Kako zavarovati WiFi doma (17 nasvetov)


Zakaj Secure Home WiFi na prvem mestu? Ni že varno za uporabo?

Odvisno. Morda boste šli celo življenje, ne da bi se kdaj srečali z varnostno težavo ali kibernetskim napadom ali pa boste morda dovolj srečni, da vas bodo ciljali kiberkriminalci, ki so ugotovili, da je varnost vašega WiFi zelo ohlapna. Če se to zgodi, lahko poslušajo vaše omrežje WiFi in vam ukradejo vse občutljive finančne in osebne podatke.

Žal je drugi scenarij daleč od špekulacij. Kot kaže, je na milijone omrežij WiFi dejansko v nevarnosti, da bi bili vloženi. In kot je razvidno iz tega članka, takiranje domačega WiFi omrežja ni tako težko.

Če se želite izogniti nečemu takemu, je najbolje, da ustrezno ukrepate. Vseeno ne skrbite – ne boste morali opraviti na tone raziskav s presejanjem številnih člankov in e-knjig, saj smo tukaj že dobili vse potrebne informacije.

Tu je natančno, kako zavarovati WiFi doma

1. Spremenite SSID omrežja

Če ne veste, kaj je identifikator SSID (Service Set Identifier), je v bistvu ime vašega omrežja WiFi. SSID usmerjevalnika bo privzeto eno od naslednjih:

 • Blagovna znamka in / ali model usmerjevalnika, če ste usmerjevalnik dobili neposredno od proizvajalca.
 • Ime vašega ponudnika internetnih storitev, če imate usmerjevalnik od njih.

Če ime vašega omrežja odraža model usmerjevalnika, lahko to predstavlja varnostno tveganje. Zakaj? Ker je heker lahko videl SSID in poiščite priročnik za usmerjevalnik v spletu. Če niste spremenili privzetih poverilnic za prijavo (kot bomo razpravljali v naslednjem nasvetu), lahko kiber kriminalec te informacije najde v priročniku in jih uporabi za vpis v konzolo usmerjevalnika..

Če je SSID omrežja samo ime vašega ponudnika internetnih storitev, to ni tako slabo, vendar še vedno pušča zasebnost. Zelo usposobljen prevaralec se lahko zelo potrudi, kot je na primer uporaba teh informacij za pošiljanje lažnih napadov ponudniku internetnih storitev, da bi ukradel občutljive podatke o vas. Seveda ni preveč verjetno, da bi se zgodilo, vendar vedno obstaja tveganje – in tega ni vredno prevzeti.

Zato je najbolje, da samo preimenujete svoje omrežje WiFi. Ni vam treba predstavljati ničesar preveč domišljije – nobenih političnih šal, resničnih imen in naslovov ali kakršnih koli šal ali sklicev, ki bi lahko podelili vašo identiteto. Naj bo čim bolj blag, da ne bo pritegnil nobene pozornosti.

2. Ne hranite privzetega gesla in uporabniškega imena

Približno vsak usmerjevalnik je opremljen s privzetim geslom in uporabniškim imenom. Lastniki usmerjevalnikov olajšajo hiter dostop do nadzorne plošče usmerjevalnika, hkrati pa tudi hekerji preprosto vdrejo v usmerjevalnike. Samo pomislite na to – nekateri cybercriminalisti lahko na spletu samo prenesejo priročnik za usmerjevalnik v PDF obliki in uporabijo poverilnice za prijavo, ki so v njem, da vdrejo v določen usmerjevalnik..

Precej strašljivo, kajne?

Prav zato morate spremeniti svoje uporabniško ime in geslo – če je to mogoče. Če niste prepričani, kako lahko ustvarite močna gesla, lahko za navdih uporabite vodnik, ki smo ga napisali na to temo. Podatke lahko celo uporabite tam, da ustvarite tudi varno uporabniško ime. V bistvu so to glavne ideje:

 • Če je mogoče, uporabite presledke.
 • Ne uporabljajte besednih besed. Če uporabljate prave besede, jih preprosto preusmerite.
 • Zmešajte velike in male črke, številke in simbole.
 • Vnesite geslo in uporabniško ime nad 15 znakov.
 • Izogibajte se očitnih nadomestkov (npr. “$” Namesto “s”).
 • Kot skrajno sredstvo naj svoje uporabniško ime in geslo okrajšava za besedno zvezo (“YutvtWHe2y” za “Belo hišo ste obiskali vsaki 2 leti.”).

