Ali je spletno bančništvo varno? (Vodnik za varnost internetnega bančništva) |


Najprej prve stvari – Kaj je spletno bančništvo?

Spletno bančništvo je elektronski plačilni sistem, ki vam omogoča plačevanje s svojim računom ali kreditno kartico v spletu s pomočjo spletnega mesta banke ali posebne aplikacije. Celoten sistem spletnega bančništva bo bodisi del vašega osnovnega bančnega sistema, bodisi se bo preprosto povezal z njim.

Spletno bančništvo je več kot le finančne transakcije. Lahko tudi predstavlja samo prijavo v račun, da preverite stanje ali naložite izpiske.

Torej je spletno bančništvo varno?

Na splošno da, tako je. Res je, da so banke zelo pogosto tarča kibernetskih kriminalcev in jim včasih uspe ukrasti tudi veliko denarja. Vendar to ni ravno takšno spletno bančništvo, o katerem zdaj govorimo, saj hekerji niso usmerjeni na vas – bančno stranko – ampak na samo banko. Prav tako ne morete veliko storiti, da to preprečite, kot da bi izbrali zanesljivo banko, ki varnost jemlje zelo resno.

S tem ni mogoče, da je spletno bančništvo precej varno. Seveda je tako le, če upoštevate ustrezne varnostne postopke – o čemer niso vse banke pripravljene govoriti. Malo bomo povedali o nasvetih za varnost internetnega bančništva, vendar najprej poglejmo, katere varnostne grožnje lahko uničijo vašo izkušnjo spletnega bančništva:

1. Kompromitirane / lažne bančne aplikacije

Namenske aplikacije za spletno bančništvo so lahko zelo varne, vendar niso brez svojih napak. Leta 2017 je bilo dejansko odkrito, da ima veliko bančnih aplikacij varnostne napake, ki bi kibernetskim kriminalcem omogočale krajo podatkov uporabnikov.

Ne samo to, hekerji lahko uporabljajo tudi na videz nedolžne aplikacije, ki so pravzaprav zlonamerne za ogrožanje bančnih aplikacij, ki so že nameščene v vaši napravi. Zlonamerna aplikacija v osnovi prenese sekundarno aplikacijo, ki nato v vaše bančne aplikacije vstavi okno s prekrivanjem. V trenutku, ko v aplikacijo banke vnesete svoje poverilnice za prijavo, bodo taki kot prej.

Poleg tega aplikacije za spletno bančništvo nimajo le poštenega deleža varnostnih težav. Prav tako se lahko ponazorijo z dovolj truda. Leta 2018 so imele banke z velikimi imeni (npr. SBI, Axis Bank in ICICI) svoje namenske aplikacije, ki so jih ponazorili kibernetski kriminalci, ki so jih uporabili za krajo podatkov tisoč ljudi.

2. Javni WiFi

Dandanes večinoma uporabljamo digitalni denar namesto samo gotovine, zato je opravljanje spletnega bančništva prek javnega WiFi precej druga stvar za nas. Včasih morate samo dostopati do svojega računa na kraju samem, da nekaj denarja nakažete na svojo kreditno kartico, da lahko plačate račun za restavracijo, kajne?

To je takrat, ko je javni WiFi resnično primeren, res, vendar je pri njegovi uporabi le ena težava: z varnostjo spletnega bančništva lahko ogrožate. Zakaj? Ker večina javnih omrežij WiFi ni šifrirana – v resnici približno 24,7% svetovnih omrežij WiFi (torej približno 106 milijonov omrežij do leta 2020) sploh ni zavarovanih.

Kaj to pomeni za vas? Vsak potencialni heker lahko vidi vse, kar počnete v internetu, ko uporablja nezaščiten javni WiFi. V njih se vidijo poverilnice za prijavo, ki jih vnesete pri dostopu do vašega bančnega računa, in kakšne so številke vaše kreditne kartice.

