Kako se zaščititi na javnem WiFi (12 nasvetov)


Če želite izvedeti več o tem, vas imamo na voljo. Tukaj je opis, kako se zaščititi na javnem WiFi pred najpogostejšimi grožnjami:

Varnost javnega brezžičnega interneta ni zanesljiva?

V resnici ne. Pravzaprav je veliko kibernetskih groženj, ki čakajo na ljudi, ki uporabljajo javni WiFi, ne da bi sprejeli ustrezne varnostne ukrepe. In na žalost se zdi, da čeprav večina ljudi ve za to, se vseeno odloči za uporabo javnega WiFi. Po raziskavah to stori približno 81% uporabnikov spleta.

O kakšnih grožnjah govorimo? No, tukaj so najpogostejše:

Napadi človeka v sredini (MITM)

Če niste seznanjeni z napadi MITM, se kibernetskemu kriminalcu uspe postaviti med dve mreži ali naprave, ki komunicirajo med seboj. V primeru javnega omrežja WiFi bi se heker postavil med vašo napravo in omrežje WiFi, s katerim se povezujete, ali spletna mesta, do katerih dostopate, ko uporabljate javni WiFi.

Na žalost javni WiFi pogosto ni ustrezno zavarovan ali ima samo različne ranljivosti, kibernetski kriminalci lahko to zlorabijo za nastavitev napadov MITM – tega pa se sploh ne boste zavedali. Če je napad MITM uspešen, lahko heker zlahka spremlja kateri koli promet in podatke, ki se delijo med vašo napravo in omrežjem, kar pomeni, da lahko zlahka ukradejo vaše podatke za prijavo po e-pošti, podatke o računu v družbenih medijih ali celo številke kreditnih kartic.

Glede na to, kako varno je javno omrežje WiFi, bi napad MITM lahko izvedli celo v približno 15 minutah!

Zlonamerna programska oprema in virusi

Za vašo napravo ni zagotovljeno, da bo okužena z zlonamerno programsko opremo ali virusom, če se povežete z javnim omrežjem WiFi, vendar vedno obstaja nevarnost. Navsezadnje hekerju ni preveč težko izpostaviti javnega omrežja zlonamerni programski opremi ali virusu – še posebej, če je varnost precej ohlapna.

V resnici se za spletno kriminalno varnost sploh ne bi smelo skrbeti za varnost WiFi. Lahko samo pošljejo sporočila z lažnim predstavljanjem osebjem, ki delajo v kraju, kjer nudijo brezplačen WiFi, in jih zvabijo, da v mrežo okužijo z zlonamernimi povezavami in prilogami.

Če se to zgodi, postane katera koli naprava, ki se poveže v omrežje, izpostavljena zlonamerni programski opremi in virusom. Preprosto povedano, vaša naprava se lahko hitro okuži s vohunsko programsko opremo, odkupno programsko opremo, adware, keyloggerji, trojanci ali črvi – če naštejemo le nekaj primerov. Rezultati so očitni – celovitost vaše naprave se poškoduje in izgubite dragocene osebne in finančne podatke.

Pomanjkanje šifriranja

Eden glavnih razlogov, da ljudje tako zelo ljubijo javni WiFi (dejstvo, da je običajno prost dostop), je tudi njegova glavna slabost. Ker za dostop do javnega omrežja WiFi običajno ni potrebno geslo, to pomeni, da v omrežju ni uporabljeno šifriranje.

Če se uporablja šifriranje, je pogosto napačnega tipa – na primer WEP ali WPA, ki jih je enostavno zlomiti. V resnici se zdi, da približno 24,7% omrežij WiFi ne uporablja nobenega šifriranja ali zgolj uporablja zastarelo varnost. In to so statistični podatki iz leta 2016, tako da se je število nezavarovanih omrežij od takrat verjetno le povečalo. V resnici približno 34,8% omrežij WiFi trenutno ne uporablja šifriranja WPA2.

Glede na to, da naj bi skupno število javnih omrežij WiFi do leta 2020 doseglo 432 milijonov, ti statistični podatki kažejo, da kjer koli med 106 in 150 milijoni omrežij ne bo uporabil zanesljivega šifriranja.

