Kaj je VPN? (Vse kar morate vedeti) |


Kaj je VPN?

Preprosto povedano, gre za spletno storitev, ki lahko zakrije vaš IP naslov, da prikrije vašo lokacijo, in šifrira vaše spletne podatke in promet, da jih zaščiti pred vladnim nadzorom, spletnim dostopom do internetnih storitev in kibernetskimi kriminalci.

Toda kaj pomeni VPN?

No, akronim opisuje virtualno zasebno omrežje, kar pomeni, da omogoča nastavitev zasebnega omrežja (ki ni fizično – torej “virtualni” del) prek javnega (internet, v tem primeru).

Korporativna VPN-ja v primerjavi z osebnimi VPN-ji

Če želite bolje razumeti, kaj je VPN, se morate naučiti razlikovati podjetniške VPN od osebnih.

Na kratko, osebni VPN je storitev, ki jo ponujajo ponudniki VPN – podjetja drugih proizvajalcev, ki ponujajo funkcionalnost VPN vsem uporabnikom na spletu. Cilj osebnih VPN je, da vam – povprečnemu uporabniku interneta – pomagamo varno brskati po spletu in zaobiti vse omejitve, ki jih naletite.

Po drugi strani, korporativni VPN (imenovana tudi VPN z oddaljenim dostopom) je povezava VPN, ki jo velika podjetja konfigurirajo v podjetju. Podjetja VPN imajo v glavnem en namen – omogočiti zaposlenim, lastnikom in deležnikom varen dostop do podatkov podjetja.

Kaj je ponudnik VPN?

Ponudnik VPN je tretje podjetje, ki ponuja svoje VPN povezave, ki jih sestavljajo aplikacije, šifriranja, protokoli in strežniki. Navadno morate dobiti naročnino, vendar lahko nekateri ponudniki svoje storitve ponudijo brezplačno.

Če želite izvedeti več o ponudnikih VPN, sledite tej povezavi.

Kako deluje VPN?

Preprosto povedano, odjemalec bo v trenutku, ko zaženete odjemalec VPN in začnete povezavo s strežnikom VPN, šifriral ves promet, ki ga pošljete strežniku. Ko odjemalec vzpostavi povezavo s strežnikom, se vaš IP naslov nadomesti z naslovom strežnika.

Kako deluje diagram VPN

Nato strežnik dešifrira vse podatke, ki jih prejme od vas, in vaše zahteve za povezavo posreduje spletnemu mestu, do katerega želite dostopati. Ko strežnik prejme zahtevane podatke (na primer spletno stran), jih šifrira in posreduje odjemalcu. Ko odjemalec VPN na vaši napravi končno prejme promet, ga dešifrira za vas.

Vas zanima, če želite izvedeti več o delovanju VPN-jev? Tukaj je vodnik, ki smo ga napisali na to temo.

Kaj je strežnik VPN?

Strežnik VPN je fizična ali virtualna naprava, ki jo ponudniki VPN uporabljajo za zagotavljanje svojih storitev uporabnikom. To jim uspe z namestitvijo programske opreme VPN na strežnik. Nekateri ponudniki imajo lastne fizične strežnike, vendar jih večina najame visoko varnostne strežnike iz zanesljivih podatkovnih centrov. Fizični strežniki VPN so nekoliko bolj priljubljeni kot virtualni, vendar so enako varni, če so pravilno konfigurirani.

Če želite izvedeti več o strežnikih VPN in kako delujejo, preglejte ta članek.

Kaj je VPN odjemalec?

Odjemalec VPN je programska oprema, ki jo namestite v napravo in jo uporabite za začetek povezav s strežnikom VPN. Odgovorni so za šifriranje prometa, ki ga pošljete strežniku, in dešifriranje vseh podatkov, ki jih prejmete od strežnika. Večina odjemalcev VPN-ja ima tudi dodano funkcionalnost – na primer omogočajo preklapljanje med protokoli VPN, izbiranje različnih vrat in vklop ali izklop dodatnih funkcij (kot je Kill Switch)..

Pomembno je razlikovati med vgrajenimi odjemalci VPN in strankami drugih proizvajalcev. Prvi so domača programska oprema, ki je vnaprej konfigurirana v vašem operacijskem sistemu (na primer odjemalec VPN Windows 10). Slednje so aplikacije, ki jih dobite od drugih ponudnikov VPN.

Tu je na primer videti aplikacija CactusVPN:

Aplikacija CactusVPN

Če želite izvedeti več o VPN odjemalcih, sledite tej povezavi.

