Kaj je tehnologija Geo-Restriction? (Kako jo lahko zaobidete?) |


Kaj je tehnologija geo-omejevanja?

Geo-omejitve (imenovane tudi geo-bloki) so metoda, ki jo ponudniki vsebin uporabljajo za omejitev dostopa do svojih storitev in platform na geografski osnovi. V bistvu jim omogoča, da svoje spletne strani dajo na voljo v določenih državah.

Dober primer tega je tubi – brezplačna platforma za pretakanje televizije. Če poskusite dostopati do njega zunaj ZDA, boste imeli dostop do njene vsebine omejen. Če trenutno do EU poskusite dostopati do njega, boste prejeli sporočilo, da storitev ni na voljo na tem območju.

Netflix US je še en dober primer geo-blokade v akciji. V njihovem primeru pa ne povedo, da storitev ni na voljo v vaši državi. Namesto tega vas običajno preusmerijo v knjižnico vsebin, ki deluje v vaši regiji.

Kako delujejo geografske omejitve?

Precej preprosto je – geo-omejitve so možne, ker spletna mesta lahko vidijo vašo geografsko lokacijo, ko se povežete z njimi. Torej, vse, kar mora spletno mesto storiti, ko od vaše naprave prejme zahtevo za povezavo, je preveriti, ali je na seznamu dovoljenih ali na črnem seznamu. Če je na črnem seznamu, vas bo preusmeril na stran, rezervirano za vašo regijo (kot Netflix, ko vas preusmeri v knjižnico, ki je na voljo v vaši državi). Druga možnost je, da spletno mesto zavrne vašo zahtevo za povezavo in dostavi sporočilo, v katerem sporoča, da storitev ni na voljo v vaši državi.

Kako spletno mesto vidi vašo lokacijo? Običajno jih dobijo od:

 • Vaš IP naslov
 • Wi-Fi in / ali Bluetooth MAC naslov
 • Lokacija vaše povezave WiFi
 • GPS vaše naprave
 • Vaš RFID (radiofrekvenčna identifikacija)
 • ID celice GSM (2G) ali CDMA (3G) naprave

6 razlogov se uporabljajo geobloki

Tu je pregled glavnih razlogov, na katere boste naleteli na geo-omejitve, ko ste v internetu:

1. Avtorske pogodbe

Ponudniki vsebine (kot so Netflix, BBC iPlayer, Hulu itd.) Nimajo pravic do vse vsebine, ki jo imajo na ogled – samo imajo pravico, da jo predvajajo. Torej prvotni imetnik avtorskih pravic odloča, ali se lahko vsebina predvaja po vsem svetu ali ne. Če to ni dovoljeno, morajo platforme za vsebino spoštovati te predpise in tehnologija geo-omejitev jim pomaga, da to storijo.

2. Licenčne pravice

Imetniki avtorskih pravic in ponudniki vsebin morajo kupiti licenčne pravice v določeni državi, če želijo tam pretakati svojo vsebino. To lahko postane precej drago (še posebej, če pomislite na druge davke, ki bi lahko prišli v poštev), zato si ni težko predstavljati, da nakup licenčnih pravic po vsem svetu ne pride v poštev..

3. Diskriminacija cen

Geo-omejitve se lahko uporabijo za uveljavljanje cenovne diskriminacije – dejanja prikaza različnih cen glede na to, iz katere države se spletni uporabnik povezuje. Spletni trgovci na drobno in letalske družbe to počnejo, da bi bolje razdelili svet na več tržnih segmentov in ustvarili večji dobiček.

4. Izkljuki

V ZDA se geobloki pogosto uporabljajo v odpovedih – praksa, ki je “priljubljena” med televizijskimi podjetji, nacionalnimi omrežji, športnimi ligami in združenji. V bistvu se geo-omejitve uporabljajo za zagotovitev, da se določen športni dogodek ne pretaka na območju, kjer:

 • Zadevni dogodek se odvija.
 • Pravice distribucije so izključno v lasti nacionalnih omrežij.
 • Omenjeni dogodek se že predvaja lokalno.

5. Pravni razlogi

Vlada lahko zaradi pravnih razlogov pogosto uporablja metode geo-omejitve. Na primer, vlada Združenega kraljestva uporablja geo-bloke, da bi zagotovila, da je njihova TV-vsebina na voljo le v Veliki Britaniji (z nekaj izjemami), ker je vse financirano iz davkoplačevalskega denarja.

