Kaj je varnostno potrdilo spletnega mesta? |


No, tukaj je vse, kar morate vedeti o tem:

Kaj je potrdilo o varnosti spletnega mesta?

Varnostno potrdilo za platforme spletnih strani je orodje, ki se uporablja v postopku spletnega potrjevanja in šifriranja. V bistvu je odgovoren za šifriranje podatkov, ki se delijo med strežnikom spletnega mesta in brskalnikom stranke. Potrdilo je del protokola HTTPS in ga pogosto imenujemo tudi SSL ali TLS potrdilo.

Varnostna potrdila spletnega mesta izda dobro znani certifikacijski organ (CA), kot so Comodo, RapidSSL, Symantec ali GeoTrust. S tem, ko spletnemu mestu ponuja certifikat, CA v bistvu preveri identiteto lastnika in obiskovalcem spletnega mesta zagotovi, da so njihove povezave varne.

Kaj je HTTPS?

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je komunikacijski protokol, ki je odgovoren za pošiljanje kode spletnega mesta, ki je gostovano na spletnem strežniku, na napravo uporabnika, ki mu pošlje zahteve za povezavo. Zaradi varnosti HTTPS uporablja asimetrično šifriranje z javnimi in zasebnimi kriptografskimi ključi.

Glavni poudarek HTTPS je, da omogoča varno overjanje spletnega mesta in njegovega spletnega strežnika, kar zagotavlja, da obiskovalci spletnega mesta ne smejo biti izpostavljeni:

 • Napadi MITM (človek v sredini)
 • Poskusi lažnega predstavljanja
 • DNS manipulacija

Če želite izvedeti več o HTTPS, sledite tej povezavi. Glavna tema je, kako se HTTPS razlikuje od VPN-jev, toda v članku je še veliko koristnih informacij.

Kaj je TLS / SSL?

TLS pomeni Varnost transportnega sloja, SSL pa sloj Varnih vtičnic. Oba sta protokola, ki ponujata varne povezave prek omrežja ali preprosto povezavo. Vendar se TLS danes večinoma uporablja, saj je izboljšanje v primerjavi s SSL. Kljub temu SSL in TLS še vedno veljata za zamenljiva izraza.

Kljub temu SSL v resnici ni več na voljo, zato bo spletno mesto dobilo povezave TLS, tudi če kupuje SSL potrdila. Ker je TLS / SSL najpogostejši protokol, ki se uporablja za brskanje po spletu, boste pogosto slišali ljudi, ki se sklicujejo na varnostna potrdila spletnega mesta, tako da jih pokličete TLS ali SSL potrdila.

Kako deluje potrjevanje varnosti spletnega mesta?

V osnovi se potrdilo uporablja v komunikacijskem postopku odjemalec-spletni strežnik. Ko se brskalnik uporabnika poskuša povezati z zaščitenim spletnim mestom, brskalnik zahteva, da se spletni strežnik sam identificira. Ko se to zgodi:

 • Brskalniku strežnik pošlje kopijo varnostnega potrdila.
 • Če brskalnik potrdi, da je potrdilo v redu, posreduje sporočilo strežniku.
 • Potem bo strežnik poslal digitalno podpisano potrdilo in začel brskalno sejo komunikacije z brskalnikom.
 • Ko to storite, lahko podatke varno delite med spletni strežnik in uporabnikov brskalnik.

V bistvu so varnostna potrdila spletnega mesta način, da preverijo identiteto lastnika spletnega mesta in da so odgovorni za zasebnost in varnost vseh obiskovalcev svojih spletnih strani..

Ali morajo vsa spletna mesta uporabljati varnostna potrdila?

No, ne ravno – nobene svetovne posebne zahteve, ki bi lastnike spletnih strani prisilila, da dobijo potrdilo. Vendar pa je vredno imeti enega in razpravljali bomo o tem, zakaj v naslednjem razdelku.

Toda preden se lotimo tega, bi se radi odpravili na splošno napačno predstavo – in sicer, da bi samo varnostna potrdila morala imeti spletna mesta za e-trgovino (ali katero koli spletno mesto, ki obdeluje plačila). To preprosto ni res. Celo preprost blog bi moral dobiti varnostno potrdilo, saj bo obdeloval občutljive podatke o obiskovalcih spletnega mesta, kot so uporabniški e-poštni naslovi, naslovi IP in podatki o geo-lokaciji..

