Kaj je OpenVPN in kako deluje OpenVPN? |


Kaj je OpenVPN?

OpenVPN je protokol VPN in programska oprema, ki uporablja tehnike VPN za zaščito povezav med točkami in lokacijo. Trenutno je eden najbolj priljubljenih protokolov VPN med uporabniki VPN.

Programiral James Yonan in izdal leta 2001, je OpenVPN eden edinih odprtokodnih protokolov VPN, ki ima tudi svojo odprtokodno aplikacijo (drugi SoftEther).

Kako deluje OpenVPN?

Za ravnanje s komunikacijo med strežnikom in strežnikom je odgovoren protokol OpenVPN. V bistvu pomaga vzpostaviti varen “predor” med odjemalcem VPN in strežnikom VPN.

Ko OpenVPN obravnava šifriranje in overjanje, knjižnico OpenSSL uporablja precej na široko. OpenVPN lahko za prenos podatkov uporabi tudi UDP (User Datagram Protocol) ali TCP (Protokol za nadzor prenosa)..

Če niste seznanjeni s TCP in UDP, gre za protokole transportnih plasti in se uporabljajo za prenos podatkov prek spleta. TCP je bolj stabilen, saj ponuja funkcije za odpravo napak (ko je omrežni paket poslan, TCP čaka na potrditev, preden ga znova pošlje ali pošlje nov paket). UDP ne odpravi napak, zaradi česar je nekoliko manj stabilen, vendar veliko hitrejši.

OpenVPN najbolje deluje pred UDP (glede na OpenVPN.net), zato OpenVPN Access Server najprej poskuša vzpostaviti povezave UDP. Če te povezave ne uspejo, strežnik šele nato poskusi vzpostaviti povezave TCP. Večina ponudnikov VPN ponuja tudi OpenVPN prek UDP privzeto.

Zaradi načina programiranja (to je varnostni protokol po meri) lahko protokol OpenVPN zlahka zaobide HTTP in NAT.

Za razliko od večine protokolov VPN je OpenVPN odprtokoden. To pomeni, da kode ni v lasti samo enega subjekta, tretje osebe pa ga lahko vedno pregledajo in nenehno izboljšujejo.

OpenVPN Pojasnila poglobljeno – Splošne tehnične podrobnosti

 • Na splošno OpenVPN uporablja 256-bitno šifriranje OpenSSL. Za dodatno okrepitev varnosti povezave lahko OpenVPN uporablja šifre AES, Camellia, 3DES, CAST-128 ali Blowfish.
 • Medtem ko OpenVPN nima podpore za L2TP, IPSec in PPTP, uporablja lasten protokol po meri, ki temelji na TLS in SSL.
 • OpenVPN podpira izboljšanje postopkov za prijavo in preverjanje pristnosti z uporabo drugih vtičnikov in skriptov.
 • Odjemalci se lahko dejansko povežejo s strežniki zunaj strežnika OpenVPN, saj ponuja podporo za zasebno konfiguracijo podomrežja.
 • Za zaščito uporabnikov pred ranljivostmi zaradi prelivanja medpomnilnikov pri implementacijah TLS / SSL, napadi DoS, skeniranje vrat in preplastitev vrat se OpenVPN za preverjanje podpisa HMAC zanaša na tls-auth. OpenVPN je tudi programiran tako, da po potrebi opusti privilegije in teče v zaporu chroot, namenjenem CRL.
 • OpenVPN deluje v uporabniškem prostoru namesto v prostoru jedra.

Je OpenVPN varen za uporabo?

Da. Pravzaprav je OpenVPN eden najvarnejših protokolov VPN, ki ga lahko trenutno uporabljate. Večina ponudnikov VPN in varnostnih strokovnjakov dejansko priporoča, da se držite OpenVPN-ja, če želite uživati ​​v zasebni spletni izkušnji, nadzoru in brez hekerjev..

Protokol je bil v letu 2017 celo podvržen dvema revizijama varnosti – ena revizija je odkrila le manjše težave, ki niso ogrožale uporabniških podatkov, druga revizija pa je našla le dve napaki (ki sta bili dejansko odpravljeni zelo hitro).

Poleg tega ima platforma OpenVPN.net tudi velik poglobljen seznam, kaj lahko uporabniki storijo za nadaljnjo zaščito svojih povezav po konfiguraciji OpenVPN na svojih napravah. In ker gre za odprtokodni protokol, je veliko bolj zaupljiv, saj lahko sami preverite kodo (če imate izkušnje s tem) in se prepričate, da je vse v redu.