6. Pravne zahteve

Včasih morajo določena podjetja upoštevati posebne mednarodne in nacionalne zakone, da lahko delujejo v državi ali regiji – in ti zakoni lahko prisilijo navedena podjetja, da uporabljajo metode geo-omejitve.

Na primer, spletne igralnice morajo običajno uporabljati geografske omejitve za uskladitev z zakoni o spletnih igrah na srečo – zlasti ker jim zakonito ni dovoljeno ponujati svojih storitev v državah, ki prepovedujejo spletne igre na srečo.

Ali je uporaba tehnologije geo-omejitev zakonita?

Na splošno da. Trenutno se zdi, da je EU edino mesto, kjer se dejansko izvajajo pravni ukrepi proti metodam geo-omejitev. Tu je kratek pregled dogajanja:

 • Leta 2018 je EU očitno prepovedala tako imenovano “neupravičeno geo blokiranje”. Čeprav se sliši dobro, prepoved ni dosegla veliko, saj je obstajala pravna vrzel, ki določa, da se prepoved ne uporablja, če je bilo potrebno geo blokiranje za zagotovitev skladnosti z zakonskimi zahtevami. Prepoved tudi ni zajemala medijev, kot so video igre in e-knjige.
 • Nekaj ​​mesecev naprej in EU je sprejela predpise o prenosljivosti digitalnih medijev. Nova uredba je v bistvu navajala, da morajo ponudniki vsebin, ki ponujajo plačljive storitve, v državah članicah EU zagotavljati vrsto “gostovanja”. Sky Go in NOW TV sta dobra primera, kako to deluje, saj uporabnikom omogočata ogled vsebin v Veliki Britaniji zunaj države do 30 dni, če so v državah članicah EU.
 • Proti koncu leta 2018 je začela veljati nova uredba EU, ki je v bistvu odpravila geo blokiranje v e-trgovini.

Države, ki niso članice EU, v Evropi morda ne upoštevajo te zakonodaje, zato je verjetno, da geoblokiranje v teh krajih ni pravni problem.

V regijah, kot sta Severna Amerika in Avstralija, je njihovo blokiranje veljalo za običajno prakso kot način za zaščito avtorskih pravic umetnikov, producentov TV / filmov in drugih ustvarjalcev vsebine. Kar zadeva kraje, kot so Azija, Bližnji vzhod, Južna Amerika in Afrika, ni jasnih zakonov, ki bi določali, ali je geo blokiranje zakonito ali ne. Običajno se tudi tam vadi.

4 enostavni načini dostopa do vsebine z omejenim geografskim dostopom

Običajno je najboljši in najpreprostejši način zaobiti metode omejevanja zemlje pri skrivanju svojega naslova IP ali zemljevida, ko ste v internetu. Čeprav se to morda sliši težko, pa v resnici ni.

Dostop do vsebine z omejenim geografskim dostopom

V resnici imate štiri možnosti, ki jih lahko preizkusite:

1. Storitve VPN

Storitev VPN vam pomaga obiti geobloke tako, da zamenjate svoj IP naslov z naslovom strežnika VPN, s katerim se povežete. Če se torej povežete s strežnikom VPN s sedežem v ZDA, lahko dostopate do spletnih mest, ki so omejena na geo, ki so na voljo samo tam

VPN-ji so zelo enostavni za uporabo in jih ponudniki internetnih storitev res ne morejo blokirati (kot to lahko uporabljajo storitve Smart DNS). Poleg tega, ker VPN uporablja šifriranje, lahko prepreči, da bi tudi vaš ponudnik internetnih storitev zmanjšal pasovno širino.

Kljub temu morate vedeti, da šifriranje VPN lahko vpliva na hitrost vaše povezave. To ne pomeni, da se bodo vaše hitrosti na spletu zmanjšale za 100%, a odvisno od tega, kako močan je šifrirni šifrir in protokol VPN, lahko pride do nekaterih upočasnitev.

Prednosti

 • Če želite skriti vaš IP naslov, je potrebna povezava s strežnikom VPN.
 • Ker VPN-ji uporabljajo šifriranje, vam lahko pomagajo preprečiti dušenje pasovne širine ISP-ja.
 • Večina VPN strežnikov je opremljena s hitrimi povezavami in neomejeno pasovno širino.
 • Za ponudnike internetnih storitev res ni mogoče blokirati VPN.

Slabosti

 • Glede na to, kako močna sta šifriranje in protokol VPN, bodo vaše hitrosti na spletu lahko zadele.

