Vodnik za starše o varnosti interneta za otroke |


Zakaj je Cyber ​​varnost za otroke potrebna?

Precej preprosto je – internet le ni tako varen, kot bi vsi radi verjeli. Res je, otroci in najstniki se lahko v spletu lepo zabavajo in se naučijo veliko koristnih veščin. Resničnost pa je, da je internet poln spletnih groženj in kibernetskih kriminalcev, ki samo čakajo, da izkoristijo otroško ali najstniško naivnost.

Tu je seznam najpogostejših težav, s katerimi se bodo otroci in najstniki morali spopadati na spletu:

1. Kibernetsko ustrahovanje

Če niste seznanjeni s spletnim trpinčenjem, ljudje uporabljajo spletno in elektronsko komunikacijo, da grozijo, ustrahujejo in prestrašijo otroke in najstnike. Ciljajo lahko tudi na starejše ljudi, vendar so otroci in najstniki največ žrtve. Karkoli od naslednjega lahko predstavlja kibernetsko trpinčenje:

 • Širjenje lažnih govoric o nekom v družabnih medijih, prek aplikacij za sporočanje in besedilnih sporočil.
 • Pošiljanju groženj in zlobnih sporočil nekomu prek družbenih medijev, telefonskih klicev in sporočil ter e-poštnih sporočil.
 • Snemanje neprijetnih, zasebnih in / ali sramotnih fotografij / videoposnetkov nekoga in njihovo širjenje po spletu.
 • Vdrevanje v nekdanji spletni račun (ponavadi račun družbenih medijev) in njegovo uporabo za pošiljanje zlonamernih, nasilnih ali spolnih sporočil drugim ljudem, medtem ko se predstavljajo kot navedeni.
 • Pretvarja se, da je nekdo drug na spletnih platformah, ki škoduje njihovi podobi in ugledu.
 • Agresivno pošiljanje seksualnih sporočil nekomu, ki jih noče.

Morda mislite, da vaš otrok ne bo postal žrtev kibernetskega ustrahovanja, vendar upoštevajte to – več kot polovica otrok in najstnikov naj ne bi bila samo zlorabljena na internetu, temveč je približno enaka količina tudi sama zlorabljena v kibernetskem napadu. Še več, več kot eden od treh mladih je bil žrtev kibernetskih groženj.

“To ni prav. Če bi se zgodilo kaj takega, bi mi otrok rekel. “

Ne ravno. Ista statistika kaže tudi, da več kot polovica mladih ne bo povedala staršem, ko postanejo žrtve spletnega ustrahovanja. Mogoče bi jih bilo sram storiti, izsiljevati ali molčati ali se preprosto bati, da se bodo zaradi tega znašli v težavah.

Končni cilj Cyberbullyja je:

 • Otroka ali najstnika prepričajte, da stori nekaj nezakonitega ali spolnega, tako da jih izsiljuje.
 • Pritiskajte jih, da z njim / njo delijo občutljive podatke (kot so podatki o kreditnih karticah njihovih staršev).
 • Otroka / najstnika potisnite do točke, ko so se pripravljeni poškodovati ali celo storiti samomor.

2. Spolni plenilci

Spolni plenilci pogosto uporabljajo internet za iskanje in negovanje potencialnih žrtev. Zlorabljajo nedolžnost otrok in najstnikov tako, da se pretvarjajo, da je nekdo drug (kot nekdo njihove starosti) in se pretvarjajo, da so zanje novi potencialni prijatelji. Glavni cilj spletnih spolnih plenilcev je pridobiti zaupanje svojih otrok do te mere, da jih lahko prepričajo v osebno srečanje..

Če se to zgodi, lahko vaš otrok postane žrtev trgovine z ljudmi – ali še huje. Še več, spolnemu plenilcu bi ga lahko uspelo prepričati, da vključi tudi svoje prijatelje. Žal se to zgodi vsake toliko časa, eden od 20 otrok pa prizna, da je organiziral skrivno srečanje z nekom, s katerim sta se srečala na spletu.

