Strojna VPN vs. Software VPN – Kakšna je razlika? |


Kaj je strojna VPN?

Strojne VPN-je so naprave, ki ponujajo funkcije VPN (na primer šifriranje / dešifriranje in preverjanje pristnosti) in imajo namenski procesor. Poleg tega ponujajo tudi funkcije požarnega zidu strojne opreme.

Strojni VPN-ji so samostojni, kar pomeni, da vse funkcije VPN-ja sami upravljajo.

Primer strojne VPN je Zyxel’s VPN Hardware Firewall.

Kaj je programski VPN?

Programska omrežja VPN so aplikacije, ki jih namestite in zaženete v svojih napravah. Na koncu so lahko bodisi domači odjemalci, ki so predhodno nameščeni v vaši napravi, bodisi zunanji VPN odjemalci, ki jih dobite pri ponudniku VPN.

Na koncu ponudnika je programski VPN tako odjemalec, ki ga razvijajo, kot tudi nastavljeni na strežnike VPN, ki jih uporabljajo. Programska oprema je odgovorna za upravljanje povezav med odjemalcem VPN in strežnikom.

Naša lastna storitev, CactusVPN, je dober primer programske VPN.

Za koga je primeren strojni VPN?

Glede na to, kako delujejo VPN-jevi strojne opreme in kako dragi so, so večinoma primerni za velika podjetja, ki morajo večjemu številu zaposlenih (100+) omogočiti dostop do VPN povezav..

Prav tako so strojni VPN-ji le dobra izbira, če imate usposobljen in zanesljiv IT oddelek ter ustrezno omrežno varnost..

Ali so potem programski VPN-ji samo za posameznike?

No, če ste samo spletni uporabnik, ki želi skriti svoj IP naslov in šifrirati spletni promet, vam bo veliko boljši programski VPN kot strojni. Je veliko bolj uporabniku prijazen, enostaven za nastavitev in stroškovno učinkovitejši.

Toda programska omrežja VPN delujejo dobro tudi za podjetja – zlasti mala podjetja, včasih tudi velika podjetja, odvisno od stroškov in vaših potreb. Navsezadnje so preprost in intuitiven način:

 • Obvozite geo-bloke, ki zaposlenim preprečujejo opravljanje svojega dela.
 • Zavarujte svoje VoIP klice z oddaljenimi zaposlenimi, partnerji in strankami.
 • Omogočite oddaljenim zaposlenim hiter in varen dostop do vašega delovnega omrežja.
 • Ali veliko SEO raziskav.

Hardware VPN vs. Software VPN – Kaj je boljše?

Razlike med strojna in programska oprema VPN lahko postanejo preveč tehnične in zapletene, zato jih bomo poskušali čim bolj preprosto..

Upoštevajte, da bo ta razdelek večinoma primeren za podjetja, čeprav boste morda našli dobre informacije, če bi želeli pridobiti strojni VPN za osebno uporabo.

Torej, tukaj je nekaj, kar ima vsaka vrsta VPN-ja bolje od druge:

1. Programska omrežja VPN imajo boljše cene

Če ste upali slišati, da so strojni VPN-ji zelo dostopni in poceni, imamo slabe novice za vas.

Strojni VPN vas običajno stane od 100 do 500 dolarjev – včasih celo 1.000 ali več.

Če se vaše podjetje širi in začnete zaposlovati vse več ljudi, boste očitno morali dobiti dodatne strojne VPN, kar lahko podvoji ali potroji prvotne stroške.

Obstaja nekaj strojnih VPN-jev, ki jih lahko dobite za manj kot 100 dolarjev, vendar očitno niso tako zmogljivi kot dražji. Lahko so dobra izbira za domače omrežje, vendar bi bilo veliko bolj priročno in preprosto dobiti programski VPN in ga namesto tega nastaviti na domačem usmerjevalniku.

Programska omrežja VPN lahko po drugi strani stanejo od 4 do 7 USD na mesec.

“Ali ne bom potreboval več računov za svoje zaposlene?”

No, res je odvisno od tega, o koliko zaposlenih govorimo. Če imate na primer 20 zaposlenih, bi morali pri CactusVPN dobiti samo štiri račune, saj dovoljujemo do pet hkratnih povezav na naročnino.

Če ste samostojni podjetnik, majhno podjetje ali samo povprečen uporabnik spleta, je to čisto nič drugega – programski VPN je veliko boljši za vašo denarnico.

2. Oddaljeni dostop do strojne VPN je nekoliko bolj zapleten

Eden glavnih razlogov, da bi vsako podjetje želelo strojni VPN, je zaposlenim ponuditi oddaljen dostop do omrežja podjetja. Ko je VPN vzpostavljen, bodo zaposleni dobili hiter oddaljeni dostop.

Vendar je poudarek na “enkrat”.

Nastavitev oddaljenega dostopa prek strojne VPN sploh ni preprosta. Če nimate osebja IT, ki bi vedelo, kaj počnejo, ne samo, da bo trajalo dolgo časa, da vse nastavite, ampak bodo tudi napake v tveganju, kar bo povzročilo manj varne povezave.