2. Pametne storitve DNS

Pametni DNS je storitev, s katero lahko skrijete svoj dejanski naslov DNS, ki vam ga je dodelil vaš ponudnik internetnih storitev. Čeprav vaš naslov IP ni isto kot skrivanje IP naslova, vsebuje tudi podatke, ki razkrivajo vašo resnično geo-lokacijo. Torej, nadomestitev z novim naslovom, ki vsebuje podatke, ki kažejo na mesto v državi, kjer je vsebina na voljo, je dober način za obhod geo-blokov.

Poleg tega bo pametni DNS prestregel tudi vaše zahteve za povezavo do katerega koli spletnega mesta, do katerega želite dostopati, in vse podatke, ki jih najdete na njih, zamenjal z novimi informacijami, ki so povezane z drugačno lokacijo, „na seznamu“..

Druga velika stvar pametnih storitev DNS je pomanjkanje šifriranja, ki vam omogoča dostop do vsebine z omejenim geografskim dostopom, medtem ko uživate v izvirnih hitrostih ponudnika internetnih storitev. Prav tako večina pametnih storitev DNS ponuja dostop do ogromnega seznama predblokiranih spletnih mest, do katerih lahko dostopate takoj.

Po drugi strani je težava ta, da bi lahko vaš ISP blokiral Smart DNS, ki ga uporabljate s prosojnim proxyjem. To in včasih ne najdete želenega spletnega mesta na seznamu predblokiranih spletnih mest. Običajno to ni velika težava, saj lahko ponudnika prosite, naj spletno mesto, ki ga želite, doda na seznam.

Prednosti

 • Pametni DNS je enostaven za uporabo in vam pomaga skriti svojo lokacijo tako, da skrijete svoj DNS naslov.
 • Šifriranje se ne uporablja, zato lahko uživate v svojih prvotnih hitrostih povezave.
 • Pametne storitve DNS ponujajo dostop do več vnaprej deblokiranih spletnih mest. Ponudnika lahko tudi prosite, da odblokira nova spletna mesta.
 • Pametni DNS je mogoče konfigurirati na skoraj vseh napravah, povezanih z internetom.

Slabosti

 • Vaš ponudnik internetnih storitev lahko blokira pametni DNS s prozornim proxyjem.
 • Seznam predblokiranih spletnih mest ne vsebuje vsakega posameznega spletnega mesta v regiji.

3. Proxy strežniki

Proxy strežnik deluje kot posrednik med vami in spletom. Zahteve za povezavo mu pošljete in jih v vašem imenu posreduje na pravilno spletno mesto – vendar to stori z uporabo svojega IP naslova namesto vašega. Tako vam pomaga, da zlahka obidete geo-bloke.

Še več, proxy strežnik lahko uporabi lokalno predpomnjenje za hitrejše odzivanje na vaše zahteve. Če strežnik že vsebuje vsebino, ki jo zahtevate v svojem predpomnilniku, vam ni treba, da vaše zahteve posreduje spletu in s tem prihranite čas.

Nekateri pooblaščenci ne uporabljajo šifriranja, tako da ne bi motili vaših hitrosti na spletu. Vendar pa to ni veliko, če upoštevate, da imajo mnogi proxy strežniki omejitve pasovne širine, ki preprečujejo doseganje želenih visokih hitrosti.

Druge težave ponavadi vključujejo pomanjkanje tehnične podpore, dejstvo, da so nekateri strežniki (zlasti brezplačni) ponavadi prenatrpani in trpijo veliko izpadov ter da pooblaščenci, ki uporabljajo povezave HTTP, razkrijejo vaš pravi naslov IP lastniku proxyja.

Prednosti

 • Proxy skriva vaš IP naslov in lahko hitreje vrne rezultate, če so arhivirani v lokalnem predpomnilniku strežnika.
 • Proxy strežniki, ki ne uporabljajo šifriranja, ne bi smeli posegati v vaše hitrosti na spletu.
 • Številne proxy storitve lahko uporabljate neposredno iz vašega brskalnika.

Slabosti

 • Kljub pomanjkanju šifriranja večino časa ne boste dobili velikih hitrosti, ker imajo strežniki omejitve pasovne širine in so prenatrpani.
 • Če uporabljate proxy strežnik s povezavami HTTP, vam lahko lastnik vidi pravi IP naslov.
 • Proxyji imajo veliko izpadov in ponavadi ne nudijo podpore, saj so pogosto brezplačni za uporabo.

4. Tor (Čebulni usmerjevalnik)

Tor je brezplačno omrežje za anonimnost, ki skriva vaš IP naslov, ko ste v internetu, kar vam omogoča, da obidete geo-bloke. Vaš digitalni odtis je skrit tudi zato, ker je vaš spletni promet odskočen in šifriran med več Tor releji.