Kako hiter je OpenVPN?

Hitrost v resnici ni močna zbirka OpenVPN-a, vendar imate hitrost povezave, če imate dovolj pasovne širine. Razlog, da hitrosti hitro padajo pri OpenVPN, je največkrat posledica močnega šifriranja. Seveda lahko pridejo v poštev tudi drugi dejavniki.

Na splošno lahko dosežete večje hitrosti, če namesto TCP uporabljate OpenVPN prek UDP.

Kako uporabljati OpenVPN

OpenVPN ni ravno najbolj uporabniku prijazen protokol in vzpostavitev povezave je lahko nekoliko zastrašujoča.

V tem razdelku bomo obravnavali postopek namestitve sistema Windows, ker je bil najbolj zahtevan. Postopki za nastavitev Android in iOS sledijo podobnim korakom kot tisti, o katerih bomo razpravljali tukaj. Namestitev in uporaba OpenVPN v Linuxu je precej zapletena, toda tukaj je glavni način za to (tudi nekaj dodatnih informacij najdete tukaj).

Preden nadaljujemo, moramo omeniti, da boste za vzpostavitev povezave OpenVPN potrebovali naročnino na storitev VPN. Medtem ko lahko nastavite svoj lastni strežnik OpenVPN, je izredno težko in večina vadnic, ki so na voljo na spletu, pokriva samo platforme Linux.

Ker to ni tako, tukaj so glavne stvari, ki jih morate vedeti o uporabi protokola OpenVPN:

1. Najprej dobite konfiguracijske datoteke

Za vzpostavitev povezave s strežniki ponudnika bo OpenVPN potreboval določene konfiguracijske datoteke, ki določajo, kako se izvaja povezava. Dokler izberete dostojnega ponudnika VPN, bi morali najti vse konfiguracijske datoteke, ki jih potrebujete na njihovi strani za prenose.

Konfiguracijske datoteke so ponavadi arhivirane in jih morate razpakirati. Najpomembnejše datoteke bodo datoteke OVPN.

2. Namestite odjemalca OpenVPN

Ko imate konfiguracijske datoteke, morate v napravo namestiti odjemalca OpenVPN. Namestitelje, ki jih potrebujete, preprosto najdete na strani za prenose na OpenVPN.net. Samo zaženite namestitveni program, sprejmite privzete možnosti, po želji izberite drugo ciljno mapo namestitve in nadaljujte z namestitvenim postopkom.

Ko konča, lahko privzeti pregledovalnik besedila odpre novo datoteko in prikaže vodnik s tehničnimi podrobnostmi. Lahko jo preberete, če želite, vendar je varno datoteko tudi na tem mestu zapreti.

3. Zdaj uvozite podatke VPN

Če želite zagnati OpenVPN, morate zagnati aplikacijo OpenVPN GUI. Storitev bo dodala v sistemsko vrstico (majhno opravilno vrstico v spodnjem desnem kotu). Nato kopirajte vse datoteke OVPN, ki ste jih prenesli v podmapo »Config« v namestitveni mapi OpenVPN..

Zdaj, če kliknete ikono OpenVPN v sistemski vrstici, bi morali videti imena vseh datotek, ki ste jih pravkar kopirali. Če vam je lažje, lahko datoteke preimenujete.

4. Vzpostavitev povezave

Če se želite povezati s strežnikom, v aplikaciji OpenVPN kliknite datoteke OVPN. Ko boste pozvani, vnesite poverilnice za prijavo. Če gre vse v redu, bi morali videti zaslon dnevnika z nekaj ukazi stanja, ki bodo izginili, ko bo povezava vzpostavljena.

Morali bi dobiti obvestilo na namizju, s katerim boste vedeli, da je bila povezava uspešna. Če pogledate ikono OpenVPN, bi morali videti zeleni zaslon. Ko premaknete kazalec miške nad njim, se bo prikazal namig, v katerem so zapisana ime strežnika in vaš novi naslov IP.

Na tej točki lahko preizkusite povezavo in se prepričate, da je vse v redu.

Če želite prekiniti povezavo, preprosto kliknite ikono OpenVPN, izberite strežnik, s katerim ste povezani, in kliknite »Prekini povezavo«.

5. Nastavitve nastavitve (osnovne in napredne)

Aplikacija OpenVPN nima veliko nastavitev, vendar se še vedno lahko igrate z nekaterimi.

