Ali VPN ščiti pred zlonamerno programsko opremo? Kaj je zlonamerna programska oprema? |


Kaj je zlonamerna programska oprema in kako jo lahko preprečimo??

Lahko poskusite in preprečite okužbo z zlonamerno programsko opremo, vendar je najbolje začeti razumevanje, kaj je zlonamerna programska oprema in katere vrste zlorabe zlonamerne programske opreme radi uporabljajo največ.

Kaj je zlonamerna programska oprema?

Zlonamerna programska oprema je zlonamerna programska oprema, ki je zasnovana tako, da okuži in pridobi nepooblaščen dostop do računalnikov, mobilnih telefonov, prenosnih računalnikov in drugih naprav. Kibernetski kriminalci navadno uporabljajo zlonamerno programsko opremo za krajo osebnih in finančnih podatkov spletnih uporabnikov in podjetij. Naprednejše vrste zlonamerne programske opreme se lahko uporabljajo tudi za spremljanje dejavnosti nekoga v napravi, blokiranje dostopa do operacijskega sistema ali trdega diska in poškodovanje same naprave.

Zlonamerna programska oprema v primerjavi z virusi – v čem je razlika?

Mnogi ljudje zmedejo, običajno zato, ker se varnostna programska oprema imenuje “protivirusna” ali “antimalware” programska oprema. Torej smo ugotovili, da bi se lahko tudi tega lotili, ker razpravljamo o zlonamerni programski opremi.

V osnovi je virus vrsta zlonamerne programske opreme, ki se lahko samo-razmnožuje, širi v druge sisteme in škoduje operacijskim sistemom uporabnikov. Po drugi strani se zlonamerna programska oprema nanaša na vse vrste zlonamerne programske opreme, ki jo lahko hekerji uporabljajo za ciljanje na internetne uporabnike.

Najpogostejše vrste zlonamerne programske opreme

1. Oglasna programska oprema

Adware (stoji za programsko opremo, ki podpira oglaševanje) je zlonamerna programska oprema, ki okuži vašo napravo in / ali brskalnik in vas izpostavi na tone neželenih oglasov. Primeri običajno vključujejo pojavne oglase na namizju ali brskalniku, ki se jih ne morete znebiti.

Oglaševalna programska oprema se običajno ne šteje za zelo nevarno, ampak le nadležno. Vendar pa mnogi oglasi, s katerimi ste neželeni, lahko vsebujejo zlonamerne datoteke in povezave. V stiku z njimi bo vaša naprava dodatno okužila z zlonamerno programsko opremo.

Običajno oglaševalce in kibernetske kriminalce pravkar uporabljajo oglaševalsko orodje kot način za hiter denar. Vendar pa je tudi adware mogoče povezati s vohunsko programsko opremo, da bi lahko spremljali tudi vašo dejavnost in ukradli vaše osebne podatke.

2. Vohunska programska oprema

Tako kot že ime pove, je vohunska programska oprema zlonamerna programska oprema, ki vohuni za vas. Okuži vašo napravo in ukrade občutljive osebne podatke tako, da:

 • Spremljanje, kaj počnete v svoji napravi.
 • Zbiranje tipk s pomočjo keyloggerjev.
 • Zbiranje vseh razpoložljivih finančnih in osebnih podatkov v vaši napravi.

Kibernetski kriminalci lahko včasih uporabljajo napredne vrste vohunske programske opreme za spreminjanje omrežnih povezav in prometa ter za spreminjanje varnostnih nastavitev različnih aplikacij, ki ste jih namestili v napravi.

Vohunska programska oprema je pogosto skupaj z drugo zlonamerno programsko opremo in jo lahko najdemo celo v zakoniti programski opremi.

3. Ransomware

Ransomware je zlonamerna programska oprema, ki v vašem računalniku ali osebnih in finančnih podatkih ostane »talec« za odkupnino. V osnovi bo zlonamerna programska oprema bodisi šifrirala vse podatke vašega trdega diska, ali pa vas bo zaklenila iz vašega operacijskega sistema. V obeh primerih vas bo prejelo sporočilo, v katerem boste morali plačati velik odkupnino (nekaj sto dolarjev ali več), da si povrnete dostop. Na splošno bo časovna omejitev in sporočilo bo zahtevalo, da bodo vsi podatki izbrisani, če ne boste nadaljevali s plačilom.

