Kaj je pametna tehnologija DNS in kako deluje pametni DNS? |


Kaj je Smart DNS Tech?

Pametni DNS je spletna storitev, ki vam pomaga zaobiti geografske omejitve, ki vam preprečujejo dostop do želene spletne vsebine, tako da zavedete spletna mesta, da verjamete, da ste iz druge geografske regije – tiste, kjer je navedena vsebina prosto dostopna.

Preden začnemo govoriti o storitvah Smart DNS, se prepričajmo, da ni nobenih nesporazumov glede tega, kaj je DNS.

Kaj je DNS (sistem domenskih imen)?

Preprosto povedano, DNS je protokol, ki omogoča prevajanje imen spletnih strani v naslove IP in obratno. DNS vam olajša povezavo s spletnim mestom tako, da v URL vrstico brskalnika vtipkate njegovo ime, saj vrne naslov IP, ki je povezan z omenjenim spletnim mestom.

Kako deluje pametni DNS?

Pametni DNS v bistvu naredi dve stvari, ko ga uporabljate:

 1. Vaš DNS naslov, dodeljen s ponudnikom internetnih storitev, nadomesti nov z novim – naslovom, ki ne vsebuje nobenih informacij, ki bi lahko razkrile vašo resnično geo-lokacijo. Nov DNS naslov prihaja iz strežnika DNS, ki usmerja vaš promet skozi njega. Strežnik se lahko nahaja kjer koli, saj bo ponudnik pametnih DNS uporabljal proxy strežnike, ki se nahajajo v določenih državah, da vam pomaga obiti geobloke.
 2. Prestreže vaše zahteve za povezavo do spletnega mesta, do katerega želite dostopati, in nadomešča vse informacije v zahtevah, ki lahko puščajo vašo lokacijo, z novimi podatki, ki kažejo na lokacijo, kjer vsebina, do katere želite dostopati, ni geoblokirana..

Kaj je pametni ponudnik DNS?

Ponudnik pametnega DNS je spletna storitev, ki vam omogoča uporabo storitev pametnih DNS za odblokiranje spletnih mest z omejenim geografskim dostopom.

V zadnjih letih je vse več ponudnikov pametnih DNS začelo ponujati tudi storitve VPN. Ponudniki VPN so začeli ponujati tudi dostop do storitev Smart DNS, zato jih lahko štejemo tudi za ponudnike storitev Smart DNS. Na primer, mi tukaj v CactusVPN smo to začeli izvajati že nekaj časa.

6 znakov ste našli odlično pametno storitev DNS

Izbira pravega ponudnika pametnih DNS je lahko nekoliko težavna, zato vam bomo olajšali delo, tako da bomo opisali, kakšne stvari morate iskati:

1. Uporabnikom prijazne in medvrstne aplikacije

Verjetno si boste želeli ogledati vsebino, ki je blokirana z geo, kjer koli ste – doma, v šoli, na cesti, medtem ko pijete kavo v središču itd. Zato bi morali izbrati ponudnika pametnih DNS, ki ponuja aplikacije za najbolj priljubljene platforme (Windows, iOS, Android, macOS).

Pomemben je tudi dostop do vadnic, ki vam pokažejo, kako nastaviti stranke, prav tako pa tudi vaje, ki prikazujejo, kako ročno konfigurirati storitev na platformah, na katerih stranke ne bi delovale.

2. Veliko število predblokiranih spletnih mest

Pametni DNS vam ne omogoča ravno dostopa do vseh spletnih mest v določeni geografski regiji. Namesto tega eno za drugim odklene spletna mesta. Večina ponudnikov pametnih DNS oglašuje seznam spletnih mest, ki so jih že odklenili, zato je najbolje, da izberete tisto, ki ima dolg seznam (po možnosti preko 100 spletnih mest).

3. Dostojno število neblokiranih regij

Nekateri ponudniki storitev Smart DNS bodo odblokirali samo določene regije, zato morate poskrbeti, da boste izbrali storitev, ki odblokira regije, ki vas zanimajo. Če na primer želite dostopati do Netflix US, ne boste smeli kamor koli se odpravite tako, da izberete Smart DNS, ki v Veliki Britaniji odblokira samo geografsko omejeno vsebino.

