Kako deluje VPN? |


Preden pa pridemo do tega, si oglejmo, kaj je VPN, in nato (skupaj z ilustracijami) predstavite, kako doživljate spletno povezavo brez in z VPN – da boste lažje razumeli, kako storitev deluje.

Kaj je VPN?

VPN (virtualno zasebno omrežje) je storitev, ki jo lahko uporabite za zaščito svojih osebnih podatkov in spletnega prometa na internetu. V osnovi storitev vzpostavi varno, šifrirano povezavo med vašo napravo in strežnikom VPN. Vse vaše spletne povezave gredo prek vašega ponudnika internetnih storitev, vendar jih ne more več nadzirati. Prav tako je vaš pravi naslov IP skrit.

Kako se povežete s spletom brez VPN-ja

Tu je natančna predstavitev, kako poteka vaša povezava z internetom:

Nezaščitena povezava z internetom

Hitro postane očitno, da vsakič, ko se povežete s spletom, vaši podatki in promet prek vašega ponudnika internetnih storitev preberejo, kar pomeni, da lahko v bistvu vidijo vse, kar počnete v spletu – kaj iščete, katere datoteke naložite, katera spletna mesta dostopate do spleta, in tako naprej.

Za nekatere od vas to morda ne bo zaskrbljujoče, vendar upoštevajte to – številni ponudniki internetnih storitev morajo biti v skladu z zakoni o hrambi podatkov, zato morajo shranjevati uporabniške podatke (da, to vključuje vašo spletno dejavnost) in jih deliti z oblastmi in vladne agencije. V krajih, kot so ZDA, lahko te podatke prodajo celo tretjim oglaševalcem.

Poleg tega so hekerji še ena grožnja, saj lahko prisluhnejo vašim povezavam (zlasti v nezavarovanih omrežjih) in ukradejo vaše zasebne podatke. Ko to storijo, lahko z njim ukradejo denar ali zagrešijo krajo identitete ali pa ga preprosto prodajo na spletnem spletu. Oh, in ne pozabimo na nadzorne agencije, ki lahko prosto spremljajo vse vaše spletne navade.

In to še ni vse – vaši osebni podatki in spletni promet niso edine stvari, ki so na spletu izpostavljene brez VPN-ja. Vaš IP naslov in posledično tudi vaša geo lokacija sta izpostavljeni.

Se vam ne zdi, da bi morali skrbeti? No, pomislite na to tako – nekateri ljudje lahko dejansko uporabijo vaš izpostavljeni IP-naslov za zbiranje informacij, povezanih z njim, na primer državo in mesto, v katerem živite. V nekaterih primerih lahko kiberkriminatori celo ugotovijo, kdo je vaš ponudnik internetnih storitev ali samo uporabite svoj IP naslov za izvajanje ciljanih napadov na vaše naprave in usmerjevalnike.

Če ste v državi, kjer je hudourništvo občutljiv pravni predmet, vam bo vaš internetni ponudnik lahko poslal opozorilo, če vas ujamejo torrentske datoteke, ali pa bo vaše podatke posredoval avtorskim agencijam, kar lahko privede do prejema :

 • Obvestila DMCA
 • Ogromne globe
 • Zaporne kazni

Kako se povežete s spletom z VPN

Zdaj je opisano, kako bi izgledala vaša povezava z internetom, če bi uporabljali VPN:

Kako deluje diagram VPN

V bistvu uporabljate odjemalec VPN za povezavo s strežnikom VPN, ki ga nato uporabite za dostop do spleta. Dohodni promet se v vašo napravo pošlje prek VPN strežnika in odjemalca. To je bistvo tega, kako delujejo povezave VPN.

Ker je med vami in VPN strežnikom vzpostavljen šifriran “predor”, vaš ponudnik internetnih storitev (ali kdo drug, kar zadeva to zadevo) ne more nadzorovati vašega spletnega prometa in podatkov. Samo naprave na vsakem koncu tunela VPN (odjemalec VPN v vaši napravi in ​​strežnik VPN) lahko dešifrirajo podatke, saj jih lahko samo šifrirajo. Prav tako bo strežnik VPN vaš IP naslov zamenjal s svojim, ko bo povezava vzpostavljena, kar učinkovito skriva vašo geo lokacijo v spletu.

V celoti, za razliko od dostopa do spleta brez VPN-ja, to počnete z zasebnim brskalnikom, boste uživali v zasebnem brskanju, brezskrbnosti, če veste, da so vaši osebni podatki zaščiteni, in neomejenem dostopu do katere koli vsebine (ker skrivanje IP naslova pomeni, da lahko obiti nadležne geo-bloke in požarne zidove).