Ta vrsta zlonamerne programske opreme je ponavadi finančno motivirana, vendar jo lahko nekateri kibernetski kriminalci uporabljajo samo za preprečevanje škode in škodo podjetjem. Nekaj ​​znanih primerov odkupa je WannaCry, NotPetya in Locky.

Ransomware se običajno širi z zlonamernimi datotekami in povezavami. Včasih se lahko izkoristijo ranljivosti operacijskega sistema in omrežja, da bi napravo izpostavili tudi odkritju programske opreme.

4. Virusi

Virusi so nevarna vrsta zlonamerne programske opreme, saj se lahko samo ponovijo in širijo na druge računalnike. Lahko se pritrdijo na zakonite ali zlonamerne programe in zaženejo, ko jih uporabnik zažene.

Bolj ustvarjalni hekerji lahko uporabljajo druge metode za širjenje virusov, kot so ranljivosti na spletnih mestih in v aplikacijah, doc datoteke in skriptne datoteke.

Virusi imajo vse načine uporabe. Kibernetski kriminalci jih lahko uporabljajo za:

 • Ukradite osebne podatke in finančne podatke.
 • Škodite računalniku ali omrežju.
 • Ustvari botnet.
 • Neželena pošta z oglasi.

5. Črvi

Črvi so zelo pogosta vrsta zlonamerne programske opreme, zato se pogosto porabijo za škodo omrežjem, saj porabijo veliko pasovne širine in preobremenijo strežnike. Nekateri črvi se lahko celo programirajo, da škodijo računalnikom. V bistvu vsebujejo tisto, kar je znano kot “koristna obremenitev” – koda, ki črv usmeri k izvajanju različnih dejanj, ko okuži računalnik, dejanj, kot so:

 • Kraja osebnih in finančnih podatkov.
 • Postavljanje botnetov.
 • Brisanje datotek.

Hekerji običajno uspejo izpostaviti spletne uporabnike črvom tako, da jim pošljejo vsiljeno pošto ali lažno pošiljanje, ki vsebuje zlonamerne priloge.

Medtem ko so črvi podobni virusom, so veliko bolj nevarni tipi zlonamerne programske opreme, saj se lahko samo-razmnožujejo in širijo, ne da bi se morali zanesti na uporabniške dejavnosti (na primer, če imate izvedljivo datoteko). Črvi na splošno izkoristijo prednosti ranljivosti operacijskega sistema (običajno to velja za zastarele operacijske sisteme) za širjenje po več računalniških omrežjih. Včasih lahko celo ugrabijo e-poštni račun žrtve in pošljejo okuženo e-pošto na njihov seznam stikov.

6. Trojanci

Trojan je vrsta zlonamerne programske opreme, ki se prikrije kot zakonita programska oprema in datoteke. Kiber kriminalec poskuša žrtvo izigrati (ponavadi s pomočjo lažnega predstavljanja), da namesti in zažene Trojan. Ko to konča, bo Trojan običajno hekerju omogočil oddaljen dostop do vaše naprave. Nato bodo lahko storili kar koli od naslednjega:

 • Zbiranje in brisanje občutljivih informacij.
 • V napravo namestite več zlonamerne programske opreme.
 • Spremljajte svojo aktivnost s pomočjo keyloggerjev in skupne rabe zaslona.
 • Dodajte računalnik v botnet.

7. Boti

Kiber kriminala ne uporabljajo tako pogosto – predvsem zato, ker običajno niso zlonamerni. Botovi so programsko programirani za izvajanje običajnih nalog (na primer sodelovanje v tekmah za video igre ali licitiranje na spletnih dražbah). Nekateri pa se lahko programirajo tako, da delujejo kot zlonamerna programska oprema.

Pogosteje se hekerji, ki uporabljajo bote, zanašajo na njih, da okužijo naprave in jih dodajo v botnet. Ko se to zgodi, bo omenjena naprava uporabljena za izvajanje DoS / DDoS napadov.

Razen tega lahko spletna kriminala uporablja tudi bote za pošiljanje neželene pošte in oglasov, zbiranje podatkov strežnika in distribucijo zlonamerne programske opreme na spletnih mestih za prenos.

8. Rootkits

Rootkit je zlonamerna programska oprema, ki je programirana tako, da tretji osebi omogoči oddaljeni dostop do vaše naprave. Kibernetski kriminalci radi uporabljajo rootkite, ker jih je zelo težko zaznati. Običajno bodo uporabljali taktiko lažnega predstavljanja, da bi prevarali uporabnike pri namestitvi rootkita na njihovo napravo.