S programskimi VPN-ji boste lažje vzpostavili oddaljeni dostop za svoje zaposlene. Edini ulov je, da morate najti ponudnika, ki ponuja dostop do namenskih naslovov IP.

Ker se ti naslovi ne spremenijo in jih uporabljajo samo vaši zaposleni, jih lahko dodate na seznam dovoljenih v svojem omrežju in jim omogočite dostop. Nato lahko preprosto dostopajo do delovnih datotek s povezavami, šifriranimi z VPN.

3. Varnost je vredna pri obeh možnostih

Če pogledate na varnost strojne VPN, boste večinoma našli nejasne trditve o tem, kako so bolj varne kot programske VPN. Na žalost ni veliko informacij, ki natančno opisujejo, zakaj.

Najbolje ugibamo, da so strojni VPN-ji morda teoretično bolj varni, ker ponujajo namenske povezave, medtem ko uporaba programske opreme VPN običajno pomeni, da strežnik VPN delite z več desetimi drugimi uporabniki.

Obstaja tudi trditev, da je bolj verjetno, da bodo hekerji napadli programske VPN-je namesto svojih strojnih kolegov, vendar ni podatkov, ki bi to podkrepili..

V bistvu bi, če bi preverjali najnovejše novice, videli, da so kibernetski kriminalci danes bolj zaskrbljeni s ciljno usmerjenimi VPN-ji..

Kljub temu so strojni VPN-ji na splošno zelo varni. Imajo vgrajen požarni zid, ponujajo šifriranje SSL in lahko podpirajo močne protokole. Prav tako vam ni treba skrbeti, ali ima ponudnik VPN pravilnik o beleženju ali ne, saj ste edini, ki izvaja vse.

Šifriranje VPN

Edina težava z njimi je njihova varnost, če njihova ekipa ne konfigurira VPN pravilno. Tudi hekerji lahko ogrozijo VPN strojne opreme, če jim uspejo uspešno ciljati na vaše podjetje z napadi lažnega predstavljanja in podrejanja.

Vendar pa lahko zagotovite podobno raven varnosti tudi pri programskih VPN-jih. Izbrati morate samo ponudnika, ki vašo zasebnost jemlje resno – v idealnem primeru tistega, ki omogoča šifriranje vojaškega razreda, dostop do protokolov, kot so IKEv2, SoftEther, L2TP / IPSec in OpenVPN, in ima jasno politiko brez dnevnika.

Še več, programska omrežja VPN lahko vključujejo druge priročne funkcije, ki ščitijo vaše podatke in zasebnost – na primer vgrajeno zaščito pred uhajanjem DNS in stikalo Kill.

Najboljše od vsega – ni vam treba skrbeti, da bi vi ali vaša ekipa naredili napake, ki bi lahko ogrozile vašo varnost.

4. Strojni VPN-ji so lahko hitrejši, vendar ne vedno

Eno najprivlačnejših prodajnih mest strojnih VPN je njihova velika hitrost. Domnevno bi bil strojni VPN veliko hitrejši od programske VPN, ker ne izvajajo postopkov šifriranja in tuneliranja v programski opremi, kar bi lahko obremenilo CPU naprave.

Namesto tega imajo strojni VPN-ji lastne namenske procesorje, zato vam ni treba skrbeti, da bodo povezave VPN upočasnile omrežje ali naprave, tako da odvzamete cikle CPU-jem drugim aplikacijam, ki jih potrebujejo.

Sliši se precej dobro, kajne?

No, treba je upoštevati samo eno stvar – vse to je bilo prej veliko let.

Danes ne toliko.

Dejansko obstajajo naprave (tudi mobilni telefoni), ki imajo dovolj močno strojno opremo, da lahko upravljajo povezave VPN poleg vseh ostalih procesov, ki jih izvajajo..

Če v mešanico dodate zmogljivo pasovno širino, lahko dosežete spodobne hitrosti tudi s programskim VPN.

Pametna hitrost DNS

Seveda ne pozabite, da kljub vsemu še vedno obstaja velika verjetnost, da boste s programskim VPN-jem izgubili hitrost, odvisno od tega, kako daleč ste od strežnika, katero šifriranje uporabljate in ali je vaš požarni zid ali ne moti povezave VPN (med drugim).

Če pa vam ni treba skrivati ​​geolokacije zaposlenih ali odblokirati vsebine in spletnih storitev in vam je hitrost zelo pomembna, bo strojni VPN morda deloval bolje. Kljub temu je morda dobro, da posnamete programski VPN, preden začnete porabiti veliko denarja za strojne VPN.

5. Strojni VPN-ji niso tako prijazni kot VPN-ji programske opreme

Ko gre za strojni VPN in programsko VPN, preprosto ne zanikamo, da strojni VPN zahtevajo veliko več tehničnega znanja.

V bistvu pri strojnih VPN-jih v resnici nimate uporabniškega vmesnika, na katerega se lahko zanesete. Torej ga boste morali vi ali vaša IT ekipa ročno konfigurirati za uporabo vseh.

