Kaj je pasovna širina? (Kako ustaviti ustavljanje podatkov?) |


Kaj vprašate pasovne širine? To je tisto, kar želimo razložiti s tem petminutnim člankom.

Kaj je pasovna širina?

Zaustavitev pasovne širine (poznana tudi kot zajem podatkov ali internetno ozko grlo) je postopek, s katerim ponudnik internetnih storitev namerno omeji uporabniško pasovno širino, upočasni povezavo in hitrost prenosa. To se lahko zgodi na kateri koli napravi, ki jo uporabljate.

Dajalci internetnih storitev lahko uveljavijo ujemanje pasovne širine, ker lahko spremljajo spletni promet uporabnikov in tako učinkovito vidijo, kaj počnejo v internetu – še posebej, če uporabljajo globinski pregled paketov. Torej proženje pasovne širine običajno ni naključno – načrtuje se vnaprej.

Zakaj ponudniki internetnih storitev omejijo vašo pasovno širino?

V glavnem to počnejo zaradi dobička. Na primer, lahko ponudnik internetnih storitev v določenih obdobjih dneva ustavlja pasovno širino uporabnika, kar zmanjša omrežne preobremenitve in poveča stabilnost storitve. To se običajno zgodi v času največjega interneta, ko storitev preprosto ne zmore velikega števila ljudi.

Vendar tega ne počnejo vedno za izboljšanje svojih storitev, temveč tudi za zmanjšanje količine podatkov, ki jih morajo obdelovati, pri čemer ne smejo kupovati hitrejše opreme za več prometa v internetu.

Poleg tega lahko ponudniki internetnih storitev tudi zmanjšajo vašo pasovno širino, kadar koli opazijo, da uporabljate veliko količino podatkov za nekatere spletne dejavnosti – na primer igre, prenašanje datotek ali pretakanje vsebine, na primer.

To storijo z namenom, da vas “prepričajo”, da kupite cenovno naročnino ali večji, dražji podatkovni načrt. To se še posebej zgodi, če ima ISP v svoji pogodbi “politiko poštene uporabe”, ki določa, da ima vsak uporabnik mesečno dodeljeno določeno količino podatkov..

Ponudniki internetnih storitev lahko tudi zmanjšajo vašo pasovno širino, če bodo videli, da nalagate datoteke P2P, vendar se to običajno zgodi v državah, kjer je hudourništvo občutljiva tema.

Ali vaš ponudnik internetnih storitev zavrže vaše podatke?

Zaustavitve pasovne širine ni vedno enostavno zaznati. Če sumite, da to morda počne vaš ponudnik internetnih storitev, tukaj lahko preverite nekaj načinov:

  • Vsak dan poskusite uporabiti orodje, kot je SpeedTest, po možnosti cel mesec. Če se vaša hitrost interneta nenadoma zmanjša konec meseca ali v določenem času vsak dan (to bi verjetno bili največji časi), je zelo verjetno, da vaš ponudnik internetnih storitev zmanjšuje pasovno širino.
  • Preizkusite hitro testiranje. Ustvaril ga je Netflix, da bi uporabnikom pomagal ugotoviti, ali njihovi ponudniki internetnih storitev zmanjšujejo pasovno širino. Primerjajte rezultate s standardnimi rezultati SpeedTest in preverite, ali so hitrosti Netflixa nižje. Če so, je to znak, da vaš ponudnik internetnih storitev ugasne Netflix. Če to storijo, je precej varno domnevati, da bi lahko ugasnili katero koli drugo storitev pretakanja, ki jo boste morda uporabili “preveč”.
  • Preizkusite lahko tudi Internet Health Test, ki preveri, ali je pasovna širina na točkah medsebojnega povezovanja utesnjena. Če jih ne poznate, so v bistvu poti, ki jih vodi vaš spletni promet pri dostopu do spleta (na primer omrežja ISP). Orodje, s katerim smo povezali, preverja, če imate težave na različnih točkah medsebojnega povezovanja. Če so rezultati enega samega testa nizki, je verjetno, da imate opravka z ustavljanjem pasovne širine.
  • Nazadnje lahko vedno vprašate podporo uporabnika svojega ponudnika internetnih storitev, ali se zapiranje pasovne širine uporablja za vaš račun. Ne trdimo, da boste ves čas dobili pregleden odgovor, vendar vam morda ne bodo imeli težav povedati, ali ima vaša pogodba “pravično politiko uporabe”.