Ko bo heker imel napravo na daljavo, bo običajno začel krasti osebne in finančne podatke, ne da bi se žrtev tega zavedala. Prav tako lahko spremenijo varnostno programsko opremo, ki je nameščena v napravi, da bo zaznavanje še težje.

Ko bo kiberkriminalec dobil vse potrebne podatke, bo napravo verjetno dodal v botnet ali pa ga okužil z več zlonamerne programske opreme.

9. Keylogging malware

Zlonamerna programska oprema z beležkami je namenjena enemu namenu – beleženje pritiskov uporabnikov na njihovih napravah in javnih računalnikih. Zlonamerna programska oprema bo vse pritiske tipk zapisala v datoteko, ki jo bo heker najel. S temi informacijami lahko poskušajo zbrati dragocene informacije, kot so:

 • Poverilnice za prijavo
 • Številke bančnih računov
 • Podrobnosti kreditne kartice
 • Številke socialne varnosti

Zlonamerna programska oprema se lahko širi prek phishing e-poštnih sporočil, vendar jih je mogoče neposredno namestiti tudi v računalnik, če ima heker neposreden dostop do nje. Številni kibernetski kriminalci postavljajo keyloggerje na javne računalnike.

Kako opaziti zlonamerno programsko opremo

Ni vedno zelo enostavno ugotoviti, ali je bil vaš računalnik okužen z zlonamerno programsko opremo. Včasih zlonamerna programska oprema ne deluje takoj po okužbi in lahko nekaj časa miruje.

Če opazite katerega koli od naslednjih znakov, se verjetno srečujete s kakšno okužbo zlonamerne programske opreme:

 • Naprava se kar naenkrat začne nalagati in zagnati – operacijski sistem traja veliko dlje, da se aplikacije začnejo upočasnjevati, miške pa na zaslonu zaostajajo. Zlonamerna programska oprema pogosto upočasni vaš operacijski sistem in požre CPU / RAM pomnilnik.
 • Na zaslonu se začnejo pojavljati naključna sporočila, ki običajno pravijo, da ste osvojili nagrado in jo morate unovčiti, ali pa samo promovirate pronografijo. Pojavnih sporočil ni mogoče zapreti ali pa se vedno znova odpirajo vsakič, ko jih zaprete. To je na splošno jasen znak vohunske ali oglaševalske programske opreme, zato se prepričajte, da ne kliknete nobenega sporočila.
 • Nove, senčne orodne vrstice se prikazujejo v vseh brskalnikih – orodnih vrsticah, ki jih nikoli niste namestili. Lahko je samo ena, vendar – večinoma – več orodij, ki bodo zavzele veliko zaslona brskalnika. Ko jih odstranite, se ti znova pokažejo, ko ponovno zaženete napravo ali brskalnik.
 • Vaš sistem se zruši v naključnih intervalih, zlasti med brskanjem po spletu. Uporabniki sistema Windows bodo dobili “priljubljeni” BSoD (modri zaslon smrti).
 • Vaš operacijski sistem ni več dostopen. Poskusite se prijaviti, vendar tega ne morete storiti in si oglejte sporočilo, v katerem boste poslali določeno količino denarja (ponavadi nekaj sto dolarjev) na naslov PayPal ali denarnico s kripto valutami, da ponovno pridobite dostop.
 • Med internetnim prometom je precej velik porast, ko prvič zaženete brskalnik po zagonu naprave. To lahko povzroči zlonamerna aplikacija, ki se za nalaganje ali prenos podatkov poveže z več spletnimi strežniki.
 • Domača stran brskalnika je spremenjena v neželeno stran in ne spomnite se, da ste to storili ali odobrili.
 • Na namizju se začnejo prikazovati nove čudne ikone. To so ponavadi PUP-ovi (potencialno nezaželeni programi) in lahko vsebujejo zlonamerno programsko opremo.
 • Aplikacije se začnejo samodejno zagnati in zapreti, ne da bi naredili nič. Preverjanje upravitelja opravil OS razkrije čudno imenovane aplikacije, ki porabijo veliko sistemskega pomnilnika.
 • V napravi začne naključno zmanjkovati prostora za shranjevanje. Na primer, na trdem disku lahko en dan ostane brezplačno 100 GB prostora, naslednji dan pa le 30 GB. To lahko povzročijo zlonamerne datoteke in programi, ki nadaljujejo z nameščanjem in nalaganjem drugih datotek in programov.
 • Ljudje vam začnejo pripovedovati, da od svojih računov v družbenih medijih in e-poštnih naslovov od vas dobivajo naključna neželena sporočila.