Kako deluje VPN?

VPN se opira na odjemalca VPN, strežnike VPN in protokole za šifriranje VPN, ki vam nudijo nemoteno in varno spletno izkušnjo. Naročnik vzpostavi varno povezavo s strežniki in oba šifrirata in dešifrirata vaše spletne podatke in promet z uporabo različnih vrst protokolov VPN.

Tu je kratek pregled celotnega postopka:

 1. Odjemalca VPN uporabljate za povezavo s strežnikom VPN. Ko to storite, odjemalec začne šifrirati vaše podatke.
 2. Odjemalec VPN vzpostavi povezavo do ustreznega strežnika prek vašega ponudnika internetnih storitev in nastavi »tunel«.
 3. Strežnik VPN nadomesti vaš IP naslov s svojim (s tem skrije vašo lokacijo), začne dešifrirati podatke, ki jih prejme od vas, in posreduje vaše povezave s spletom.
 4. Ko strežnik VPN prejme spletne podatke, ki ste jih zahtevali od različnih spletnih strežnikov, jih šifrira in jih prek vašega ponudnika internetnih storitev pošlje nazaj v napravo..
 5. Ko odjemalec VPN prejme dohodni promet, ga dešifrira za vas.

In to je, kako VPN-ji pomagajo pri zasebnem brskanju in kako delujejo. Čeprav se zdi, da bo celoten postopek trajal dolgo, se običajno zgodi skoraj takoj.

Kako delujejo odjemalci VPN?

Odjemalci VPN so programska oprema, ki jo ponudniki VPN nudijo svojim uporabnikom in jim omogočajo enostavno izvajanje njihovih VPN storitev na svojih napravah. Odjemalci VPN običajno delujejo v več napravah in operacijskih sistemih in jih je enostavno namestiti.

Uporabniki običajno morajo zagnati stranko in izbrati strežnik, s katerim se želijo povezati. Poleg tega bodo morda lahko prilagodili določene možnosti povezave, na primer izbiro med TCP in UDP ali protokolom VPN, ki ga želijo uporabiti.

Ko uporabnik izbere strežnik, bo odjemalec vzpostavil povezavo in začel šifrirati vse zahteve za povezavo, ki jih uporabnik pošlje v splet.

Kaj je odjemalska programska oprema VPN

Vse naprave ne nudijo podpore za VPN odjemalce – na primer igralne konzole in nekateri pametni televizorji. V tem primeru je treba najprej vzpostaviti povezave VPN na usmerjevalniku. Tako bo katera koli naprava, ki se na usmerjevalnik poveže s spletom prek VPN-ja, to stori s povezavami, zaščitenimi z VPN.

Zdaj aplikacije za stranke niso edine. Poleg odjemalcev, ki so jih razvili ponudniki VPN, imate tudi odjemalce protokola VPN. Na primer, OpenVPN ima svojo stranko in tudi SoftEther. Vendar pa so odjemalci protokolov VPN ponavadi nekoliko bolj zapleteni in v resnici ne ponujajo veliko združljivosti med platformami, zato se veliko spletnih uporabnikov raje drži uporabniških aplikacij.

Poleg tega včasih VPN odjemalci niso niti aplikacije – le VPN protokoli ali odjemalci, ki so integrirani v operacijski sistem. Platforma Windows VPN je dober primer tega. Čeprav je vredno omeniti, da so te možnosti bolj naredi in niso 100% zanesljive.

Kako delujejo VPN-ji na mobilnih napravah?

Kako deluje VPN na mobilnih napravah, je podobno delovanju odjemalca VPN. Edina razlika je v tem, da morate v mobilno napravo prenesti in namestiti aplikacijo VPN – običajno prek iTunes ali Google Play.

V primeru, da ponudnik VPN nima delujočega mobilnega odjemalca, vam bo ponavadi ponudil vaje, ki prikazujejo, kako nastaviti ročno povezavo.

Kako delujejo tuneli in šifriranje VPN?

VPN-ji za varovanje spletnih povezav in dohodnega prometa, ki ga prejmete iz interneta, zanašajo na šifriranje. Preprosto povedano, šifriranje je način pretvorbe podatkov iz berljive oblike v kodirano obliko. Samo oseba / naprava, ki ima ključ za dešifriranje (v tem primeru sta odjemalec VPN in strežnik VPN), lahko podatke pretvori nazaj v berljivo obliko.

