Kaj je odjemalska programska oprema VPN (kako deluje odjemalec VPN) |


In četudi ne uporabljate VPN-jev in bi radi o njih izvedeli, je to dobro izhodišče. Preden začnemo tudi sami, bomo vključili hitro definicijo VPN.

Kaj je VPN?

VPN (virtualno zasebno omrežje) je storitev, ki jo lahko uporabite za obhod geoblokov in vladne cenzure, tako da skrijete svoj resnični naslov IP v internetu. Prav tako lahko VPN šifrira vaše internetne podatke in promet, tako da je brez nadzora in varen pred hekerji.

Kaj je programska oprema za odjemalce VPN?

Odjemalec VPN je programska oprema navideznega zasebnega omrežja, ki je nameščena v vaši napravi, da vzpostavi povezavo med njim in strežnikom VPN ter ponudi dostop do storitev VPN.

Večina priljubljenih platform, kot so Windows, macOS, iOS in Android, prihaja s predhodno nameščeno programsko opremo za odjemalce VPN, lahko pa tudi namestite zunanje odjemalce, da uživate v boljšem uporabniškem vmesniku in več funkcijah.

Vrste odjemalcev VPN

Na splošno obstajajo dve vrsti odjemalcev VPN:

Izvirne ali vgrajene odjemalce VPN

Gre za vnaprej nameščene ali predhodno konfigurirane odjemalce VPN, ki so na voljo v nekaterih operacijskih sistemih, kot so Windows, macOS, iOS, Android in Linux, kot so Ubuntu.

Stranke VPN drugih proizvajalcev

Nadalje bi jih lahko razdelili v dve kategoriji:

 1. Odjemalci VPN, ki so jih razvili razvijalci protokolov VPN. Nekaj ​​primerov vključuje odjemalce OpenVPN in SoftEther.
 2. Odjemalci VPN, ki jih razvijajo ponudniki storitev VPN. VPNN aplikacije, ki so jih razvili ponudniki VPN, imajo dodatne funkcije, ki jih osnovni odjemalci VPN, ki so jih razvili razvijalci protokolov, ponavadi ne ponujajo, kot so aplikacije. Killer, Killswitch, sposobnost razvrščanja strežnikov po državah, izbiranje med protokoli VPN, samodejno povezovanje ob zagonu in še veliko več.

Zakaj potrebujete odjemalsko programsko opremo VPN?

Precej preprosto – če želite vzpostaviti povezavo VPN s strežnikom VPN in tudi zagotoviti, da je šifriran tunel VPN konfiguriran med vami in strežnikom, vaša naprava potrebuje odjemalca VPN, saj je odgovorna za ravnanje z vsem tem.

Kako delujejo odjemalci VPN?

Preden odjemalec in strežnik VPN sploh lahko komunicirata, se overita med seboj prek podatkovnih paketov. Ta postopek medsebojne avtentifikacije je ključen, ker zagotavlja, da odjemalec komunicira s pravim strežnikom in obratno.

Nato programska oprema VPN šifrira vaše podatke, preden jih pošlje strežniku VPN. Ko strežnik prejme informacije, jih dešifrira in vaš promet posreduje spletu. Ko strežnik VPN prejme internetne podatke, ki ste jih zahtevali (na primer dostop do spletnega mesta), jih šifrira in pošlje nazaj odjemalcu VPN na vaši napravi, ki nato nadaljuje s šifriranjem podatkov za vas.

Zahvaljujoč postopku šifriranja vaš ponudnik internetnih storitev (ali katera koli državna nadzorna agencija ali hekerji) ne more nadaljevati kartic za vaše zahteve za povezavo in spletni promet, da bi videl, kaj počnete v spletu. Le VPN odjemalec in VPN strežnik lahko šifrirata in dešifrirata podatke.

Na katerih platformah delujejo odjemalci VPN?

Vgrajeni in zunanji VPN odjemalci so na voljo v najbolj priljubljenih operacijskih sistemih in napravah. Splošno pravilo, odjemalska programska oprema VPN deluje na:

 • Windows (vključno z Windows XP)
 • macOS X (tretje stranke lahko ne delujejo na starejši različici)
 • Linux (nekatere distribucije lahko upravljajo samo z ročnimi konfiguracijami VPN-ja)
 • iOS
 • Android
 • e-bralniki (kot je Kindle Fire)
 • Amazon Fire TV (in verjetno druge naprave, ki poganjajo Fire OS)

Vendar nimajo vsi operacijski sistemi in naprave izvorno podporo za odjemalce VPN. Na primer, pametni televizorji, na katerih ni nameščen sistem Android ali Fire OS, ne morejo imeti nameščenih aplikacij VPN. Enako velja za igralne konzole, kot so Xbox ali PlayStation, ali mobilne telefone, kot je BlackBerry, ki poganjajo BlackBerry 10 OS.