In ne pozabite redno spreminjati gesla in uporabniškega imena. Enkrat na nekaj mesecev mora biti v redu, lahko pa jih menjate tudi mesečno ali tedensko, če se tako počutite varnejše.

Če imate več usmerjevalnikov, razmislite o uporabi skrbnika gesel (kot so KeePass, KeePassXC, LessPass ali Bitwarden), da boste lažje spremljali več gesel. Če imate samo eno geslo, ga lahko preprosto zapišete v beležko, ki jo hranite v zaklenjenem predalu ali na varnem.

3. Gesla za WiFi ne delite z vsemi

Popolnoma normalno je, da geslo za WiFi delite s svojimi otroki ali bližnjimi prijatelji, vendar vam ni treba dati vsakega, ki pride v vaš dom, dostop do njega. Na primer, ni priporočljivo, da svojemu delovnemu kolegu izročite kolega, ki ga ne poznate dobro, vendar se je ustavil, da pobere nekaj papirjev in uporabi kopalnico dostop do gesla za WiFi. Enako velja tudi za gostujoče prodajalce, vodovodarje, vrtnarje ali električarje. Konec koncev vaš dom ni hotel ali restavracija – namesto tega bi morali uporabljati svoj podatkovni načrt.

Kljub temu je dobro rešitev v tem primeru vzpostavitev mreže gostov. Tako lahko obiskovalcem ponudite dostop do njega in vam ne bo treba skrbeti, da bo ogrožena zasebnost vašega glavnega omrežja (in vseh naprav, povezanih z njim)..

4. V usmerjevalniku aktivirajte šifriranje WPA2

Šifriranje WiFi je tisto, kar zagotavlja, da napačni ljudje nimajo neomejenega dostopa do vaše WiFi in vseh podatkov, povezanih z njo. Usmerjevalnik lahko izvaja šifriranje WEP, WPA in WPA2. V idealnem primeru se izogibajte WEP in WPA, ker so precej zastareli in jih lahko kibernetski kriminalci izkoristijo z lahkoto.

Torej, preverite, ali vaš usmerjevalnik deluje WPA2. Če ima WEP ali WPA, čim prej preklopite na WPA2.

Kljub temu ne vložite vse svoje vere v WPA2. Čeprav je varnejši od WPA in WEP, ima tudi slabost – napad KRACK. Medtem ko so etični hekerji odkrili slabost, ničesar ne preprečuje, da bi namerni kibernetski kriminalci uporabili te metode, da bi prekinili šifriranje WPA2 usmerjevalnika..

Ljudje, ki stojijo za napadom KRACK, priporočajo, da so na tekočem s posodobitvami programske opreme, vendar to ne jamči za zaustavitev kibernetskih napadov KRACK. Na srečo bo WPA3 na koncu izdan in to naj bi odpravilo to ranljivost. Dokler ne postane dovolj razširjena, da lahko nadgradite nanjo, ne pozabite upoštevati preostalih varnostnih praks, ki jih omenjamo v tem priročniku, poleg uporabe šifriranja WPA2.

5. Na svojem usmerjevalniku nastavite VPN povezavo

VPN (Virtual Private Network) je spletna storitev, ki vam lahko pomaga skriti svoj IP naslov in zaščititi spletne povezave tako, da jih šifrira. To je odlična storitev pri uporabi javnega WiFi, saj zagotavlja, da nihče ne more nadzirati, kaj počnete v internetu.

No, veliko ljudi se tega zaveda, vendar lahko VPN uporabite tudi na usmerjevalniku v svojem domu. Res je, da usmerjevalniki ne vedo, da lokalno podpirajo VPN, vendar vam lahko zanesljiv ponudnik VPN pomaga pri konfiguriranju njihove storitve na usmerjevalniku, če lahko njegovo strojno programsko opremo nekoliko spremenite. Tako bodo vse naprave, ki uporabljajo vaše domače omrežje WiFi, uporabljale funkcije VPN, kar pomeni, da bo ves vaš WiFi promet 100% šifriran s strani VPN.