In v bistvu tako deluje šifriranje VPN.

VPN protokol

Kar zadeva, kako deluje tunel VPN, si omislite to kot zasebno omrežje, nastavljeno med vašo napravo in strežnikom VPN. Vsi zunaj tunela (ponudniki internetnih storitev, nadzorne agencije, hekerji) ne morejo pokukati vanj.

Zdaj, kako močna je šifriranje VPN, je odvisno od protokola VPN, ki ga uporablja programska oprema VPN. Manj zmogljive šifriranja ponujajo hitrejše hitrosti, vendar so manj varne, medtem ko močnejši protokoli lahko zaradi postopka šifriranja / dešifriranja nekoliko upočasnijo vaše hitrosti. Na splošno so to najpogosteje uporabljeni protokoli VPN:

 • PPTP
 • IKEv2
 • SoftEther
 • L2TP / IPSec
 • SSTP
 • OpenVPN

Spodnje vrstico – šifriranje je, kako VPN zagotavlja varnost v spletu, kako VPN skriva vas in vaš promet v internetu in kako VPN ohranjajo hekerje.

Kako delujejo strežniki VPN?

Kako deluje strežnik VPN, je precej preprosto – od vaše naprave prejema šifriran promet, ga dešifrira in posreduje na internet. Nato podatke, ki jih prejme iz spleta, šifrira in vam jih pošlje nazaj. Podatke nato odjemalec VPN dešifrira za vas.

VPN strežniki

Če vas zanima, kaj so strežniki VPN, so v bistvu običajni strežniki, ki so konfigurirani s programsko opremo VPN in imajo več logičnih in komunikacijskih vrat. Ponudniki VPN na teh strežnikih gostijo svoje storitve in jih posredujejo potrošnikom. Programska oprema VPN bo prav tako ravnala z mehaniko nadzora dostopa in z uporabo različnih protokolov VPN varovala povezave med strankami in strežniki.

Povezava s takim VPN strežnikom je tudi način, kako VPN spremenijo vaš IP naslov. Ko se povežete z njim, se vaš IP-naslov, dodeljen od ponudnika internetnih storitev, takoj nadomesti z naslovom IP strežnika VPN. Torej bo vsako spletno mesto, do katerega dostopate, ko ste povezani s strežnikom VPN, samo IP-naslov strežnika VPN.

Iščete dober VPN?

Tukaj smo v CactusVPN-u za vas rešitev – storitev VPN višjega cenovnega razreda, ki se ponaša z zmogljivo šifrirano AES, 6 protokoli VPN, ki jih lahko izbirate, in politiko brez dnevnika. Oh, ponujamo pa tudi 28+ hitrih strežnikov (od tega 9 ima podporo za P2P) in aplikacij, ki so združljive s platformami.

Poleg tega vam poleg vrhunske varnosti in zasebnosti ponujamo tudi druge dobrote – kot je pametna storitev DNS, ki vam pomaga odblokirati več kot 300 svetovnih spletnih mest, ki so omejena z geo omejitvami, Killswitch, ki zagotavlja, da boste vedno varni v spletu, in neomejeno pasovno širino.

Potrebujete nekaj časa, da se odločite?

Torej, kako to storite, ko preizkušate naše popolnoma brezplačno 24-urno preskušanje? Podatki o kreditni kartici niso potrebni in v celoti izkoristite vse funkcije naše storitve.

In še več – ko postanete uporabnik CactusVPN z izbiro ene od naših večkratno prijaznih naročnin, boste še vedno pokriti z 30-dnevno garancijo vračila denarja.

Zaključek

Kako deluje VPN? No, tukaj je kratka različica – programska oprema šifrira vaše zahteve za povezavo s strežnikom VPN in spletne informacije, ki jih strežnik pošlje nazaj, ter tako poskrbi, da vaš ponudnik internetnih storitev (ki je posrednik med vami in strežnikom VPN) ne more nadzorovati kaj počnete ali dostopate do interneta.

Ko se povežete s strežnikom VPN, se vaš IP-naslov, dodeljen s ponudnikom internetnih storitev, nadomesti z naslovom strežnika, ki dejansko skriva vašo lokacijo (in vse druge informacije, povezane z vašim naslovom IP), ko ste na spletu.

Na splošno imajo VPN-ji na veliko načinov uporabe, zato se je vedno dobro zanesti na eno, ko dostopate do spleta – ali želite uživati ​​v izboljšani zasebnosti, zaščiti svojih podatkov pred hekerji ali dostopu do vsebine z omejenim dostopom.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me