Zakaj bi vas zanimalo potrdila o varnosti spletnega mesta?

Pomanjkanje varnostnih certifikatov večinoma negativno vpliva na lastnike spletnih mest, saj bodo izgubili verodostojnost, priljubljeni brskalniki (kot je Google Chrome) pa bodo njihove platforme označili za nevarne za spletne uporabnike.

Vendar pa lahko kot spletni uporabnik tudi veliko izgubite, če brskate po nezavarovanem spletnem mestu. Konec koncev boste osebne ali finančne podatke delili s platformo, ki ne uporablja šifriranja, zato jo lahko kiber kriminalci zlahka ukradejo prek napadov MITM, lažnega predstavljanja in puščanja podatkov.

Še več, nikoli ne morete vedeti, ali je nezavarovano spletno mesto v resnici lastnik hekerja, ker identiteta lastnika ni preverjena. Če je lastnik enega, bo lahko beležil vse podatke, ki jih delite z njimi – številke kreditnih kartic, podatke o bančnem računu, e-poštni naslov, fizični naslov, številko mobilnega telefona itd..

To in nezavarovana platforma bi lahko tudi gostile oglase, povezave in datoteke, ki so bile znova okužene z zlonamerno programsko opremo. Če komunicirate s katerim koli od teh načinov, se bo vaša naprava okužila z zlonamerno programsko opremo, kot so:

 • Keyloggerji
 • Adware
 • Vohunska programska oprema
 • Virusi
 • Trojanci
 • Ransomware
 • Črvi

Skupno uporaba nezavarovane spletne strani samo sprašuje o težavah. Vaši finančni podatki bodo verjetno ukradeni in uporabljeni za čiščenje vaših bančnih računov in kreditnih kartic, vaši osebni podatki pa bodo končno naprodaj v globokem spletu, vendar bodo pozneje uporabljeni v drugih prevarah.

Kako ugotoviti, ali ima spletno mesto varnostno potrdilo

 • Preverite, ali se URL naslov začne s “https” ali “http.” Naslov platform, ki uporabljajo varnostna potrdila za spletna mesta, se mora začeti s “https”, kar pomeni, da uporablja protokol HTTPS.
 • Nekateri brskalniki pa lahko preskočijo del https naslova URL. V tem primeru preverite, ali je pred celotnim URL-naslovom ali za njim zelena ikona zaklepanja. Če obstaja, je to znak, da ima spletno mesto varnostni certifikat.
 • Ime podjetja se prikaže pred zeleno ikono ključavnice. V tem primeru ima spletno mesto razširjeno potrdilo o potrditvi veljavnosti.
 • Ker nekateri kibernetski kriminalci lahko na spletnem mestu vdrejo v ponarejeno ikono ključavnice, vedno kliknite nanjo in preverite, ali je uporabna. Običajno bi morali imeti možnost, da kliknete nanj, če želite izvedeti več informacij o varnostnem certifikatu spletnega mesta, kot so:
  • Kdo je CA, ki je izdal potrdilo.
  • Kakšno različico TLS / SSL ima spletna stran.
  • Kateri šifrirni šifrant se uporablja.
  • Kateri šifriran javni ključ se uporablja.
  • Od tega datuma je potrdilo začelo veljati in kdaj ga je treba obnoviti.

Kako varno uporabljati platformo, ki nima certifikata o varnosti spletnega mesta

1. Prepričajte se, da imate posodobljeno zaščito pred protivirusno programsko opremo in anti-programsko opremo

Ker nezavarovana spletna mesta verjetno vsebujejo zlonamerno programsko opremo v svojih povezavah, oglasih, gumbih in datotekah, je pomembno, da se prepričate, kako se boste zaščitili pred takšnimi grožnjami. Protivirusni / antimalware programi so najboljši način za to.

Izbirate lahko med ponudniki programske opreme za protivirusno / antimalware, vendar so naša priporočila Malwarebytes in ESET.

Tudi če naključno sprožite okužbo z zlonamerno programsko opremo na nezaščitenem spletnem mestu, boste vsaj preprečili, da bi naredili škodo.

Oh, in poskrbite, da boste ves čas posodabljali svoj varnostni program. Če tega ne storite, morda ne bo mogla zaščititi vaše naprave pred najnovejšimi napadi zlonamerne programske opreme.