Kaj je protokol VPN?

Protokoli VPN so nabor navodil in pravil, ki jih ponudniki VPN zagotavljajo, da so povezave njihovih uporabnikov stabilne in varne. Kako močan je protokol, bo vplivalo na to, kako varna je povezava VPN.

Kaj je tuneliranje VPN in kako deluje

Tunel VPN je preprosto šifrirana povezava med vašo napravo in internetom, ki jo za vas vzpostavi storitev VPN. Kar zadeva, kako deluje tunel VPN, v bistvu zajema vaš promet v šifriranih podatkovnih paketih. To pomeni, da je “tunel” plast šifrirnih VPN-jev, ki jih dodate v vaše povezave. VPN-ji uporabljajo tudi protokole za tuneliranje (znane kot VPN protokoli) za nadaljnjo konfiguracijo in optimizacijo povezav.

Kaj je šifriranje VPN?

Šifriranje VPN je način, kako storitve VPN pretvorijo vaš promet in podatke (ki si jih lahko ogleda vsakdo) v neberljiv format. Ko so šifrirani, lahko samo VPN strežnik in odjemalec podatke dešifrirata.

Torej, kaj počne VPN, pravzaprav?

Zdaj, ko veste, kaj je VPN, je čas, da si ogledate, kaj lahko dejansko stori za vas.

Tu so glavne prednosti, ki jih lahko uživate med uporabo VPN:

 1. Dobili boste povečana varnost na spletu. Tako vam ne bo več treba skrbeti, da kibernetski kriminalci spremljajo, kaj počnete, in kradejo svoje podatke.
 2. Uspeli boste zaobiti morebitne omejitve naletite – požarni zidovi in ​​geobloki -, ker bo VPN skrival vaš IP naslov.
 3. Z VPN boste lahko znatno okrepite svojo internetno zasebnost z zagotavljanjem ponudnika internetnih storitev, vladnih nadzornih agencij in oglaševalcev ne bodo mogli nadzorovati vaših internetnih navad.

zakaj ljudje uporabljajo vpn

Če želite izvedeti še več informacij o prednostih uporabe VPN-jev, si oglejte naš poglobljeni vodnik.

Kar zadeva uporabo VPN, je ustrezna katera koli od naslednjih situacij:

 • Kadar koli ne morete dostopati do spletnih mest, ker niso na voljo v vaši bližini.
 • Ko se vaša vlada odloči za cenzuriranje določenih spletnih vsebin.
 • Ko ste v službi in se ne morete povezati z določenimi spletnimi mesti, ker jih požarni zidovi blokirajo.
 • Vsakič, ko dostopate do spleta v nezavarovanem javnem omrežju WiFi.
 • Ko potujete v tujino in si ne morete ogledati vsebine iz svoje domače države.
 • Ko prenesete hudournike.
 • Kadarkoli igrate spletne videoigre.
 • Kadarkoli želite izboljšati svoje SEO prizadevanja.
 • Vsakič, ko želite zaobiti spletno cenovno diskriminacijo.
 • Ko želite do določene mere skriti svoje digitalne odtise.

Tukaj je, kaj vam VPN ne bo pomagal

Kot vsaka vrsta storitve ima tudi VPN svoje omejitve. Pomembno je vedeti o njih, saj se boste lažje odločili, ali je to prava storitev za vas. Torej, tukaj je tisto, kar ne bi smeli pričakovati, da bo storitev VPN lahko storila za vas:

 • Ščiti vas pred zakonom – Nikakor ne trdimo, da ste zločinec ali kaj podobnega, vendar morate razumeti, da ne morete uporabljati VPN-jev za kaj, kar bi v vaši državi lahko bilo nezakonito (na primer v spletno nadlegovanje ali ustrahovanje, na primer ). Upoštevajte tudi, da lahko vladni organi glede na zakone države, v kateri ima ponudnik VPN, zakonito prisilijo ponudnika, da z njimi deli podatke o uporabnikih..
 • Varujte pred zlonamerno programsko opremo in virusi – VPN-ji preprosto niso zasnovani za zaščito vaše naprave in operacijskega sistema pred zlonamerno programsko opremo in virusnimi okužbami. Zato morate poleg storitve VPN vedno uporabljati zanesljivo protivirusno / antimalware rešitev.
 • Naredite 100% anonimni – VPN lahko šifrira veliko vaših spletnih podatkov in prometa, da, vendar preprosto ne more biti videti, kot da ste “nevidni” v spletu. Storitev ne more preprečiti spletnim mestom, da v vašo napravo namestijo piškotke, ugotovijo, kakšno vrsto naprave ali ločljivost namizja imate ali vidite, kakšen GPU imate ali kateri operacijski sistem imate nameščen.

