Nasveti za varno uporabo javnega računalnika Storitev VPN


Preberite te nasvete o varnem brskanju in o tem, kako svoje zasebne ali finančne podatke ohraniti zasebne.

Kako varen je resnično javni računalnik?

Večino časa nimate predhodnih informacij o varnostnih vidikih računalnika, ki ga začasno uporabljate, kako varna je povezava in če se beležijo vaša spletna dejanja..

Uporaba javne naprave je lahko zelo tvegana za vaše varno brskanje ali občutljive zasebne podatke, kot so varnost podatkov, varnost gesla ali bančne podrobnosti. Če ne sprejemate osnovnih ukrepov za računalniško varnost, so lahko ogroženi vaši zasebni podatki.

Kakšna tveganja so pri uporabi javnih računalnikov?

Tu je nekaj najpogostejših tveganj pri uporabi javnega računalnika:

 1. Nekdo pridobi dostop do vaše dejavnosti v internetu, zlasti če uporabljate javni WiFi
 2. Ljudje so lahko nespodobni in gledajo v vaš monitor
 3. Zlonamerna programska oprema in vohunska programska oprema na javnih računalnikih
 4. Dostop do zgodovine brskanja
 5. Kraja pomembnih osebnih podatkov
 6. Gesla in kraje poverilnic

Vendar obstajajo načini, s katerimi lahko zakrijete svoje spletne posnetke, če se znajdete v situaciji uporabe javnega računalnika. Ne pozabite, najprej varnost.

Kako varno uporabljati javni računalnik?

Upoštevajte, da ne morete storiti ničesar, da bi javni računalnik popolnoma varni. Vendar obstajajo načini, s katerimi lahko znatno zmanjšate tveganje uporabe javnih računalnikov.

Tu je nekaj nasvetov za javno računalniško varnost, ki jih morate upoštevati.

Izbrišite zgodovino brskanja

Ko končate z brskanjem, vedno preverite, ali izbrišete piškotke, podatke obrazca, zgodovino brskanja, začasne datoteke ali shranjena gesla.

Ne shranjujte nobenega gesla

Prej smo omenili varčevanje z geslom kot izjemno nevarno, kar bi moralo biti samoumevno pri uporabi javnega računalnika. Pred prijavo se prepričajte, da možnost »shrani geslo« ni privzeto vklopljena. Pazite tudi na „Keyloggerje“, saj te drobne naprave lahko beležijo vsako tipko, ki jo pritisnete na tipkovnici, in zajamejo vse, od gesla, osebnih sporočil, podatkov o kreditni kartici in skoraj vsega, kar vtipkate. Preden začnete uporabljati javni računalnik, morate vedno poskrbeti, da ni priključenih nobenih keylogger naprav.

Ne uporabljajte svoje kreditne kartice in bančnih podatkov

Vedno se izogibajte dejanjem, ki bi lahko razkrile dragocena gesla računa ali osebne podatke, kot so številke kreditnih kartic in podatki o finančnih transakcijah. Takšna dejanja so lahko zelo škodljiva, saj lahko informacije ukradejo in uporabijo.

Ne shranjujte datotek

Nekatere datoteke, ki jih običajno shranite lokalno, lahko vsebujejo zasebne ali občutljive podatke, na primer pomembno prilogo e-pošte. Najboljši način za zaščito podatkov je uporaba bliskovnega pogona, na katerega lahko po potrebi shranite datoteke.

Prav tako obvezno izbrišite začasne datoteke, povezane z uporabo programov, ki niso spletni brskalniki. Te datoteke naj bi se običajno samodejno izbrisale, ko zaprete program ali med ponovnim zagonom, vendar to ni vedno tako.

Znova zaženite

Po uporabi javnega računalnika je ponovni zagon zadnji korak, ki ga morate narediti za izbris skladb. S tem boste izbrisali datoteko strani in tudi izbrisali vse iz fizičnega pomnilnika (RAM).

Pazite na dremeže

Ker se znajdete na javnem mestu, se morate vedno zavedati tujcev okoli sebe. Nikoli ne veš, kdo poje za ramo. Upoštevajte tudi varnostne kamere, ki so nameščene na večini javnih mest, saj lahko snemajo vsako potezo, vključno s tipkanjem gesla in prikazom zaslona.

Potrebujete zanesljivo storitev VPN?

Zajeli smo vas – CactusVPN ponuja vrhunski VPN, ki vključuje vojaško šifriranje, podporo 24/7, Kill Switch, 28+ hitri strežniki z neomejeno pasovno širino in do šest protokolov VPN, ki jih lahko izbirate. Še več, ne beležimo nobenih vaših podatkov, naša storitev pa deluje na več platformah.

In če boste kdaj želeli preizkusiti druge načine deblokiranja spletnih mest, vam ponujamo tudi storitev Smart DNS, ki za vas odblokira 300+ spletnih mest. To in vsi naši VPN strežniki so podvojeni kot proxy strežniki.

Ko enkrat postanete uporabnik CactusVPN, vam bomo še vedno zagotovili hrbet s 30-dnevno garancijo vračila denarja.

Spodnja črta

Dandanes se le redko znajdemo v situaciji, ko moramo uporabljati javne računalnike, saj ima vsakdo vsaj eno osebno napravo stalno pri roki. V redkih primerih, ko ni druge možnosti, morate sprejeti vse možne varnostne ukrepe, da ohranite svoje osebne podatke varne. Če morate res uporabiti svoja gesla ali prenesti datoteke, potem zagotovo upoštevajte zgornje nasvete. In ne pozabite, spremenite gesla. Varno brskanje!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map