Uporaba VPN na usmerjevalniku |


Da, to je izvedljivo, čeprav v parku zagotovo ni sprehoda. Postopek nastavitve je lahko nekoliko težaven, če niste izjemno pametni. In preskok z nakupom vnaprej nastavljenega usmerjevalnika je lahko precej drag.

Toda preden sploh pridemo do tega, bi morali najprej videti, če to počnete, kar bi vam resnično koristilo.

Torej, tukaj je vse, kar morate vedeti o prednostih in slabostih uporabe VPN-ja na usmerjevalniku (med drugim):

Kakšne so prednosti in slabosti uporabe VPN-ja na usmerjevalniku?

Obstajajo različne prednosti in glede pomanjkljivosti, ki jih morate upoštevati, preden nadaljujete z namestitvijo, da se prepričate, da bi vam uporaba VPN na usmerjevalniku res koristila.

Prednosti

VPN lahko uporabljate na več napravah

Medtem ko večina VPN-jev običajno deluje na večini naprav, ta raven združljivosti med platformami danes dandanes ni dovolj. Kaj pa, če želite na primer uporabiti VPN na Xbox, PlayStation ali pametnem televizorju?

Usmerjevalnik 1

To je tisto, kar lahko dejansko storite, če na usmerjevalnik nastavite VPN. Ko bo to storjeno, bo lahko vsaka naprava, ki se poveže z usmerjevalnikom, uporabljala funkcije VPN-ja.

To pomeni, da boste lahko na svojem pametnem televizorju gledali vsebino z omejenim dostopom do zemljevida ali dostopali do geoblokiranih regij za igre na konzoli..

Potrebna je samo ena nastavitev

Ne bo vam treba več nameščati ali konfigurirati aplikacij in odjemalcev VPN na več napravah. Dovolj je, da enkrat konfigurirate VPN na usmerjevalniku in ga tudi dokončate. Vsaka naprava, ki se bo lahko povezala z usmerjevalnikom, bo samodejno uporabljala VPN, ki je konfiguriran na njem..

VPN bo vedno vklopljen

Ko je na usmerjevalniku konfiguriran VPN, se bo ta usmerjevalnik vedno povezoval z internetom prek VPN-ja. Torej vam ne bo treba skrbeti, če boste pozabili vklopiti VPN, ko greste v splet, in pustite svoj spletni promet in osebne podatke izpostavljene.

VPN usmerjevalnika vas lahko zaščiti pred divjanjem WiFi

Če niste seznanjeni z delom v Wi-Fi, le pomislite na to, da se nekdo poveže z vašim WiFi omrežjem in ga uporablja brez vašega dovoljenja. To lahko ponavadi preprečimo z močnim geslom, vendar – včasih – skrbni heker lahko to preprosto zaobide..

Ko se to zgodi, bodo lahko zbrali nekaj informacij v zvezi z vami, ker bodo imeli vaš IP naslov.

Če imate na usmerjevalniku delujoč VPN, boste uživali določeno stopnjo anonimnosti, saj bo vaš resnični IP nadomeščen z drugim.

Če torej vaše omrežje WiFi kdaj tako pride do kršitve, nepovabljeni gost res ne bo mogel natančno določiti vaše lokacije. Podobno, če uporabljajo vaš WiFi za zmerne namene, se ne bodo vrnili v vaš IP.

Slabosti

Hitrosti prenosa in povezave bi lahko zadele

Na primer, če na primer uporabljate VPN na usmerjevalniku v primerjavi z računalnikom, imate verjetno počasnejše povezave in hitrosti prenosa. To se skoraj vedno zgodi, če ima usmerjevalnik šibek CPU in če uporabljate šifrirni protokol VPN (na primer OpenVPN).

Na žalost, tudi če uporabljate protokol VPN, ki daje prednost hitrosti nad varnostjo (na primer L2TP), vaše hitrosti na spletu še vedno ne bodo dosežene na vrhuncu, če CPU vašega usmerjevalnika premalo deluje. To je pravzaprav pogosta težava z usmerjevalniki D-Link in TP-Link.

Edini način, da bi to težavo zaobšli, bi bil, da bi dobili bolj zmogljiv usmerjevalnik. Vendar pa to lahko stane veliko denarja. Razpon cen se lahko začne kjer koli od 100 do 200 dolarjev in seže do 500 dolarjev ali več.