Kako varna je VPN?

Na to vprašanje ni enostavno odgovoriti. Pravi odgovor je “To je odvisno.”

Na čem? No, kakšne šifrirne standarde ali VPN protokole uporablja ponudnik VPN, za enega. Na primer, VPN, ki ponuja samo povezave PPTP, sploh ni varen, saj lahko NTP prelomi PPTP promet.

Poleg tega je pomembno tudi, koliko uporabniških podatkov beleži ponudnik VPN. Tako je tudi država, v kateri imajo sedež. Konec koncev, če ponudnik prebiva v državi, v kateri je pravno prisiljen deliti podatke uporabnikov z vlado (kot je Rusija), skorajda ne boste mogli uživati ​​na nobeni ravni internetne zasebnosti.

Na splošno je najboljši način, kako lahko ugotovite, da je VPN varen za uporabo, če ponudnik:

 • Uporablja zmogljivo šifriranje (na primer 128/256-bitne AES šifre).
 • Uporablja varne protokole – na primer OpenVPN, SoftEther in IKEv2.
 • Jasno je, da ne beležijo uporabniških podatkov.
 • Ima sedež v državi, ki ima močne zakone, ki so usmerjeni v zasebnost, ali ni del nobenih obveščevalnih sporazumov o izmenjavi podatkov (npr. Gibraltar, Švica ali Moldavija).
 • Ponuja stikalo Kill, ki zagotavlja, da se vaš promet ustavi, če se povezava VPN prekine.

Ali so VPN-ji zakoniti?

V večini držav po svetu je uporaba storitve VPN popolnoma zakonita. Odjemalce VPN lahko prosto prenesete in namestite na svoje naprave in jih uporabite za zaščito povezav in deblokiranje internetne vsebine.

Ali so VPN-ji zakoniti?

Vendar pa obstaja nekaj izjem. V naslednjih državah je uporaba VPN v nasprotju z zakonom ali pa lahko uporabite samo storitev, ki jo je odobrila vlada:

 • Kitajska
 • Rusija
 • Oman
 • ZAE
 • Iran
 • Irak
 • puran
 • Belorusija
 • Turkmenistan
 • Uganda
 • Severna Koreja
 • Egipt

Seveda samo zato, ker je uporaba VPN v nasprotju z zakonom ali regulirana v teh državah, ne pomeni, da spletni uporabniki ne najdejo načinov za izogibanje vladnim omejitvam in vseeno svobodno uporabljajo VPN.

Če želite izvedeti več o tej temi, preberite ta članek.

Kako pridobiti VPN

Pridobivanje VPN-ja je precej preprosto. Vse, kar morate storiti, je najti ponudnika, ki vam je všeč, izbrati enega od njihovih naročninskih načrtov in nastaviti račun. Ko končate, ostane le še prenos in namestitev ponudnikove VPN aplikacije.

Koliko stane VPN?

Storitev VPN lahko stane od 4 do 5 USD na mesec do 12 do 13 USD na mesec. Običajno več ponudnikov ponudnikov ponuja več strežnikov, funkcij, dodatnih storitev in aplikacij, ki so združljive s platformo, več jih bo treba plačati na mesec za pokritje stroškov.

Na splošno lahko dobite precej spodobne popuste, če izberete letno ali četrtletno naročnino – na primer plačilo le 4 USD na mesec namesto 7 USD.

Kako izbrati VPN – rdeče zastave, na katere morate biti pozorni

Izbira pravega ponudnika VPN je vse odvisna od vaših želja. Kljub temu je nekaj rdečih zastav, ki bi vam morale pomagati odstranjevati slabe ponudnike:

 • Omejene omejitve podatkov, ustavljanje pasovne širine ali kakršne koli vrste pasovne širine in omejitve hitrosti.
 • Vse vrste beleženja podatkov – še posebej, če vključuje dnevnike uporabe.
 • Omejena podpora strankam ali neposredna metoda, da se obrnete na podporne skupine, če gre kaj narobe.
 • Pomanjkanje ustrezne šifriranja in dostop samo do šibkih protokolov (PPTP, L2TP).
 • Prisotnost oglasov v strankah.
 • Kakršne koli omejitve glede tega, na koliko strežnikov se lahko povežete ali kako pogosto lahko preklapljate strežnike.
 • Pomanjkanje brezplačnega vadbenega obdobja ali kakršno koli jamstvo za vračilo denarja.