Zakaj je to tako zaskrbljujoče? Ker če javno omrežje WiFi ne uporablja zanesljive šifriranja, bi heker lahko preprosto prisluškoval uporabniškim povezavam. To pomeni, da lahko zlahka vidijo vse, kar počnete, ko ste povezani v omrežje, in ukradejo občutljive podatke, kot so poverilnice za prijavo, osebna sporočila in podatki o bančnem računu / kreditni kartici.

Lažni WiFi omrežja

Ker so omrežja WiFi tako široko dostopna in mnogi ljudje niti ne pomislijo dvakrat, da bi se povezali z njimi, bi lahko spreten kiberkriminalec zlahka vzpostavil ponarejeno javno omrežje WiFi, ki posnema zakonito.

Na primer, lahko vzpostavijo omrežje, ki posnema (z nekaj subtilnimi črkovanji) ime letališča, restavracije ali hotelskega omrežja WiFi. Ljudje, ki niso dovolj previdni, se lahko naključno povežejo s ponarejeno dostopno točko in morda bi jih še bolj zamikalo, če bodo videli, da geslo ni potrebno.

Če se to zgodi, lahko kiberkriminalec, ki vodi ponarejeno omrežje, beleži vse, kar uporabnik počne v internetu – od tega, kaj vnese v aplikacije za pošiljanje sporočil, do gesla, ki jih uporablja za dostop do različnih računov.

In najslabši del? Postavljanje lažnega omrežja WiFi ali dostopne točke niti ni tako težko.

Paket Sniffers

Čeprav bi ime lahko zvenelo zabavno, praksa ni. V bistvu paketno vohanje vključuje hekerje, ki analizirajo podatkovne pakete, ki so poslani po nešifriranih omrežjih, in poskušajo videti, katere podatke vsebujejo. Na primer, kibernetskemu kriminalcu je uspelo ugotoviti, kakšno je vaše geslo za družbene medije z analizo pravega paketa.

Če to ni dovolj strašljivo, morate vedeti tudi, da obstajajo brezplačna orodja, ki ljudem omogočajo, da delajo takšne stvari. Wireshark je le en primer, v njih najdete celo navodila za uporabo, ki prikazujejo, kako lahko uporabite orodje za »vohanje« nezašifriranega omrežnega prometa.

Surfanje na ramenih

Včasih javne grožnje WiFi sploh ne potrebujejo biti visokotehnološke. Nekateri kriminalci so tako spretni, da lahko z ogledom vašega ramena pogledajo geslo, uporabniško ime, PIN bančnega računa ali številko kreditne kartice – to je tako preprosto..

To se lahko zgodi na zelo gnečah, zlasti na letališču, ko na mobilni napravi preverjate svoj e-poštni, bančni račun ali račun družbenih medijev, medtem ko čakate v vrsti. Ljudje, ki to počnejo, upajo, da vas je zaslon dovolj zmotil, da jih ne boste opazili.

Deljenje datotek

Skupna raba datotek je primerna, vendar je zelo tvegana, če to storite zunaj doma, zlasti v nezavarovanem javnem omrežju WiFi. Če se prepusti dejstvu, da boste morda imeli težave z lastnikom omrežja WiFi, odvisno od tega, kako zakonita je skupna raba datotek v vaši državi, lahko heker zlorabi tudi dejstvo, da je omogočena skupna raba datotek, in svojo napravo izpostavi okužbam z zlonamerno programsko opremo.

Tudi če uporabljate zakonito skupno rabo datotek, ki ni pravna težava (na primer Dropbox, iCloud ali Google Drive), lahko javni javni WiFi še vedno predstavlja veliko tveganje. Zakaj? Ker imajo napačni ljudje dostop do datotek, ki jih delite, če so povezane v isto omrežje, in varnost omrežja je zelo ohlapna. V teh primerih lahko kibernetski kriminalci zlahka ukradejo karkoli, od počitniških fotografij do računov strank in preglednic..

In še enkrat, heker lahko z zlonamernimi datotekami okuži tudi vaše naprave. Pravkar ustvarijo skupno mapo, polno zlonamerne programske opreme in virusov, in počakajo, da slučajno posežete z njo.

Stranski tek

Sidejacking (imenujemo ga tudi secking jacking) ni tako pogost, vendar je lahko zelo nevaren. Kibernetski kriminalci se v glavnem zanašajo na njuhanje paketov, da ciljajo na podatkovne pakete, ki vsebujejo piškotke.

