Kakšna je razlika med VPN in proxy storitvami? |


Kaj je proxy?

Proxy je storitev, ki vam omogoča, da skrijete svoj IP naslov in dostopate do spletnih mest z omejenimi geo ali blokiranimi požarnimi zidovi. Lahko je to računalnik ali aplikacija, ki deluje kot posrednik med vašo napravo in internetom.

Kako deluje proxy?

Precej preprosto je – ko uporabljate proxy strežnik, proxy prestreže prošnjo, ki jo pošljete v internet (na primer za povezavo s spletnim mestom). Potem se bo zgodila ena od dveh stvari:

  1. Proxy bo preveril svoj lokalni predpomnilnik in preveril, ali že vsebuje shranjeno vsebino v njem. V nasprotnem primeru bo vrnil vsebino, ne da bi vašo zahtevo posredoval internetu.
  2. Proxy bo vašo zahtevo posredoval v splet, če v lokalni predpomnilnik nima želene vsebine. Ko prejme podatke, jih bo poslal nazaj v vašo napravo.

Kaj je VPN?

VPN (virtualno zasebno omrežje) je storitev, ki jo lahko uporabite za varen dostop do spleta. Skriva vaš IP naslov, šifrira vaš internetni promet in podatke ter vam pomaga obiti geobloke in požarne zidove.

Kako deluje VPN?

V osnovi VPN deluje kot posrednik med vami in vašim ponudnikom internetnih storitev. Zaženete odjemalca, se povežete s strežnikom VPN in prek njega se preusmeri vaš internetni promet. Vaš IP naslov se zamenja tudi s strežnikovim IP naslovom.

Vse vaše zahteve za povezavo najprej šifrirajo odjemalca VPN, nato jih pošljejo na strežnik VPN, strežnik jih dešifrira in jih nato posreduje v splet. Ko strežnik prejme zahtevane podatke, jih šifrira in pošlje nazaj odjemalcu VPN v vaši napravi. Ko je vsebina prejeta, jo bo odjemalec VPN dešifriral za vas.

Kakšna je torej razlika med VPN in proxy storitvami?

Čeprav se zdi, da so VPN in proxy storitve zelo podobni, delujejo drugače. Če na kratko povemo, tako VPN kot proxy storitve bodo do neke mere skrile vašo IP in spletno identiteto, glavna razlika med VPN in proxy pa je, da bo VPN šifriral vse vaše podatke.

Če pa želite izvedeti, kakšna je resnična in poglobljena razlika med proxy in VPN storitvami, bi morali videti, kako se vsaka storitev izvaja v naslednjih kategorijah:

Spletna varnost

Z VPN-ji boste uživali višjo raven internetne varnosti, saj pogosto uporabljajo močno šifriranje za zaščito vaših osebnih podatkov in spletnega prometa pred kibernetskimi kriminalci, kot je standard AES-256, ki je vojaško šifriranje. VPN-ji bodo pogosto uporabljali tudi varne protokole VPN, kot so SoftEther in OpenVPN.

Spletna varnost

Proxyji pogosto ne uporabljajo nobene vrste šifriranja, zato ste izpostavljeni internetu. Nekateri proxy strežniki morda uporabljajo šifriranje tipa SSL, vendar takšna varnost žal ni zelo zanesljiva.

Eden od načinov dostopa do pooblaščencev je, da blokirajo dostop do zlonamernih spletnih mest, da se uporabniki, kot ste vi, slučajno ne povežejo z njimi. Domnevno obstaja tudi možnost, da če do spletnega mesta, okuženega z zlonamerno programsko opremo, dostopate do proxyja, se zlonamerna programska oprema namesto na vaši napravi konča na proxy strežniku, čeprav ni nobenega zagotovila, da je to res..