3. Vse, kar imate na spletu

Otroci in najstniki pogosto ne razumejo, da če bodo kaj objavili na spletu, bo to verjetno ostalo za vedno – ali dokler internet ne bo propadel. Preprosto dejstvo je, da splet nima gumba za brisanje, zato vse, kar objavite na njem, ostane tam. Seveda, lahko sramotno objavo, fotografijo ali video posnetek izbrišete, če pa kdo posname posnetek zaslona ali ga shrani, preden je to storilo, ne more storiti ničesar o tem.

Otroci in mladostniki očitno ne bodo razmišljali o tem, kaj si bodoči delodajalec ali zakonec lahko misli o tem, kaj objavita na internetu pod svojim pravim imenom. Takšno pomanjkanje predvidevanja jih bo – in verjetno bo – sčasoma prišlo do ugriza v prihodnosti. Poleg tega lahko objavijo takšne informacije (kot je trenutno njihovo prebivališče), ki kriminalcem olajšajo ciljno usmerjanje.

4. Zlonamerna programska oprema in virusi

Otroci in najstniki lahko naključno prenesejo zlonamerno programsko opremo in viruse, ne da bi se tega sploh zavedali. Zlonamerne datoteke se lahko prikrijejo kot najnovejša video igra, album njihovega najljubšega pevca ali seksualno eksplicitne fotografije in druga vsebina. Običajno ne razmišljajo o možnosti, da bi takšna datoteka lahko vsebovala kaj zlonamernega, zato ne mislijo, da bi lahko prišlo do kakršnih koli posledic, če bi z njimi sodelovali.

Zaradi tega lahko njihove naprave – in posledično tudi vaše naprave, če jih uporabljajo – na koncu okužijo z vsemi vrstami zlonamerne programske opreme, kot so vohunska programska oprema, keyloggerji in adware. Če se to zgodi, boste lahko prepričani, da bodo osebni in finančni podatki vaših in vaših otrok ukradeni in prodani prek spleta.

5. Nasilne in spolne vsebine

Internet je poln znanja, vendar je tudi grafično nasilna in seksualna vsebina, ki je lahko neprimerna za vsakogar, še posebej za mlade otroke in najstnike. Žal je do njih zelo enostavno najti takšno vsebino v spletu ali preprosto dostopati do nje. Po raziskavah je bilo približno 93% dečkov in 62% deklet v najstniških letih izpostavljenih spolni vsebini. Poleg tega je bilo nenamerno izpostavljenih 66% spletnih uporabnikov, starih od 10 do 17 let, ki so bili izpostavljeni spletni pornografiji..

Če so vaši otroci izpostavljeni nečemu takemu, bi to lahko vplivalo na negativni psihološki način. Način, kako komunicirajo s prijatelji in ljubezenskimi interesi, bi lahko znatno poškodoval, kar lahko posledično povzroči, da bodo vaši otroci depresivni. Poleg tega lahko ta vrsta vsebine vsebuje tudi zlonamerno programsko opremo ali viruse.

6. Lažno predstavljanje (in druge prevare)

Odrasli so dovzetni za lažno predstavljanje, zato si lahko predstavljate, kaj preprosto ciljajo na otroke in najstnike. In prevaranti se tega ne ustrašijo, saj je to preprost način, da dobite, kar želijo – osebno prepoznavne podatke in finančne podatke, kot so številke kreditnih kartic, podatki o bančnem računu in poverilnice za bančni račun.

Goljufiji z lažnim predstavljanjem ponavadi na družbenih medijih pristopijo k otrokom in najstnikom, vendar jim bodo morda poskušali poslati tudi e-pošto. Namesto da bi trdili, da predstavljajo banko, bi lahko rekli, da so iz podjetja za video igre, da predstavljajo znanega umetnika ali pa da trdijo, da je policist, da bi jih skušal prestrašiti, da bi razkrili občutljive podatke.

9 načinov za izboljšanje internetne varnosti za otroke

Glede na lastno raziskavo in tisto, kar smo slišali od drugih staršev, je tukaj najbolj koristnih nasvetov za internetno varnost za otroke in najstnike:

1. Z njimi odprto razpravljajte o spletnem ustrahovanju

Eden glavnih razlogov, da otroci in najstniki, ki so žrtve spletnega ustrahovanja, o tem ne govorijo, je sram in strah. Bojijo se, da bi se zaradi tega lahko znašli v težavah, in jih je sram, da so postali žrtve česa takega.