2. Uporabite VPN (virtualno zasebno omrežje)

VPN je spletna storitev, ki lahko šifrira vaš spletni promet in skrije vaš IP naslov. Njegova uporaba med dostopom do nezavarovanega spletnega mesta je najpomembnejša, saj zagotavlja, da so vaši podatki zaščiteni med brskanjem po njih. Prav tako spletno mesto in njegovi lastniki ne bodo vedeli, kakšna je vaša geografska lokacija, zato teh podatkov ne bodo mogli uporabljati za sledenje vašemu spletnemu gibanju.

Seveda morate še vedno uporabljati protivirusno / antimalware rešitev in upoštevati preostale nasvete, ki jih ponujamo v tem razdelku, da dosežete najboljše rezultate.

“Ali bi moral preveč uporabljati VPN na spletnih mestih HTTPS?”

Ja, pravzaprav bi morali. Medtem ko so spletna mesta HTTPS s certifikati TLS / SSL običajno varna, je raven varnosti odvisna od tega, kako dobro se izvajajo na platformi. Če se na strani lastnika spletnega mesta naredijo kakšne napake, platforma morda ne bo tako varna, kot se vam zdi.

Poleg tega obstaja tudi dejstvo, da je mogoče manj ugledne SSL certifikate v nekaj minutah brezplačno dobiti brezplačno, če pogledate na prava mesta v internetu. Torej, kibernetski kriminalci ali lastniki spletnih mest, ki jim ni preveč mar za varnost in zasebnost uporabnikov, bi jih lahko uporabili za poskus, da bi obiskovalce spletnega mesta vabili v lažni občutek varnosti.

Poleg tega niso samo neznana, senčna spletna mesta, ki ne uporabljajo HTTPS. Po podatkih približno 20% od 502 največjih svetovnih spletnih mest ne uporablja HTTPS. Zato je najbolje, da uporabite VPN vsakič, ko brskate po spletu, da naključno ne razkrijete občutljivih informacij na nezavarovanih platformah – ne glede na to, kako ugledni so.

Poleg tega, čeprav je spletno mesto HTTPS v redu, način, do katerega dostopate, morda ne bo. Glede na to, kako varen je WiFi ali domače omrežje, ki ga uporabljate, boste morda izpostavljeni kibernetskim grožnjam. Zato je bolje, da v obeh situacijah uporabite VPN, da zagotovite dodatno plast šifriranja, ki ščiti vaše spletne dejavnosti.

Iščete varno VPN za zaščito svojega spletnega prometa in podatkov?

Imamo samo rešitev, ki jo potrebujete. CactusVPN ponuja vojaško šifriranje, ki zagotavlja, da ste vedno varni v internetu – ne glede na to, ali imate dostop do nezavarovanih platform, spletnih strani HTTPS ali javne WiFi. Poleg tega lahko izberete tudi enega od naših številnih zelo varnih protokolov VPN (SoftEther, IKEv2, SSTP, OpenVPN), da še bolj povečate svojo spletno varnost..

Poleg tega naj omenimo še to, da je naša storitev opremljena s stikalom Kill, s čimer zagotovimo, da ste zaščiteni, tudi če se zgodi, da se vaša VPN povezava zmanjša. To pa ne beležimo nobenih vaših podatkov, da bi ohranili vašo zasebnost nedotaknjeno, naša VPN pa nudi tudi zaščito pred puščanjem DNS.

Z veseljem boste izvedeli tudi, da vam ob prijavi ponujamo 30-dnevno garancijo vračila denarja.

3. Naj bo vaš požarni zid omogočen

Spletni uporabniki niso posebej naklonjeni požarnim zidom, saj se pogosto motijo ​​pri njihovih dejavnostih. Če pa brskate po nezavarovanem spletnem mestu, se lahko požarni zid izkaže za neprecenljiv. Zakaj? Ker lahko hekerji, ki izkoriščajo platformo, preprečijo nepooblaščen dostop do vaše naprave ali omrežja. Poleg tega lahko vaš požarni zid pomaga tudi zaščititi vaše naprave pred nekaterimi napadi zlonamerne programske opreme, ki temeljijo na podatkih.

Upoštevajte samo, da požarni zid sam po sebi ne bo povzročil zaščite pred spletnimi brskalniki. Uporabiti morate tudi antimalware / antivirus programsko opremo, zdrav razum, razširitve, usmerjene v zasebnost, in zasebno zasebno omrežje.