Ne samo to, ampak več naprav, ki ste jih preko usmerjevalnika povezali na določen strežnik VPN, počasnejša bo skupna hitrost internetne povezave..

V svoji državi morda ne boste mogli dostopati do vsebin, ki jih je blokiral Geo

Ker nastavitev VPN-ja na usmerjevalnik pomeni, da bo vedno vklopljen, bo vaš IP naslov vedno nastavljen na določeno državo, kadarkoli preko spletnega usmerjevalnika dostopate do spleta.

Če torej živite v ZDA in ste v Združenem kraljestvu postavili usmerjevalnik, da se poveže s strežnikom VPN v Veliki Britaniji, verjetno ne boste mogli dostopati do ameriške vsebine, ki je geografsko omejena, na primer Netflix US ali Hulu, na primer . To je zato, ker boste stalno imeli internetni naslov v Združenem kraljestvu, ko boste spletali.

Netflix Remote

Če želite to zaobiti, boste morali ročno spremeniti strežnik VPN v vdelani programski opremi usmerjevalnika. Če uporabljate vdelano programsko opremo Tomato router, to ne bo težava, ker nastavite 2 strežnika VPN in z njimi enostavno preklapljate.

Nastavitev VPN-ja na usmerjevalniku je lahko težavna

Na žalost ni tako enostavno, kot če zaženete postopek nastavitve, kliknete »Končaj« in po prostem času brskate po spletu..

Namesto tega boste običajno morali dostopati do privzetega naslova prehoda usmerjevalnika, spremeniti omrežno povezavo in celo naložiti in urediti konfiguracijske datoteke – samo naštejte nekaj korakov. Če nimate izkušenj s takimi, se lahko počutite zelo zastrašujoče.

Na srečo večina ponudnikov VPN ponuja vaje po korakih, ki prikazujejo, kako nastaviti usmerjevalnik VPN na usmerjevalnik. Mi tukaj v CactusVPN imamo tudi lastne enostavne vadbe, če vas to zanima.

Vsi usmerjevalci ne nudijo podpore VPN

Nekateri usmerjevalniki preprosto ne morejo podpirati funkcije VPN, večinoma zato, ker vdelana programska oprema ne omogoča. Še več, tudi če ima usmerjevalnik podporo VPN, to ne pomeni nujno, da podpira vse protokole VPN.

Na primer, usmerjevalniki Tenda podpirajo samo protokole PPTP in LT2P. Čeprav lahko ponujajo spodobno hitrost, je te protokole mogoče enostavno blokirati, včasih se spopadajo s požarnimi zidovi in ​​komaj nudijo kakršno koli zaščito. LT2P v resnici nima šifriranja sam.

Operacijski sistemi usmerjevalnika niso vedno varni

To je težava, ki je niti VPN ne more rešiti. Če proizvajalec usmerjevalnika ne objavi rednih posodobitev OS za vaš model usmerjevalnika, OS postane ranljiv za hekerske napade.

Včasih sta preprosta napaka v OS-u ali nepravilna konfiguracija strojne programske opreme dovolj, da nekomu drugemu omogočite oddaljen dostop do vašega usmerjevalnika.

Šifriranje VPN na usmerjevalniku ni tako varno

V primerjavi z uporabo VPN v napravi ali računalniku uporaba VPN na usmerjevalniku pomeni šibkejšo obliko šifriranja VPN.

To je zato, ker bo šifriranje VPN prišlo do usmerjevalnika in to je to. Od takrat naprej bodo vse vaše naprave v lokalnem omrežju nezavarovane.

Kako lahko nastavite VPN na usmerjevalniku?

Tukaj je nekaj splošnih korakov, ki jih morate slediti za nastavitev VPN-ja na usmerjevalniku. Če iščete nekaj bolj konkretnega, ne pozabite, da že imamo navodila po korakih, kako nastaviti CactusVPN na več usmerjevalnikov.

1. Bliskalnik usmerjevalnika (izbirno)

Upoštevajte, da morate slediti tem korakom samo, če vdelana programska oprema vašega usmerjevalnika ne nudi podpore VPN. Če je tako, lahko greste naprej in ga preskočite.

