12 безбедносних савета за заштиту вашег иПхоне-а

Налазимо се у времену када се све наше информације, од контаката до банковних података, дигитализирају у паметне телефоне. Посједовање свих података у један уређај чини га рањивим за надзор и крађе података.


Сама помисао на то да се наши телефони заврше у рукама незнанца даје нам хлад, јер садржи осетљиве фотографије као и лозинке и разне друге личне детаље.

Недавни извештаји о неким иОС апликацијама који снимају екран корисника кроз Глассбок СДК без ауторизације. Ове апликације узимају снимке заслона, уносе са тастатуре као и друге интеракције на екрану и затим га прослеђују ГлассК СДК-у на преглед. Ово је била помало алармантна ситуација за кориснике иПхонеа.

И даље можете успети да осигурате свој иПхоне на неке начине који су доступни за одржавање безбедности. Међутим, морамо вас обавестити да ће вам, иако ови савети за безбедност помоћи да максимизујете приватност вашег иПхонеа, можда одузети од неких његових погодних функција.

12 савета за максимизацију заштите иПхонеа

Ваша забринутост око откривања података о вашем иПхонеу, попут лозинки, порука или банковних података, је оправдана. Овај водич вам пружа савете како да се ослободите те бриге. Иако је сам иОС систем прилично сигуран, али постоје неки приступи који повећавају сигурност иПхонеа.

1. Редовно ажурирајте иОС

Да бисте заштитили свој иПхоне од потенцијалних хакера или сноопера података, ажурирајте иОС са најновијом верзијом Аппле-а. Ово укључује мале „тачке“ ажурирања које корисници обично превиде.

Уз стални рад, хакери често успевају да пронађу рупе или недостатке у кодирању компаније Аппле, омогућавајући им да то искористе и добију приступ вашим подацима. Како би се спречило да се ово не догоди, Аппле непрестано пружа ажурирања за иОС као начин борбе против покушаја хакера.

Тренутна верзија иОС-а је 12.1.4, али Апплес непрестано објављује ажурирања тачака, тако да је потребно водити рачуна о њима. Ова ажурирања су дата да побољшају сигурносне карактеристике и закрпе претходно занемарене недостатке.

Редовно ажурирање иОС-а може се извршити на следећи начин:

 • Отворите апликацију „подешавања“
 • Картица „генерално“.

Пређите на упутство за „ажурирање софтвера“ за преузимање и инсталирање ажурирања појавиће се ново ажурирање софтвера.

2. Омогућите „Пронађите мој иПхоне“.

Други приступ који вам помаже да осигурате сигурност иПхонеа је коришћење апликације „пронађи мој иПхоне“ коју је пружио Аппле. Ово је корисно ако случајно ваш иПхоне буде изгубљен или украден. На тај начин ће се ваши подаци даљински обрисати помоћу другог иОС уређаја или интернета.

Кроз ово, чак и ако хакер успе да добије приступ вашем телефону, ваши подаци му неће бити доступни да их искориштавају. Активацијски код на иОС уређају омогућава вам само преглед података.

Следе кораци за коришћење функције „Пронађи мој иПхоне“:

 • Пријавите се на апликацију „пронађи мој иПхоне“ или веб локацију „иЦлоуд“.
 • Изаберите „иПхоне“.
 • Додирните „обриши податке“ да бисте у потпуности избрисали своје податке.

Подаци ће се аутоматски избрисати ако је уређај повезан на Ви-Фи мрежу или ће бити избрисани следећи пут када се уређај повеже на мрежу. Ако сте забринути због губитка података, боље је укључити аутоматску иЦлоуд синхронизацију.

Ова функција, као што и име говори, такође помаже у проналажењу локације изгубљеног уређаја. Међутим, важно је имати на уму да Аппле добија информације о уређају који недостаје само ако је омогућен „Изгубљени режим“ или „Пошаљи последњу локацију“..

3. Постављање снажне лозинке

Јаке лозинке осигуравају бољу заштиту података. Стога препоручујемо „подешавање“ алфанумеричке лозинке. Додуше, дугачке лозинке могу се показати као гњаважа, али оне такође обезбеђују приватност.