In ja, proxy strežnik skriva vaš IP naslov tako kot VPN strežnik. Vendar je glavna razlika med proxy in VPN storitvami v tem primeru dejstvo, da lahko lastnik proxy strežnika ob uporabi proxy storitve vedno vidi vaš resnični naslov IP. Ponudnik VPN običajno ne vidi vašega naslova, ko se povežete s strežnikom VPN, saj je promet strežnika VPN odjemalec-VPN šifriran od konca do konca. Tudi če bi ponudnik VPN videl vaš pravi naslov IP, če je to spodoben, ne bo vodil nobenih dnevnikov o njem.

Zasebnost interneta

VPN vam lahko ponudi boljšo raven zasebnosti v spletu, saj je ves vaš internetni promet popolnoma šifriran. To pomeni, da nihče ne bo mogel nadzirati, kaj počnete v spletu – ne vaš ponudnik internetnih storitev, ne vladna nadzorna agencija in ne katerikoli potencialni heker.

S proxyjem v resnici ne uživate v zasebnosti v spletu, saj vaš internetni promet običajno ni šifriran, kar pomeni, da bo vaš internetni ponudnik (in kdo drug v zvezi s tem) videl, kaj počnete v spletu. Še več, če do dostopa do karkoli prek HTTP-a ob uporabi proxyja bo lastnik proxyja lahko spremljal tudi vaše spletne aktivnosti.

Tveganja lahko zmanjšate z uporabo šifriranega proxyja, vendar smo že omenili, da šifriranje SSL, ki ga uporabljajo, ni izjemno zanesljivo.

Hitrost v spletu

Proxy strežnik običajno nima neposrednega vpliva na vašo hitrost interneta, saj na splošno ne uporablja močnega šifriranja (ali kakršnega koli šifriranja sploh). Še več, proxy bi lahko potencialno hitreje naložil zahtevane spletne strani, če se predpomnilnik lokalno predvaja, saj jim vaših zahtev ni treba posredovati v internet.

Pametna hitrost DNS

Vendar morate vedeti, da so proxy strežniki pogosto prenatrpani. Kot rezultat, vedno obstaja možnost, da se boste spopadli s počasnejšimi hitrostmi.

Po drugi strani pa bo VPN zaradi šifriranja verjetno nekoliko upočasnil vaše hitrosti. K temu učinku upočasnitve lahko prispeva tudi razdalja med vami in VPN strežnikom (enako lahko velja tudi za proxy strežnike). Seveda se to ne zagotavlja 100% časa in morda niti ne bo preveč opazno.

Če izberete ponudnika VPN, ki ponuja več protokolov VPN, boste morda lahko uporabili takšnega, ki ponuja boljše hitrosti (na primer SoftEther).

Pomembno je omeniti še to, da se lahko z VPN-om rešite pasovne širine, saj šifrira vaš promet. Če niste seznanjeni z ustavljanjem pasovne širine, bo vaš ponudnik internetnih storitev omejil pasovno širino, ker uporabljate “preveč podatkov”, kar lahko dejansko zmanjša vaše hitrosti na spletu.

Dodatne funkcije

Za razliko od ponudnikov VPN proxy strežniki običajno ne nudijo dodatnih funkcij, kot so zaščita pred uhajanjem Killswitch, Apps.Killer in DNS. Takšne stvari prispevajo k ravni varnosti in zasebnosti, v kateri boste uživali, vplivajo pa tudi na uporabniško izkušnjo.

Cenitev

Proxy strežniki so pogosto na voljo za prosto uporabo, zlasti javnih pooblastil. Vendar pa brezplačne pooblaščence pogosto vodijo prostovoljci, kar pomeni, da se lahko storitev naključno prekine. Poleg tega približno 79% brezplačnih proxy strežnikov sploh ne uporablja HTTPS, kar pomeni, da so vaši podatki izpostavljeni v spletu. Ne samo to, nekateri prosti pooblaščenci bi lahko celo uporabili JavaScript za vstavljanje oglasov v odjemalca, ki ga uporabljate.