Upoštevajte, da vsi ti znaki ne kažejo vedno na okužbo z zlonamerno programsko opremo. Če na primer računalnik nenadoma začne delovati veliko počasneje, je to lahko zato, ker trdi disk deluje ali je poln, ali zato, ker je RAM prenizka, da bi lahko upravljala vse aplikacije, ki ste jih namestili v napravi. Hkrati lahko naključni zruši povzročijo tehnične težave.

Seveda, če ne morete več dostopati do računalnika in dobite sporočilo, v katerem vas prosijo za odkupnino, ne moremo zanikati, da gre za napad z odkupno programsko opremo.

Kako preprečiti okužbe z zlonamerno programsko opremo

Namestite zanesljive antivirusne / antimalware programe

Eden najboljših načinov za preprečevanje okužb z zlonamerno programsko opremo je namestitev spodobnega protivirusnega / antimalware programa na vašo napravo. Imena ne zamenjujte. Ne glede na to, ali imate protivirusni program ali antimalware programsko opremo, ni pomembno – oba sta enako sposobna varovati računalnik pred zlonamerno programsko opremo.

Izbirate lahko med ponudniki programske opreme za protivirusno / antimalware, vendar so naša priporočila Malwarebytes in ESET.

Poskrbite tudi za to, da je tudi požarni zid vašega operacijskega sistema vklopljen. Nikoli ne škodi, če imate poleg antivirusnega / antimalware programa dodatno plast varnosti.

Posodobite svoj sistem

Kot smo že omenili, veliko škodljive programske opreme uporablja ranljivosti operacijskega sistema za okužbo naprav in širjenje po njih in omrežju. Te ranljivosti so običajno tam, ker sistem ni bil posodobljen z najnovejšimi varnostnimi popravki.

Na primer, če ste uporabnik sistema Windows in nimate posodobitve MS17-010, ste izpostavljeni izkoriščanju EternalBlue, ki ga kibernetski kriminalci uporabljajo za lažje napade zlonamerne programske opreme WannaCry, NotPetya in Retefe.

In posodobitve niso omejene samo na vaš operacijski sistem. Prepričajte se, da je vsa programska oprema v napravi (zlasti protivirusni / antimalware) posodobljena.

Zaženite redne preglede

Ko na napravo namestite močan protivirusni / antimalware program, morate načrtovati vsakodnevne varnostne preglede in se prepričati, ali je vse v redu. Morda se bo zdelo škoda, vendar če jih načrtujete eno uro pred spanjem ali ko veste, da ne uporabljate naprave, bo bolj priročno.

Priporočamo tudi skeniranje vseh prenesenih datotek ali programov, ki jih namestite, preden jih odprete – samo zato, da ste varni.

Ne komunicirajte z lažnimi e-poštnimi sporočili

Lažno predstavljanje vključuje hekerja, ki vas poskuša izvabiti v izvajanje dejanja, ki bi vas lahko izpostavilo okužbam z zlonamerno programsko opremo. Lažno predstavljanje se lahko uporablja tudi na druge načine (na primer, da vas zavedejo pri razkrivanju občutljivih finančnih informacij), vendar se bomo v tem članku osredotočili le na del zlonamerne programske opreme. Če želite izvedeti več o tem, si oglejte ta članek, ki smo ga napisali

Kako ponarejanje ponavadi deluje z zlonamerno programsko opremo? No, večinoma vam bo kiberkriminalec poslal phishing e-poštno sporočilo ali sporočilo, s katerim vas bo prepričal, da bodisi kliknete zlonamerno povezavo ali prenesete priloge, okužene z zlonamerno programsko opremo. Če storite kaj od tega, se bo vaša naprava verjetno okužila z odkupno programsko opremo, vohunsko programsko opremo, rootkiti ali črvi.