V teh situacijah je na nekaterih napravah še vedno mogoče vzpostaviti ročne povezave VPN, tako da izkoristite podporo protokola VPN in uporabite konfiguracijske datoteke, ki jih ponujajo ponudniki VPN.

Če pa nič od tega ni mogoče, je vaša edina možnost deliti računalnik ali prenosni računalnik s spletno povezavo z zadevno napravo (kar je lahko precej neprijetno) ali na svojem usmerjevalniku postaviti VPN..

Možnost usmerjevalnika je ponavadi najboljša, saj bo naprava, ki dostopa do spleta prek usmerjevalnika, uporabljala VPN povezavo – da, tudi naprave IoT, kot so pametni termostati ali pametne ključavnice.

Kako sporočiti tretjemu odjemalcu VPN, da je zanesljiv

Na splošno so tukaj stvari, na katere morate biti pozorni, ko preverite ponudnike VPN in njihove stranke:

 • Odjemalec VPN mora biti združljiv z več platformami, saj bi morali imeti možnost uporabe storitve VPN znotraj in zunaj vašega doma.
 • Stranka ne bi smela beležiti nobenih vaših podatkov ali vsaj zapisovati različne podatke, povezane s povezavo, ki jih ni mogoče izslediti do vas in ki se uporabljajo samo za odpravljanje težav.
 • Odjemalec VPN ne sme puščati nobenih vaših podatkov v spletu. Če želite videti, kako preizkusiti povezavo VPN in se prepričati, da je varna, tukaj je koristen vodič.
 • Naročnik naj vam dovoli, da izberete, kateri protokol VPN želite uporabljati, ko se povežete s strežnikom VPN – razen če naprava / OS, ki jo uporabljate, podpira samo eno vrsto protokola VPN, seveda.

Potrebujete VPN z odličnim odjemalcem?

Zajeli smo vas – delali smo dan in noč, da smo zagotovili, da so naše VPN stranke izjemno uporabniku prijazne, intuitivne in na splošno brez težav..

Poleg tega smo poskrbeli, da delujejo na najbolj priljubljenih platformah na trgu:

 • Windows
 • macOS
 • iOS
 • Android
 • Android TV
 • Amazon Fire TV & Fire TV Stick

Naše VPN aplikacije so opremljene s funkcijami

Izbirate lahko med 6 protokoli VPN, ko se želite povezati z enim od naših hitrejših strežnikov 28+, odjemalca pa lahko tudi samodejno povežete ob zagonu.

CactusVPN odjemalec

Poleg tega smo našo stranko VPN opremili z zaščito pred puščanjem DNS, aplikacijo. Killer in Killswitch – vse, kar potrebujete, da vaša zasebnost ne bo nikoli izpostavljena na internetu, ne glede na okoliščine. Da ne omenjam vsega vašega spletnega prometa in podatkov, je zavarovana z našim zmogljivim AES šifriranjem.

Oh, in ne skrbite, če naša stranka beleži občutljive podatke. V našem podjetju izvajamo strogo politiko brez dnevnika.

Uživajte v neomejenem dostopu do tonov vsebine

Naša stranka ima vgrajeno storitev Smart DNS poleg naše storitve VPN. Če boste kdaj radi uživali v več različnosti vsebine, lahko Smart DNS vedno uporabite za odblokiranje več kot 300 spletnih strani iz držav, kot so Velika Britanija, ZDA, Kanada, Avstralija, Poljska, Švica, Francija, Nemčija, Švedska.

Preizkusite CactusVPN – brezplačno!

Ni se vam treba zavezati takoj – najprej lahko 24 ur brezplačno preizkusite našo storitev VPN in preverite, ali ustreza vsem vašim potrebam. Uživate v vseh naših funkcijah in nam ni treba posredovati podatkov o kreditni kartici.

In to še ni vse. Ko postanete uporabnik CactusVPN, boste še vedno zajeti naše 30-dnevno jamstvo za vračilo denarja, če nekaj ne bo delovalo kot oglaševano.

Spodnja črta

Kaj je torej odjemalska programska oprema VPN? Preprosto povedano, je vgrajena ali zunanja programska oprema, ki jo namestite ali konfigurirate v napravi / operacijskem sistemu. Uporabljate ga za povezavo s strežnikom VPN in vzpostavitev šifrirane povezave z uporabo različnih protokolov VPN.

Ko iščete ponudnika VPN s spodobnim odjemalcem, se prepričajte, da je aplikacija združljiva z več platformami, enostavna za uporabo in polna različnih funkcij (na primer Killswitch ali Apps. Killer), ki ščitijo vašo spletno zasebnost.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me