Kar se tiče VPN-jev, čeprav lahko najdete brezplačne storitve, jih sploh niso vredne. Veliko bolje (in varneje) je uporabljati plačljive storitve VPN. Za razliko od brezplačnih VPN-jev in brezplačnih proxyjev, plačljivi VPN-ji ponujajo boljšo zanesljivost, podporo in varnost.

VPN vs. proxy – katero bi morali izbrati?

Sodeč po tem, kar smo pravkar razpravljali, se zdi, da je VPN najboljša ponudba, če želite odlično spletno izkušnjo. Seveda je na koncu odvisno od vas. Če želite zagotoviti, da so vaši spletni podatki in promet popolnoma zaščiteni, želite zanesljivo podporo in želite zagotoviti, da nihče ne more vohuniti za vašimi spletnimi dejavnostmi, je VPN pravilen način.

Po drugi strani pa lahko poskusite uporabiti proxy strežnik, če želite le zaobiti geo-bloke in skriti svoj IP naslov, ne da bi vam šifriranje postalo v napoto, in vas ne skrbi stanje vaše internetne zasebnosti..

Iščete visoko cenovno storitev VPN, ki ponuja tudi proxy strežnike?

CactusVPN je ravno tisto, kar potem potrebujete. Ponujamo storitev VPN, ki je prav tako seznanjena s proxy storitvijo, saj se naši strežniki VPN dejansko podvojijo kot proxy strežniki.

Naša storitev VPN uporablja močno šifriranje AES in tako zagotavlja, da so vaši podatki in promet vedno varni. Poleg tega zagotavljamo tudi, da je vaša zasebnost zaščitena z našo politiko brez dnevnika in našo funkcijo Killswitch, ki zagotavlja, da ne boste nikoli izpostavljeni, če vaša povezava s strežnikom VPN prekine.

Ko že govorimo o VPN strežnikih, ponujamo 28+ hitrih svetovnih strežnikov, vsi naši strežniki pa so opremljeni z neomejeno pasovno širino. Poleg tega CactusVPN deluje na več napravah in operacijskih sistemih z našimi uporabnikom prijaznimi aplikacijami.

Želite uporabiti proxy? Brez problema!

V primeru, da vas zanima samo uporaba proxy strežnikov ali mislite, da boste morda včasih raje uporabljali proxy namesto VPN, lahko uporabite naše VPN strežnike, ki so dvojni kot proxy strežniki. To dodatno storitev lahko brezplačno uporabljate, če ste uporabnik CactusVPN.

Odkleni več kot 300 spletnih mest z nekaj kliki

Če boste kdaj potrebovali nemoten in neomejen dostop do še več vsebine, imamo za vas dodatno storitev – naš pametni DNS, ki vam omogoča dostop do 300+ spletnih mest z omejenimi geografskimi območji iz držav, kot so ZDA, Velika Britanija, Kanada, Avstralija , Francija, Nemčija, Švedska, Švica, Poljska.

Test-Drive Naše storitve brezplačno

Za naše VPN in proxy storitve ponujamo brezplačno 24-urno preskušanje, tako da imate na voljo dovolj časa, da preverite, ali ustrezajo vsem vašim potrebam. Brez skrbi – podrobnosti o kreditni kartici niso potrebne.

Poleg tega, ko izberete naročninski načrt, boste še vedno zajeti v 30-dnevnem jamstvu za vračilo denarja, če storitve ne bodo delovale kot oglaševane.

Razlika med VPN in proxy storitvami – dno

Čeprav so storitve precej podobne, je razlika med VPN in proxy storitvami precej očitna – VPN vam bo ponudil dodatno spletno varnost poleg neomejenega dostopa do spletnih mest, ki so omejena z geo blokiranimi in požarnim zidom. Če želite imeti najboljšo izkušnjo, poiščite ponudnika VPN, katerega strežniki VPN podvojijo tudi proxy strežnike, tako da boste lahko uživali v najboljšem iz obeh svetov..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me