Штавише, уведен је нови алат за хаковање познат као “ГреиКеи” који користе полицијска управа и влада. Овај алат може сломити четвороцифрени код за неколико секунди, док се шестоцифрени код може разбити у неколико дана.

Иако влада или полиција можда немају разлога за хакирање у ваше телефоне, али оно што овде мислимо јесте да ако постоји оваква алатка, вероватно постоје шансе да слични уређаји буду присутни са хакерима или знатижељним очима.

Иако је недавно објављено да је Аппле успео да блокира овај „ГраиКеи“ алат за хакирање због кршења иОС сигурности, и даље се сматра да користи јаке алфанумеричке лозинке за разлику од кратких четвороцифрених или шестоцифрених, јер је тешко пробити их. Коришћење Тоуцх ИД / Фаце ИД такође се сматра поузданим.

Следите дате кораке за креирање снажне лозинке:

 • Идите на Подешавања.’
 • Отворите додирни ИД / ИД лица и приступни код.
 • Унесите тренутни код.
 • Додирните промену шифре.
 • Унесите свој шифру.
 • Идите на „опције лозинке.“
 • Из понуђених опција изаберите или нумерички или алфанумерички код.
 • Сада унесите нови код и проверите га.

4. Активирајте функцију ‘Заштита података’

Ова тачка може звучати незадовољавајуће за неке људе, али помаже у осигуравању максималне приватности. Аппле својим корисницима пружа могућност подешавања телефона за брисање података. Ове функције „заштите података“ иду као да, ако се неко пробије с десет неуспелих покушаја да унесе исправну лозинку, подаци који се налазе у уређају аутоматски се бришу..

Ово је помало забрињавајуће за људе који имају тенденцију да забораве своје лозинке јер постоје извештаји да су људи случајно избрисали своје податке. То су обично исти људи који не користе иЦлоуд могућност аутоматске синхронизације.

Због тога је са овом значајком битно укључити иЦлоуд синхронизацију. На овај начин, у случају да заборавите свој приступни код или ако уређај остане у дјететовој руци, а подаци се обришу, још увек имате могућност да га вратите са иЦлоуд-а.

Следе кораци за укључивање функције „заштите података“:

 • Отворите „подешавања“.
 • Додирните Додирни ИД и приступни код или Фаце ИД.
 • Омогућите опцију за брисање података која се налази на дну странице.

5. Немојте бјежати од затвора Аппле уређаја

Затвор од бјекства заобилази ограничења која Аппле поставља на оперативни систем уређаја. Омогућује корисницима приступ апликацијама и софтверу који су иначе ограничени на иПхоне кориснике. Надаље, омогућава више прилагодљивих опција за кориснике.

Колико год то изгледало примамљиво, као што је ломљење уређаја, може вам се чинити звуком, али се топло не препоручује. То је зато што би уређај који је покварио затвор могао учинити беспомоћним пред вирусима и другим злонамерним софтвером. Са уређајем јаилброкен било би у опасности да преузмете непријављене апликације које би са собом донијеле вирусе и други злонамерни софтвер..

Осим тога, уређај покреће оригинални сигурносни систем који је Аппле дизајнирао, чинећи уређај безбедним. Штавише, једном када се уређај поквари, његова гаранција се нарушава, па у случају проблема не можете тражити од компаније Аппле да вам помогне.

6. Шифрирајте сигурносну копију за иПхоне

Ова мера предострожности је посебно пресудна ако сте иПхоне синхроновали са лаптопом или рачунаром. То значи да који год подаци постоје у вашем телефону били би и у том синхронизованом уређају. Осигурајте своје иПхоне податке шифрирањем.

Ово можете посебно урадити у иТунес-у када су два иПхоне уређаја синхронизована. иТунес обично не ствара резервне копије неких података као што су лозинке или веб историја. Након укључивања шифрирања можете и сигурносно копирати ове податке.

