S pomočjo vas se manipulira prek spleta | Kaj storiti v zvezi s tem |


Verjetno to večinoma že vemo, danes pa v resnici nič ni zastonj. Če menite, da za nobeno spletno storitev, ki jo uporabljate, ne plačujete cene, premislite še enkrat. Kljub temu, da vsak mesec za denar ne puščate svojega bančnega računa za uporabo Facebooka ali Youtubea ali celo Googla, to še ne pomeni, da so brezplačni. In cena, ki jo plačujete, bi bila lahko precej višja, kot si morda predstavljate. Vendar to ne pomeni, da bi morali izključiti vse svoje račune v družbenih medijih in v celoti prenehati uporabljati internet. Kot pri mnogih drugih stvareh, je tudi včasih treba ostati zaščiten. Ko gre za manipulacijo prek spleta, stvari niso nič drugačne.

Čeprav ne zanikamo njegovega obstoja, se ne bomo osredotočali na spletno propagando, ki jo vlade uporabljajo za manipulacijo z množicami. To je tema že drugič. Zaenkrat pojdimo v nekatere bolj tržno usmerjene tehnike manipulacije, ki ste jih morda že opazili med brskanjem po internetu. Čeprav se večina na začetku zdi precej neškodljiva, ne pozabite, da lahko manipulacija prek spleta včasih povzroči resne posledice.

Pogosti načini, s katerimi se manipulira prek spleta

Seznam spletnih taktik manipulacije je očitno precej daljši od tistega, kar nam je uspelo vključiti spodaj. Toda to so nekatere najpogostejše taktike manipulacije in o njih je vredno vedeti vse.

Tehnika “skrivnega menija”

To je ena najpogostejših taktik manipulacije na spletu, s katerimi se boste srečali. Je preprost, na videz neškodljiv, vendar zelo učinkovit. Navdihujejo ga skrivni meniji, ki jih uporabljajo nekatere znane verige restavracij v ZDA, ki jim je nekako uspelo, da so delno postali znani zaradi svojega skrivnega menija, kjer so bili na voljo njihovi najboljši in najbolj donosni izdelki.

Na podoben način lahko spletne storitve prikazujejo samo tiste možnosti, ki so za njih najbolj donosne, ali pa vam predstavijo možnosti, za katere mislite, da so za vas najboljše. Ti delni ali nadzorovani “meniji” so odlično orodje za e-trgovino, pri porabi denarja na spletu pa vsekakor morate biti še posebej previdni. Pred nakupom se prepričajte, da ste videli vse možnosti, ki so na voljo, in ali izdelek ali storitev, ki jo kupujete, resnično ustrezajo VAŠIM potrebam. Tako manipuliranje prek spleta ni tragedija, vendar pa boste s posebno pozornostjo lahko prihranili nekaj dolarjev.

Tehnika “nagrajevanja”

Ste kdaj čutili potrebo po preverjanju svojega Facebookovega računa? Ali pa se prijavite in preverite, ali je vaš najljubši uporabnik Youtube, na katerega ste naročeni, objavil kaj pred kratkim? Če ste kdaj čutili to “potrebo”, namesto da bi uporabljali te spletne storitve zgolj zato, ker niste imeli ničesar boljšega, je to zato, ker ste zasvojeni. Vem, da se sliši ostro, ampak tako delujejo spletne manipulacije za nekatere spletne storitve. Ne glede na to, ali govorimo o igrah ali platformah družbenih medijev, uporabljajo nekaj resne psihologije, da vas še naprej ukvarjajo.

In eden od načinov, kako manipulirajo z vami, je nekaj, kar je v zadnjem času postalo znano kot “spremenljiv razpored nagrajevanja”, ki je odlično orodje za uporabo, če želite vedenje oblikovati v navade. Način delovanja je zelo preprost: namesto da bi uporabnikom ponujali nagrade redno ali po enostavno razumljivem razporedu nagrad, se nagrade ponujajo naključno.

To, zaradi česar boste za uporabo storitve zasluženi, je tisto, zaradi česar jo boste podzavestno pogosteje uporabljali, vedno pa v mislih, da boste naslednjič, ko jo boste uporabili, čas, ko boste nagrajeni. Prav tisto, kar igralne avtomate naredi tako zasvojenost. Nikoli ne veš, kdaj boš dosegel tako velik dobitek in nenehno vrtiš kolute, dokler ne ostane denarja za igro.

Strah pred izginotjem

Ste že kdaj slišali za FoMO? Strah pred izginotjem je bil prvič dokumentiran v znanstvenem prispevku leta 2004 in je očitno precej velik za našo generacijo. Opredeljen je kot “prodorno zaskrbljenost, da bi se drugi imeli koristnih izkušenj, od katerih je eden odsoten”. Z drugimi besedami, strah je, da se nekdo od vaših prijateljev, ljubljenih ali preprostih znancev zabava brez vas ali sodeluje v nekaterih dejavnostih, v katere niste vključeni ali imate nekaj informacij, ki jih ne poznate. Strah nas je, da ne boste stalno na spletu in bili v koraku s tem, kar počnejo vsi, ki jih poznate. In to že veliko časa izkoriščamo.