“V redu, zato bom uporabljal samo zavarovana omrežja – kot je tisto, ki ga imam doma. Problem je rešen, kajne? “

Ne ravno. Trenutno skoraj vsako zavarovano omrežje WiFi za varnost uporablja šifriranje WPA2. Problem pri tem je, da WPA2 ni ravno brezhiben. Pravzaprav je ranljiv za določeno vrsto hekerskega napada, imenovano KRACK napad. Na srečo bo WPA3 odpravil to težavo, toda po navedbah virov bo trajalo leta, da bo prišlo do širokega sprejemanja WPA3.

3. Napake na strani banke

Včasih uporabniki spletnega bančništva resnično ne ovirajo samo spletnega kriminala. Pravzaprav so banke same. In v njihovem imenu ne govorimo samo o varnostnih napakah, čeprav tudi tukaj spadajo takšne stvari.

Ne, o čemer govorimo, so banke, ki trpijo zaradi kršenja podatkov ali izgubijo dostop do občutljivih podatkov strank, in svojih strank ne obveščajo o njih. Da, takšne stvari so se že dogajale in avstralska banka CBA je zadnji primer, ki je izgubil približno 20 milijonov evidenc strank v letu 2016, ne da bi o tem opozoril nikogar..

Lahko je nekoliko razumljivo, zakaj banke morda takoj ne obvestijo uporabnikov o takšnih stvareh. Konec koncev se želijo izogniti množični paniki in zapiranju računov, medtem ko odpravijo težavo. Vendar obstaja vedno možnost, da bo šlo spet kaj narobe in da bodo vaši finančni in osebni podatki izpostavljeni zaradi človeške ali programske napake. Če se je že enkrat zgodilo, se lahko zgodi dvakrat.

V takšnih situacijah ostanejo v temi, ne da bi vedeli, da lahko kibernetski kriminalci vsak dan dobijo dostop do svojih finančnih in osebnih podatkov..

4. Lažno predstavljanje

Lažno predstavljanje je mogoče opredeliti kot poskus spletnega kriminala, da vas zmede ali zaveže, da z njimi delite občutljive informacije, kot so številke vaše kreditne kartice, številke bančnih računov in poverilnice za spletno bančništvo. Lažno predstavljanje običajno uporablja e-poštne in socialne medije kot distribucijske kanale, vendar jih je mogoče tudi prek telefona.

Ko gre za spletno bančništvo, se prevaranti, ki stojijo za lažnimi napadi, včasih poskušajo pretvarjati, da so nekdo iz vaše banke, in s svojim pooblastilom, da razkrijete različne podatke. Verjetno vam bodo povedali, da imate težave s svojimi financami ali da so na vašem računu opazili sumljive dejavnosti.

Še bolj pogosto pa vas bodo le prepričali, da dostopate do skrajšane povezave. Omenjena povezava bo vodila do lažnega spletnega mesta, ki so ga postavili, da bi bilo podobno spletnemu mestu vaše banke. V letu 2017 so bila najpogostejša ponarejanja sporočila z lažnim predstavljanjem, ki so uporabnike usmerjala na zlonamerna spletna mesta, in ni verjetno, da je ta trend izginil.

Če na splošno sodite zaradi lažne prevare, ste lahko prepričani, da:

 • Poverilnice za prijavo na vaš bančni račun bodo ukradene.
 • Vaš spletni bančni račun bo izpraznjen.
 • Podatki o vašem računu (e-poštni naslov, fizični naslov, polno ime, mobilna številka itd.) Se bodo prodajali v globokem spletu.

5. Pharming

Pharming je podoben lažnemu predstavljanju, a namesto da se zanašate na trike in prevaro, vas samodejno preusmeri na zlonamerna spletna mesta. V bistvu vtipkate naslov spletnega mesta banke in se preusmerite na ponarejeno spletno mesto, ki predstavlja takšno, kot da to sploh ne veste. Očitno bo heker, ki stoji za tem, dobil dostop do vseh podatkov, povezanih z vašo banko, ko ga začnete vnašati.