Na primer, lahko greste v »Nastavitve« in se prepričate, da se OpenVPN samodejno zažene, ko zaženete svoj operacijski sistem. Prav tako se lahko znebite zaslona dnevnika, ki se pojavi, ko se povežete s strežnikom, tako da potrdite možnost »Tiha povezava«. In bodite previdni pri možnosti »Nikoli«, saj onemogoči obvestila na namizju.

V kolikor želite povezave še dodatno prilagoditi, lahko sami odprete datoteke OVPN (priporočamo, da to storite z WordPadom) in si ogledate, kateri ukazi so jim dodeljeni. Če ste dovolj dobro seznanjeni, lahko uredite obstoječe ukaze ali dodate nove. Nekaj ​​ukazov, ki bi lahko zanimali tiste, ki ste bolj izkušeni, vključuje:

 • Ukaz “proto” – Ta ukaz se uporablja za preklop med UDP ali TCP. Za ukaz dodajte samo ime protokola, kot je: „proto udp.“
 • Ukaz “oddaljeni” – To je vrstica, ki OpenVPN pove ime strežnika, ki ga želite uporabiti. Običajno vključuje vrata tudi za ime strežnika VPN. Če poznate alternativna vrata, ki jih uporablja vaš ponudnik, lahko med njimi preklapljate tukaj.
 • Ukaz »tun-mtu« – To pomeni največja vrednost enote za prenos. Običajno je nastavljen nekje okoli 1500, vendar lahko poskusite spremeniti, da povečate zmogljivost.

Poleg tega lahko v namestitveni mapi OpenVPN preverite podmapo »doc« za bolj napredno dokumentacijo, ki vam lahko pokaže, kako narediti druge stvari (na primer nastavitev skriptov, ko se VPN prekine ali blokira puščanje DNS). Za več informacij lahko preverite tudi referenčni priročnik, ki je na voljo na OpenVPN.net.

Prednosti in slabosti OpenVPN

Prednosti

 • OpenVPN je zelo varen protokol, saj lahko uporabljate 256-bitne šifrirne ključe in šifre višjega cenovnega razreda.
 • Protokol OpenVPN zlahka zaobide kateri koli požarni zid, na katerega naleti.
 • Ker lahko OpenVPN uporablja tako TCP kot UDP, vam ponuja več nadzora nad vašimi povezavami.
 • OpenVPN deluje na velikem številu platform. Nekaj ​​primerov vključuje Windows, macOS, iOS, Android, Linux, usmerjevalnike, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD in Solaris.
 • OpenVPN ima podporo za Perfect Forward Secrecy.

Slabosti

 • Ročna nastavitev protokola OpenVPN je na nekaterih platformah lahko precej težka.
 • Včasih lahko zaradi močnega šifriranja naletite na padce hitrosti povezave.
 • OpenVPN zažene aplikacije drugih proizvajalcev.

Potrebujete zanesljiv VPN, ki ponuja OpenVPN protokol?

CactusVPN je ravno tisto, kar iščete. Ponujamo protokole UDP in TCP OpenVPN in vse je že konfigurirano za vas. Vse kar morate storiti je, da namestite našo aplikacijo, se povežete z enim od naših hitrejših strežnikov 28+ in uživate v svoji spletni izkušnji

Z vidika varnosti so naše povezave OpenVPN zelo vsestranske. Uživate lahko v zmogljivih šifrah, kot sta AES in Camellia, in SHA-256, SHA-384, SHA-512 in RMD-160 za šifriranje pristnosti.

Poleg tega ne ponujamo samo protokola OpenVPN. Poleg njega lahko dejansko uporabite tudi pet drugih protokolov VPN: SoftEther, IKEv2 / IPSec, SSTP, L2TP / IPSec, PPTP.

Kompatibilnost z vrhunsko več platformo + Enostavnost uporabe

Tako kot OpenVPN protokol, tudi naša storitev deluje na več operacijskih sistemih in napravah. Tu je seznam platform, na katere lahko namestite naše uporabniku prijazne aplikacije na: Windows, Android, Android TV, macOS, iOS in Fire TV.

Aplikacija CactusVPN

Najprej preizkusite našo brezplačno preizkusno različico

Želimo si, da se pred prepričanjem popolnoma prepričate, da je CactusVPN prava izbira za vas. Zato vas več kot pozdravljamo, da najprej 24 ur brezplačno preizkusite našo storitev – podrobnosti o kreditni kartici niso potrebne.