Kako obiti ISP Bandwidth Throttling

Če ste prepričani, da vaš ponudnik internetnih storitev zmanjšuje vašo pasovno širino, lahko poskusite govoriti z njihovo podporo strankam, da preverite, ali lahko prenehajo s tem, čeprav to ni zelo realna rešitev. Uporabo interneta lahko načrtujete približno ob konicah, vendar je to zelo neprijetno.

Lahko pa zamenjate ponudnike internetnih storitev, vendar je to veliko težav in nimate nobenih zagotovil, da novi ISP ne bo storil enako.

Lahko pa naredite preprosto in šifrirate spletni promet. Tako je manj, kot bi lahko vaš ISP zmanjšal pasovno širino, ker ne bo mogel videti, kaj počnete v internetu. Kvečjemu bodo videli veliko gneva.

Tor (usmerjevalnik čebule)

Tor je omrežje anonimnosti, ki si prizadeva šifrirati in anonimizirati vaš spletni promet (do določene mere seveda) tako, da ga pretaka med različnimi releji.

Čeprav je učinkovito orodje, ima eno glavno slabost – izhodni rele (zadnji rele, skozi katerega gre vaš promet) na splošno ne uporablja šifriranja. Medtem ko vaš ponudnik internetnih storitev morda ne bo videl vašega prometa na ta način, bo ponudnik internetnih storitev osebe, ki vodi rele. Če se bodo odločili za omejitev pasovne širine releja, boste morali prestaviti počasnejše hitrosti.

VPN (virtualno zasebno omrežje)

VPN je storitev, ki vam pomaga zaščititi spletno zasebnost in zaščititi internetno povezavo. V nasprotju s Torom VPN šifrira celotno povezavo – vsega, kar se dogaja med vašo napravo in strežnikom VPN, vaš ponudnik internetnih storitev ne more nadzorovati.

Še več, VPN prikrije vaš IP naslov in ga nadomesti z lastnim IP-jem strežnika VPN, zaradi česar vaš ponudnik internetnih storitev težje poveže spletne navade s svojim IP-naslovom..

Boj nazaj proti pasovni širini, ki se pretirava z CactusVPN!

Če potrebujete zanesljiv VPN ob strani, vas imamo na voljo. CactusVPN ponuja šifrirano AES šifriranje, ki lahko zaščiti vaš internetni promet in podatke pred kakršnimi koli motnjami ponudnika internetnih storitev. Ne bodo več uspeli omejiti pasovne širine, saj ne bodo vedeli, katere datoteke nalagate ali katero vsebino pretakate.

Poleg tega se naši hitri strežniki zanašajo na skupno tehnologijo IP in izvajamo strogo politiko brez dnevnika, kar pomeni, da niti ne vemo, kaj počnete v internetu, ko uporabljate CactusVPN.

In ne skrbite – naša storitev ima vgrajen Killswitch, tako da vaš promet ne bo izpostavljen ponudniku internetnih storitev, tudi če naletite na težave s povezljivostjo.

Oglejte si naše aplikacije CactusVPN in si oglejte, katera je najboljša za vašo napravo. Če imate dvome, boste z veseljem vedeli, da vam ponujamo brezplačno 24-urno preizkušanje naše storitve + 30-dnevno garancijo vračila denarja.

Zaključek

Čeprav je včasih razumljivo, zakaj ponudniki internetnih storitev prisluhnejo uporabnikovim spletnim dejavnostim, je le preveč težko spregledati, koliko kršitev zasebnosti gre – da ne omenjam, da ponudnikom internetnih storitev brezplačno kraljujejo nad vašo pasovno širino in jih lahko prižgejo, kadar koli želijo.

Na srečo vam lahko VPN pomaga, saj bo vašemu ponudniku internetnih storitev skoraj onemogočil, da bi vodil zavihke o svojem spletnem prometu in podatkih. Medtem ko uporablja VPN, vaš ponudnik internetnih storitev ne bo mogel pregledati podatkov, ki potujejo iz vašega računalnika, zato jih ne bo mogel ugasniti.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me