Prav zato morate biti 100% transparentni, ko z njimi razpravljate o tej temi. Vedeti morajo, da se to ne dogaja samo njim in da zagotovo ni normalno. Poleg tega morajo tudi v celoti razumeti, da obstajajo rešitve za kibernetsko trpinčenje in načine, kako to preprečiti. In da se lahko vedno obrnejo na vas po pomoč.

Vzemite si tudi čas, da vidite, kakšen je pravni status kibernetskega ustrahovanja v vaši državi. Če se lahko o tem obrnete na oblasti, poskrbite, da o tem obvestite tudi svoje otroke. Spoznanje, da se lahko obrnejo tudi na policista po pomoč pri ravnanju s kibernetskim ustrahovanjem, jim bo verjetno vlilo več samozavesti, odvzelo stresu in strahu (ali kaj takega) in povečalo verjetnost, da bodo ukrepali proti svojim nasilnikom.

Če vas otrok nadleguje nasilnež, fotografirajte ali posnetke zaslona. Ne brišite jih – v prihodnosti so lahko koristen dokaz. Če veste identiteto nasilneža in je nekdo vaš otrok, se obrnite na njihove starše.

Če želite podrobnejši pregled o tem, kaj je kibernetsko trpinčenje in kako lahko svoje otroke zaščitite pred njim, si oglejte ta vodič.

2. Na svoje naprave namestite varne antivirusne / antimalware programe

Z otroki se lahko (in bi morali) pogovarjati o zlonamerni programski opremi – kaj je, kako se lahko njihove naprave okužijo z njo in kakšno škodo lahko naredi. Za boljše razumevanje je običajno dovolj, da samo omenite, da zaradi zlonamerne programske opreme ne bodo mogli več uporabljati računalnika, igralne konzole ali mobilnega telefona..

Toda tudi če se v celoti zavedajo nevarnosti zlonamerne programske opreme, to še ne pomeni, da ne bo nevarnosti (ne glede na to, kako majhna je), da bodo slučajno prenesli zlonamerno datoteko ali dostopili do povezave, okužene z zlonamerno programsko opremo. Soočimo se s tem – če bodo videli sporočilo, v katerem trdijo, da lahko svojo najljubšo igro, albume ali predstave dobijo brezplačno, verjetno ne bodo pomislili dvakrat.

Da bi se izognili takšnim situacijam in otrokom zagotovili varnost v internetu, je najbolje, da na vse svoje naprave in njihove naprave namestite protivirusno / antimalware programsko opremo. Ne zavajajte se z imenom – tako protivirusni kot antimalware počnejo isto. Konec koncev je virus zlonamerna programska oprema.

Izbirate lahko med ponudniki programske opreme za protivirusno / antimalware, vendar so naša priporočila Malwarebytes in ESET.

3. Namestite VPN-je na svoje naprave & Naučite jih o VPN-jih

Niste prepričani, kaj je VPN? Akronim pomeni Virtual Private Private Network in spletna storitev, ki vam omogoča, da skrijete svoj IP naslov in šifrirate svoj spletni promet. Če bi ga razlagali svojemu otroku, bi ga lahko opisali kot orodje, ki vas varuje na spletu in zagotavlja, da vas ljudje ne morejo vohuniti..

Kako bi VPN zagotovil spletno varnost za otroke? Precej preprosto – storitev bi šifrirala ves njihov internetni promet, kar nam lahko pride prav, ko uporabljajo javni WiFi. In upoštevajmo, otroci in najstniki bodo uporabljali javni WiFi, ne da bi skrbeli, da je nezaščiten in da bi lahko kdo spremljal svoje spletne aktivnosti. Da, to pomeni, da lahko kibernetski zločinec zlahka ukrade e-pošto, račun družbenih medijev in podatke o prijavi na bančni račun..