V bistvu utripajoče pomeni, da boste zamenjali vdelano programsko opremo, s katero je bil usmerjevalnik, z novo, izboljšano. Če usmerjevalnik ne poganja programsko opremo DD-WRT ali Tomato, se večina ljudi odloči za bliskanje.

Nastavite VPN na usmerjevalniku

Preden to storite, se prepričajte, da je vaš usmerjevalnik združljiv z vdelano programsko opremo DD-WRT ali Tomato. To lahko preprosto ugotovite tako, da preverite seznam podprtih naprav DD-WRT in Tomatov seznam podprtih usmerjevalnikov.

Če vaša naprava ni združljiva, boste morali dobiti podprti usmerjevalnik ali kupiti neposredno utripajoči usmerjevalnik. Slednjo možnost je treba upoštevati le, če menite, da nimate tehničnega znanja za nastavitev VPN-ja na usmerjevalnik, saj so utripajoči usmerjevalniki precej dragi.

Zdaj pa na sam postopek. Tukaj je tisto, kar morate storiti:

 1. Prenesite ustrezne namestitvene datoteke DD-WRT / Tomato za vaš usmerjevalnik.
 2. Nato naredite težko ponastavitev. Običajno lahko to storite tako, da 10 sekund držite gumb Reset.
 3. Ko se usmerjevalnik zažene, se prijavite na skrbniško stran. V priročniku za usmerjevalnik si oglejte, kateri naslov morate vnesti za dostop do strani in katere tovarniške privzete podatke morate vnesti, da se prijavite.
 4. Na skrbniški plošči (običajno na levi strani) bi morali videti možnost z naslovom “Nadgraditi / naložiti vdelano programsko opremo” ali podobne različice. Kliknite nanj.
 5. Na zahtevo za nalaganje namestitvene datoteke izberite namestitveno datoteko DD-WRT / Tomato, ki ste jo prenesli.
 6. Med namestitvijo se prepričajte, da ne storite ničesar z usmerjevalnikom, računalnikom ali internetno povezavo.
 7. Ko dobite obvestilo o potrditvi, da je bila vdelana programska oprema nameščena, počakajte približno 5 minut in nato pritisnite »Nadaljuj«.
 8. Naredite še eno trdo ponastavitev usmerjevalnika in odprite skrbniško stran.

To bi morali biti splošni koraki za bliskanje usmerjevalnika. Če želite podrobnejši pogled na korake, si oglejte navodila za namestitev DD-WRT in priročnik za namestitev paradižnika..

2. Izberite storitev VPN

Za popolno nastavitev VPN-ja na usmerjevalniku potrebujete uporabniško ime in geslo za račun.

Potrebujete zanesljiv VPN?

Zajeli smo vas – CactusVPN ponuja vrhunski VPN, ki vključuje vojaško šifriranje, podporo 24/7, Kill Switch, 28+ hitri strežniki z neomejeno pasovno širino in do šest protokolov VPN, ki jih lahko izbirate. Še več, ne beležimo nobenih vaših podatkov, naša storitev pa deluje na več platformah.

In če boste kdaj želeli preizkusiti druge načine deblokiranja spletnih mest, vam ponujamo tudi storitev Smart DNS, ki za vas odblokira 300+ spletnih mest. To in vsi naši VPN strežniki so podvojeni kot proxy strežniki.

3. Odločite se za protokol VPN

Odvisno od vrste usmerjevalnika boste imeli možnost izbire med več protokoli VPN. Na splošno bodo vaše možnosti vključevale OpenVPN, PPTP in L2TP. OpenVPN je najbolj varen, toda tudi protokol najverjetneje upočasni vašo povezavo in hitrosti prenosa zaradi šifriranja.

PPTP in L2TP sta ponavadi hitrejša, ponujata pa tudi slabo varnost. Pravzaprav L2TP sam ne ponuja šifriranja (zato je ponavadi seznanjen s IPsec).

4. Izberite med TCP in UDP

TCP (protokol za nadzor prenosa) in UDP (User Datagram Protocol) sta protokola transportnih plasti, ki se uporabljata za lažjo izmenjavo podatkov med enim gostiteljem in drugim.