Pharming se bodisi zanaša na zlonamerno programsko opremo za spreminjanje datotek Hosts (datoteke, ki povezujejo IP naslov na domeno spletnega mesta) v vašem računalniku, ali na zastrupitev DNS strežnikov vašega ponudnika internetnih storitev, tako da bodo vsi uporabniki, ki jih uporabljajo za povezavo do določenega spletnega mesta, preusmerjeni na spletno mesto kiber kriminala.

6. Keyloggerji

Keyloggerji so vrsta zlonamerne programske opreme, ki okuži vašo napravo in začne beležiti vse vaše pritiske na tipko na njej. Vse te informacije so zbrane v dnevniški datoteki, ki jo lahko heker kadar koli pridobi. Torej, v bistvu, kdor vas izpostavi keyloggerju, bo vedel vsako stvar, ki jo vnesete v računalnik – vključno s svojimi prijavnimi podatki za spletno bančništvo.

Vaša naprava se lahko okuži s keyloggerji, če komunicirate z lažnimi sporočili in zlonamernimi spletnimi mesti, vendar lahko nekdo postavi keylogger v vašo napravo, če ima tudi neposreden dostop do njega.

Druge vrste zlonamerne programske opreme se lahko uporabljajo tudi za ogrožanje varnosti internetnega bančništva (na primer vohunska programska oprema in virusi), vendar so v tem primeru najpomembnejši keyloggerji..

Ali navidezna tipkovnica pomaga?

Nekateri trdijo, da vas virtualna tipkovnica 100% varuje pred zamašitvijo zlonamerne programske opreme. To je res, saj na fizično tipkovnico ni poslan signal, saj boste za vnašanje poverilnic za prijavo uporabljali tipkovnico s programsko opremo, ki se prikaže na namizju..

Vendar ne priporočamo uporabe virtualne tipkovnice kot najboljše rešitve. Čeprav keyloggerji morda ne bodo mogli ukrasti vaših poverilnic (in drugih podatkov), bi to uspelo. Kako? S posnetki zaslona namizja v bistvu vidite, kaj vtipkate na virtualno tipkovnico.

Tukaj je opisano, kako izboljšati varnost spletnega bančništva

1. Ne izvajajte spletnega bančništva prek WiFi

Zdaj, ko poznate nevarnosti nezavarovanega in zavarovanega WiFi-ja, je očitno, da je bolje opraviti spletno bančništvo, ne da bi ga uporabljali. Seveda je to lažje reči kot narediti, vsekakor pa je lahko precej neprijetno.

Na splošno je vaša najboljša stava bodisi uporabiti vaš mobilni podatkovni načrt za preverjanje bančnih računov ali pa, da internetna povezava doma prihaja neposredno iz usmerjevalnika, ne pa iz povezave WiFi.

Seveda lahko poskusite popolnoma odpraviti tveganje, da WiFi ogrozi varnost internetnega bančništva, o čemer bomo razpravljali spodaj..

2. Uporabite VPN za spletno bančništvo

“Počakajte – je VPN varen za spletno bančništvo?”

Ja, zagotovo je. VPN je spletna storitev, ki šifrira vaš spletni promet in poskrbi, da ga nihče ne more nadzirati, da bi videl, kaj počnete v internetu. To pomeni tudi, da kibernetski kriminalci ne bodo mogli prisluškovati vašim internetnim povezavam, da bi vam ukradli občutljive podatke o bančnem računu..

VPN je pravzaprav tako varen, da ga lahko celo uporabljate za spletno bančništvo, medtem ko priročno uporabljate javni, šifriran WiFi. Na usmerjevalniku lahko celo nastavite VPN in se tako prepričate, da vam ni treba skrbeti zaradi varnostnih groženj spletnega bančništva.