Kaj je v tem tako posebnem? No, hekerji bodo običajno ciljali na piškotke, povezane s postopkom prijave na različne spletne platforme. Na primer, lahko prestrežejo piškotke, ki so poslani vaši napravi, ko se prijavite v Twitter. Z njimi lahko predstavljajo vas in se prijavite v svoj Twitter račun, ker bo platforma mislila, da ste vi.

Tukaj je natančno, kako se zaščititi na javnem WiFi

1. Opremite svoje naprave z protivirusno / antimalware zaščito

Eden najboljših načinov za povečanje javne varnosti WiFi je, da se prepričate, da imajo vse naprave, ki jih uporabljate za povezavo z javnim omrežjem, nameščeno antimalware / antivirus programsko opremo. Ne skrbite za različna imena – obe vrsti programske opreme počneta isto. Ne pozabite – virus je vrsta zlonamerne programske opreme.

Ker se lahko izpostavite škodljivim programom in virusnim okužbam, če uporabljate nezavarovano omrežje, ki je prav tako okuženo, je najpomembnejše, da se zaščitite pred takšnimi grožnjami. V bistvu lahko protivirusne / antimalware rešitve zlahka grozijo, da bodo okužile vašo napravo.

Izbirate lahko med ponudniki programske opreme za protivirusno / antimalware, vendar so naša priporočila Malwarebytes in ESET.

Oh, in ne pozabite ves čas biti na tekočem s svojim varnostnim programom. To je edini način, da je v koraku z najnovejšimi grožnjami zlonamerne programske opreme.

2. Povežite se le z šifriranimi omrežji

Uporaba nekodificiranega javnega omrežja WiFi pomeni, da želite postati žrtev kibernetskega napada, zato se prepričajte, da se povezujete le s šifriranimi vročimi točkami. Na splošno velja, da če omrežje zahteva geslo za povezavo z njim, je šifrirano.

Prav tako morate vprašati ljudi, ki so odgovorni za vzdrževanje omrežja, katero šifriranje uporabljajo. Če to ni mogoče, lahko preprosto poskusite pregledati omrežje WiFi tako, da se dotaknete ali kliknete nanj in preverite njegovo konfiguracijo.

Če je šifriranje WEP ali WPA, se ne trudite z omrežjem, saj ni varno. WPA2 je edini varnostni standard, ki mu za zdaj zaupate.

Vendar moramo omeniti eno stvar – WPA2 ni 100% zanesljiv. Čeprav je precej varen, ima vseeno eno slabost – kibernetski napad KRACK.

“Toda od odkritja tega vprašanja je minilo nekaj časa, zato je bilo zakrpljeno, kajne?”

V resnici ne. Medtem ko so bili uporabljeni nekateri popravki, je kmalu sledila posodobljena različica napada KRACK. Zaenkrat ima WPA2 še vedno ranljivosti.

“Vsaj ljudje, ki stojijo za napadom KRACK, so etični hekerji.”

Res je, toda njihove raziskave so na spletu na voljo vsem, ki jih lahko preberejo. Pravi kibernetski kriminalci lahko zato te informacije uporabijo za izvajanje lastnih različic napadov KRACK, če želijo. Na srečo bo WPA3 odpravil to težavo, vendar bo minilo nekaj let, dokler se ne bo popolnoma uporabil.

Kako se torej zaščititi na javnem WiFi, če tudi šifrirana omrežja niso zares varna? No, naš naslednji nasvet bo zajemal to.

3. Uporabite VPN (virtualno zasebno omrežje)

Če morate resnično uporabljati javno omrežje WiFi, morate imeti nameščen VPN in zagnan v svoji napravi. Če niste seznanjeni z VPN-ji, so to spletne storitve, ki skrivajo vaš IP naslov in šifrirajo vaš spletni promet. V tem primeru bi vas moral zanimati drugi del. Zakaj? Ker šifriranje VPN lahko zagotavlja, da hekerji ne morejo nadzirati vaše spletne komunikacije – niti na nezavarovanem javnem WiFi!

V bistvu, če kibernetski kriminalci poskušajo videti, kaj počnete v spletu, z analizo prometa, bodo videli le razbojništvo.

In tu je najboljši del – šifriranje VPN bo vaše podatke in promet varno, tudi če bodo hekerji kršili javni WiFi, zaščiten z WPA2. Seveda bo namestitev protivirusne / antimalware programske opreme pripomogla tudi k zaščiti vaše naprave.