Drugi način, kako bi VPN pripomogel k varni internetni varnosti, je skrivanje njihovih naslovov IP. Zakaj je to pomembno? Ker bodo njihove geografske lokacije prikrite na ta način, zato senčna spletna mesta in hekerji ne bodo mogli nadzorovati takšnih informacij. Prav tako ne bi mogli uporabljati svojih naslovov IP, da bi izvedeli stvari, kot so:

 • V kateri državi živijo vaši otroci.
 • Iz katerega mesta so vaši otroci.
 • Kdo je vaš ponudnik internetnih storitev.

Seveda boste morali otrokom razložiti, zakaj je uporaba VPN-ja potrebna. Lahko omenite prednosti, ki smo jih opisali zgoraj, vendar je bolje, če se osredotočite na prednosti, ki bi jim bolj ustrezale:

 • VPN bi jim ponudil boljšo igralno izkušnjo. Ne bi jim bilo več treba skrbeti za regijske omejitve, prepovedi IP-ja, napade DoS / DDoS, igre prepovedane ter visoke čase in zaostajanje. Poleg tega jim omogoči, da igrajo nove igre prej kot takrat, ko jih izdajo v vaši državi.
 • VPN lahko vašim otrokom pomaga obiti geo-bloke, ki jim preprečijo ogledovanje oddaj, risank in filmov, ki jih želijo. Na primer, lahko dostopajo do Netflixa ne glede na to, kje so na svetu.

Oboroženi z vsemi temi informacijami boste svoje otroke lažje naučili, zakaj morajo imeti na svojih napravah nameščene odjemalce VPN in aplikacije ter jih zagnati, kadarkoli dostopajo do spleta. Na domačem usmerjevalniku lahko celo nastavite VPN, če želite zagotoviti, da so vse spletne povezave vaših otrok in otrok varne doma v kateri koli napravi.

CactusVPN – najboljši način za zagotavljanje internetne varnosti za otroke in najstnike

Ponujamo storitev VPN, ki je izredno enostavna za uporabo. Tako vi kot vaši otroci se ne boste imeli težav privaditi na naš uporabniku prijazen dizajn. Poleg tega naša storitev deluje na več platformah.

Z vidika kibernetske varnosti za otroke je naš VPN opremljen z visokokakovostnim vojaškim šifriranjem, lahko prepreči puščanje DNS, ima stikalo Kill (tako da so vaši otroci zaščiteni, tudi če se lahko pojavijo težave s povezavo) in ponuja dostop do visoko -zavarovanje VPN protokolov (SoftEther, IKEv2, OpenVPN, SSTP).

Ponudimo tudi 30-dnevno garancijo vračila denarja, ko izberete naročninski načrt.

4. Dajte svojim otrokom jasne smernice za socialne medije

Ne morete pričakovati, da bodo vaši otroci samodejno vedeli, kako naj ravnajo na družbenih medijih. Še posebej, ko vidijo, da se vsi ravnajo tako nepremišljeno. Zato si morate vzeti čas, da svoje otroke naučite pravilnega, varnega etiketa na socialnih medijih. V bistvu morate pojasniti, kako:

 • Ne bi smeli ves čas objavljati svojega prebivališča.
 • Ignorirati morate zahteve prijateljev in sporočil ljudi, ki jih ne poznajo.
 • Nikoli ne sme deliti preveč osebnih in finančnih podatkov z neznanimi ljudmi ali celo s prijatelji iz družbenih medijev.
 • Naj blokira vsakogar, ki deluje preveč senčno, agresivno ali zastrašujoče.
 • Osebne podatke (na primer fizični naslov, e-poštni naslov ali mobilno številko) morate hraniti zunaj svojih profilov družbenih medijev.
 • Nikoli ne smejo deliti eksplicitnih fotografij ali videoposnetkov sebe (ali koga, ki ga poznajo) na platformah družbenih medijev.
 • Ne smejo nikoli komunicirati s senčnimi povezavami in prilogami, ki jih lahko prejmejo v mapi »Prejeto« ali si ogledajo v objavah drugih ljudi.

