Kaj je strežnik VPN in kako deluje strežnik VPN? |


V primeru, da ste se tudi vi spraševali, kaj je VPN ali pa si želite samo hitrejše osvežitve, smo vam zajeti s kratko in preprosto definicijo.

Kaj je VPN?

VPN (virtualno zasebno omrežje) je storitev, ki jo lahko uporabljate, ko se povežete z internetom. Zagotavlja vaš spletni promet in podatke ter tako uživa v zasebnem brskanju in neomejenem dostopu do katere koli spletne vsebine, ki jo želite.

Zakaj je pomemben strežnik VPN?

Ko se želite povezati s spletnim mestom na internetu, bo ves vaš odhodni in dohodni promet in podatki šel prek vašega ponudnika internetnih storitev..

Ker so vse vaše informacije v navadni, berljivi obliki, bo vaš ponudnik internetnih storitev (in kdor koli drug v zvezi s tem – hekerji, nadzorne agencije ali oglaševalci) videl, kaj počnete v internetu.

Nezaščitena povezava z internetom

Še več, ker sta vaš resnični IP naslov in geolokacija izpostavljena spletu, lahko skoraj vsakdo uporabi te podatke, da ugotovi različne stvari o vas – na primer v državi in ​​mestu, v katerem živite, in kdo je vaš ponudnik internetnih storitev..

V bistvu ste brez strežnika VPN kot sedeča raca v spletu – poleg izpostavljenosti kraji podatkov in identitete ste izpostavljeni resnim kršitvam zasebnosti..

Kaj je strežnik VPN?

Strežnik VPN je fizični ali virtualni strežnik, ki je konfiguriran za gostovanje in dostavo storitev VPN uporabnikom po vsem svetu. Strežnik je kombinacija strojne opreme VPN in programske opreme VPN, ki strankam VPN omogoča povezavo v varno zasebno omrežje. Za razliko od večine strežnikov ima strežnik VPN običajno več logičnih in fizičnih komunikacijskih vrat.

Kako deluje strežnik VPN?

Celoten postopek se začne z izvajanjem odjemalca VPN. Poveže vas s strežnikom VPN in začne pošiljati svoj promet vanj prek vašega ponudnika internetnih storitev. Vendar so tokrat vsi vaši podatki šifrirani s protokoli VPN, s katerimi je strežnik konfiguriran, kar pomeni, da vaš ISP (ali kdor koli drug) ne more nadzorovati.

Ko VPN strežnik prejme vse šifrirane podatke, ga bo nadaljeval s dešifriranjem in posredoval določenemu spletnemu strežniku. Nato bo strežnik VPN šifriral podatke, ki jih prejme od omenjenega spletnega strežnika, in vam jih poslal prek vašega ponudnika internetnih storitev. Ko prejmete te podatke v svoji napravi, jih bo odjemalec VPN dešifriral za vas.

Če želite bolje razumeti, kako to deluje, si predstavljajte, da je med odjemalcem VPN in strežnikom VPN vzpostavljen “tunel”. Vsi podatki, ki gredo skozi tunel, so šifrirani in zato neberljivi za vsakogar, ki je zunaj predora.

Kako deluje diagram VPN

Druga stvar, ki jo bo strežnik VPN storil za vas, je skriti vaš IP naslov in ga zamenjati s svojim naslovom. Strežnik to stori, da vam pomaga skriti svojo geo-lokacijo v internetu, kar vam omogoča še večjo zasebnost in hkrati zaobide nadležne geo-omejitve in požarne zidove..

Kaj je strežniška programska oprema VPN?

Programska oprema strežnika VPN omogoča strežniku, da uporabnikom ponuja storitve VPN. To je programska oprema, ki jo je razvil protokol VPN, in je nameščena na strežniku. Poleg samo ravnanja s komunikacijo odjemalca / strežnika ter komponent omrežja in strojne opreme, strežniška programska oprema VPN konfigurira strežnike z dodatno varnostjo, ki jim omogoča šifriranje in dešifriranje zahtevkov za povezavo in dohodnih informacij.