V tem primeru vam ne bo treba niti skrbeti, da bi kibernetski kriminalec prekinil šifriranje WPA2, ker bo šifriranje VPN-ja prav tam, da vam nudi večjo zaščito. Še več, VPN na usmerjevalniku vas bo ščitil pred nevarnimi učinki Wi-Fi šivanja (ko nekdo uporablja vaš WiFi brez vašega dovoljenja – pogosto v nezakonite namene).

Za zavarovanje WiFi potrebujete zmogljiv VPN?

Imamo samo tisto, kar potrebujete – vrhunsko rešitev, ki ponuja vojaško šifriranje, zaščito pred puščanjem DNS in več zelo varnih protokolov VPN.

Ne samo to, ampak naša storitev ponuja visoke hitrosti, neomejeno pasovno širino in upoštevamo strogo politiko brez dnevnika, ki zagotavlja, da je vaša zasebnost v celoti zaščitena.

Ko enkrat postanete naročnik CactusVPN, boste še vedno zajeti v 30-dnevnem garanciji za vračilo denarja.

6. Ne ohranjajte vklopljenega WiFi, če ga ne uporabljate

Eden od načinov za zmanjšanje tveganja, da bo vaše omrežje WiFi postalo tarča kibernetskega napada, je preprosto izklopite, ko ga ne potrebujete. Na primer, ali resnično morate usmerjevalnik vklopiti, ko ste v službi, na dopustu ali spite? Bolje je, da ga izklopite v tistih situacijah, da zaprete vsa okna, ki jih bodo imeli hekerji, ko niste doma ali spite.

Poleg tega, da boste poleg dodatne varnosti izklopili usmerjevalnik, ko ga niste doma, zaščitili pred naključnimi navoji električne energije, pomagali prihraniti nekaj dodatnih dolarjev pri računih za elektriko in zaščitili tudi okolje.

7. Držite usmerjevalnik sredi svojega doma

“Ali je dejansko pomembno, kje držim usmerjevalnik v svojem domu?”

Da, res je. In to ne pomeni samo, da so vse vaše sobe dovolj WiFi pokritosti. Gre predvsem za to, da napačni ljudje nimajo dostopa do vašega WiFi signala.

Konec koncev, če usmerjevalnik postavite blizu okna, bo del njegovega signala odšel zunaj, kar pomeni, da ga bodo ljudje, ki hodijo po ulici, videli na svojih mobilnih napravah. Hkrati, če usmerjevalnik držite preblizu stene, obstaja velika možnost, da bo kakšen WiFi signal dosegel sosedovo hišo.

Zato naj usmerjevalnik držite sredi svojega doma. Boljši način je zagotoviti, da tujci ne bodo izkoristili vašega WiFi signala. Lahko celo preizkusite domet tako, da se sprehodite po kraju, kjer živite s telefonom v roki, in preverite, ali zazna vaš WiFi signal.

Na žalost ta nasvet ne bo deloval preveč dobro, če živite v stanovanjski hiši, saj bodo sosedje zgoraj ali spodaj še vedno dobili nekaj vašega WiFi signala, ne glede na to, kje usmerjevalnik postavite v svoj dom. To je koristneje storiti, če živite v hiši.

8. Onemogočite oddaljeni dostop ASAP

Oddaljeni dostop je privlačen, saj omogoča krmiljenje konzole usmerjevalnika po spletu, ne da bi morali uporabljati napravo, ki je povezana z domačim omrežjem WiFi. To je dober način za reševanje težav ali nastavitev nastavitev, ko niste doma in imajo otroci težave z WiFi, na primer.

Vendar pa ima oddaljen dostop tudi svojo slabost. Če lahko prek spleta oddaljeno dostopate do konzole usmerjevalnika, lahko to usposobi tudi heker. Zadnja stvar, ki jo želite, je nekaj kiber kriminala, ki ugrabi vaš skrbniški račun, in zlorabo omrežja WiFi, da bi vam ukradli občutljive podatke.

Prepričajte se, da izklopite to funkcijo, če je ta omogočena.

9. Opremite svojo WiFi z zaščito pred protivirusno programsko opremo

Da, dejansko obstajajo antimalware / antivirusne storitve za usmerjevalnike. Kako enostavno jih je mogoče nastaviti, je odvisno od tega, kako preprost je ponudnik. Ne glede na to, če se želite naučiti, kako zaščititi WiFi doma, morate dodati še dodatno plast zaščite. Napadi zlonamerne programske opreme so že bili usmerjeni na usmerjevalnike, tako da to ne bi bilo treba jemati malo.