Vendar ima služba nekaj težav. Prvič, releje vodijo prostovoljci, zato ni popolnoma zagotovljeno, da bodo 100-odstotno zanesljivi. Na primer, lahko ponudnik internetnih storitev izklopi rele, če ga najdejo (kar se lahko zgodi z izhodnimi releji, kjer Tor promet ni več šifriran).

Poleg tega trenutno število relejev Tor znaša okoli 6.000 in 7.000, medtem ko je skupno število Torovih uporabnikov približno dva milijona. To pomeni, da so releji pogosto prenatrpani, zato se boste morda morali spoprijeti s počasnimi hitrostmi v spletu.

Nazadnje pa obstaja tudi dejstvo, da vlade lahko Tor popolnoma blokirajo, če resnično želijo.

Prednosti

 • Tor vam pomaga skriti svoj IP naslov, da bi zaobšli geo-bloke.
 • Promet Tor se preusmeri med več relejev, pri čemer skrije svoj digitalni promet in ga tudi šifrira.
 • Število Torjevih relejev je nižje od števila Torovih uporabnikov, kar ima za posledico nizke hitrosti in nestabilne povezave.

Slabosti

 • Tor releji lahko blokirajo ponudnike internetnih storitev – zlasti izhodne releje.
 • Vlade lahko potencialno blokirajo Tor.

Katera storitev je najbolj priročna metoda za obvoz geo-omejitve?

Na splošno imajo vse storitve svoje prednosti in slabosti, čeprav se zdi, da je Tor manj učinkovit, ker ga lahko blokira vaš ISP ali vlada + ni dovolj relejev, ki bi podprli ogromno število uporabnikov, zato so hitrosti precej slabe.

Odkleni vsebino z omejenimi geografskimi območji

VPN, pametne storitve DNS in pooblaščenci so precej povezani, vendar so pametne storitve DNS in VPN boljše izbire. V idealnem primeru bi morali izbrati ponudnika VPN, ki ponuja dostop do vseh teh storitev naenkrat, tako da lahko prosto preklapljate med njimi, odvisno od tega, kaj vam najbolj ustreza..

Potrebujete storitev, ki vam bo pomagala zaobiti vse metode geo-omejitve?

Imamo samo tisto, kar potrebujete – visoko kakovostno VPN storitev, ki vsebuje tudi brezplačne proxy strežnike in pametno storitev DNS. Tako lahko z lahkoto vidite, katera metoda vam najbolj ustreza.

Naš VPN ponuja 28+ hitrih strežnikov, vsi pa so opremljeni z neomejeno pasovno širino. Strežniki so podvojeni kot proxy strežniki, z našimi uporabnikom prijaznimi aplikacijami pa lahko uporabljate naše storitve na več platformah.

Naša pametna storitev DNS ponuja ogromen seznam predblokiranih spletnih mest, do katerih lahko takoj dostopate.

Brez skrbi – naročnine vam ni treba izbrati takoj. Če želite 24 ur najprej brezplačno preizkusiti našo storitev, se prepričajte, da ustreza vsem vašim potrebam.

Oh, in omeniti moramo tudi, da bomo imeli hrbet s 30-dnevno garancijo vračila denarja, ko postanete tudi uporabnik CactusVPN.

Zaključek

Ponudniki vsebin uporabljajo tehnologijo geografskih omejitev, da narekujejo, v katerih državah so na voljo različne spletne vsebine in storitve. Pandora Radio na primer deluje samo v ZDA, do storitve pa ne morete dostopati zunaj države.

Metode geografskih omejitev se običajno uporabljajo iz razlogov, povezanih z avtorskimi pravicami, ker ponudnik vsebine nima licenčnih pravic za predvajanje vsebine v vseh državah in zaradi pravnih razlogov. Geo-blokado je mogoče uporabiti tudi za uveljavljanje cenovne diskriminacije v poskusu večjega dobička.

Geo blokiranje se običajno šteje za zakonito, razen v EU, kjer je zaradi nedavnih uredb manj sprejemljivo.
Najboljši način zaobiti geo-omejitve je skrivanje geo-lokacije na spletu. To je mogoče doseči z prikrivanjem vašega naslova IP (kar lahko storite s proxyjem, VPN ali Torom) ali DNS naslova (dosegljivo s storitvijo Smart DNS). V idealnem primeru bi morali izbrati ponudnika, ki ponuja dostop do najučinkovitejših storitev (proxy, VPN, Smart DNS) na enem mestu.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me