Zakaj ljudje uporabljajo storitve VPN? |


1. Ščiti vašo svobodo govora in zasebnost

Medtem ko svoboda govora in izražanja velja za nekoliko univerzalno pravico, je realnost povsem drugačna. Ljudje v državah Bližnjega vzhoda se morajo pogosto zanašati na samocenzuro, da ne bi naleteli na pravne težave. Včasih so lahko posledice naravnost grozne – na primer, je na primer bloger iz Savdske Arabije na svojem spletnem dnevniku javno objavljen!

Še več, ljudje v državah z zatiralnimi vladami niso edini, ki imajo svoje pravice do svobode govora omejene. Tudi uporabniki interneta v “svobodnem” svetu morajo sprejeti zakone sovražnega govora, ki narekujejo, kaj lahko kdo ali kaj ne more povedati na spletu.

Da bi bilo jasno – razumemo, da takšni zakoni niso namenoma zmanjšati svobodo govora, ampak pomagati ljudem, da se počutijo varnejše na spletu. Vendar pa njihova nejasnost pogosto omogoča vladam, da jih zlorabijo, kot se jim zdijo primerni, in omejijo svobodo izražanja na internetu.

Poleg svobode govora boste morda želeli uživati ​​tudi več zasebnosti od tistega, kar lahko ponudi način brskalnika Inkognito / zasebnost – da se prepričate, da nobeni ponudniki internetnih storitev, podjetja za pridobivanje podatkov ali nadzorne agencije ne morejo spremljati vaših dejavnosti.

VPN pri tem pomaga tako, da šifrira vaše osebne podatke in spletni promet, zaradi česar je praktično nerazločljiv za vse, ki se trudijo prebrskati svoje spletne navade. Torej, nihče ne more povezati tega, kar govorite ali počnete v internetu, s svojo resnično geolokacijo in spletno identiteto.

2. Pomaga vam dostop do omejene vsebine

Internet je poln neverjetnih glasbenih in video platform kot so Netflix, BBC iPlayer, Hulu in Pandora. Škoda, da vsi spletni uporabniki ne morejo uživati ​​v vsem, kar ponujajo spletna mesta. Zakaj? Ker številne platforme uveljavljajo geografske omejitve, ki uporabnikom interneta preprečujejo gledanje / poslušanje različnih vsebin, če niso iz “prave” geografske lokacije.

Če na primer niste iz ZDA, ne boste mogli uživati ​​v ameriški knjižnici Netflix ali Pandora Radio. Ko se povežete s platformami, bodo spletna mesta vedela, kakšen je vaš resnični naslov IP (in – posledično – kakšna je vaša geolokacija) in blokirala dostop do njihove vsebine ali vas preusmerila na druge strani.

“Toda zakaj naj uporabljam VPN, če že imam dostop do želene vsebine?”

No, geo-bloki lahko vplivajo tudi na vas, če ste naročnik, ki ima običajno dostop do takšne vsebine, vendar je nekaj časa zunaj države. Na primer, morda ste naročeni na Hulu, vendar ne boste mogli gledati svojih najljubših oddaj ali filmov, če ste zunaj ZDA (ne glede na to, ali delate v tujini, izseljenca, v vojski ali samo na dopustu ).

zakaj uporabljati vpn

Na srečo lahko VPN to težavo odpravi tako, da skrije vaš IP naslov in ga nadomesti z naslovom strežnika VPN v državi, kjer je na voljo geo-blokirana vsebina. Če želite dostopati do Hulu, bi se morali povezati s strežnikom VPN s sedežem v ZDA.

Geografske omejitve niso edino, kar stoji med vami in spletno vsebino. Omejitve omrežja na delovnem mestu ali v šoli vam lahko preprečijo, da bi v prostem času uživali v svoji najljubši glasbi in oddajah – vse zato, ker mora omrežni administrator upoštevati nekaj strogih, motečih pravil.

No, brez problema – ker VPN skriva vaš IP naslov, vam omogoča enostavno obhod požarnih zidov in vam omogoča, da med delom poslušate svoje najljubše melodije ali dojamete najnovejšo Netflixovo serijo v času odmora za kosilo..