Običajno se boste lahko povezali s strežnikom VPN in izbrali enega od teh protokolov. Kar bi morali vedeti o obeh, je, da se TCP običajno uporablja za standardno brskanje po spletu in da se UDP večinoma uporablja za pretakanje in igranje spletnih iger.

5. Konfigurirajte VPN na usmerjevalniku

Zdaj, ko so vse te informacije razvrščene, lahko nadaljujete z nastavitvijo VPN-ja v omrežju usmerjevalnika. Osebno priporočamo, da za vodenje uporabite naše obstoječe vadnice, saj imamo navodila za uporabo za različne usmerjevalnike po korakih.

Če želite pregled nad konfiguracijskim postopkom na splošno, je nekaj običajnih stvari:

 1. Posodobite nastavitve DNS in DHCP usmerjevalnika, da zagotovite, da ustrezajo nastavitvam ponudnika VPN.
 2. Izberite IP naslov strežnika VPN.
 3. Izberite protokol tunela (TCP ali UDP)
 4. Izberite vrsto šifriranja.
 5. Vnesite svoje uporabniško ime in geslo za VPN.

VPN usmerjevalniki, ki niso na voljo

Nekateri ponudniki VPN in usmerjevalnikov so se povezali in ponujajo uporabnikom usmerjevalnike, ki podpirajo VPN, ki so neposredno konfigurirani in pripravljeni za uporabo.

Kljub temu so zelo slabi – strm cenovni razpon. Številni usmerjevalniki, ki podpirajo VPN, se začnejo pri približno 200 USD in znesejo do (in včasih tudi preko) 500 USD – da ne omenjam, da morate plačati tudi naročnino VPN..

Kako lahko na usmerjevalniku omogočite / uporabite / onemogočite VPN?

VPN se samodejno omogoči na vašem usmerjevalniku, ko je pravilno konfiguriran. Ni vam treba omogočiti vsakič, ko želite vzpostaviti povezavo s spletom.

Omogoči / uporabi / onemogoči VPN na usmerjevalniku

Kljub temu je treba omeniti, da bi morala večina programske opreme dati možnost Enable za odjemalca VPN.

Glede uporabe VPN-ja na usmerjevalniku lahko v bistvu:

 • Odblokirajte geografsko omejeno vsebino
 • Zavarujte svoje spletne povezave (do določene mere)
 • Funkcije VPN uporabljajte v več napravah

Kar zadeva, kako onemogočiti VPN na usmerjevalniku, morate večinoma samo ustaviti odjemalca VPN v strojni opremi usmerjevalnika. Na primer, DD-WRT ima funkcijo Onemogoči / Omogoči poleg funkcije VPN.

Če ima usmerjevalnik podporo za nastavitev dvojnega usmerjevalnika, se lahko namesto tega povežete z usmerjevalnikom, ki ni VPN.

Kako lahko preklapljate med strežniki VPN?

Na splošno morate ročno preklopiti lokacije strežnikov v strojni opremi usmerjevalnika, tako da vtipkate nov naslov strežnika VPN.

Na primer DD-WRT lahko to storite tako, da dostopate do nastavitev usmerjevalnika in uredite strežnik in nastavitve za prijavo..

Omeniti velja, da usmerjevalnik TomatoUSB omogoča shranjevanje 2 možnosti strežnika, tako da lahko med njima preživljate prosti čas.

Ali obstajajo znane težave pri uporabi VPN-ja na usmerjevalniku?

Tehnične težave so v tem primeru različne, nekatere pa so lahko specifične tudi za določen tip usmerjevalnika ali blagovne znamke VPN.

Na splošno so to nekatere najpogostejše težave, s katerimi se lahko srečate:

 • Težave z vzpostavitvijo tunela VPN – Filtriranje paketov IP, ki se izvaja na usmerjevalniku, lahko povzroči težave, ko se med odjemalcem in strežnikom vzpostavi predor..
 • Dvojna izdaja NAT – Če imate na usmerjevalniku, ki ga je izdal ponudnik internetnih storitev, priključene različne usmerjevalnike ali dodatni usmerjevalnik, lahko povzroči težave s povezavo, če način Bridge ni omogočen.
 • Št. VPN prehodna težava – Če usmerjevalnik ne podpira VPN Passthrough ali funkcija ni vklopljena, lahko to povzroči težave s povezavo strežnika VPN in odjemalca VPN.
 • DNS pušča – Na srečo lahko to na splošno preprečimo z izklopom IPv6 v nastavitvah programske opreme usmerjevalnika.

