Kaj je IPSec in kako deluje? |


Kaj je IPSec?

IPSec (Varnost internetnega protokola) je sestavljen iz številnih različnih varnostnih protokolov in zasnovan tako, da tretji osebi ostanejo nevidni in nedostopni. IPSec zagotavlja visoko raven varnosti za Internet Protocol. Šifriranje se uporablja za zagotavljanje zaupnosti in za preverjanje pristnosti.

Zakaj je IPSec priljubljen?

Zahvaljujoč dvostranskemu pristopu je IPSec eden najvarnejših načinov šifriranja podatkov. Prav tako ima največjo korist od delovanja na omrežni ravni, medtem ko sistemi, kot je SSL, delujejo na ravni aplikacij. Varnostni sistemi SSL zahtevajo prilagoditev posameznih aplikacij, vendar IPSec zahteva spremembe le v operacijskem sistemu.

Kako deluje IPSec?

Večina drugih varnostnih protokolov deluje na aplikacijski ravni omrežne komunikacije. Glavna prednost IPsec je, da lahko, ker deluje na omrežju in ne na ravni aplikacij, šifrira celoten paket IP. To stori z dvema mehanizmom:

Glava overjanja (AH) – to postavi digitalni podpis na vsak paket, ki vaše omrežje in podatke ščiti pred posegi tretjih oseb. AH pomeni, da vsebine podatkovnega paketa ni mogoče spremeniti brez odkrivanja in omogoča tudi preverjanje identitete med obema koncema povezave.

Inkapsulacija varnostnega bremena (ESP) – medtem ko AH preprečuje poseg v paket, ESP zagotavlja, da so podatki v paketu šifrirani in jih ni mogoče prebrati. Glava ESP, priklopnik in blok za preverjanje pristnosti se uporabljajo za šifriranje celotnega bremena paketa.

Tehnične podrobnosti

  • Združljivo z Windows 7+, Windows Server 2008, usmerjevalniki Cisco, macOS in iOS.
  • Podpira združljive različice za Linux in druge operacijske sisteme.
  • Primarni protokol je internetna izmenjava ključev (IKE)
  • Za izvajanje pogajanj o storitvi VPN se uporablja protokol ISAKMP za združenje internetne varnosti in protokol za upravljanje ključev, kot je opredeljeno v IETF RFC 2408

Kako deluje IPSec poleg protokolov VPN?

IPSec se uporablja skupaj z drugimi protokoli VPN za hitro in varno storitev. Obstajata dve glavni možnosti:

L2TP / IPSec

L2TP (protokol Tunneling Layer 2) je protokol za tuneliranje, programiran v večini operacijskih sistemov in naprav, pripravljenih za VPN. Sam po sebi ne omogoča šifriranja. Vendar v kombinaciji z IPSec postane idealno orodje za VPN. L2TP / IPSec ponuja visoke hitrosti in izredno visoko raven varnosti podatkovnih paketov. Običajno za šifriranje uporabljajo šifre AES.

IKEv2 / IPSec

IKEv2 (različica 2 za internetno izmenjavo ključev) je bil skupni razvoj Microsofta in Cisca ter ga v osnovi podpirajo Windows 7+, iOS in Blackberry. Razvite so bile tudi odprtokodne različice za Linux. Tako kot L2TP je tudi protokol za tuneliranje, ki je učinkovit za uporabo kot VPN, ko je seznanjen z IPSec. Njegova glavna prodajna mesta sta odzivnost in fleksibilnost: IKEv2 se po kratki izgubi signala samodejno ponovno poveže, zahvaljujoč protokolu MOBIKE pa lahko brez težav obnese spremembe omrežja.

Kakšne so prednosti in slabosti IPSeca?

Kot vsi varnostni sistemi ima tudi IPSec svoje naštete prednosti in slabosti. Tukaj je nekaj:

Prednosti

  • Ker IPSec deluje na omrežnem sloju, je treba spremembe operacijskega sistema namesto posameznih aplikacij opraviti samo.
  • IPSec je v svojem delovanju popolnoma neviden, zato je idealna izbira za VPN.
  • Uporaba AH in ESP zagotavlja najvišjo možno raven varnosti in zasebnosti.

Slabosti

  • IPSec je bolj zapleten kot alternativni varnostni protokoli in ga je težje konfigurirati.
  • Za IPSec so potrebni varni javni ključi. Če je vaš ključ ogrožen ali imate slabo upravljanje s ključi, lahko pride do težav.
  • Za paketni prenos majhnih velikosti je IPSec lahko neučinkovit način šifriranja podatkov.

Potrebujete zanesljiv VPN? CactusVPN vas je zajel!

Naša storitev VPN je več kot sposobna zaščititi vašo spletno identiteto. Z šifriranjem AES, ki ga vodimo v industriji, uporabljamo za zaščito vseh vaših podatkov in internetnega prometa, da bi vašo izkušnjo brskanja ohranili tako, kot mora biti – varno in zasebno.

Še več, naši hitri strežniki uporabljajo skupno IP tehnologijo, kar pomeni, da ni možnosti, da bi naslove IP strežnikov prejeli do vas..

In ne skrbite – nobenih vaših podatkov ne beležimo. V veljavi imamo strogo politiko brez dnevnika. Oh, CactusVPN je opremljen tudi s Killswitch, ki zagotavlja, da vaša spletna identiteta ni nikoli izpostavljena – niti takrat, ko naletite na težave s povezljivostjo.

Aplikacija CactusVPN

Še vedno niste prepričani? Brez problema – ponujamo brezplačno 24-urno preskusno različico, tako da lahko pred izbiro naročnine preverite, ali lahko naša storitev VPN zadovolji vse vaše potrebe. Tudi po izbiri načrta boste še vedno zajeti 30-dnevno jamstvo za vračilo denarja.

Spodnja črta

Kljub zapletenosti IPSec hitro postaja protokol izbire za VPN. Z vključitvijo več različnih zaščitnih in šifrirnih funkcij skupaj lahko zagotavlja najvišjo raven zasebnosti. S časom se zdi, da je IPSec vse bolj zagotovljen, da postaja industrijski standard varnosti VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me