Potrebujete zanesljivo storitev VPN?

Zajeli smo vas – CactusVPN ponuja vrhunski VPN, ki vključuje vojaško šifriranje, podporo 24/7, Kill Switch, 28+ hitri strežniki z neomejeno pasovno širino in do šest protokolov VPN, ki jih lahko izbirate. Še več, ne beležimo nobenih vaših podatkov, naša storitev pa deluje na več platformah.

KaktusVPN

In če boste kdaj želeli preizkusiti druge načine deblokiranja spletnih mest, vam ponujamo tudi storitev Smart DNS, ki za vas odblokira 300+ spletnih mest. To in vsi naši VPN strežniki so podvojeni kot proxy strežniki.

Najprej preizkusite našo storitev brezplačno

Tako je – za naše storitve ponujamo brezplačno 24-urno preizkusno različico. Podatki o kreditni kartici niso potrebni in dobili boste vse funkcije.

Ko enkrat postanete uporabnik CactusVPN, vam bomo še vedno zagotovili hrbet s 30-dnevno garancijo vračila denarja.

“Kako pridobim VPN brezplačno?”

No, vse kar morate storiti je, da izberete brezplačnega ponudnika VPN. Vendar morate vedeti, da so brezplačni VPN veliko bolj tvegani kot plačani VPN. Lahko vam ukradejo pasovno širino, napravo okužijo z zlonamerno programsko opremo in še veliko več.

Na splošno je najboljši način za brezplačno izkušnjo VPN izbira ponudnika, ki ponuja brezplačno preskusno obdobje. Tako lahko storitev preizkusite, preden izvedete kakršna koli plačila.

“Ali se lahko naučim, kako nastaviti lastno VPN?”

Da, lahko imate, če imate potrpljenje. Najprej boste morali dobiti strežnik. V podatkovnih centrih lahko najamete spodobno namensko. Glede na vaše potrebe lahko zanj plačujete kjer koli med 15 in 100 dolarjev mesečno. Izberite virtualni strežnik, saj so ponavadi cenejši.

Funkcije VPN

Nato lahko poskusite z uporabo odprtokodnih skriptov Algo VPN namestiti odvisnosti v napravi. Navodila za namestitev najdete tukaj. Priročna je uporaba Algo VPN, ker avtomatizira postopek namestitve VPN. Če uporabljate DigitalOcean, bodo skripti celo ustvarili in konfigurirali strežnik za vas, saj Algo VPN uporablja API platforme.

Lahko pa poskusite z SoftEther VPN ali OpenVPN nastaviti in konfigurirati povezave.

Kljub temu morate vedeti, da ima nastavitev lastnega zasebnega omrežja slabosti:

 • Nastavitev VPN-ja je lahko zelo težavna, če niste ravno tehnični (tudi pri uporabniku prijazni Algo VPN). In če poskusite konfigurirati povezavo OpenVPN ali SoftEther, bodo stvari še bolj zapletene.
 • Če želite odblokirati vsebino, se boste morali spoprijeti z omejitvami. Konec koncev ne boste imeli dostopa do več deset strežnikov z vsega sveta. Seveda lahko najamete več strežnikov z različnih področij, vendar se lahko hitro poceni.

Ker boste glavni uporabnik na naslovu IP svojega strežnika, ne boste dobili enakih zasebnosti, ki so osredotočeni na zasebnost, uporabniki VPN s skupnimi IP naslovi.

Kako uporabljati VPN

Uporaba VPN je zelo preprosta.

 1. Najprej morate ustvariti račun pri ponudniku VPN ali pridobiti svoj namenski strežnik.
 2. Nato morate prenesti in namestiti odjemalca VPN, ga zagnati in povezati s strežnikom VPN po vaši izbiri (ali s svojim lastnim strežnikom).
 3. To je to – ko odjemalec vzpostavi povezavo s strežnikom, je dobro.

Glede na ponudnika VPN boste morda lahko prilagodili svoje nastavitve povezave, preden se povežete s strežnikom VPN – na primer izbiro protokola VPN, ki ga želite uporabiti, če želite uporabiti zaščito pred puščanjem DNS in ali želite funkcije, kot je Kill Switch in samodejna ponovna povezava vklopljena. To je le nekaj primerov – na voljo je še nekaj drugih funkcij, ki jih lahko prilagodite pri uporabi odjemalca VPN.

