelayan yang dioptimumkan secara eksplisit untuk P2P semuanya tersedia.

Adakah NordVPN Cepat?

Seperti banyak penyedia, NordVPN mengiklankan dirinya sebagai VPN terpantas di dunia.

Masalahnya hanya ada satu. Dan, malangnya untuk NordVPN, mereka tidak – sekurang-kurangnya tidak mengikut ujian saya.

Kononnya, mereka sangat dekat.

Dengan kelajuan muat turun terbaik 91.4 Mbps dan rata-rata 69.1 Mbps di semua lokasi yang diuji, hanya segelintir penyedia lain yang lebih cepat – dan hanya sedikit.

VPN VPN tidaklah perlahan.

Muat turun juga cepat, dengan kelajuan yang paling cepat dicatatkan iaitu 51.4 Mbps dan rata-rata lokasi yang diuji sebanyak 48.6 Mbps.

Berikut adalah contoh nombor prestasi yang saya lihat semasa menjalankan ujian saya. Termasuk adalah pelayan terdekat saya, serta pelayan di AS dan Belanda. Untuk hasil yang lengkap, sila lihat halaman ujian kelajuan NordVPN penuh saya.

Pelayan Terbaik
Hasil ujian kelajuan pelayan VPN terbaik NordVPNDengan VPN Hasil ujian kelajuan dasar terbaik NordVPNTiada VPN
Amerika Syarikat
Hasil ujian kelajuan pelayan VPN NordVPN Amerika SyarikatDengan VPN Hasil ujian kelajuan dasar NordVPN Unites StatesTiada VPN
Belanda
Hasil ujian kelajuan pelayan VPN NordVPN BelandaDengan VPN Hasil ujian kelajuan garis dasar NordVPN BelandaTiada VPN

Khidmat Pelanggan

Ciri penting lain tetapi sering dilupakan perkhidmatan VPN adalah sokongan pelanggan yang cekap dan bermanfaat. Perisian adalah perisian, dan cegukan boleh berlaku bila-bila masa – walaupun yang terbaik.

NordVPN, dengan senang hati saya laporkan, menawarkan perkhidmatan pelanggan yang sangat baik.

Anda boleh menghubungi mereka melalui sembang dalam talian 24 jam sehari langsung dari laman web. Tetapi, yang terbaik, anda boleh bercakap dengan ejen yang tahu apa yang mereka lakukan – dan saya tidak memandang ringan, walaupun berurusan dengan VPN sebanyak yang saya lakukan.

Saya telah menghubungi mereka beberapa kali, dan tidak memerlukan masa lebih dari satu minit untuk berhubung. Setiap kali, saya mendapati wakil-wakilnya senang bercakap dan membantu.

Sekiranya anda tidak terburu-buru, anda juga boleh menghantar pertanyaan kepada pasukan sokongan NordVPN melalui e-mel. Ini adalah kaedah yang baik jika anda memerlukan nasihat yang lebih kompleks atau teknikal.

Bagi para pelaku do-it-yourselfers, laman web NordVPN juga mempunyai asas pengetahuan yang sangat berguna. Ini merangkumi setiap masalah umum yang dapat saya fikirkan.

Sama sekali, sekiranya anda memerlukannya, anda tidak akan menghadapi masalah untuk mendapatkan bantuan dengan NordVPN. Sangat senang untuk mengetahui, terutamanya jika anda pengguna yang kurang maju.

Harga dan Nilai NordVPN

Semuanya berharga, dan perkhidmatan NordVPN yang sangat baik tidak terkecuali. Tetapi, walaupun ia bukan penyedia VPN termurah yang anda dapati, ia sama sekali tidak mahal.

Sekiranya anda bersedia melakukan langganan selama tiga tahun, anda kini hanya perlu membayar $ 3,49 sebulan. Itu bagus untuk semua yang diberikan oleh NordVPN kepada anda dan berbaloi.

Dan jika tiga tahun kelihatan terlalu lama, anda juga boleh mendapatkan langganan yang lebih pendek. Kelemahannya ialah kos bulanan anda akan meningkat.

Kos langganan NordVPN

Juga, ingat bahawa penyedia VPN mengubah harga dan menjalankan promosi sepanjang masa. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk kembali ke sini atau lawati halaman tawaran NordVPN saya untuk mendapatkan potongan harga terkini.

Pilihan pembayaran dengan NordVPN merangkumi semua kad kredit utama, Amazon Pay, Alipay, UnionPay, dan pelbagai cryptocurrency. PayPal adalah lelaki ganjil.

Bayaran Balik dan Percubaan Percuma

Walaupun NordVPN tidak menawarkan percubaan percuma, mereka mempunyai jaminan pengembalian wang 30 hari tanpa syarat. Dan mereka nampaknya cukup pandai mengeluarkan bayaran balik tanpa berlengah ketika diminta.

Dasar pembayaran balik termasuk pembayaran yang dibuat dengan cryptocurrency, yang merupakan perkara yang tidak dilakukan oleh kebanyakan VPN.

Jangka masa 30 hari akan memberi anda banyak masa untuk bermain-main dengan perisian dan mengetahui sama ada ia sesuai untuk anda. Dengan jaminan di poket belakang anda, ada sedikit alasan untuk tidak mengambil NordVPN untuk berputar.

Pemikiran Penutup

Secara keseluruhan, NordVPN adalah cadangan yang mudah. Seperti sebilangan besar daripada kita, ini adalah perkhidmatan yang saya gunakan hampir setiap hari, dan semoga kajian NordVPN saya menjadikannya jelas mengapa.

NordVPN dilengkapi dengan banyak ciri hebat, melakukan pekerjaan yang sangat baik dalam memberikan keselamatan dan tanpa nama, dan mempunyai salah satu rangkaian pelayan terpantas dari mana-mana penyedia. Sokongan pelanggan mereka adalah antara yang terbaik dalam perniagaan juga.

Paling baik, ia berjaya melakukan semua perkara di atas tanpa mengecas lengan dan kaki.

Sekiranya anda mencari perkhidmatan VPN, cari NordVPN. Penyedia premium tidak menjadi lebih baik daripada ini.

Logo NordVPNMarkah:
9.4 / 10

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map