Protivirusna / antivirusna zaščita WiFi je lahko v programski in strojni obliki. Nekatere najboljše varnostne rešitve usmerjevalnika, ki ščitijo vaše omrežje in povezane naprave, vključujejo:

 • BullGuard
 • Varnost Avast Smart Home
 • Platforma McAfee Secure Home
 • F-Secure SENSE
 • Bitdefender BOX

10. Prepričajte se, da je požarni zid vašega usmerjevalnika omogočen

Večina usmerjevalnikov ima vgrajen požarni zid. Če želite preveriti, ali je vklopljen, odprite konzolo usmerjevalnika in preverite kartico, ki je povezana z varnostjo. Če vidite, da požarni zid ni omogočen, ga vklopite. Požarni zid je lep način, da svojemu domačemu WiFi zagotovite še več zaščite, saj je lahko konfiguriran tako, da prepreči, da bi zlonamerni promet izkoriščal vaše omrežje.

Če vaš usmerjevalnik nima vgrajenega požarnega zidu, lahko vedno kupite strojni. Večina storitev, ki smo jih povezali zgoraj, deluje dobro.

11. Onemogoči UPnP (Universal Plug ‘n Play)

UPnP je dejansko uporaben za usmerjevalnik, saj mu omogoča komuniciranje s proizvajalčevim spletnim mestom, da dobi posodobitve in druge datoteke. UPnP je protokol, ki pametnim napravam omogoča povezovanje z internetom, da bi ponudili tudi pametne funkcije.

Na žalost je UPnP tudi protokol, ki ga hekerji enostavno izkoriščajo. V primeru, ki smo ga povezali, je spletnim kriminalcem uspelo s pomočjo UPnP dodati približno 65.000 usmerjevalnikov v botnet, ki je bil vpleten v kriminalne dejavnosti, kot so lažno predstavljanje, goljufija s kreditnimi karticami, prevzem računa, goljufija klikov in distribucija zlonamerne programske opreme – samo če naštejemo nekaj “vrhuncev. ” Poleg tega se UPnP uporablja tudi pri drugih napadih zlonamerne programske opreme.

Prav zato morate na usmerjevalniku in pametnih napravah izklopiti zmožnosti in združljivost UPnP. Če želite zagotoviti, da lahko iz njega in pametnih naprav izvlečete nekaj uporabnosti, izklopite UPnP šele, ko jih nastavite in zaženete.

12. Ne uporabljajte WPS (zaščitene WiFi nastavitve)

WPS je precej priročen, saj ponuja alternativne načine za povezavo z domačim omrežjem WiFi kot le vnašanje dolgega gesla. Metode vključujejo:

 • Vtipkajte osem-znakovno kodo PIN.
 • S pritiskom gumba WPS na usmerjevalnik.

Sliši se veliko bolj preprosto, kajne?

To je res, vendar obstaja ena velika težava – WPS je precej tvegan in ogroža vašo varnost WiFi. Na primer, osemmestna koda PIN ni varna metoda za prijavo, saj osemmestno geslo pravzaprav ni tako varno in ker je osemmestno kodo PIN WPS mogoče izsiljevati, ker usmerjevalnik preveri prve štiri številke in zadnje štiri številke kode PIN ločeno. Domnevno lahko PIN kodo WPS grobo prisilijo v približno enem dnevu.

Kaj pa tipka WPS? No, res je, da je veliko varnejša od kode PIN, saj jo je treba fizično potisniti, da se povezava zaključi. Vendar pa vedno obstaja tveganje, da bi napačna oseba (tat, nekdo, ki so ga pripeljali prijatelji, ki ga sploh ne poznate itd.) Lahko s tipko WPS uporabila fizični dostop do vašega usmerjevalnika, da bi ogrozila vaše omrežje WiFi.

Na splošno lahko gumb WPS uporabljate le, če resnično (poudarek na “resnično”) morate uporabiti ta način povezave z WiFi. Prepričajte se, da lahko do njega dostopajo le zaupanja vredni ljudje. Če pa želite biti stoodstotno prepričani, da WPS ne bo ogrozil vašega WiFi in podatkov, je najbolje, da ga popolnoma izklopite.