Spoznavanje lažnega predstavljanja ni pretežko, vendar so nekateri prevaranti lahko zelo kreativni in temeljiti, zato se lahko njihova sporočila zdijo zelo prepričljiva. Običajno so to znaki, na katere morate biti pozorni:

 • Slaba slovnica
 • Skrajšane povezave
 • Senčne priloge
 • Brez podpisov
 • Agresiven, pritisk tone
 • Nezavarovani URL-ji (začnite s “http” namesto s “https”)

Izkušenejši kibernetski kriminalci lahko celo zlomijo zakonita spletna mesta in na strani se prikažejo zlonamerni pojavni oglasi. Če komunicirate z njimi, bo vaša naprava izpostavljena zlonamerni programski opremi.

Na splošno se nikoli ne smete ukvarjati s poskusi lažnega predstavljanja. Ignorirajte jih, izbrišite sporočila / e-poštna sporočila in se po potrebi obrnite na organe. Razmislite tudi o uporabi Stanfordovih razširitev proti lažnemu predstavljanju.

Omogoči vtičnike Click-to-Play + Uporabi blokatorje skriptov

Oglasi, okuženi z zlonamerno programsko opremo, so lahko precej nevarni – še posebej, ker nekateri od njih lahko okužijo vašo napravo, tudi če z njimi ne komunicirate. Dovolj je samo, da so prikazane na spletnem mestu, včasih pa tudi na zakonitih spletnih mestih.

Na srečo, če omogočite vtičnike za klikanje, se skripte Flash in Java ne bodo začele prikazovati, če ne kliknete oglasa. Tukaj je opisano, kako jih omogočiti v večini brskalnikov.

Kar zadeva zaviralce skriptov, so nastavitve brskalnika, ki jih lahko namestite, kar bo preprečilo začetek skriptov v ozadju brez vašega dovoljenja. Torej, če bi obiskali spletno mesto, ki vsebuje oglase, okužene z zlonamerno programsko opremo, se ti ne bodo prikazali, če ne zapišete blokatorju skripta, da jih omogoči.

Najboljša blokatorja skriptov sta uMatrix in uBlock Origin. Za najboljše rezultate priporočamo njihovo skupno uporabo.

Odstranite zastarele programe, ki jih ne uporabljate

Ni pomembno, kako nepomemben se lahko zdi program. Lahko bi bil celo manj znan urejevalnik slik, ki ga nihče ni uporabljal v letih – dokler program ne prejme varnostnih posodobitev svojih razvijalcev, postane varnostna grožnja.

Čeprav se to ne zgodi prepogosto, lahko kiberkriminatori najdejo način za izkoriščanje zastarelih programov (še posebej, če je tudi vaš OS zastarel) in jih uporabijo za nadaljnjo okužbo naprave ali omrežja z zlonamerno programsko opremo.

Poskrbite, da odstranite vse programe, ki ne prejemajo več podpore – še posebej, če jih ne uporabljate prepogosto.

Kako se znebiti zlonamerne programske opreme

Če je vaša naprava ali računalnik okužen z zlonamerno programsko opremo, lahko nekaj poskusite popraviti:

 • Najprej se prepričajte, da imate na pomnilniški kartici ali CD-ju na voljo namestitvene datoteke protivirusne programske opreme. V naslednjih korakih bo to koristno, če ne boste imeli dostopa do spleta in nimate nameščenih nobenih protivirusnih programov.
 • Nato preverite, ali računalnik ni povezan z internetom.
 • Zdaj znova zaženite napravo in jo zaženite v varnem načinu operacijskega sistema.
 • Ko ste v varnem načinu, izbrišite vse začasne datoteke, ki jih najdete – to bo pospešilo naslednji korak.
 • Ko končate, zaženite pregled s svojim protivirusnim / antimalware programom.
 • Če je pregledovanje uspešno, ostane le še preveriti vaš brskalnik in se prepričati, da vas ne preusmeri na zlonamerno spletno mesto. V tem primeru samo spremenite nastavitve zagona brskalnika.

Upoštevajte, da metoda ni zagotovljena, da deluje 100% časa. Na primer, če je vaš sistem okužen z rootkitom, skeniranja morda ne boste mogli zagnati, ker bo heker program zaprl. V tem primeru je najbolje, da znova namestite svoj operacijski sistem. Če imate težave še naprej, se posvetujte s kvalificiranim tehnikom.