Ker je znanstveno dokazano, da se ljudje pogosteje odzivajo na bolečino izgube kot na užitek od dobička, je ta spletna tehnika manipulacije neverjetno učinkovita. Verjetno ste videli številne objave na Facebooku, podobne “Pogrešate, če niste …”.

Te objave so znane tudi kot vaba za klike in imajo svoje enakovredne podatke v e-trgovini, kjer vas lahko zavedejo, da kupujete stvari, ki jih niste potrebovali, preprosto zato, ker so se vaši možgani odzvali na strah, da bi izginili na dober posel.

Postopno udejstvovanje

Ta spletna tehnika manipulacije se pogosto uporablja v spletnih igrah, platformah za odrasle, spletnih igralnicah in storitvah, ki ponujajo prilagodljive izdelke in je zelo koristna, vendar zagotovo ni za uporabnika.

Načelo je preprosto. V spletnih igrah se uporablja tako, da uporabnikom omogoča, da igrajo določeno število ravni igre, preden morajo plačati za odklepanje nove vsebine. Uporabljajo ga platforme za odrasle, ki zahtevajo »preverjanje starosti«, zaradi česar dodate podatke o svoji kreditni kartici, čeprav ne bodo zaračunani. Uporabljajo ga spletne igralnice, kjer lahko za prijavo dobite nekaj brezplačnih vrtljajev, kar vam bo verjetno prineslo nekaj dolarjev, ki jih ne morete umakniti, če ne boste več vlagali in igrali več. Uporabljajo ga storitve, ki ponujajo prilagodljive izdelke, ki vam omogočajo, da nekaj oblikujete ali prilagodite brezplačno, preprosto zato, ker vam bodo veliko lažje promovirali to in vas bo lažje prepričati, da kupite nekaj, kar ste zasnovali.

Gre za nevarno tehniko manipulacije, ker je zelo učinkovita in pogosteje ne boste zapravili težko zasluženega denarja za stvari, ki jih sploh niste pomislili na nakup.

Sklede brez dna

Še ena spletna tehnika manipulacije, ki ima svoje korenine v osnovni psihologiji. Z raziskavo je bilo dokazano, da so ljudje jedli juho iz sklede, ki je bila brez vednosti samodejno in stalno napolnjena, pojedla je 73% več juhe kot tista, ki jedo iz navadnih skled.

To je še en način, kako vas v spletu manipulirajo ogromne spletne storitve, kot sta Youtube ali Facebook, ki vam ne ponujajo konca virov. Mogoče obiščete Youtube, da poslušate določeno skladbo, a z vklopljeno možnostjo Autoplay boste na koncu poslušali veliko več kot samo to skladbo. Enako velja za Facebook, ne glede na to, koliko drsete, je malo verjetno, da vam bo kdaj uspelo priti do konca svojega vira.

S to tehniko vas prepričujejo, da na teh spletnih straneh preživite veliko več časa, kar lahko zanje pomeni le dobiček.

Temni vzorci

Verjetno ste v nekem trenutku svojega življenja opazili množično uspešno spletno mesto ali spletno storitev, ki je bila videti precej slabše, kot bi pričakovali, da bo videti glede na dobiček, ki ga obrača. Pa verjamete ali ne, obstaja vrsta spletnih strani, ki so namerno oblikovana slabo. Ampak ne bo pomote, to se ne naredi zaradi lenobe oblikovalca, za njim pa stoji zla spletna tehnika manipulacije.

Naj navedem primer. Nekaj ​​kupujete prek spleta, izdelki so v košarici, nadaljujete s plačilom in imate dve možnosti: nadaljevati s plačilom, če dodate nasvet, in nadaljujete z odplačevanjem, ne da bi dodali napitnino. Toda možnost, da nadaljujete z dodajanjem nasvetov, je dobro obarvana, medtem ko je možnost, da nadaljujete brez dodajanja nasvetov, nekako odpravljena, v bledih barvah, zaradi česar je videti, da ni na voljo? To je klasičen primer temnih vzorcev. Z drugimi besedami, temni vzorci so tehnika manipulacije, ki temelji na zavijanju instinktov. Nagnjeni bi bili k pritisku na gumb, ki izstopa namesto tistega, ki je zasičen, in celo povsem zgrešite dejstvo, da na koncu plačate nekoliko več, kot ste načrtovali.

Na internetu se uporablja ogromno temnih vzorcev in ta tehnika manipulacije je zagotovo ena najbolj učinkovitih. Bodite še posebej pozorni!

Naše zadnje misli o spletni manipulaciji

Izogibanje VSE taktike manipulacije na spletu se lahko spremeni v delo s polnim delovnim časom. Število načinov, kako vas spletne storitve poskušajo nategniti, da porabite več denarja in več časa z njihovo uporabo je tako veliko, nekateri pa so tako diskretni, da se jim izogibanje praktično ne da.

Ključno je biti ves čas zelo previden. Domneva, da nič ni zastonj, je danes zdrav razum in poznavanje najpogostejših taktik manipulacije na spletu je vaš prvi korak. Samo odprite oči ves čas odprte in si zapomnite: če se vam nekaj zdi predobro, da bi bilo res, je verjetno tako.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me