4. Ne posegajte v senčne povezave ali oglase

Če brskate po nezavarovanih spletnih mestih, ste zelo verjetno, da ste targetirani z lažnim predstavljanjem, zlonamerno programsko opremo in drugimi spletnimi napadi – običajno v obliki pojavnih sporočil, pojavnih oglasov ali senčnih, skrajšanih in vsiljivih povezav. Nekatera sporočila in povezave so lahko zelo mamljiva, če jih želite klikniti ali se jih dotakniti, saj bodo verjetno vsebovali naslove in besede.

V stiku s katerim koli od njih bo verjetno prišlo do okužbe z zlonamerno programsko opremo – običajno vohunske, adware, odkupne programske opreme, virusov ali keyloggerjev. Zato vedno ne pozabite, da na nezaščitenih spletnih mestih prezrete utripajoče CTA, gumbe in sporočila. In izogibajte se oglasom – v resnici imate vedno nameščen adblocker, ko dostopate do platform HTTP.

In niti pomislite, da ne bi pritisnili gumba »X« pri pojavnih sporočilih in oglasih! V tem primeru obstaja velika verjetnost, da bo vaša naprava ali brskalnik neposredno okužena z zlonamerno programsko opremo.

5. Uporabite varnostne razširitve v svojih brskalnikih

Ker nezavarovana spletna mesta (in včasih celo zaščitena) lahko vsebujejo zlonamerne oglase, povezave, gumbe in skripte, potrebujete način, kako preprečiti njihovo zagon ali delovanje, če želite biti varni v spletu.

Dober način za to je, da v brskalnik namestite blokatorje skriptov, kot sta uMatrix in uBlock Origin. Lahko preprečijo zagon neželenih skript na katerem koli spletnem mestu, na primer skripte za rudarjenje kriptovalut, zlonamerne skripte oglasov in neželene video skripte.

Poleg tega morate razmisliti tudi o uporabi Stanfordovih razširitev proti lažnemu predstavljanju. Opozorili vas bodo, če boste kdaj pristali na lažnem spletnem mestu, in vas zaščitili pred kontekstnimi napadi lažnega predstavljanja.

Druga razširitev, ki jo toplo priporočamo, je Disconnect – lepo orodje, ki blokira sledilno kodo tretje osebe, ki lahko škodi vaši zasebnosti in podatkom. Badger zasebnosti je tudi dober način, da svoji zasebnosti dodate dodatno plast varnosti. V primeru, da bi raje podobno razširitev, vendar s precej boljšim uporabniškim vmesnikom, lahko uporabite Ghostery

Nazadnje bi morali namestiti HTTPS Everywhere v vse brskalnike, ker lahko na HTTPS prepisujejo zahteve na nekatera nezavarovana spletna mesta.

Kaj je varnostno potrdilo spletnega mesta? Spodnja črta

Certifikat o varnosti spletnega mesta je orodje, ki je del procesa preverjanja in šifriranja spletnega mesta. V bistvu zagotavlja, da je spletno mesto zakonito, da je preverjena identiteta lastnika in da je vzpostavljen šifriran komunikacijski kanal med uporabnikovim brskalnikom in spletnim strežnikom spletnega mesta..

Zagotavljanje uporabe spletnega mesta z varnostnim potrdilom je zelo pomembno, saj lahko nezavarovana spletna mesta vodijo kiberkriminatori za krajo uporabniških podatkov ali pa lahko namerno ali nenamerno izpostavijo obiskovalce zlonamernim datotekam, povezavam in oglasom.

Kako veste, ali ima spletno mesto varnostni certifikat? Precej preprosto – če se URL začne s »https« in je zelena ikona za ključavnico pred ali po URL naslovu, s katerim lahko komunicirate, če želite izvedeti več informacij o certifikatu, je to dober znak.

Če kljub temu brskate po nezavarovani platformi, upoštevajte nekaj varnostnih ukrepov:

 • Prepričajte se, da je v napravi nameščen protivirusni / antimalware program.
 • Izboljšajte brskalnik z razširitvami, usmerjenimi v varnost in zasebnost.
 • Vedno uporabite VPN, da šifrirate promet in skrijete svojo geo-lokacijo. Še dobro je, da ga uporabite tudi med brskanjem po spletnih mestih HTTPS.
 • Ignorirajte vse senčne gumbe, oglase, povezave ali pojavna sporočila.
 • Prepričajte se, da je požarni zid vaše naprave omogočen.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me