Potrebujete varen VPN za spletno bančništvo? Preizkusite CactusVPN

Pokrili te imamo. CactusVPN ponuja visokokakovostno storitev VPN, ki ščiti vaš spletni promet in podatke z vojaškim šifriranjem in močnimi protokoli VPN, kot so SoftEther, IKEv2 in OpenVPN.

Poleg tega ponujamo tudi zaščito pred puščanjem DNS, stikalo Kill, ki zagotavlja, da ste vedno varni na internetu, in pravilnik o brezregistraciji.

Poleg tega, ko postanete naročnik CactusVPN, vam bomo še vedno zagotovili hrbet s 30-dnevno garancijo za vračilo denarja.

3. V računu omogočite večfaktorno overjanje

Večfaktorska overitev je odličen način, da svojemu bančnemu računu ponudite dodatno plast varnosti. Običajno ta funkcija zahteva, da ob prijavi v svoj račun v spletu vnesete dodatno kodo – takoj, ko vnesete poverilnice za prijavo. Koda bo ustvarjena v vaši mobilni napravi (prek aplikacije, kot je Google Authenticator) ali pa boste prejeli besedilno sporočilo z njo.

“Kaj pa, če moja banka ne ponuja večfaktorskih overitev?”

To je precej velika rdeča zastava. V tem primeru je bolje, da zamenjate banke. V nasprotnem primeru hekerjem ne bo nič na poti, če jim kdaj uspe ukrasti vaše poverilnice.

4. Naučite se, kako opaziti ponarejene aplikacije za bančništvo

Kako lahko ugotovite, ali je aplikacija banke zakonita ali ne? No, nekaj stvari, ki jih morate preizkusiti:

 • Poglejte ime razvijalca. Običajno banka tam ne bo ime osebe – samo ime banke. Če ni tako, se verjetno ukvarjate s ponarejeno prijavo. Prepričajte se tudi, da je tam prisotno tudi pravo spletno mesto banke.
 • Preberite opis – ne skenirajte le tega Ponarejene aplikacije običajno ne bodo imele podrobnih razlag, kako aplikacija deluje in katere funkcije ima. Prav tako boste verjetno opazili tudi kakšne tipkarske napake ali čudne fraze.
 • Preverite število prenosov. Če je prenizka, je to lahko težava, še posebej, če je aplikacija že nekaj časa na voljo v trgovini.
 • Poiščite ocene. Običajno bi jih v spletnem bančništvu moralo imeti kar nekaj – še posebej, če je bilo z njimi nekaj napak. Če gre za ponarejeno aplikacijo, je v ocenah verjetno veliko ljudi, ki se pritožujejo nad tem.
 • Če v opisu aplikacije trdi, da vam ponuja nagrade in nagrade (zlasti denar) za prenos, namestitev in njegovo uporabo, je zelo verjetno lažna aplikacija, ki poskuša ukrasti vaše poverilnice.
 • Preverite logotip. Če se zdi zelo nizka ločljivost ali se nekoliko razlikuje od običajnega logotipa banke, je aplikacija verjetno lažna.
 • In nazadnje – z nekom v banki preverite, ali je aplikacija, ki ste jo našli, prava ponudba. Če za to nimate časa, dvakrat preverite, ali gre za isto aplikacijo na uradnem spletnem mestu banke. Običajno mora imeti povezave do svojih aplikacij tam.

Če pa še vedno niste stoodstotno prepričani, da bančna aplikacija, ki ste jo našli, ni ogrožena ali je lažna, potem preprosto uporabite spletno mesto banke.