Poleg tega, ko se odločite, da boste postali uporabnik CactusVPN, bomo še vedno imeli hrbet z 30-dnevno garancijo za vračilo denarja, če nekaj ne bo delovalo kot oglaševano.

Kako se OpenVPN protokol primerja z drugimi protokoli VPN?

Trenutno OpenVPN ponavadi presega vse ostale protokole VPN. Edini, ki uspe biti v koraku z OpenVPN, se zdi SoftEther, saj se boste kmalu videli.

OpenVPN vs. SSTP

SSTP in OpenVPN sta si precej podobna, saj oba uporabljata SSL 3.0, oba VPN protokola pa lahko uporabljata vrata 443. Ponujajo tudi podobno raven varnosti, saj lahko oba protokola uporabljata 256-bitno šifriranje in zelo varen AES šifrant.

Vendar je OpenVPN odprtokodni, kar pomeni, da je veliko bolj zaupljiv kot SSTP, ki je v izključni lasti Microsofta – podjetja, ki je znano, da sodeluje z NSA in FBI.

Tudi, če gre za požarne zidove, se zdi, da je OpenVPN nekoliko boljši od SSTP. Kako to? No, tukaj je manj znano dejstvo o SSTP – po mnenju samega Microsofta protokol dejansko ne podpira overjenih spletnih proxy. To pomeni, da bi lahko skrbnik omrežja teoretično zaznal glave SSTP in prekinil povezavo, če se uporabi proxy za overjanje.

Glede hitrosti se trdi, da je SSTP hitrejši od OpenVPN, vendar ni veliko prepričljivih dokazov. Res je, da je OpenVPN lahko zelo veliko virov, vendar je to običajno, kadar uporablja vrata TCP (isti, ki ga uporablja SSTP). Vendar lahko OpenVPN uporablja tudi UDP vrata, ki nudijo veliko boljše hitrosti.

Kar zadeva združljivost med platformami, ima OpenVPN prednost, saj deluje na bistveno več platformah kot SSTP, ki je na voljo samo v Windows, Linux, Android in usmerjevalnikih. Kljub temu je treba omeniti, da je SSTP izvorno vgrajen v platforme Windows, zato ga je lažje nastaviti kot OpenVPN.

Na splošno sta OpenVPN in SSTP dostojna izbira, vendar je OpenVPN preprosto bolj učinkovit. Če želite izvedeti več o SSTP, si oglejte ta članek.

OpenVPN vs. Wireguard

Wireguard trdi, da nudi večjo varnost kot OpenVPN, vendar ni veliko trdega dokaza, da to podkrepi. Wireguard namesto AES uporablja šifro ChaCha20, vendar obe šifri ponujata 256-bitno šifriranje. Na splošno se vsaj za zdaj zdi, da je ChaCha20 morda manj zahteven, kot je AES. Razen tega je Wireguard odprtokoden kot OpenVPN, zato je v tem pogledu vreden zaupanja.

Kar zadeva hitrosti povezav, je Wireguard menda hitrejši od OpenVPN – vsaj glede na lastna merila. Če želimo nadaljevati s temi informacijami, se zdi, da ima Wireguard boljši pretok in bistveno krajši čas pinga kot OpenVPN.

Kljub vsem tem prednostim je Wireguard še vedno v zgodnjem razvoju. Trenutno protokol večinoma samo deluje na platformah Linux in ga je treba uporabiti samo za testiranje. Uporaba Wireguarda za zaščito vaših spletnih podatkov je dejansko zelo tvegana. Poleg tega je Wireguard trenutno nestabilen.

Želite izvedeti več o Wireguard? Nato si oglejte to spletno stran.

OpenVPN vs. SoftEther

Varno lahko rečemo, da sta tako OpenVPN kot SoftEther res varna protokola. So odprtokodni, uporabljajo šifre vojaškega razreda, kot je AES, uporabljajo 256-bitno šifriranje in uporabljajo tudi SSL 3.0. Glavna razlika med njimi je starost – SoftEther je veliko novejši od OpenVPN. Zaradi tega nekateri menijo, da je OpenVPN veliko bolj zanesljiv.

Glede hitrosti je SoftEther cenejši od OpenVPN. Pravzaprav naj bi bil po raziskavi univerze v Tsukubi (ljudje, ki stojijo za SoftEther VPN, torej ne 100-odstotni subjektivni vir) protokol SoftEther 13-krat hitrejši od protokola OpenVPN.