13. Prepričajte se, da je vdelana programska oprema usmerjevalnika vedno posodobljena

Za razliko od večine naprav so posodobitve vdelane programske opreme usmerjevalnika nekoliko bolj neprijetne. Nekateri modeli usmerjevalnikov ne podpirajo funkcij samodejnega posodabljanja, zato morate to storiti ročno z brskanjem po proizvajalčevem spletnem mestu. Pri večini usmerjevalnikov, ki podpirajo samodejne posodobitve, je to funkcija, ki jo morate še vedno vklopiti, saj ta ni omogočena privzeto.

Toda ves ta trud je več kot vreden. Če ne posodabljate vdelane programske opreme usmerjevalnika, obstaja velika verjetnost, da se boste izpostavili različnim kibernetskim grožnjam. Na primer, posodobitev bi lahko odpravila nekaj tako kritičnega kot napaka, ki hekerjem omogoča pridobivanje administrativnih privilegijev na usmerjevalniku.

14. Uporabite filtriranje naslovov MAC

Mnogi usmerjevalniki imajo na svojih konzolah možnost »filtriranje MAC naslovov« ali »filtriranje po MAC naslovu«. MAC pomeni krmilnik za dostop do medijev, naslov MAC pa je edinstven identifikator, dodeljen napravi, ki lahko dostopa do spleta. Če omogočite filtriranje MAC, se bo prepričalo, da se na vaše omrežje WiFi lahko povežejo samo naprave z odobrenim MAC naslovom.

Upoštevajte, da filtriranje naslovov MAC nikakor ne zagotavlja 100-odstotne varnosti WiFi. Če bi kiber kriminalec imel dostop do vohljanja paketov WiFi, bi si lahko ogledal MAC naslove, ki so dovoljeni v vašem omrežju. Od tu naprej gre le za spremembo MAC naslova svoje naprave na odobren naslov in bodo lahko obšli MAC filtriranje.

MAC filtriranje je večinoma koristno, če želite zagotoviti, da vaši sosedje ne zlorabljajo vašega WiFi in ga izpostavljajo varnostnim tveganjem, če se slučajno zgodijo, da bi ugotovili, kakšno geslo imate od vas, vaših prijateljev ali otrok.

15. Pazi na vrata 32764

Če vrat ne poznate, so to številke, dodeljene različnim protokolom, ki narekujejo, kako se informacije pošiljajo in sprejemajo po internetu. Številke vrat delujejo kot brezžični kanali, blokiranje ene številke pa pomeni, da je določen protokol blokiran. Na primer, če blokirate vrata 443, blokirate ves promet HTTPS.

No, vrata 32764 so precej problematična. Zakaj? Preprosto je, saj lahko spletnim kriminalcem dovoli, da jih zlorabljajo za spremljanje občutljivih podatkov in izvrševanje vseh vrst ukazov. In tu je najslabši del – od leta 2014 je bilo precej znano, da so nekateri modeli usmerjevalnikov poslušali v pristanišču 32764.

Zdaj je odprto pristanišče dovolj varnostno tveganje samo po sebi, vendar je imeti tako enostavno izkoriščanje odprto še toliko nevarnejše. Medtem ko naj bi bilo to vprašanje odpravljeno, je posodobitev vdelane programske opreme očitno ponovno uvedla možnost ponovnega odpiranja tega pristanišča.

Zdi se, da je to vprašanje večinoma omejeno na SerComm. Ni slabo. Preprosto se izognete usmerjevalnikom SerComm in vse bi moralo biti v redu, kajne?

Ne ravno. Glavna težava je, da SerComm izdeluje in dobavlja usmerjevalnike drugim podjetjem, kot so Cisco, Linksys, Netgear in Diamond. Priporočamo, da preverite ta seznam, da se prepričate, da vaš usmerjevalnik ni ogrožen.

Postopek poslušanja vrat lahko aktivirate samo znotraj omrežja, vendar vseeno svetujemo, da uporabite to povezavo in preverite, ali ima usmerjevalnik odprta vrata. V tem primeru se morate čim prej obrniti na ponudnika usmerjevalnikov in ga prositi za pomoč. Običajno bi vam morali ponuditi rešitev (kot obliž). Če ne morejo, je najbolje poiskati drugo podjetje in od njih dobiti varnejši usmerjevalnik.