5. Uporabite zmogljivo geslo za svoje spletne bančne račune

Verjetno vam bo to vseeno povedala vaša banka, zato večina bank obvezno ustvari močna gesla. Če še niste prepričani, kako to storiti, je nekaj napotkov:

 • Uporabite številke, simbole in zmešajte male in male črke.
 • Ne uporabljajte kratkih gesel. Večina ljudi in bank pravi, da je 8 znakov dovolj, vendar priporočamo, da ciljate na 15 ali več znakov.
 • Če imate malo idej, preprosto vnesite geslo kot kratico za besedno zvezo (na primer “WvSe10y” za “Španijo obiščemo vsakih 10 let”).
 • Ne uporabljajte besednih besed. Če resnično morate uporabiti besede, jih obrnite.
 • Izogibajte se nadomestitvam, ki so mrtvi podaji (“0” namesto “o” ali “$” namesto “s”).
 • Če vam banka dovoli, vstavite nekaj presledkov.
 • Če nimate časa za več varnih gesel, poskusite uporabiti generator gesel.

Preberite več o varnosti gesla.

6. V brskalnikih ne uporabljajte samodejnega vklopa

Seveda je samodejna prijava lahko primerna – še posebej, če uporabljate močno geslo in imate več bančnih računov. Prepričajte se, da morate ročno vnesti svoje dolgo geslo, medtem ko beležko ali papir dvakrat preverite, če ste jih zapisali vsake 2-3 sekunde, kajne?

To je res, vendar vas odpira tudi drugim potencialnim nevarnostim. Če bi na primer nekdo ukradel vaš telefon ali prenosni računalnik ali vdrl v vaš dom in dostop do računalnika, bi imel takojšen dostop do vaših bančnih računov.

Zato se je najbolje izogniti samodejni prijavi. Vendar to ne pomeni, da boste morali ročno vnesti gesla vsakič, ko želite preveriti stanje računa. Če uporabljate upravitelja gesel (kot so Bitwarden, KeePassX ali LessPass), bo samodejno izpolnil vse obrazce za prijavo, ki mu jih dovolite.

“Ali ni to isto kot nekdo, ki ima dostop do mojega telefona ali osebnega računalnika z vklopljeno samodejno prijavo v brskalnikih?”

Ne, ker vas bo zanesljiv skrbnik gesla vsakič, ko boste želeli samodejno izpolniti svoje poverilnice za določen račun, overil. Da, to pomeni, da boste še vedno vnašali geslo, vendar bo vsaj eno glavno geslo.

7. Ne opravljajte spletnega bančništva z javnimi računalniki

Tako kot ne bi smeli izvajati spletnega bančništva na javnem WiFi brez ustrezne zaščite, tudi tega ne bi smeli storiti na javnih računalnikih. Zakaj? Ker obstaja vedno tveganje, da je bil računalnik okužen s vohunsko programsko opremo ali je nanj naložil keyloggerje.

V tem primeru je dostop do vašega bančnega računa, kdor je v računalnik namestil zlonamerno programsko opremo, lahko vedno pride na koncu dneva in poišče dnevnike, ki vsebujejo vaše poverilnice – to je, če nimajo oddaljenega dostopa do računalnika. , v tem primeru morajo samo nadzirati, kaj počnete, medtem ko ga uporabljate.

8. Ignorirajte, izbrišite in prijavite lažno predstavljanje

Lažno predstavljanje je eden izmed načinov kibernetskih kriminalcev, da ukradejo poverilnice za prijavo na svoj bančni račun. V osnovi predstavlja lažno predstavljanje poskus hekerja, ki bi vas skušal opozoriti na razkritje teh informacij.

Običajno bodo iz vaše banke poslali ponarejena sporočila, ki trdijo, da ste zastopnik ali strokovnjak za podporo informacijske tehnologije, in vas prosili, da potrdite svoj račun, tako da jim posredujete podatke, kot so ime računa, imetnik računa, geslo ali številka kreditne kartice. Lahko bi storili isto, vendar prosite, da odprete povezavo ali prenesete prilogo. Če storite kar koli od tega, boste bodisi preusmerjeni na spletno mesto z lažnim predstavljanjem ali pa napravo okužili z zlonamerno programsko opremo (najverjetneje špijunsko programsko opremo ali keyloggerje).