Prav tako je dobro izbrati ponudnika, ki deblokira več kot dve ali tri regije, tako da boste imeli na voljo več različnih vsebin.

4. Dinamične funkcije DNS

Dinamični DNS je nujen, če imate ponudnika internetnih storitev, ki pogosto spreminja vaš IP naslov. V nasprotnem primeru boste morali ob vsaki spremembi ročnega preverjanja IP-naslova in uporabo storitve Smart DNS.

5. Dodatne storitve

V nekem trenutku boste morda želeli uporabljati drugo storitev kot pametni DNS za dostop do vsebin, ki jih geoblokira v spletu. Zato je bolje izbrati ponudnika, ki že ponuja dostop do drugih možnosti (kot so VPN in proxy strežniki), tako da vam ni treba več raziskovati in porabiti več denarja.

Oh, in če izberete ponudnika pametnih DNS, ki ponuja tudi storitve VPN, se prepričajte, da imajo pravilnik brez dnevnika in da njihovi strežniki ponujajo visoke hitrosti povezave in neomejeno pasovno širino.

6. Brezplačna preizkusna doba + politika vračila

Brezplačna preizkusna različica je vedno primerna, saj kupite brez tveganja. V idealnem primeru bi morali izbrati ponudnika, ki ponuja vsaj 24-urno preskusno obdobje, ki nima nobenih omejitev, tako da boste lahko res videli, kaj vam storitev lahko ponudi.

Garancija za vračilo denarja (7-dnevna, 14-dnevna ali 30-dnevna) je prav tako lep dodatek, saj boste imeli varnostno mrežo, da se vrnete, če s storitvijo storite narobe, ko postanete uporabnik.

Brezplačne storitve Smart DNS v primerjavi s plačanimi ponudniki pametnih DNS

Brezplačne storitve Smart DNS zvenijo zelo privlačno – še posebej, ker jih preprosto uporabljate za deblokiranje spletnih mest, ko morate. Vendar pa obstaja več težav z uporabo brezplačnih možnosti Smart DNS. Za eno obstaja možnost, da pametni DNS naslovi brezplačne storitve, ki vam jih nudijo, dejansko ne bo deloval, kar pomeni, da geo-omejitev sploh ne boste mogli zaobiti..

Še več, običajno ne boste vedeli, kdo ima brezplačni pametni DNS. Zakaj je to problem? Ker vam lahko ukradejo vaše osebne podatke (na primer podatke o kreditni kartici ali IP naslov). To in verjetno ne boste prejeli kakovostne podpore – ali kakršne koli podpore v zvezi s tem – če naletite na težavo s storitvijo. Obstaja tudi možnost, da vas bodo z oglasi prejeli tudi neželeni

Poleg tega vam plačani ponudnik pametnih DNS ne bo povrnil preveč denarja. Kvečjemu boste plačali le nekaj dolarjev vsak mesec (običajno v razponu od 3 do 8 USD + včasih lahko dobite popuste)

Oh, in ker se nekateri navadno zmedejo, bi morali omeniti, da brezplačni naslovi DNS (na primer tisti, ki jih ponuja Google ali OpenDNS) niso brezplačne pametne storitve DNS, o katerih govorimo.

Pametni DNS – prednosti in slabosti

Prednosti

 • Pametni DNS vam lahko pomaga enostavno oditi geo-omejitve.
 • Pametne storitve DNS delujejo na več platformah in jih je enostavno ročno konfigurirati na napravah in operacijskih sistemih brez izvorne podpore za pametne odjemalce DNS.
 • Pametni DNS ne uporablja šifriranja, zato lahko za dostop do vsebine, ki jo odblokirate, uporabite svoje prvotne hitrosti ponudnika internetnih storitev..
 • Pametne storitve DNS so običajno precej stroškovno učinkovite.
 • Za dostop do vsebine iz ločenih geografskih regij se vam ni treba povezati z različnimi strežniki.