Programska oprema strežnika VPN uporablja tudi protokole VPN za šifriranje uporabniških podatkov in prometa. Na splošno se uporablja več kot en VPN protokol, ki uporabnikom nudi več nadzora nad njihovimi povezavami. To so najpogosteje uporabljeni protokoli VPN:

 • OpenVPN
 • SSTP
 • PPTP
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2
 • SoftEther

Kako strežnik VPN izboljša vašo spletno izkušnjo?

Najprej strežnik VPN šifrira vse podatke in promet, ki se usmerja v vašo napravo, pri čemer se prepričajte, da:

 • Vaš ponudnik internetnih storitev ne more videti, kaj počnete v spletu, kar pomeni, da ni možnosti, da bi ovirali vašo pasovno širino ali da bi podatke posredovali organom ali oglaševalcem.
 • Ne boste postali žrtev množičnega spletnega nadzora, saj vam zasebnost ogroža všeč NSA ali CIA.
 • Vaši zasebni podatki ne bodo padli v napačne roke. Kibernetski kriminalci v bistvu ne bodo mogli izkoristiti slabosti omrežja (da, tudi v nezavarovanih omrežjih WiFi), da bi ukradli podatke o svoji kreditni kartici, podatke o bančnem računu in poverilnice.

Poleg tega strežnik VPN skrije vaš resnični naslov IP, s čimer zagotovi, da ga nobena agencija za nadzor, heker, oglaševalec ali spletno mesto ne bo videla in izvedela informacije, povezane z njim (kot so vaša država, mesto ali celo ponudnik internetnih storitev).

Poleg tega, če imate svoj IP naslov skrit, lahko zaobidete moteče geo-omejitve, ki vam preprečujejo uživanje v spletni vsebini, ki jo želite. Enako velja tudi za omejitve požarnega zidu v službi ali šoli.

Iščete odličen strežnik VPN?

Tu smo v CactusVPN, ki vas zajame – ponujamo visokokakovostno storitev VPN, ki vam ponuja dostop do 28+ hitrih strežnikov iz celega sveta, ki imajo neomejeno pasovno širino in podvoji kot proxy strežnike. Poleg tega 8 naših strežnikov ponuja tudi podporo P2P.

Še več, naši strežniki so opremljeni s 6 protokoli VPN (vključno z zelo varnim protokolom OpenVPN) in AES šifriranjem. Poleg tega naši strežniki uporabljajo tudi skupno tehnologijo IP, ki zagotavlja, da vaše spletne dejavnosti ne morejo biti povezane z vami ali vašo napravo.

Poleg vsega tega naša storitev vsebuje še druge dodatke, kot so Killswitch, večplastniške aplikacije, do 5 hkratnih povezav hkrati, in pametno storitev DNS, ki vam lahko pomaga odblokirati 300+ svetovnih spletnih mest (vključno z Netflix US).

Aplikacija CactusVPN

Občutek neopredeljen?

Brez problema – razumemo. Zato vas pravzaprav spodbujamo, da najprej preizkusite naš brezplačni 24-urni preizkus in preverite, ali lahko CactusVPN izpolni vse vaše potrebe.

In to ni edina varnostna mreža, ki jo ponujamo. Ko se naročite na našo storitev, boste še vedno pokriti z 30-dnevno garancijo za vračilo denarja.

Zaključek

Povezovanje z internetom brez VPN strežnika je lahko precej tvegano – izpostavljen je vaš IP naslov (kar pomeni, da je izpostavljenih veliko osebnih podatkov), vaš ponudnik internetnih storitev lahko vidi vse, kar počnete v spletu (in tako lahko to počnejo tudi drugi ljudje – na primer hekerji in nadzorne agencije ) in morda ne boste mogli dostopati do vse želene vsebine (ker platforme, ki uporabljajo zemljevide, vedo, kakšen je vaš IP).

Kaj je VPN strežnik, vprašate? To je fizični strežnik ali VPS (Virtual Private Server), prek katerega vam ponudnik VPN ponuja dostop do njihovih VPN storitev. Vsi podatki, izmenjani med vami in strežnikom, so šifrirani, zato jih nihče ne more nadzirati, strežnik pa skriva tudi vaš resnični naslov IP.

Na splošno je povezava s spletom prek VPN strežnika veliko varnejša in zasebna.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map