To je le nekaj možnih scenarijev, vendar pridete na idejo. Če prejmete sporočilo od osebe, ki trdi, da dela za vašo banko in vas prosi za občutljive podatke ali dostop do računa, ne odgovarjajte nanje. Vaša banka vas nikoli ne bo vprašala za kaj takega. Če želite biti 100-odstotno prepričani, se obrnite na svojo banko in jih vprašajte o sporočilu, če želite preveriti, ali je zakonito.

Če jih ni, jih izbrišite, prijavite kot neželeno pošto, blokirajte pošiljateljev naslov in se obrnite na lokalne organe, če zakoni vaše države to omogočajo.

Če želite izvedeti več o lažnem predstavljanju (zlasti o tem, kako se zaščititi pred njim), smo o njem napisali še vodič, poleg drugih groženj.

9. Prepričajte se, da vaš ponudnik internetnih storitev resno jemlje varnost

Kakšen ima vaš ponudnik internetnih storitev s spletnim bančništvom? Preprosto je – ponudnik internetnih storitev, ki ima ohlapne varnostne standarde, bo verjetno postal žrtev zastrupitve z DNS, oblike napadalnega napada, ki bo spremenil tabele na strežniku DNS. V bistvu bo DNS strežnik, ki ga uporablja vaš ponudnik internetnih storitev, ugrabljen in posledično boste vi in ​​vsi drugi uporabniki, ki dostopate do spletnih mest prek njega, namesto tega preusmerjeni na ponarejena, zlonamerna spletna mesta.

Nikoli ne boste mogli obiskati strežniških sob svojega ponudnika internetnih storitev in spremljati, kako njihove varnostne ekipe IT vzdržujejo strežnike in podatke, seveda pa lahko svojega ponudnika internetnih storitev vedno vprašate, katere ukrepe sprejmejo za zaščito svojih strežnikov DNS pred pharming napadi. Če si vzamejo čas, da razložijo, katere postopke sledijo, in vas ne poskušajo raznašati z generičnim žargonom, je to dober znak.

V primeru, da želite izvedeti več o farmaciji, poglejte zgornji članek, ki smo ga povezali.

10. Namestite zanesljivo protivirusno / antimalware programsko opremo

Zlonamerna programska oprema in virusi pogosto lahko ogrozijo vaš bančni račun. Pomembno je, da svojo napravo zaščitite pred njimi. Navsezadnje ni pomembno, ali vaš ponudnik internetnih storitev in banka počneta vse, kar lahko, da vam ponudita vrhunsko varnost spletnega bančništva. Če tega ne počnete preveč in je vaša naprava okužena z zlonamerno programsko opremo, je igre konec.

Izbirate lahko med ponudniki programske opreme za protivirusno / antimalware, vendar so naša priporočila Malwarebytes in ESET.

Oh, in ne pozabite namestiti njihovih namenskih aplikacij tudi v vaše mobilne naprave.

11. Posodabljajte vse (OS, antivirusni / antimalware, brskalnik)

Redne posodobitve so lahko nekoliko moteče, saj se zdi, da vedno znova ovirajo to, kar počnete. Brez teh rednih posodobitev pa bi bili naklonjeni kibernetskim kriminalcem.

Vidite, posodobitve lahko pogosto vsebujejo kritične nastavitve, ki popravijo manjše ranljivosti v operacijskem sistemu ali brskalniku, ranljivosti, ki jih lahko heker izkoristi. Poleg tega z rednimi posodobitvami zagotovo zagotovite, da vaš protivirusni / antimalware program lahko sledi novim oblikam zlonamerne programske opreme, ki se po poročanju varnostnih strokovnjakov pojavlja skoraj vsakih 10 sekund..

12. Zavarujte svojo mobilno napravo

Če uporabljate svoj mobilni telefon za spletno bančništvo in ga na koncu izgubite ali ga ukradete, obstaja možnost, da lahko oseba, ki ga najde, ukrade in uporabi informacije na vaši napravi, da ogrozi vaše bančne račune.