Слиједите ове кораке за шифрирање сигурносне копије иПхонеа:

 • Повежите уређај са рачунаром.
 • Отворите иТунес.
 • Изаберите уређај чији сте подаци желели да буду шифровани.
 • Идите на резервни одељак.
 • Означите поље за „шифровање“ сигурносних копија иПхоне / иПад-а.

иЦлоуд има функцију аутоматског шифровања резервних података, тако да не морате ништа да радите да бисте омогућили ту функцију.

Ово су кораци за омогућавање „бацкупа података“ путем иЦлоуда.

 • Отворите „подешавање“.
 • Идите на Аппле ИД банере.
 • Упалите иЦлоуд.
 • Пребаците прекидач присутан поред иЦлоуд Бацкуп.
 • Додирните „резервну копију“ сада.

7. Онемогућите опцију закључаног екрана

Чак и ако имате веома сигурну лозинку за закључани екран, још увек је помало лако провалити у ваш иПхоне. Аппле-ова помоћница Сири је сјајна и корисна функција, али често у својим покушајима да буде корисна открива далеко превише информација.

Сири често тражи одређену верификацију пре него што обезбеди приступ фотографијама, контактима или било којим другим личним подацима, али било је случајева када су људи пронашли начине да заобиђу ове методе верификације. Стога је боље искључити Сири на закључаном екрану, без обзира колико то било прикладно.

Други начин да хакери добију приступ вашем телефону или барем добију мало времена за заобилажење лозинке је кроз контролни центар присутан на закључаном екрану. Закључани екран има могућност укључивања режима лета. Са вашим иПхонеом у режиму лета, нећете моћи да га потражите кроз функцију пронађи мој иПхоне.

Онемогућити закључани екран може се извршити кроз ово:

 • Идите на Подешавања.’
 • Идите на Додирни ИД / ИД лица и лозинку.
 • Искључите „дозволи приступ када је закључан“ Сири и контролног центра.

8. Опција искључивања аутоматског пуњења

Аппле има кључну карактеристику да натера кориснике да сачувају своје податке када заврше пријаву у могућностима. То је веома згодна функција јер значи да не морате стално да памтите лозинке. Једноставно додиривање омогућава приступ било којим подацима који желите.

Сада знамо да може бити неугодно да уносите лозинке сваки пут када се пријавите, али у случају да се ваш телефон заврши у туђини руци, онда би он имао лак приступ вашим личним подацима, без обзира на погодност, и даље је значајан да се онемогући опција „аутоматско пуњење“.

Опција аутоматског пуњења искључивања може се онемогућити овом методом:

 • Идите на Подешавања.’
 • Отвори Сафари.
 • Укључите аутоматско пуњење.

9. Укључите двофакторну аутентификацију

Ако имате укључен иЦлоуд, боље је да се укључи двофакторска аутентификација. Ова иновативна карактеристика пружа додатни ниво заштите корисницима. Сврха увођења ове функције је била да заштити свој Аппле ИД као и иЦлоуд налог од неовлашћеног приступа.

Аутентификација у два корака осигурава податке сачуване у Аппле ИД-у, а иЦлоуд рачун који укључује документе, слике, податке о плаћању итд. Ако је укључена провјера у два корака некоме ће требати још један ваш Аппле уређај за приступ налогу чак и ако имате лозинку.

Када је на вашем иПхоне-у укључена двофакторска провјера аутентичности, требате је упарити са поузданим Аппле уређајем. Када се први пут пријавите са Аппле ИД-а, на вашем поузданом Аппле уређају ће се појавити верификациони код. Једном када унесете тај сигурносни код у свој иПхоне, уређај се одобрава.

Ово је погодна функција и окреће се следећим корацима:

 • Идите на апликацију „подешавања“ на вашем иПхоне-у.
 • Додирните „своје име“ написано на врху.
 • Изаберите „лозинку и сигурност“.
 • Додирните двофакторску аутентификацију.

10. Користите поуздане станице за пуњење

Станице за пуњење сада су погодност на аеродромима, кафићима и другим јавним местима. Иако су ове станице веома погодне, али не постоји гаранција да ће бити сигурне. Громобрани и каблови за пуњење користе се за пренос података, тако да сваки пут када укључите станицу за пуњење, постоји шанса да изложите своје телефонске податке.