3. VPN zavaruje vaše spletne povezave

Ker kibernetski kriminalisti danes postanejo resna grožnja, morate sprejeti dodatne varnostne ukrepe, kadar koli uporabljate internet, zlasti ko se povežete z nezavarovanimi omrežji WiFi. Kolikor bolj priročno je, ko potrebujete dostop do spleta na poti, so nezavarovana omrežja izjemno nevarna, saj lahko hekerji zlahka prisluhnejo vašim povezavam in ukradejo občutljive podatke, kot so:

 • Podatki o bančnem računu
 • Poverilnice za prijavo
 • Podatki o kreditni kartici

In ne sodite v past, da boste zavarovana omrežja in domače omrežje stoodstotno varni. Z ranljivostjo KRACK Attack, ki so jo našli v letu 2017, lahko kibernetski kriminalci zlomijo celo naprave z omogočenim WPA2. Dokler se WPA3 ne pojavi, ne bi smeli tvegati in samo uporabljati VPN, ko dostopate do spleta – šifrira vse vaše podatke in spletni promet ter zasebne podatke varuje pred hekerji..

4. VPN vam pomaga, da se izognete množičnemu spletnemu nadzoru

Ko je internet postajal vse bolj napreden, vlade niso ostale v prostem teku. Številne vladne agencije za nadzor so začele ustvarjati programe nadzora, ki izkoriščajo dostopne informacije na spletu za spremljanje internetnih uporabnikov po vsem svetu.

Program NIS PRISM je eden najbolj znanih programov množičnega nadzora do zdaj. Pravzaprav lahko zbira informacije o ponudnikih internetnih storitev (in drugih korporacijah) znotraj in zunaj ZDA.

In kot smo pravkar rekli, PRISM ni edini program množičnega nadzora, o katerem morate skrbeti, ko ste na internetu. Po vsem svetu obstaja ogromno drugih programov, ki ogrožajo vašo zasebnost.

Precej grozno, kajne?

Ni treba skrbeti – s pomočjo VPN lahko preprečite, da bi Big Brother vodil jezike o tem, kaj počnete v internetu. Storitev v celoti šifrira vaše povezave, pri čemer poskrbi, da nobena vladna agencija ne more zbrati občutljivih podatkov, kadar jih spremlja.

5. Oglaševalcem omogoča, da postanejo preveč prijazni z vami

“Zakaj ljudje uporabljajo storitve VPN, če že imajo stvari, kot je Adblock?”

No, stvar oglaševalcev oglasov je, da vam lahko preprečijo, da bi bili izpostavljeni oglasom, vendar resnično ne bodo storili veliko za zaščito vaše zasebnosti pred oglaševalci. Še vedno lahko zbirajo podatke o vaših spletnih navadah, če uporabljate zaviralce oglasov.

Dejansko lahko v državah, kot je ZDA, tretji oglaševalci celo kupijo podatke o svojih internetnih nastavitvah pri svojem ponudniku internetnih storitev. Varno lahko rečemo, da se takšne stvari verjetno dogajajo tudi v drugih državah, le bolj v spodnjem delu – da ne omenjam, da lahko oglaševalci informacije o vaših spletnih navadah dobijo tudi z drugih spletnih strani.

zakaj naj uporabljam vpn

Na srečo lahko VPN spremeni stvari tako, da zaščiti spletno zasebnost in šifrira internetni promet, zagotovi, da vaš ponudnik internetnih storitev in oglaševalci ne morejo nadzirati vsega, kar počnete v spletu, in izkoristijo te podatke..

6. VPN vam pomaga varno prenesti hudournike

Čeprav je skupna raba datotek lahko izredno koristna, je lahko tudi zelo nevarna – toliko, da boste morda tvegali, da boste prejeli obvestila DMCA, ali – še huje – plačati ogromne globe, končati na sodišču ali celo biti zaprti, odvisno od tega predpisi in zakoni o avtorskih pravicah v vaši državi.

Na srečo se z VPN lahko preprosto povežete s strežnikom v državi, kjer hudourništvo ni problem (kot sta Romunija ali Švica) in prenesete hudournike brez tveganja..

“Toda zakaj uporabljati VPN, če živim v državi, kjer hudourništvo ni tabu tema?”

VPN-ji vam ne pomagajo samo, da se izognete pravnim težavam, ko sodelujete v skupni rabi datotek. Ker skrivajo vaš IP naslov, vam pomagajo tudi zaščititi svojo zasebnost pred rojem (skupno število sejalcev / pivcev, ki naložijo / prenesejo hudournik). Vidite, uporabniki v programu Swarm lahko običajno vidijo vaš naslov IP in to jim lahko pove veliko stvari, kot so:

 • Iz katere države ste
 • Iz katerega mesta ste
 • Tudi kdo je vaš ponudnik internetnih storitev

Oh, in kot jasno odkritje odgovornosti – tukaj v podjetju CactusVPN ne spodbujamo in ne odobravamo nezakonitega piratstva in namernega kršenja avtorskih pravic. Vendar se zavedamo, da lahko mnogi ljudje dostopajo do delovnih mest ali šolskih datotek in zabave le z uporabo hudournikov.