Želite VPN, ki vam lahko ponudi resnično javno varnost WiFi?

CactusVPN je samo rešitev, ki jo potrebujete. Naša storitev vrhunskega VPN ponuja vojaško šifriranje (AES), s katerim boste zagotovili, da noben kibernetski kriminalec ne spremlja, kaj počnete na javnem WiFi. Poleg tega ponujamo tudi dostop do močnih protokolov VPN (SoftEther, IKEv2, SSTP, OpenVPN), da še bolj povečate svojo varnost..

Poleg tega lahko uživate v drugih varnostnih ugodnostih, kot so: zaščita pred puščanjem DNS, stikalo Kill, pravilnik brez dnevnika. Prav tako vržemo visoke hitrosti povezave in neomejeno pasovno širino.

Še več, ko postanete naročnik CactusVPN, vam bomo še vedno zagotovili hrbet s 30-dnevno garancijo vračila denarja.

4. Pridobite zaslon o zasebnosti za svojo napravo

Če se res želite naučiti, kako se zaščititi na javnem WiFi, morate poskrbeti tudi za grožnje brez povezave. Eden najboljših načinov za boj proti deski na ramenih je uporaba zaslona za zasebnost – plošča, ki je nameščena na zaslonu naprave, da omeji, koliko ljudi lahko vidi iz različnih zornih kotov. Je enostaven za uporabo in je popoln način za zaščito vaše zasebnosti – zlasti pri uporabi WiFi v javnih, prenatrpanih prostorih.

Poleg tega bo zaslon za zasebnost zaščitil tudi zaslon vaše naprave pred poškodbami, pa tudi oči pred modro svetlobo in nadzor bleščanja.

Nekatere spodobne možnosti zaslona za zasebnost vključujejo:

 • VistaProtect
 • Kensington
 • Oblikovanja pristanišč
 • PanzerGlass

Medtem ko smo na temo deskanja na ramenih, lahko to preprečite še naslednje:

 • Če ste v gneči, poskusite poiskati bolj tih prostor, da preverite svojo napravo.
 • Poskusite najti mesto, kjer sedite ali stojite s hrbtom do stene.
 • Gesla, kode PIN ali uporabniškega imena ne verbalizirajte.
 • Vedno se zavedajte svoje okolice. Prepričajte se, da nihče ne sedi ali stoji preblizu vašega ali za vami. Pazite tudi na kamere, ki bi lahko videle zaslon vaše naprave.

5. Izklopite skupno rabo datotek

Ker zdaj veste, kako tvegano je lahko deljenje datotek, če je omogočeno na javnem omrežju WiFi, je najbolje, da ga v napravi preprosto onemogočite, ko zapustite svoj dom. Pazite, da tega ne počnete samo na svojih mobilnih napravah, ampak tudi na prenosnem računalniku.

Če pa morate iz kakršnega koli razloga imeti omogočeno skupno rabo datotek, poleg zanesljivega VPN-ja v napravi uporabite tudi protivirusno / antimalware rešitev. Vsaj zaščiteni boste pred okužbami z zlonamerno programsko opremo in promet bo na ta način šifriran.

6. Ne delite osebnih podatkov in se ne vključujte v tvegana dejanja

Prijava na novo platformo ob uporabi javnega WiFi se morda ne zdi nekaj nevarnega, vendar je v resnici. Navsezadnje boste delili precej osebnih podatkov prek nezavarovane povezave WiFi – kot so vaš e-poštni naslov, mobilna številka, fizični ali službeni naslov, polno ime itd..

Takšne vrste podatkov kibernetski kriminalci radi zbirajo tako, da jih lahko uporabijo pri napadih z lažnim predstavljanjem in drugimi prevarami ali preprosto prodajo v spletnem omrežju.

Kar zadeva tvegana dejanja, navajamo stvari, kot so:

 • Preverjanje vašega bančnega / PayPal računa.
 • Izvedba plačil prek spleta.
 • Vpis v račun e-poštnega ali družbenega omrežja ali dostop do njega.
 • Pogovor z nekom prek aplikacij za sporočila.

V bistvu vse, kar bi lahko izteklo osebne in finančne podatke, ki jih lahko kiber kriminalec spremlja in krade.

Kljub temu morate vedeti, da če uporabljate VPN, lahko varno storite karkoli od zgoraj navedenega, saj bodo vsi podatki šifrirani.