Če vaše osebje IT resnično nima izkušenj s VPN-jevi strojne opreme, bo zahtevalo dodatno usposabljanje. To se bo verjetno zgodilo, ker imajo strojni VPN ponavadi drugačne nastavitve konfiguracije in upravljanja kot korporacijski usmerjevalniki in požarni zidovi.

Še več, z nastavitvijo strojne VPN boste morali pravilno nastaviti celotno omrežje, da ga boste lahko prilagodili. Tudi vaša IT ekipa ga bo morala nenehno spremljati in izvajati vzdrževanje, da bo zagotovila, da vse deluje dobro.

Oh, ekipa pa bo morala redno preverjati tudi spletno mesto proizvajalca, da bi posodobila. Če izdajo kakršne koli posodobitve, jih bo morala vaša ekipa ročno uporabiti, kar je lahko težko, odvisno od tega, kako zapletena je strojna oprema. Prav tako lahko povzroči motnje v storitvah za celotno podjetje.

Vendar pa je programski VPN izjemno preprost. Odjemalca morate samo prenesti in namestiti od ponudnika VPN, ga zagnati in izbrati strežnik VPN. Ponudnik VPN skrbi za ostalo.

To je vse. Tudi posodobitve se obravnavajo samodejno. Običajno vam bo stranka poslala obvestilo in vas obvestila, da je čas za posodobitev na novo različico.

Še več, čeprav vi ali eden od zaposlenih še vedno ne veste, kako uporabljati programsko VPN, večina ponudnikov ponuja 24-urno podporo ali spletno bazo znanja, s katero lahko hitro najdete potrebno rešitev.

6. Programska omrežja VPN zagotavljajo veliko boljšo razširljivost

Če morate svoje podjetje spremeniti s programsko VPN, morate pridobiti dodaten račun za nove zaposlene – preprost je in ne stane veliko denarja. Če dobite naročnino z več hkratnimi povezavami, lahko veliko hitreje in ceneje povečate lestvico.

Pri strojni VPN pa boste morali dobiti dodatke strojne opreme, ki podpirajo rast, ki jo potrebujete (na primer dodatne seje VPN), ali pa boste morali dobiti nov model.

Če naredite slednje, boste morali porabiti še več denarja, denar, ki ste ga prej porabili za strojni VPN, ki ga zamenjate, pa boste precej zapravili, če ne boste našli druge uporabe zanj.

Oh, in ne pozabite, da bo vaše osebje IT verjetno potrebovalo več časa, da se prilagodi novemu strojniškemu VPN-ju – da ne omenjam, da bo treba še enkrat premisliti omrežno okolje podjetja, če je novi VPN preveč drugačen od starega.

Potrebujete zanesljivo in varno programsko rešitev VPN?

Imamo hrbet.

CactusVPN omogoča vrhunsko šifriranje z dostopom do zelo varnih protokolov VPN. Poleg tega smo našo storitev opremili s preklopnim stikalom, orodjem za ubijanje in aplikacije ter zaščito pred puščanjem DNS.

Oh, in izvajamo strogo politiko brez dnevnika, tako da bo vaša zasebnost vedno varna.

Če za svoje podjetje potrebujete VPN, moramo omeniti, da je CactusVPN zelo razširljiv. Lahko dejansko povežete do pet naprav hkrati in en naročniški načrt. To in našo storitev lahko namestite na najbolj priljubljene platforme.

Če potrebujete kakršno koli pomoč, smo vam na voljo 24/7.

Zveni dobro?

Aplikacija CactusVPN

Nato pojdite naprej in preizkusite našo storitev – zagotovimo brezplačno 24-urno preskusno obdobje. Podatkov o kreditni kartici vam ni treba navajati in dobili boste dostop do vseh funkcij.

Poleg tega zagotavljamo tudi 30-dnevno garancijo vračila denarja, če storitev ne deluje kot oglašuje.

Strojna oprema VPN vs. Software VPN – Bottom Line

Strojna in programska oprema VPN dosegajo podoben cilj, vendar obstajajo jasne razlike med njimi:

 • Strojni VPN je namenska samostojna naprava z namenskim procesorjem, ki upravlja funkcije VPN.
 • Programska VPN je naravna ali zunanja aplikacija, ki jo v napravi konfigurirate ali namestite za izvajanje povezav VPN – bodisi na vašem strežniku bodisi na strežniku ponudnika VPN.

Če upoštevamo vse to – strojna VPN v primerjavi s programsko opremo VPN, je boljša možnost?

Res je odvisno od vaših potreb. Če vodite veliko podjetje, imate kvalificirano IT ekipo in se želite prepričati, da imate namenske povezave VPN, je strojna VPN dobra možnost.

Če pa želite samo šifrirati spletni promet ali povezave z vašim delovnim omrežjem, se ne želite ukvarjati s kompleksnim, zamudnim postopkom nastavitve in bi se raje izognili porabi več kot 100 do 500 USD za strojno opremo, programski VPN je veliko boljša izbira.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map