Kateri usmerjevalnik najbolje deluje z VPN?

Najbolj VPN-ju prijazna programska oprema usmerjevalnika vključuje Tomato in DD-WRT. Torej, usmerjevalnik, ki je združljiv s Tomato in DD-WRT, bi bil primeren. DD-WRT je vdelana programska oprema s sistemom Linux, ki lahko izboljša funkcionalnosti brezžičnih usmerjevalnikov, Tomato pa je odprtokodna vdelana programska oprema, ki lahko podpira do 2 strežnika VPN in 2 odjemalca VPN.

Tu sta seznam usmerjevalnikov, ki podpirajo DD-WRT, in seznam usmerjevalnikov, ki jih podpira Tomato. Če vaš usmerjevalnik ni podprt in želite, da ga dobite, je treba upoštevati nekaj specifikacij, da olajšate izbiro usmerjevalnika:

 • Če želite uporabiti OpenVPN protokol, priporočamo, da izberete usmerjevalnik, ki ima CPU z manj jeder. Zakaj? Ker je OpenVPN enosmeren, kar pomeni, da ga ni mogoče razdeliti na več jeder CPU-ja. Torej, dvojedrni CPU bo verjetno deloval bolje kot štirijedrni CPU, če uporabljate OpenVPN.
 • Če nameravate uporabljati šifriranje VPN, morda vas bo usmeril usmerjevalnik s CPU, ki podpira AES-NI. To je v bistvu navodilo, ki ponuja podporo za pospeševanje hitrosti šifriranja VPN.
 • Če vas zanimata pretakanje in hudourništvo, in želite brez kakršnih koli težav uživati ​​visoko pasovno širino, morate pogledati v usmerjevalnik s CPU vsaj 800 Mhz. Čeprav je višji Mhz, boljša je kakovost.

Kaj so usmerjevalniki, ki podpirajo DD-WRT?

Usmerjevalniki, ki podpirajo DD-WRT, so usmerjevalniki, ki so predhodno konfigurirani s programsko opremo DD-WRT. Torej vam ni treba utripati usmerjevalnika, da nanje namestite DD-WRT. So pa nekoliko drage, saj se večina cen začne pri dobrih 200 dolarjih. Usmerjevalniki, ki podpirajo Buffalo DD-WRT, so bolj stroškovno učinkoviti (od 50 dolarjev), vendar niso tako zmogljivi.

Kateri usmerjevalnik najbolje deluje z VPN

Usmerjevalniki, ki omogočajo paradižnik, so ista stvar, le da so vgrajeni s programsko opremo Tomato.

Kaj so usmerjevalniki, ki podpirajo VPN?

Usmerjevalniki, ki podpirajo VPN, so predhodno konfigurirani usmerjevalniki, ki lahko izvirno podpirajo OpenVPN izven škatle. Zdi se, da ASUS ponuja največ izbire usmerjevalnikov, ki podpirajo VPN, saj njegova vdelana programska oprema podpira OpenVPN, PPTP in L2TP.

Bottom Line – ali je vredno tega?

No, odvisno je od vaših potreb. Na primer, če imate veliko mobilnih in pametnih naprav in si resnično želite ogledati vsebino, ki je blokirana v vseh omrežjih, bi bila dobra nastavitev VPN-ja na usmerjevalniku..

Razmislite tudi o tem, če želite imeti več zasebnosti v spletu na več napravah in če morate usmerjevalnik (če ne nudi podpore VPN) zamenjati z združljivim, ni problem..

Če uporabljate samo računalnik in mobilno napravo, usmerjevalnik VPN morda res ni vreden težav. Enako velja za tiste od vas, ki bodo morda morali zamenjati usmerjevalnik, vendar so ti z dobrim proračunom.

Če vam hitrosti povezave in prenosa resnično niso pomembne, se morda ne bi s tem trudili, če vaš usmerjevalnik nima CPU z vsaj 800 MHz (ali več, po možnosti) ali če ne morete privoščite si nadgradnjo na bolj zmogljiv usmerjevalnik.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me