7. Omogoča premagovanje vladne cenzure

Poleg tega, da spremljajo, kaj ljudje počnejo na internetu, tudi številne vlade radi nadzorujejo, kaj lahko ljudje vidijo ali počnejo tudi na spletu. V mnogih državah po svetu ne morete dostopati do določenih spletnih mest ali uporabljati različnih spletnih storitev (na primer YouTube, Facebook ali Gmail).

Tu je izčrpen pregled internetnih pravic po vsem svetu, kjer lahko jasno vidite, katere države cenzurirajo dele interneta.

Zlahka je videti, kako je to lahko resna težava ne samo, če živite v državi, v kateri vlada cenzurira internet, ampak tudi, če tak kraj obiščete na dopustu ali na delovnem mestu.

Dobra novica je, da VPN skriva vaš IP naslov in vaše spletne aktivnosti, kar vam omogoča učinkovito zaobiti vse požarne zidove, ki jih uveljavlja vlada, na katere naletite..

8. Pomaga vam preizkusiti strategije SEO

Tega se ne zaveda veliko ljudi, toda dejansko je mogoče uporabiti VPN za vaše SEO strategije. Ker storitev skriva vašo resnično lokacijo in vam omogoča, da se zdi, kot da ste iz druge države, lahko lokalne SEO rezultate vidite na drugih mednarodnih trgih.

Če ste na primer iz Italije in želite tržiti ljudi v ZDA, boste lahko videli, katere ključne besede iščejo ameriški potrošniki z uporabo strežnika VPN v ZDA..

razloge za uporabo vpn

Seveda obstaja veliko možnosti, vendar to ni edini način, kako vam lahko VPN pomaga pri vaših SEO načrtih. Tu so še drugi načini, ki jih lahko izkoristite z uporabo VPN za SEO:

 • Delate lahko na daljavo, brez skrbi.
 • Svojo zasebnost lahko zaščitite pred svojimi konkurenti (npr. Poskrbite, da ne bodo opazili, ko obiščete njihovo spletno mesto).
 • Googlove nadležne iskalne poizvedbe lahko zaobidete.

Če želite prebrati več o tem, si oglejte naš obsežen članek na to temo.

9. VPN izboljšuje vaše igralne izkušnje

Da, prav ste slišali – dejansko lahko uporabite VPN za stvari, povezane z video igrami. Tu je kratek seznam stvari, ki jih lahko naredite z VPN:

 • Igrajte se v poljubni regiji (tudi če je zaklenjena)
 • Igrajte novejše igre prej
 • Obvozite moteče prepovedi IP-ja
 • Igrajte igre, ki so bile prepovedane
 • Potencialno skrajšate zamike in čase pinga
 • Zaščitite se pred napadi DDoS pred vnemi poraženci

In vse to je mogoče, ker VPN skriva vašo spletno identiteto in šifrira vaš internetni promet in osebne podatke. Če želite izvedeti več o uporabi VPN za igranje iger, lahko preglejte naš poglobljeni članek.

10. VPN vam lahko prihrani denar na letalskih vozovnicah

Če tega še niste vedeli, letalske družbe dejansko izvajajo spletno cenovno diskriminacijo – v glavnem prikažejo različne cene uporabnikom interneta iz različnih držav. To pomeni, da boste morda na primer, če ste iz ZDA, prejeli cenejše vozovnice kot nekdo iz Indije. To pa še ni vse – morda bi se vam pokazale tudi dražje vozovnice, če vas letalska spletna stran prepozna kot ponavljajočega se obiskovalca (glede na vaš IP naslov).

No, to težavo lahko zaobidete z uporabo VPN-ja za prikrivanje vašega naslova IP – bodisi da se vam zdi, da se povezujete iz manj razvite države, ali pa da prikrijete dejstvo, da ste ponavljajoči se obiskovalec. Brisanje piškotkov v napravi poleg tega tudi pomaga.

Kljub temu moramo omeniti, da ne dajemo nobenih zagotovil. Vendar pa je glede na lastne izkušnje in raziskave med letom mogoče prihraniti od nekaj do sto dolarjev.

Pravzaprav smo ob pisanju tega članka (kjer o tej temi bolj poglobljeno razpravljamo) opravili hiter test in ugotovili, da lahko pri letalu United Airlines z romunskim IP naslovom prihranimo do 450 dolarjev.