7. Ne izključujte WiFi vklopljenega po prekinitvi omrežja

Tako mamljivo, kot je, če imate WiFi omogočen v svoji napravi, ko ste zunaj in približno, je bolje, če tega ne storite. Zakaj? Ker se vaša naprava morda slučajno poveže s ponarejenim omrežjem WiFi, ki ga upravlja kiber kriminalec.

Kako? No, to je precej preprosto – ko se povežete z omrežjem WiFi, prekinete povezavo in zapustite, bo naprava zapomnila SSID omrežja omenjenega omrežja (ime omrežja WiFi), tako da se bo lahko samodejno ponovno povezala z njim, ko ponovno dosežete signal WiFi. Težava je v tem, da bo naprava, tudi če niste izven dosega omrežja, še naprej oddajala signal, ki v veliki meri vpraša bližnja omrežja WiFi, če imajo enak SSID kot omrežje, ki ste ga prej uporabljali.

Če kiber kriminalec vzpostavi ponarejeno omrežje WiFi, ki posnema SSID omrežja, bo vaša naprava naletela na povezovanje z njim. Če se ukvarjate s spletnim bančništvom, preverjate svojo e-pošto ali brskate po družabnih medijih, medtem ko ste povezani z zlonamernim omrežjem, je mogoče spremljati in ukrasti ves vaš promet in podatke..

“V redu, ampak kaj takega je težko postaviti za hekerja, kajne?”

Ne v resnici – dejansko obstaja naprava, imenovana Ananas WiFi, ki lahko kibernetskim kriminalcem omogoča take napade. Še huje – na voljo je za le 200 USD. Orodje običajno uporabljajo ljudje, ki jih podjetja plačujejo za napade na svoja omrežja, da bi našli ranljivosti, vendar pa jih lahko tudi hekerji uporabljajo za svoje škodljive namene.

V bistvu lahko WiFi ananas zlahka skenira javno predvajane javne WiFi SSID in jih nato prenaša, kot da so lastni SSID-ji. Torej, vaša naprava se lahko slučajno poveže v omrežje kibernetskega kriminala, če se uporablja taka naprava.

Zato morate po izklopu iz omrežja onemogočiti WiFi. Če želite biti še varnejši, preverite, ali naprava pozabi na WiFi omrežja. Tukaj je opisano, kako to storiti na večini platform:

 • Windows (7, 8 / 8.1 in 10)
 • Mac
 • Linux (članek + video)
 • iOS
 • Android

8. Dvakrat preverite, ali je to pravilno omrežje

Preden se povežete z javnim omrežjem WiFi, si natančno oglejte ime. Če gre za napačno črkovano različico imena kraja, ki ga trenutno imate, obstaja možnost, da je ponarejeno. Na primer, če ste v programu Starbucks, omrežje WiFi pa se imenuje “$ tarbucks” ali “Starbuks.” Da se prepričate, da imate dostop do pravega omrežja, priporočamo, da se pred povezovanjem vprašate osebje.

Če želite preizkusiti omrežje in preverite, ali je ponarejeno (ni priporočljivo, da naredite), lahko poskusite z naslednjim:

 • Preverite, ali omrežje zahteva geslo. Lažne mreže, ki so jih postavili kibernetski kriminalci, običajno nimajo nobenega gesla.
 • Če je potrebno geslo, vnesite napačno geslo. To deluje le, če prvotno omrežje zahteva geslo in ga seveda poznate, vendar je ideja taka – če v omrežje vnesete napačno geslo, za katerega sumite, da je ponarejeno, in ga sprejme, so vaši sumi pravilni. Ponarejeno omrežje WiFi bo vsem omogočilo dostop do njega.
 • Če se uspete povezati in opazite, da so hitrosti povezave zelo počasne, obstaja možnost, da je omrežje ponarejeno.
 • Če opazite, da ste preusmerjeni na različico HTTP spletnega mesta HTTPS, do katerega želite dostopati, ko ste povezani v omrežje, obstaja velika možnost, da je ponarejena.

9. Naložite v velik ali neomejen podatkovni načrt

Ta nasvet ni ravno povezan z ohranjanjem varnosti med uporabo javne WiFi, vendar je kljub temu pomemben. Če vas resnično zanima, kako se zaščititi na javnem omrežju WiFi, ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite, sploh ni, da ga ne uporabljate. Namesto tega bi morali razmisliti o uporabi svojega mobilnega podatkovnega načrta – zlasti za spletno bančništvo ali preverjanje e-pošte.