Oba protokola delujeta na dostojnem številu platform, toda zdi se, da je SoftEther nekoliko lažje nastaviti kot OpenVPN. Vendar morate vedeti, da boste kljub uporabi ponudnika VPN, ki ponuja povezavo SoftEther, še vedno morali prenesti dodatno programsko opremo, da se lahko zažene. Pri OpenVPN to ni obvezno.

Tako kot OpenVPN tudi SoftEther lahko poganja lastni strežnik, vendar SoftEther strežnik dejansko lahko zažene protokol OpenVPN, skupaj z drugimi protokoli, kot so IPSec, L2TP / IPSec, SSTP in SoftEther. Strežnik OpenVPN lahko poganja samo svoj protokol po meri.

Na koncu je SoftEther trdna OpenVPN alternativa. Če – zaradi kakršnega koli razloga – ne morete uporabljati OpenVPN, poskusite s programom SoftEther. Če želite vedeti več o tem, sledite tej povezavi.

OpenVPN vs. PPTP

Za začetek je PPTP glede varnosti bistveno šibkejši od OpenVPN. Medtem ko OpenVPN lahko upravlja 256-bitne šifrirne ključe in šifre, kot je AES, PPTP lahko prek šifre MPPE uporablja samo 128-bitne ključe. Na žalost je šifriranje MPPE zelo enostavno izkoristiti – tukaj je le nekaj vprašanj:

 • MPPE je ranljiv za napade, ki se obračajo po bitni.
 • MPPE ne more šifrirati paketov NCP (Network Control Protocol) PPP (protokol od točke do točke).
 • Šifra ponavadi ne preveri, ali je strežnik verodostojen.
 • MPPE je ranljiv za napad Reset-Request (oblika napada Man-in-the-Middle Attack)

Tudi PPTP lahko za preverjanje pristnosti uporablja MS-CHAP-v1 (ki ni varno) ali MS-CHAP-v2 (spet ni varno). OpenVPN je veliko bolj varen, saj lahko za preverjanje pristnosti uporablja boljše šifriranje, kot so SHA-256, SHA-384 ali SHA-512.

Poleg tega je PPTP dokaj enostavno blokirati s požarnim zidom. OpenVPN omrežni skrbnik res ne more blokirati, ker uporablja vrata HTTPS. Oh, in ne pozabimo, da NSA lahko navidezno pokvari PPTP promet.

Precej edini način, kako je PPTP boljši od OpenVPN-a je, ko gre za hitrosti na spletu in je domače na voljo na več platformah. Zaradi slabega šifriranja je PPTP zelo hiter. In čeprav je OpenVPN zelo združljiv z več platformami, se izvorno ne vključuje v toliko platform kot PPTP. Čeprav je vredno omeniti, da PPTP morda ne bo več na voljo v prihodnjih operacijskih sistemih in napravah. Na primer, protokol ni bil na voljo v napravah macOS in iOS od macOS Sierra in iOS 10.

Če želite prebrati več o protokolu PPTP, smo o njem že objavili poglobljen članek.

OpenVPN v primerjavi z L2TP / IPSec

Tako kot PPTP je tudi L2TP / IPSec na voljo na številnih platformah. Torej je nastavitev veliko lažja kot nastavitev OpenVPN-a. Čeprav uporabljate storitev VPN, ne boste opazili nobenih razlik. Po drugi strani L2TP / IPSec uporablja manj vrat kot OpenVPN in ne uporablja vrat 443. Torej, protokol blokira NAT požarni zid lažje.

Čeprav L2TP / IPSec ni v celoti v lasti Microsofta (ker ga je razvil tudi Cisco), še vedno ni tako zaupanja vreden kot OpenVPN, ki je open-source. Pomembno je tudi omeniti, da je Edward Snowden že prej trdil, da je L2TP namerno oslabila NSA.

Oh, in če govorimo o varnosti, morate vedeti, da L2TP sam ponuja 0 šifriranja. Zato je vedno povezan s IPSec. Kljub temu, da je OpenVPN na TCP včasih lahko hudournik, je L2TP / IPSec tudi zelo veliko virov (odvisno od tega, kako zmogljiva je vaša naprava), ker dvakrat enkapsulira podatke..

Če želite izvedeti več o L2TP / IPSec, je uporabna povezava.

OpenVPN vs. IPSec

IPSec je pogosto seznanjen z L2TP in IKEv2, vendar boste morda našli ponudnike VPN, ki sami dostopajo do tega protokola.