Штавише, једном када је ваш уређај повезан на станицу за усисавање сока путем УСБ-а, могуће је му бежично приступити у било које време без вашег пристанка или знања све док је хакеру доступан. Стога је боље имати потпуно напуњену банку напајања како не бисте морали зависити од станица за пуњење.

Можете добити и кабл за блокирање података који ће се користити кад сте вани или можете држати уређај закључан и не користити га док је повезан са станицом за пуњење. Још једна ствар која се може учинити је да бисте могли да укључите функцију „УСБ ограничен“ режим који пружа Аппле.

Аппле је ову функцију увео углавном ради спречавања крађе телефона од стране органа за спровођење закона као и криминалаца. Када је ова функција укључена није могуће приступити уређају без откључавања.

Ова функција се може укључити на следећи начин:

 • Отворите „Подешавања“.
 • Идите на Додирни ИД и лозинку / ИД лица.
 • Унесите лозинку да бисте приступили подешавањима.
 • Померите се доле до опције „УСБ прибор“.
 • Оставите га искљученим ако желите да онемогућите приступ свом уређају путем „УСБ везе“ ако је откључано више од једног сата.
 • Укључите га ако желите да вам уређај приступа путем УСБ везе, чак и ако нисте откључали телефон сат времена.

11. Користите ВПН

У новије вријеме, највриједнија опција за осигурање вашег иПхоне-а била би употреба ВПН услуге. ВПН је паметан и ултра модеран софтвер који је осмишљен да одржи сигурност иПхоне-а. ВПН пружа додатни слој заштите и омогућава вам да користите свој уређај без икаквих резервација.

ВПН сервер пружа сигуран и приватни приступ интернету. Скрива ваше везе путем кода и сакрива вашу ИП адресу чак и од даватеља интернетских услуга, чинећи скоро немогућим праћење података путем интернета.

Без ВПН-а, ваши подаци су отворени за свакога ко може да им прислушкује. ВПН кодира ове информације и пружа сигурност.

Уз ове податке, шифровани нико не може да јој приступи без оригиналног кључа за шифровање. Поред тога са скривеном ИП адресом, нико вас не може пронаћи. Стога је ВПН метода пружања додатне заштите.

Кораци за подешавање ВПН-а на иПхоне-у.

 • Прво “преузмите” апликацију ВПН на свој иПхоне.
 • Након регистрације појавит ће се упит за омогућавање приступа ВПН конфигурацији на вашем уређају.
 • Куцните на, дозволите да конфигуришете ВПН на свом уређају.
 • Да бисте променили „ВПН подешавања“, мораћете да унесете Тоуцх ИД.
 • Затим идите на „подешавања“.
 • Табулатор за „опште“.
 • Идите на „ВПН опцију“ и укључите је.

12. Напустите јавни Ви-Фи

Јавни Ви-Фи је врхунски извор хакера који могу ловити потенцијалне циљеве. Због тога се не препоручује коришћење јавних веза. Употреба јавне везе у личне сврхе, попут преноса банковних података или употребе у пословном раду, значи излагање ваших података како би било тко прегледао.

иПхоне има функцију аутоматског повезивања на јавни Ви-Фи. Ова функција без обзира колико корисна може да вас изложи потенцијалним хакерима и сајбер криминалцима, због чега није баш паметна идеја да се користе јавне Ви-Фи мреже, па чак и ако је користите тако да је боље да је користите са ВПН..

Закључак

Сигурност података на иПхонеу је најважнија ствар која би вас требало забринути. Иако није лако да цибер-криминалац провали у иПхоне, ипак морате обратити пажњу на све детаљне безбедносне савете који ће побољшати заштиту података.

Учините да им буде тешко, мада ће вам то бити и робусно. Тоуцх ИД и снажна лозинка много вам помажу у изградњи велике сигурности. Провера у два корака и одбацивање аутоматске Ви-Фи везе такође побољшавају безбедност. Штавише, неколико других опција које смо вам горе рекли сигурно ће вам помоћи у изградњи жељене и савршене сигурности за иПхоне.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map