Slabosti

 • Če vaš ponudnik internetnih storitev uporablja pregleden proxy DNS, vam lahko prepreči uporabo storitev pametnih DNS.
 • Pametni DNS ne bo samodejno odblokiral vseh spletnih mest iz določene regije. Običajno jih odblokirajo drug za drugim.
 • Ker Smart DNS ne uporablja šifriranja, vaša spletna zasebnost in osebni podatki ne bodo zaščiteni v internetu.
 • Pametni DNS ne bo skrival vašega resničnega naslova IP, kar pomeni, da ga lahko vidijo tudi drugi uporabniki in platforme. Zaradi tega bo vidna tudi vaša geolokacija.

Kakšna je razlika med storitvami Smart DNS in VPN?

Članek na to temo že imamo, a tukaj je tudi hiter pregled:

 • VPN skriva vaš IP naslov tako, da ga nadomesti z naslovom strežnika VPN, s katerim se povežete, da bi vam pomagal obiti geobloke. Pametni DNS nadomesti vaš DNS naslov, dodeljen od ponudnika internetnih storitev in namesto tega prestreže vaše povezave do določenih spletnih mest.
 • Za razliko od pametnega DNS storitev VPN uporablja šifriranje za zaščito povezav in zasebnosti v spletu. Kljub temu, da je to lep dodatek, pomeni tudi, da bodo vaše hitrosti na spletu lahko zadele, odvisno od tega, kako močna sta šifriranje in protokol VPN..
 • Ker VPN uporablja šifriranje, vas lahko zaščiti pred nadzorom vlade in ponudnika internetnih storitev. Prav tako zagotavlja, da vaš ponudnik internetnih storitev ne zmanjša vaše pasovne širine, saj ne vidi, kaj počnete v spletu. Pametni DNS tega ne more storiti.
 • Ker VPN prikriva vaš resnični naslov IP, vam pomaga skriti digitalne odtise in obiti požarne zidove, kar Smart DNS ne more storiti.

Kako zaobiti pregledno težavo s proxy DNS

Uporaba preglednega DNS proxyja pri vašem ponudniku internetnih storitev je lahko moteča težava, saj boste v glavnem uporabili lastne strežnike DNS, čeprav vam je ponudnik DNS dodelil nov naslov DNS

No, dobra novica je, da lahko to težavo zaobidete. Slaba novica je, da rešitev deluje le, če imate usmerjevalnik DD-WRT, ki podpira podporo tabličnim računalnikom IP. Če izpolnjujete te zahteve, lahko na usmerjevalniku nastavite Smart DNS in pri konfiguriranju požarnega zidu usmerjevalnika uporabite naslednje ukaze:

iptables -t nat -A PREDSTAVITEV -i br0 -p udp –portport 53 -j DNAT – do 8.8.8.8:54

Kaj delajo? V bistvu poskrbijo, da zahteve DNS, ki jih vaša naprava pošilja, uporabljajo vrata 54 namesto vrat 53 (vrata, ki se običajno uporabljajo za zahteve za iskanje DNS).

Oh, in naslov DNS, ki je uporabljen v tem primeru (8.8.8.8), je javni DNS naslov, ki ga ponuja Google. Če je mogoče, ga morate zamenjati z naslovom DNS, ki ga ponuja vaš ponudnik pametnih DNS.

Je pametna uporaba DNS zakonita?

Da, uporaba storitve Smart DNS je popolnoma zakonita. Če o tem niste popolnoma prepričani, upoštevajte naslednje – tudi Google ponuja dostop do naslova DNS, ki ga lahko brezplačno uporabljate.

Ali je Smart DNS zakonit?

Zdaj je res, da lahko vaš ponudnik internetnih storitev posega v vašo pametno uporabo DNS, če uporablja prozoren proxy DNS, vendar to ne pomeni, da je storitev nezakonita. Pametni DNS je morda celo zakonit v državah z zatiralnimi vladami, ki prepovedujejo dostop do določene spletne vsebine.

Vendar ne pozabite, da če med uporabo pametnega DNS storite karkoli, kar se vam zdi nezakonito, boste zlahka naleteli na pravne težave.

Pametni DNS bo znižal vaše hitrosti v spletu?