Na žalost, če samo zaprete vrata, težave ne bo rešilo. Že enkrat je bila odprta, tako da jo je mogoče znova odpreti.

16. Skrijte SSID omrežja

Ker imate domače omrežje WiFi, še ne pomeni, da ga morate oddajati po svetu. Najbolje je izklopiti oddajanje SSID, tako da ne pritegne neželene pozornosti. S tem se tudi izognete temu, da bi morali novi obiskovalci vašega doma neprijetno zanikati njihove zahteve za geslo za WiFi, saj bodo na seznamu povezav WiFi le videli “skrito omrežje” ali ničesar..

Seveda, če kupite nov pripomoček, so stvari lahko nekoliko moteče, saj se ne bo mogel povezati z omrežjem. Toda to težavo lahko preprosto rešite tako, da omogočite oddajanje SSID, dokler nova naprava ni priključena, in jo znova onemogočite. Brez skrbi – povezane naprave ne bodo imele težav pri ponovnem priklopu, tudi če je omrežje skrito.

17. Nazadnje – zavarujte naprave, ki so vedno povezane z vašim omrežjem WiFi

Nima smisla, kako zaščititi WiFi doma, če hkrati tudi ne zaščitite naprav, ki so povezane z vašim omrežjem – na primer prenosni računalnik ali mobilna naprava. Če postanejo ogroženi in jih povežete s svojim omrežjem WiFi, lahko tudi ta postane ogrožen.

Če želite zagotoviti, da je večina naprav varna, naredite naslednje:

 • Namestite antimalware / antivirusne programe na vse naprave, ki jih lahko.
 • Namestite programsko opremo VPN na druge naprave, tudi če imate konfigurirano na usmerjevalniku.
 • Ne dovolite ljudem, ki jih ne poznate preveč dobro, vstaviti USB ključke v računalnik ali prenosnik.
 • Prepričajte se, da so vsi operacijski sistemi in varnostna programska oprema posodobljeni.
 • Vsak dan načrtujte varnostne preglede.
 • Ne komunicirajte s senčnimi sporočili, v brskalnikih uporabljajte blokatorje skriptov (uMatrix in uBlock Origin) in ne uporabljajte razširitev proti lažnemu predstavljanju.

Ker ne morete zaščititi naprav gostov, je to še en dober razlog, da za njih postavite gostujoče WiFi omrežje, tako da ni tveganja, da se bo vaše glavno omrežje slučajno okužilo s katero koli zlonamerno programsko opremo.

Kako zavarovati WiFi doma – glavna ideja

Domači WiFi je eden najprimernejših tehnoloških dogodkov zadnjih desetletij. Na žalost ni ravno popolno, če vidimo, kako ima veliko ranljivosti. Če želite vedeti, kako zaščititi WiFi doma, je to nekaj, kar morate poskusiti:

 • V usmerjevalniku omogočite zaščito požarnega zidu. Če nima vgrajenega požarnega zidu, si oglejte strojno opremo.
 • Povečajte varnost svoje mreže z protivirusnimi / antimalware rešitvami.
 • Konfigurirajte VPN na usmerjevalniku, da boste uživali več šifriranja.
 • Vklopite šifriranje WPA2 na usmerjevalniku, vendar ne pozabite, da ni 100% varen.
 • Spremenite SSID omrežja in spremenite tudi privzeto uporabniško ime in geslo. Razmislite tudi o onemogočanju SSID oddajanja.
 • Ne delite gesla za WiFi z vsemi. Namesto tega nastavite mrežo gostov.
 • Onemogočite WPS, UPnP, oddaljeni dostop in omogočite filtriranje naslovov MAC, medtem ko ste na njem.
 • Prepričajte se, da vaš usmerjevalnik ne posluša na vratih 32764.
 • Vedno posodabljajte vdelano programsko opremo usmerjevalnika.
 • Zagotovite, da so vse naprave, ki jih redno uporabljate za povezovanje z WiFi, varne.
 • Prepričajte se, da je vaš usmerjevalnik sredi vašega doma, tako da njegov signal ne sega zunaj.
 • Če ne uporabljate svojega WiFi (na primer, ko spite, v službi ali na dopustu), ga izklopite.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map