Zato morate zagotoviti, da je vaša mobilna naprava pravilno zavarovana, tako da do nje ne more dostopati nihče razen vas. Tu so trije načini:

 1. Uporabite močno geslo za naprave iOS in močno geslo za naprave Android. Obstajajo orodja, ki lahko pokvarijo kratke gesle / gesla (na primer 6 mest), zato jih naredite nad 10 števk in poskusite uporabiti izmišljene besede ali naključne črke namesto številk.
 2. Uporabite funkcijo ali program za skeniranje prstnih odtisov, če je na voljo za vašo napravo.
 3. Izklopite obvestila o zaklenjenem zaslonu, tako da oseba, ki ima vaš telefon, vendar še vedno ne more odkleniti, ne vidi nobenih pomembnih obvestil, ki se pojavljajo.

Poleg tega naj bo Bluetooth izključen tudi, ko ga ne uporabljate. To ni nekaj, kar bi zaščitilo vaš telefon, če je izgubljeno ali ukradeno, vendar bo v nasprotnem primeru pomagalo ohraniti varnost. Zakaj? Ker je imel Bluetooth v preteklih letih resne ranljivosti. Ena izmed njih je spletnim kriminalcem omogočila tiho krajo mobilnih naprav, ki so imele vklopljen Bluetooth. Drugi je hekerjem omogočil, da so z MITM napadi ogrozili kriptografske ključe vaše naprave.

13. Sodelujte z zanesljivo banko

To ni veliko nasvetov, saj je precej očitno, ampak kaj točno pomeni “zanesljiva banka”? No, mora biti ta, ki izpolnjuje naslednje zahteve:

 • Ima svojo namensko aplikacijo, ki jo oglašuje na svojem spletnem mestu in jo redno posodablja.
 • Omogoča vam uporabo večfaktorskih pristnosti za prijavo v račun. Dobro zaščitene so tudi transakcije, zaščitene z geslom.
 • Banka vam omogoča, da nastavite obveščanje o sporočilih SMS za transakcije z računom. To olajša spremljanje aktivnosti računa.
 • Predstavniki banke lahko (vsaj do določene mere) razložijo, kako zagotavljajo vašo spletno bančno varnost.
 • Pri prijavi morate uporabljati močno geslo. Zaupanja vredna je tudi banka, ki obvezno redno spreminja geslo (na primer vsak mesec)..

Ali je spletno bančništvo varno? Spodnja črta

Kako varno je spletno bančništvo?

Na splošno je precej varna, vendar je z njo povezanih veliko tveganj, kot so lažno predstavljanje, pharming, kršitve podatkov ali napake, ki jih banka ne omenja, ponarejene ali ogrožene bančne aplikacije, keyloggerji (in druge vrste zlonamerne programske opreme) in WiFi ranljivosti.

Na srečo je nekaj, kar lahko storite, da boste uživali dostojno varnost internetnega bančništva:

 • Pri spletnem bančništvu uporabite svoj podatkovni načrt namesto WiFi.
 • Uporabite varen VPN za spletno bančništvo – zlasti na WiFi.
 • V napravo namestite močno protivirusno / antimalware programsko opremo in jo (skupaj z operacijskim sistemom in brskalnikom) redno posodabljajte.
 • Delajte le z banko, ki ji lahko zaupate.
 • Aktivirajte večfaktorno overjanje za svoj bančni račun.
 • Prepričajte se, da je vaša mobilna naprava 100% zaščitena.
 • Vzemite si čas in preverite, ali vaš ponudnik internetnih storitev zna zaščititi svoje DNS strežnike pred pharmingom.
 • Ne odgovarjajte na nobena phishing sporočila in ne komunicirajte z njimi.
 • Nikoli ne izvajajte spletnega bančništva na javnih računalnikih.
 • Izmislite močno geslo za svoj bančni račun.
 • V brskalnikih ne omogočite samodejne prijave.
 • Spoznajte znake ponarejenih bančnih aplikacij in se jim izogibajte.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map