Ne, to se običajno ne bi smelo dogajati. Ker pametni DNS ne uporablja šifriranja ali protokolov VPN, to ne more veliko vplivati ​​na vaše hitrosti na spletu. Ponavadi, če naletite na upočasnitev povezave, je lahko težava na vašem koncu – še posebej, če se vaš ponudnik internetnih storitev ukvarja z ustavljanjem pasovne širine.

Ali lahko uporabite Smart DNS za hudourništvo?

Če pri nalaganju hudournikov uporabljate pametni DNS, to za vas resnično ne bo nič. Ker pametni DNS ne prikriva vašega IP naslova in ne šifrira vašega prometa, bo vaš naslov še vedno viden drugim članom roja (skupno število prenašalcev in prenašalcev na hudourniku). Poleg tega bo vaš ponudnik internetnih storitev videl, da nalagate hudournike, kar je lahko težava, če je to občutljiva pravna težava v vaši državi.

Ali lahko s pametnim DNS-om obidete požarne zidove?

Ne, tega ne morete storiti s pametnim DNS, saj storitev ne skriva vašega resničnega naslova IP. Zato bodo omejitve požarnega zidu, ki jih je v omrežju uvedel skrbnik, še naprej veljale za vas, tudi če uporabljate pametni DNS.

Iščete zanesljivega ponudnika pametnih DNS, ki bi lahko izpolnil vse vaše potrebe?

CactusVPN je ravno tisto, kar potem potrebujete. Nudimo storitev vrhunskega pametnega DNS-a, s pomočjo katere lahko odblokirate več kot 300 spletnih mest, ki so omejena z geo.

Poleg tega ponujamo uporabnikom prijazne aplikacije, ki delujejo na najbolj priljubljenih platformah (Windows, macOS, iOS, Android, Android TV, Amazon Fire TV).

Če želite več raznolikosti pri spletnih storitvah, ponujamo tudi zmogljivo VPN storitev. Odlikuje ga vojaško šifriranje, zaščita pred uhajanjem Killswitch, zaščita pred puščanjem DNS in dostop do hitrih strežnikov 28+, ki so opremljeni z neomejeno pasovno širino.

Če vas zanima uporaba proxy storitve, boste z veseljem vedeli, da se naši VPN strežniki podvojijo kot proxy strežnike – in jih lahko brezplačno uporabljate kadar koli želite.

Če želite pred preizkusom brezplačno preizkusiti naše storitve, morate vedeti, da ponujamo 24-urno preskušanje za našo storitev VPN in 7-dnevno preskusno storitev za našo pametno storitev DNS..

Poleg tega pri nas kupujete brez tveganja, saj ponujamo 30-dnevno garancijo vračila denarja, če storitev ne deluje tako, kot bi morala postati, ko postanete uporabnik CactusVPN.

Zaključek – Kaj je Smart DNS Tech?

Pametni DNS je storitev, ki jo lahko uporabite za dostop do vsebin, ki so blokirane v geološkem omrežju iz različnih geografskih regij na internetu. Nadomešča vaš DNS naslov, dodeljen s ponudnikom internetnih storitev, saj nekatera spletna mesta ne vidijo, iz katerega geografskega območja ste (to pa še ne pomeni, da je vaša geološka lokacija v spletu popolnoma skrita). Storitev je precej enostavna za uporabo in nastavitev, poleg tega pa ne vsebuje šifriranja, tako da lahko uživate v svojih prvotnih hitrostih ponudnika internetnih storitev in uživate v množici predblokiranih spletnih mest.

Pametne storitve DNS imajo tudi nekaj pomanjkljivosti – namreč ne ščitijo vaših spletnih podatkov, lahko jih vaš internetni strežnik blokira, če uporabljajo prozoren proxy DNS (vendar je za to mogoče odpraviti) in ne morejo zaobiti požarnih zidov, saj ne skrivajo vašega resničnega naslova IP.

Na splošno je najbolje izbrati ponudnika pametnega DNS, ki ponuja dostop do pametnega DNS-a poleg drugih možnosti (na primer VPN in / ali proxy), omogoča dostop do strank, ki so združljive s platformo, in ima dolg seznam predblokiranih spletnih mest.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me