Prav tako vam toplo priporočamo, da si vzamete čas in otrokom pomagate narediti svoje profile socialnih medijev čim bolj zasebne. Tu je nekaj uporabnih vodnikov za večino platform:

 • Facebook
 • Instagram (in tudi ta povezava)
 • WhatsApp
 • Twitter
 • Snapchat

5. Če je na voljo, uporabite starševski nadzor

Konfiguriranje starševskega nadzora je eno najpomembnejših internetnih varnostnih pravil. Pomaga vam blokirati dostop do škodljivih spletnih mest, nastaviti internetno policijsko uro in spremljati, kaj počnejo vaši otroci v internetu. Se sliši preveč Big Brother-ish? Mogoče je, vendar je to nujen korak, da otrokom zagotovite varno in zdravo spletno izkušnjo.

Približno vse naprave in operacijski sistem vam omogočajo nastavitev starševskega nadzora, vendar morate razmisliti o pridobivanju usmerjevalnika, ki ima vgrajen tudi starševski nadzor. Tu je seznam možnih možnosti:

 • Router Omeji Mini
 • Asus AC3100
 • Kroži z Disneyjem
 • Nighthawk AC1900
 • Linksys AC1750

Poleg tega obstajajo tudi različne aplikacije za starševski nadzor, s katerimi lahko svoje delo olajšate. Poleg tega, kar lahko počnejo funkcije starševskega nadzora, te aplikacije omogočajo tudi spremljanje sporočil, dostop do videoposnetkov in fotografij, spremljanje lokacije vašega otroka in nadzor nad prenosi in nakupi aplikacij / nakupi v aplikacijah.

Trenutno so najboljše aplikacije za starševski nadzor, ki jih lahko uporabljate TeenSafe, MMGuardian, Net Nanny in WebSafety.

6. Uporabite Bidu prijazne brskalnike / iskalnike

Otroški brskalniki in iskalniki so kot nalašč za majhne otroke. Medtem ko je večina brskalnikov in iskalnikov enostavna za uporabo in razmeroma varna, niso ravno odlični za otroke. Če si ne vzamete časa za pravilno konfiguriranje iskalnikov (kot bomo razpravljali spodaj), bodo lahko vaši otroci videli nazorne in nespodobne rezultate – namerno ali po naključju.

Na primer, če uporabljajo Bing, lahko dobijo naravnost zaskrbljujoče predloge za iskanje, kot je otroška pornografija.

Nekaj ​​dobrih možnosti vključuje:

 • Kiddle
 • KidRex
 • KidsSearch
 • Otroci varnega iskanja
 • Peskovnik (iOS)
 • Varni internetni brskalnik za otroke (Android)

7. Konfigurirajte iskalnike za prikaz varnih rezultatov

“Kaj pa, če so moji otroci prestari za uporabo otrokom prijaznih brskalnikov?”

V tem primeru je najbolje, da konfigurirate vse iskalnike, nameščene v vaših napravah in otrokovih napravah, da prikazujejo samo varne rezultate. Če tega ne storite, bodo otroci lahko videli škodljivo vsebino.

Tu je nekaj koristnih vodnikov, kako zagotoviti, da vaši iskalniki prikazujejo samo varne rezultate:

 • Google
 • Bing
 • Yahoo!

8. Pomagajte svojim otrokom, da si ustvarijo močna gesla

Zadnja stvar, ki bi jo potreboval vaš otrok, je, da nekdo vdre v njihov račun družbenih medijev in – medtem ko se predstavlja kot on – reče škodljive stvari svojim prijateljem in ljudem, ki jih poznajo. Seveda, to se lahko sčasoma odpravi, škoda pa bo že storjena – vaš otrok bo izgubil prijatelje, postal družbeni odsek v številnih krogih in morda celo telesno poškodovan.

To je le en primer od mnogih. Prevara lahko na primer vdre tudi na varčevalni račun vašega otroka.

Dober način, da preprečite, da bi se kaj takega zgodilo (poleg tega, da jih naučite, kako se izogibati lažnemu predstavljanju, vendar se bomo k temu vrnili v sekundi), je, da vaš otrok uporablja močna gesla za zaščito svojih računov. To ne pomeni, da ne vedo, kaj so gesla ali kako jih uporabljati, vendar večinoma ne poznajo večine varnostnih smernic za geslo. Torej, vi bi morali biti tisti, ki jim boste pomagali pri tem.