Zato priporočamo, da dobite velik ali neomejen načrt. Vreden je denarja in z veseljem ga boste imeli, ko se boste vozili z dolgim ​​vlakom ali avtobusom in želeli brskati po spletu, da bi preživeli čas.

10. Prepričajte se, da je požarni zid vaše naprave omogočen

Požarni zidovi so na trenutke lahko nadležni, vendar so na javnem omrežju WiFi »nujno zlo«. Lahko preprečijo nepooblaščen zunanji dostop do vaše naprave in vas celo zaščitijo pred nekaterimi vrstami zlonamerne programske opreme, ki temelji na podatkih.

Upoštevajte, da požarni zid sam po sebi ne bo zagotavljal vrhunske zaščite. Če pa ga uporabljate poleg zmogljivega protivirusnega / antimalware in VPN programske opreme, boste dobili več kot dostojno javno varnost WiFi.

11. Uporabljajte samo spletna mesta HTTPS

Če nekako uporabljate nezašifrirano omrežje WiFi, lahko dodate majhen, a uporaben sloj varnosti, če samo brskate po spletnih mestih HTTPS. Medtem ko bi vas hekerji lahko videli, običajno (poudarek na “normalno”) ne bi mogli nadzorovati, kaj počnete na teh platformah.

Vedno se prepričajte, da ste povezani s spletnim mestom, katerega URL se začne s »https« namesto z »http«. Če kibernetskemu kriminalcu uspe prevariti spletno mesto HTTPS, vam dodatna varnost ne bo preveč pomagala.

12. Namestite razširitve brskalnika, ki ščitijo vašo zasebnost

Zaščita naprave je odličen začetek, vendar morate zagotoviti, da je vaš brskalnik varen tudi pred kibernetskimi napadi. Dober način za to je uporaba razširitev, usmerjenih v zasebnost, kot je Disconnect, ki vas zlahka zaščitijo pred grožnjami, kot so klikanje in ugrabitev seje..

Poleg Disconnect morate namestiti tudi blokatorje skriptov, kot sta uMatrix in uBlock Origin. Zelo so koristni, če se znajdete na senčnem ali zlonamernem spletnem mestu, ker preprečujejo, da bi se skripte, okužene z zlonamerno programsko opremo, začele izvajati v ozadju.

Tudi Stanfordove razširitve proti lažnemu predstavljanju se lahko izkažejo za zelo koristne pri zaščiti pred lažnimi spletnimi mesti in sporočili na javnem WiFi – in na splošno v zvezi s tem..

Kako ostati varen na javnem WiFi – spodnja linija

Varnost javnega brezžičnega omrežja je precej neokusna – še posebej, ker veliko vročih točk sploh ne uporablja šifriranja za zaščito spletnih komunikacij. Celo omrežja, ki uporabljajo šifriranje, so lahko pogosto izpostavljena vsem vrstam kibernetske varnosti in okužb z zlonamerno programsko opremo.

Na srečo obstajajo načini, kako se zaščititi na javnem WiFi:

 • Na vse svoje naprave namestite protivirusno / antimalware programsko opremo in jo posodabljajte.
 • Uporabite storitev VPN, ker bo dodala dodatno plast šifriranja.
 • Prepričajte se, da se ne povezujete na spletna mesta HTTP – samo na HTTPS.
 • Opremite svoje brskalnike z razširitvami, ki ščitijo vašo zasebnost, kot so Disconnect, Stanfordova orodja za preprečevanje lažnega predstavljanja, uMatrix in uBlock Origin.
 • Povežite se samo z omrežji, šifriranimi z WPA2.
 • Naj bodo požarni zidovi vseh naprav omogočeni.
 • Prepričajte se, da ste povezani s pravim omrežjem WiFi, in ne s ponarejenim.
 • Ne delite osebnih podatkov prek javnega WiFi in ne izvajajte spletnega bančništva – razen če ne uporabljate VPN, seveda.
 • Po izklopu iz omrežja izklopite WiFi v svoji napravi.
 • Opremite vse svoje naprave z zaslonom za zasebnost.
 • In nazadnje, če ste zelo paranoični, namesto tega uporabite svoj podatkovni načrt.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map