11. Pomaga vam pri boju proti nepoštenim pasovnim širinam

Niste seznanjeni s konceptom proženja pasovne širine? V bistvu je, ko vaš ponudnik internetnih storitev spremlja vašo uporabo podatkov ves mesec in se odloči, da uporabljate “preveč” podatkov za določeno spletno dejavnost (nalaganje datotek, pretakanje, igranje spletnih iger itd.). Da bi zmanjšali vašo “obsežno” uporabo podatkov, ti upustijo vaše spletne hitrosti.

Dajalci internetnih storitev na splošno to storijo, da zmanjšajo preobremenjenost omrežja. Vendar pa je zelo verjetno tudi, da uporabljajo dušitev pasovne širine kot način, da vas “prepričajo”, da kupite dražji, večji podatkovni načrt ali cenovno naročnino..

Kako VPN pomaga pri tem? No, šifrira ves vaš spletni promet in tako vaš internetni ponudnik ne vidi, kaj počnete v spletu. Posledično ne morejo uničiti vaše pasovne širine.

12. VPN lahko pomaga pri delu

Seveda ne morete zares uporabljati VPN za vsak posamezen vidik dela. Vendar pa se lahko uporablja za izboljšanje kakovosti življenja na delovnem mestu. Če boste morali na primer opraviti veliko tržnih raziskav (zlasti v ZDA), vam bo VPN pomagal odblokirati spletna mesta z omejitvami. To je lahko še posebej koristno, če sodelujete s stranko, katere spletno mesto je zunaj države blokirano.

Že smo opisali, kako VPN pomaga pri SEO strategijah, toda tukaj je še en način, kako vam VPN pomaga pri delu – z zagotavljanjem vaših VoIP konferenc. Poleg tega, da vam VPN lahko poleg zagotavljanja klicev pomaga tudi pri višjih cenah klicev s storitvami, kot je Skype. Če želite prebrati več o VPN-jih in VoIP klicih, preglejte ta članek.

zakaj uporabljamo vpn

VPN lahko tudi zaščiti podatke, povezane z delom, kadar do njega dostopajo zaposleni zunaj pisarne v nezavarovanih omrežjih WiFi. Kljub temu je treba omeniti, da je ta metoda primernejša za mala in srednje velika podjetja, saj imajo velika podjetja za to običajno lastna VPN podjetja..

CactusVPN – najboljši način za uživanje v uporabi vseh storitev VPN

Ne glede na to, kateri izmed razlogov, ki smo jih opisali v tem članku, vas motivira za uporabo storitve VPN, smo vam na voljo. CactusVPN ponuja šifriranje AES-a vrhunskega razreda, ki v celoti zavaruje vaše podatke in promet, neomejeno pasovno širino in visoke hitrosti strežnikov.

Od naših 28+ strežnikov jih 9 ponuja podporo P2P, naša storitev pa ima tudi Killswitch, ki zagotavlja, da boste vedno zaščiteni – tudi ko se povezava prekine. Ponujamo tudi uporabnikom prijazne aplikacije, ki delujejo v več napravah in jih je enostavno namestiti, ter pametni DNS, ki odblokira več kot 300 spletnih mest, ki so omejena z geo.

Se počutim malo neodločeno?

Brez problema – za našo storitev VPN pravzaprav ponujamo brezplačno 24-urno preskusno obdobje (ni potrebna kreditna kartica), da boste imeli dovolj časa, da vidite, ali dejansko ustreza vsem vašim potrebam. Poleg tega, ko postanete uporabnik CactusVPN, boste še vedno zajeti v 30-dnevnem jamstvu za vračilo denarja.

Zakaj ljudje uporabljajo storitve VPN? Doživeti internet tako, kot bi ga bilo treba uživati

Zakaj torej uporabljamo storitve VPN? Preprosto povedano – tako da bomo lahko uživali v internetnem nadzoru, cenzuri, hekerju in brez omejitev. Storitev skriva uporabnikov IP-naslov in šifrira njegove spletne povezave, tako da kdorkoli težko zazna svojo resnično spletno identiteto.

Skupno večina ljudi uporablja VPN za:

 • Obvozite geo-bloke, nadležne požarne zidove in vladno cenzuro
 • Zaščitite svoje podatke pred množičnim nadzorom, oglaševalci in hekerji
 • Zagotovite si njihovo svobodo govora na spletu
 • Pridobite cenejše lete
 • Uživajte v boljši izkušnji v službi
 • Izboljšajte svoje SEO strategije
 • Izogibajte se droganju pasovne širine

Seveda bomo z veseljem slišali, zakaj menite, da ljudje uporabljajo VPN-je in kaj vam osebno všeč tudi uporaba storitve VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me