Če ne veste dovolj o varnosti gesla, ne skrbite – tukaj imamo že poglobljen članek o tej temi. V idealnem primeru bi morali prebrati glavne nasvete za ustvarjanje močnega gesla z otrokom in jih naučiti, da ne smejo uporabljati istega gesla za vse račune, in kako uporabljati tudi skrbnike gesel..

9. Naučite jih osnov lažnega predstavljanja

Ne morete pričakovati, da bo vaš otrok (ali celo imel zanimanje) v celoti razumel, kaj je lažno predstavljanje in kako deluje. Vendar pa jih morate vsaj poskusiti dojeti, da bodo razumeli glavno idejo – da bodo neznanci poskušali izkoristiti svojo nedolžnost v svojo korist in jih zvabiti v razkrivanje občutljivih podatkov (kot so njihovi podatki o bančnem računu ali družbenih medijih) ali v interakciji z zlonamerne povezave in priloge.

Paziti morate, kako pristopite k tej temi, če je vaš otrok najstnik. Ne pozabite – v uporniški fazi so in pogosto se bodo norčevali nad nasveti, ki jih poskušate ponuditi. Torej, ne delajte napake, če to temo pristopite s tonom avtoritete in ravnate s svojim otrokom kot dejanskim otrokom. Z njimi se pogovarjajte kot z odraslimi in jim razložite, da lahko nevarnosti lažnega predstavljanja resno škodijo njihovemu družbenemu položaju in prihodnosti.

Ni vam treba držati predavanja o lažnem predstavljanju, vendar je pogovor s svojimi otroki o glavnih znakih, ciljih in dozah in ne lažnem predstavljanju odličen začetek. Če ne poznate lažnega predstavljanja, jim lahko skupaj pošljete te informacije. Tukaj je vodnik, ki smo ga napisali o lažnem predstavljanju – kot tudi o drugih grožnjah. Tam bi morali najti večino informacij, ki jih potrebujete.

Poleg teh informacij bi morali vedeti tudi, da lažnivci, ki goljufijo, namenjene mladim otrokom in najstnikom, družabne medije uporabljajo bolj kot e-pošto ali telefon. Verjetno se lahko pretvarjajo, da je nekdo njihove starosti, običajno nasprotnega spola.

Poleg tega, da otroke učite, naj ne slepo ne zaupajo tujcem, in kako opaziti prevare, jih morate imeti tudi, da uporabljajo razširitve proti lažnemu predstavljanju. Tisti, ki jih ponuja Stanford, so zelo zanesljivi.

Internetna varnost za otroke – če povzamem vse

Danes je dostop do spletnih vsebin pomemben za skoraj vsakogar – tudi otroke in najstnike. Tako delajo domače naloge, se pogovarjajo in ohranjajo stike s prijatelji ter preživljajo svoj prosti čas.

Če pa želite svojim otrokom zagotoviti dostojno spletno izkušnjo, se morate naučiti, kako jih varno obvarovati. Navsezadnje v spletu teče veliko groženj, kot so kibernetski napadi, zlonamerna programska oprema, spolni plenilci, lažno predstavljanje, prevare ter nasilne in pornografske vsebine. Da ne omenjam, kaj vaši otroci objavljajo na spletu in katere informacije, ki jih delijo, lahko v prihodnosti vedno delajo v njihovo korist.

Kako ponujate internetno varnost za otroke in najstnike, vprašate? No, to ni preprosta rešitev, vendar lahko dobite dobre rezultate, če se držite teh smernic:

 • Namestite protivirusno / antimalware programsko opremo v svoje naprave in otroke.
 • Poskrbite, da bodo vaši otroci seznanjeni s tem, kako ponavadi delujejo lažno predstavljanje in prevare.
 • Namestite VPN-je na naprave svojih otrok in tudi na svoje naprave.
 • Prepričajte se, da iskalniki, ki jih uporabljate, prikazujejo samo varne rezultate.
 • Če imate mlajše otroke, razmislite, ali bodo uporabljali otrokom prijazne brskalnike.
 • Uporabite starševski nadzor v vseh napravah in uporabite tudi aplikacije za starševski nadzor.
 • Poskrbite, da bodo vaši otroci znali biti varni na družbenih medijih.
 • Pogovarjajte se s svojimi otroki o nevarnostih spletnega ustrahovanja in o tem, kako ravnati.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me