Na katerih platformah delujejo VPN-ji?

VPN so precej prilagodljivi, ko gre za združljivost med platformami. Delujejo na najbolj priljubljenih platformah, kot so Windows, macOS, iOS in Android. Povezave VPN pa lahko običajno nastavite ali namestite na druge platforme, kot so:

 • Linux distribucije (kot Ubuntu)
 • Android TV
 • Amazon Fire TV
 • Brskalniki (Firefox, Google Chrome)
 • Windows Phone
 • Boxee Box
 • Chromebook
 • FreeBSD
 • Solaris
 • e-bralniki (kot Kindle Fire)
 • BlackBerry
 • Synology NAS

Nekatere platforme pa ne ponujajo nobene izvorne podpore za VPN. Na primer, ne morete neposredno nastaviti VPN povezave na konzoli PlayStation, nekaterih vrst pametnih televizorjev ali sprejemnika. V teh situacijah morate na usmerjevalniku konfigurirati povezavo VPN. Tako bo katera koli spletna naprava, ki jo imate v vašem domu, uporabljala povezavo VPN, kadar bo prek internetnega usmerjevalnika dostopala do interneta.

Lahko bi dobili zunanji usmerjevalnik VPN, vendar so lahko precej dragi. Najboljša možnost je, da dobite utripajoči usmerjevalnik ali bliskajte vdelano programsko opremo usmerjevalnika in nato na njem nastavite svojo storitev VPN. Postopek je lahko nekoliko zapleten, vendar če vaš ponudnik ponuja navodila po korakih, to ne bi smelo biti pretežko.

“Kako vem, če moja VPN deluje?”

Najlažji način preverjanja, ali vaša VPN povezava deluje ali ne, je uporaba lastnega orodja za odkrivanje IP. Ko ste povezani s strežnikom VPN, obiščite spletno mesto in si oglejte, kateri IP naslov je prikazan – vaš resnični ali naslov strežnika.

Preizkusite puščanje IP

Če želite biti še bolj temeljit, lahko poskusite z naslednjimi orodji:

 • IPLEAK.NET – Preverite, ali je IP uporabil med uporabo VPN-ja.
 • DNSLeakTest – Oglejte si, ali vaša povezava VPN trpi zaradi DNS ali ne.
 • Preverjanje tesnosti WebRTC – Prepričajte se, da povezava VPN ni nagnjena k puščanju WebRTC.

Če želite podrobnejši vodnik, kako zagotoviti, da vaš VPN deluje dobro, sledite tej povezavi.

“Zakaj je moja VPN povezava tako počasna?”

Pomembno je razumeti, da lahko VPN upočasni vaše hitrosti na spletu. To se večinoma zgodi zaradi šifriranja VPN – še posebej, če je zelo močno. Kako zmogljiv je vaš CPU, kako daleč ste od strežnika, ki ga uporabljate, in kako hitro je vaša prvotna internetna hitrost prav tako prispevala k temu, koliko VPN lahko upočasni vaše hitrosti.

Če želite izvedeti več o tej temi, si oglejte ta vodnik.

Ali morate pri torrentingu uporabljati VPN?

Omenili smo že, da lahko pri nalaganju torrentov uporabljate VPN, vendar je to glavni razlog, da je to dobro:

 • To vas lahko varuje pred obvestili DMCA in pred zaustavitvijo ISP-storitve.
 • Torrenting z VPN ščiti vašo zasebnost pred drugimi uporabniki Swarma (skupno število prenašalcev / prenašalcev na hudourniku), saj ne morejo videti vašega resničnega naslova IP.
 • Na potovanju je izredno uporaben. Hoteli bi vas lahko izklopili iz omrežja, če vas ujamejo, da vodite hudourniške stranke ali prenašate hudournike, zato vam lahko uporaba VPN pomaga, da ostanete pod radarjem.

ODGOVORNOST: Mi tukaj v podjetju CactusVPN ne spodbujamo in ne podpiramo nezakonitih kršitev avtorskih pravic in hudourniških pravic. Zavedamo pa se, da veliko ljudi po vsem svetu lahko pridobi samo datoteke za zabavo, šolo in delo ali programsko opremo, ki jo potrebujejo s hudourniki.

“Kaj vidi moj ponudnik internetnih storitev, ko uporabljam storitve VPN?”

V bistvu, dokler uporabljate storitev VPN, ki ponuja močno šifriranje, vaš ponudnik internetnih storitev ne bo mogel videti, kaj počnete v internetu. Ne bodo vedeli, do spletnih mest, do katerih dostopate, do datotek, ki jih naložite ali videov. Videli bodo samo čiste razvade.