Če imate opravka z odkupno programsko opremo, je najbolje, da napravo izklopite in izklopite iz omrežja in se obrnete na organe. Čeprav bi lahko plačali odkupnino, nimate nobenega zagotovila, da vam bo kiber kriminalec omogočil dostop do vaših podatkov. Lahko bi dejansko izbrisali vse ali zahtevali več denarja. Razmislite tudi o varnostnem kopiranju vseh občutljivih podatkov na varni pomnilniški kartici ali zunanjem trdem disku. Ne bo vam pomagalo, da se znebite odkupne programske opreme, vendar vam bo pomagal zaščititi svoje podatke do določene mere.

Ali VPN ščiti pred zlonamerno programsko opremo?

VPN lahko zavaruje vaše spletne povezave in podatke, da, vendar ne more preprečiti, da bi zlonamerna programska oprema okužila vašo napravo. Zakaj? No, poglejmo na kratko, kako deluje povezava VPN:

V bistvu bo odjemalec in strežnik VPN šifriral promet, ki je potekal med njima, da se prepričata, da je varen in brez nadzora. Vaše zahteve za povezavo bodo dešifrirali in jih strežnik posredovali v splet, zahtevano vsebino pa bo šifriral strežnik VPN, odjemalca VPN pa bo dešifriral, ko doseže vašo napravo. Šifriranje VPN je močno, vendar ni konfigurirano za ravnanje z zlonamernimi programi na ravni programske opreme – zgrajeno je le zato, da ne morejo izkoriščati zlonamernih strank vaš spletni promet

Še več, ne pozabite, da zlonamerna programska oprema lahko okuži in poškoduje vašo napravo, tudi ko ste brez povezave. Če želite povezavo VPN vzpostaviti, morate biti povezani z internetom. To je še en razlog, zakaj se VPN ne more zaščititi pred zlonamerno programsko opremo. Tovrstno zaščito lahko nudijo le protivirusni / antimalware programi – kot tisti, ki smo jih omenili zgoraj.

Kljub temu je še vedno dobra ideja, da uporabite VPN vsakič, ko greste v splet. Pravzaprav je uporaba VPN-ja poleg zanesljivega protivirusnega / antimalware programa eden najboljših načinov za zaščito zasebnosti in podatkov, ko ste v internetu.

Za uporabo antivirusne / antimalware programske opreme potrebujete VPN?

Zajeli smo vas – CactusVPN ponuja dostop do varne storitve, ki ščiti ves vaš spletni promet z visokim vojaškim šifriranjem. Prav tako nudimo dostop do zmogljivih protokolov VPN, kot so SoftEther in OpenVPN, na voljo imamo Kill Switch in ne hranimo nobenih dnevnikov.

Z našimi uporabnikom prijaznimi aplikacijami lahko enostavno namestite CactusVPN na številne priljubljene platforme.

Najboljše od vsega – z našim preizkusom lahko brezplačno preizkusite CactusVPN 24 ur. Ni vam treba izročiti nobenih podatkov o kreditni kartici in dostopate do vseh funkcij. Poleg tega ponujamo celo 30-dnevno garancijo vračila denarja, tako da vam ni treba skrbeti, ko postanete kupec CactusVPN.

Zaključek

Ali VPN ščiti pred zlonamerno programsko opremo?

Kratka zgodba – ne, ne gre. VPN je zasnovan za zaščito spletnih povezav in podatkov, da, vendar način njegovega delovanja ne omogoča, da sistem zaščiti pred zlonamerno programsko opremo. Seveda to ne pomeni, da ne smete uporabljati VPN-ja, ko ste v spletu – le, da bi ga morali uporabljati skupaj z antivirusnimi / antimalware programi.

“Torej, kaj je zlonamerna programska oprema in kako jo lahko preprečimo?”

Zlonamerna programska oprema je zlonamerna programska oprema, s katero lahko poškodujete napravo ali vam ukrade občutljive podatke. Na voljo je v številnih vrstah (vohunska programska oprema, odkupna programska oprema, adware, virusi, keyloggerji, rootkiti itd.), Kibernetski kriminalci pa ga pogosto širijo s phishing napadi.

Zato je eden najboljših načinov, da se zaščitite pred zlonamerno programsko opremo, da ne komunicirate z nobenim phishing sporočilom. Poleg tega bi morali uporabljati tudi zanesljivo protivirusno / antimalware programsko opremo, v brskalnikih omogočiti vtičnike za klikanje za predvajanje, uporabljati zaviralce skriptov in posodabljati ves sistem.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map