Kako se torej spopada s protokolom OpenVPN? No, oba ponujata podobno spodobno raven varnosti. Čeprav morate pri konfiguriranju IPSeca biti previdnejši, saj lahko majhna napaka pokvari zaščito, ki jo ponuja. Ker IPSec zaseda prostor v jedru (prostor v napravi, ki je rezerviran za operacijski sistem), je mogoče njegovo varnost omejiti tako, kot jo konfigurira prodajalec. Zaradi tega je IPSec manj prenosljiv kot OpenVPN, ki uporablja uporabniški prostor (sistemski pomnilnik, dodeljen aplikacijam).

IPSec je običajno na voljo na številnih platformah, medtem ko je OpenVPN na njih treba ročno konfigurirati. Seveda to ni problem, če uporabljate storitev VPN. Še ena stvar, ki jo velja omeniti, je, da lahko promet IPSec včasih blokirajo nekateri požarni zidovi, medtem ko OpenVPN UDP ali TCP paketi nimajo takšnih težav.

Glede hitrosti in stabilnosti sta oba precej spodobna, če imate dovolj pasovne širine in razmeroma zmogljivo napravo. Kljub temu morate vedeti, da lahko IPSec za pogajanja o predoru traja dlje, kot OpenVPN.

Vas zanima, če želite izvedeti več o IPSec? Oglejte si ta članek.

OpenVPN vs. IKEv2 / IPSec

OpenVPN in IKEv2 sta oba varna protokola, vendar velja omeniti, da OpenVPN za zaščito podatkov na ravni prometa uporablja TLS / SSL, medtem ko IKEv2 zavaruje podatke na ravni IP. Na splošno to ni velika razlika, vendar je kljub temu dobro vedeti o tem. In čeprav je IKEv2 Cisco razvil skupaj z Microsoftom, to ni tako veliko vprašanje, ker obstajajo odprtokodne implementacije IKEv2.

OpenVPN ponuja večjo podporo, ko gre za združljivost med platformami, toda IKEv2 je ponavadi najljubši uporabnikom mobilnih naprav, ker je sam vgrajen v naprave BlackBerry. Prav tako IKEv2 ponavadi nudi boljšo stabilnost kot OpenVPN, ker se lahko upira spremembam v omrežju. Kaj to pomeni? Če bi na primer prešli iz povezave WiFi na povezavo s svojim podatkovnim načrtom na poti, bi IKEv2 to lahko rešil brez prekinitve povezave.

Poleg tega morate vedeti, da je IKEv2 ponavadi hitrejši od OpenVPN, vendar ga je tudi lažje blokirati kot OpenVPN protokol. Zakaj? Ker IKEv2 uporablja vrata UDP 500, omrežni skrbniki pa lažje ciljajo na vrata kot vrata 443, ki jih običajno uporablja OpenVPN.

Na splošno bi rekli, da je IKEv2 boljša izbira kot OpenVPN, če mobilni telefon veliko uporabljate – še posebej, če potujete v tujino. V nasprotnem primeru se morate držati OpenVPN.

Če želite prebrati več o IKEv2, sledite tej povezavi.

Torej, zakaj uporabljati OpenVPN in kdaj naj to storite?

Glavni razlog za uporabo protokola OpenVPN je, ker je zelo varen, resnično stabilen in deluje na več platformah. Večina varnostnih strokovnjakov priporoča, da vedno uporabljate OpenVPN za vse, kar počnete v spletu, še posebej, ker gre za tako pregledno možnost (ker je odprtokoden).

Kar zadeva uporabo OpenVPN, je primeren protokol VPN, kadar želite zaščititi svoje spletne povezave – bodisi, ko igrate v spletu, prenašate hudournike ali želite postati žvižgač. OpenVPN je tudi dobra izbira, ko morate obiti požarni zid – ne glede na to, ali odblokirate geografsko omejeno vsebino ali samo odblokirate spletna mesta v službi ali šoli.

Bottom Line – Kaj je OpenVPN?

OpenVPN je tako odprtokodni protokol VPN kot programska oprema VPN, ki ljudem omogoča izvajanje zavarovanih povezav VPN. Večina ponudnikov VPN ponuja ta protokol, ker je zelo varen (uporablja knjižnico OpenSSL in 256-bitno šifriranje) in deluje na več platformah. OpenVPN velja za najboljšo izbiro VPN protokolov, saj mu lahko tekmuje samo SoftEther.

Na splošno bi morali izbrati ponudnika VPN, ki omogoča dostop do OpenVPN povezav, vendar ponuja tudi dostop do drugih protokolov VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me