Nadzor

Edini vidik vašega ponudnika internetnih storitev je lahko:

 • Dejstvo, da ste povezani z VPN. Njihovi podatki jih ne povedo povsem jasno, vendar lahko ugibajo na podlagi dejstva, da je vaš promet šifriran.
 • Čas povezave VPN.
 • IP naslov strežnika VPN, s katerim ste povezani.
 • Količina podatkov, ki jih pošiljate in prejemate, ne pa, katere podatke.

To je razlog, zakaj mnogi ljudje uporabljajo VPN-je za izogibanje dušenju pasovne širine ISP-ja.

Zakaj Netflix blokira VPN storitve?

Netflix poskuša blokirati VPN storitve že od leta 2016. Njegova prizadevanja so bila nekoliko uspešna, saj je platforma uspela na črni seznam nekaterih ponudnikov.

Zakaj se Netflix toliko posveča VPN-jem? To je predvsem zato, ker platforma nima avtorskih pravic za vso vsebino, ki jo prikazuje. Tudi za predvajanje oddaj in filmov po vsem svetu bi morali Netflix in imetniki avtorskih pravic kupiti licenčne pravice. In to lahko postane izjemno drago, zato ni čudno, da Netflix in lastniki vsebine, ki jo prikazuje, ne želijo, da bi ameriška vsebina bila na voljo vsem svetu.

Torej, Netflix, ki blokira VPN, je v bistvu poskus družbe, da spoštuje vse licenčne posle, ki jih ima s studii in omrežji za filmske in televizijske oddaje..

netflix v tujini

Kako Netflix uspe blokirati nekatere VPN-je? Preprosto povedano, uporablja napredne metode odkrivanja, da izdihne uporabnike VPN. Ker veliko ponudnikov ponuja skupne naslove IP, lahko platforma vidi, ali veliko podatkov in zahtev prihaja iz enega določenega naslova. Ko strežniki Netflix odkrijejo, da IP naslov pripada ponudniku VPN, ga na črni seznam.

Včasih lahko Netflix množično blokira IP naslove, saj jih nekateri ponudniki VPN tako kupujejo. Vendar pa to pogosto lahko povzroči odziv, saj lahko platforma blokira posamezne naslove IP, ki pripadajo njihovim uporabnikom.

To seveda ne pomeni, da vsem ponudnikom VPN Netflix uspe tako preprečiti bivanje. Številni ponudniki nenehno razvijajo rešitve, tako da ni všeč, da je Netflix neprimerno dostopen uporabnikom VPN.

Če pa res želite zagotoviti, da boste imeli neprekinjen dostop do Netflixa, izberite ponudnika, ki ne ponuja samo VPN storitev, temveč tudi proxy in pametne DNS storitve. Tako imate več načinov za deblokiranje Netflixa. In če Netflix nenadoma blokira katero koli storitev, boste imeli rezervni načrt (ali dva).

Kaj je podpora za dvojno VPN?

Podpora dvojnega VPN pomeni, da vam ponudnik omogoča uporabo dveh strežnikov VPN hkrati. V bistvu sta vaš promet in podatki dvakrat zavarovani – enkrat prvi VPN strežnik in drugič drugi strežnik.

Nekateri spletni uporabniki raje tovrstno povezavo VPN, saj ponuja izboljšano zasebnost (drugi strežnik ne bo spoznal vašega resničnega naslova IP) in izboljšano varnost (z vsako povezavo se doda še en sloj šifriranja).

Vendar pa dvojna VPN zelo obdavčujejo vaše hitrosti na spletu in sistemski pomnilnik. Počasi hitrosti povezave je zelo enostavno, če povezave niso pravilno konfigurirane in če pasovna širina in CPU ne moreta z njimi.

Želite izvedeti več o dvojnih VPN, multihop VPN in VPN verigah? Oglejte si ta vodnik.

Kaj je VPN? Spodnja črta

Torej, kaj je potem VPN?

Da je preprosto, je storitev, ki vam pomaga skriti svoj IP naslov in zavarovati vaš spletni promet in podatke. Seveda naredi veliko več kot to, toda to je glavna ideja.

V tem članku smo poskušali odgovoriti na vsa ustrezna vprašanja. Če pa želite še kaj izvedeti o VPN-jih, nam to sporočite v komentarjih in poskusili bomo odgovoriti čim prej.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map